Ľubana

Bola súca na výdaj. Len ten správny ženích jej chýbal.
Filmová história scifi
"Koľko ich bolo dnes?" spýtal sa otec dcéry.
Ich gazdovský dvor mal veru fúru návštev. Zblízka i zďaleka chodili pytači - mladší i starší, bohatí i chudobní. Vysoká, krásne tvarované lýtka vytrčali spopod sukne. Nejednému mužovi kvapkali z úst sliny, keď videl okolo ísť dievčinu so svetlou šticou a bohatým poprsím. Jemne oválna a symetrická tvár by mohla zdobiť i pánsky majetok.
Ale Ľubana odohnávala všetkých mužov- ten bol škaredý, onen lenivý, tamten moc chudobný a nejeden bol zženštilý.
Ubiehali mesiace, otec starol. Jej matka zomrela, keď jej začali rásť kopčeky na hrudi. A Ľubana? Bola hrdá na seba, ako sa vie postarať o gazdovstvo. Aj v dedine sa všetci chlapi za ňou otáčali.
"Neviem. Desiati? Dvadsiati? Len čo človeka od roboty zdržujú," Ľubane to bolo jedno.
Povrávalo sa, že si myslí o sebe, že je najkrajšia nielen v chotári, ale v širokom okolí. A každému mužovi to dávala poriadne najavo.
Sotva však dohovorí, ozve sa búchanie. Bol večer a otec dojedal polievku. Ani Ľubanina matka tak dobre nevedela navariť. Horšie však bolo, že túžil vidieť behať vnúčatá, len toho správneho ženícha stále nebolo.
"Kto je?" opýtal sa otec.
"Slavoj, z dolniakov, ako sa tu vo vašom kraji hovorí. Už dva dni putujem za vašou dcérou, " ozval sa mužný hlas.
"Otvor, dcéra, pozrieme sa na toho junáka,"
Dcéra poslúchla. Ide k dverám, ale ani ich poriadne neotvorí a už ich znova zatvorila. Dokonca ich ešte aj závorou priprela.
"Odroň, žobrák, starý dedko. To už radšej Kosteja za muža ako jeho," vyletí z nej.
"Ako si praješ, tak budeš mať,"neznámy hlas počuť až v hĺbke duši.
Večerná sivota sa rázom zmení v čiernu búrku. Na okenice začne prudko narážať vietor, Ľubana ich nestihla ani zavrieť. Sotva jednu zavrie, druhá sa otvorí. Dovnútra sa vovalilo vody, izbu osveťľujú blesky.
Zrazu sa závora začala sama odsúvať. Víchrica vyvalí dvere. V nich stojí tmavá postava. Záblesky tu postavu chvíľami osveťľujú. Stál tam starý vyschnutý starec, kosti vytŕčali z jeho tváre. Keď svetlo z búrky osvetlilo tvár, Ľubana zhíhla - starec nemal oči ani kožu.
"Dievča zlaté čo si to len porobila," otec sa len na toľko zmohol.
Kostej otrčil ruku. Darmo sa Ľubana bránila, neznáma sila ju tisla za tou chodiacou kopou kostí. Akonáhle bola dosť blízko pri ňom, chytil ju okolo drieku a prehodil cez pleco. Jednou rukou ju držal, druhou prikázal dverám.
Dvere hlasno udreli. V tom momente búrka prestala.
Odvtedy sa nikdy neodvážil na gazdovstvo na kopci. I ľudia sa vyhýbali otcovi. Vraví sa, že po nociach tam počuť mužský nárek, ako otec plače za svojou Ľubanou.

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

cyberstorm
Pekne. Trocha vadili prechody medzi minulym a pritomnym casom, ale fajn napisana rozpravka/legenda. Mozno troska viac by chcelo vysvetlit Slavoja ale inak OK .
30.11.2019
Aleš Horváth
Poslednú dobu mi veľmi zle nacitava scifi.sk, ponáhľal som sa, ak by som mal problém s odoslaním
30.11.2019
Stano Lacko
Ahoj, trocha sme mali problem so serverom, ale uz je to vyriesene ;-)
01.12.2019
YaYa
Inšpirácia starými povesťami je v PNP celkom osvedčená, hoci tu mi oproti iným, čo mi za posledný rok utkveli v pamäti, chýbal inovatívny prvok. Tiež som mala problém s prechodmi medzi prítomným a minulým časom, ako aj prechodmi od rozprávania (tell) do scény (show) - pasáže: "Neviem. Desiati? ...." "Sotva však dohovorí". Objavujú sa z čista-jasna a na nič nenadväzujú - aj keď možno na seba. V každom prípade podľa mňa narúšajú plynulosť textu. Inak dobrá práca, ďalšia príjemná PNP, ako v tomto kole asi všetky ;)
01.12.2019
Stano Lacko
Pekne napisane ale trocha viac tej fantastiky by sa tam hodilo.
01.12.2019
Kei
Nápad sa mi páčil, pointa by sa pri korekciách iste dala lepšie vyšperkovať, ale v pohode. Čo dosť ťahá oči aj uši je striedanie času - zabíja atmosféru tam, kde by mohla vyniknúť. Písať v prítomnom čase je náročné, je to zlá voľba pre PnP, navyše to v tejto poviedke bolo úplne zbytočné - lebo čas nemal vplyv ani na obsah ani na pointu.
01.12.2019
Aleš Horváth
kei, yaya : ďakujem za konštruktívnu kritiku. som si toho vedomý a keď som si to dodatočne čítal, tak sám som sa chytal za hlavu. mea culpa
stano : budem trénovať rychlopis na mobile aby som stíhal viac napísať. prípadne si vybavím dovolenku na súťažný deň aby som neprišiel polhodinu pred súťažou a mal odpočinutu hlavu na vymyšlanie.
Mimochodom, čo konkrétne si myslel pod tým viac fantastiky? viac postáv z mytológie, či viac čarovania?
02.12.2019
Stano Lacko
Alex: No to uz ja neviem, ale chybala mi tam taka stipka "soli"
02.12.2019
Stano Lacko
Alex: No to je problem s fantastikou vseobecne. Ak to zasadis do imaginarneho sveta, clovek uz to berie ako fantasticky motiv. Akonahle ale clovek zasadi dielo do realneho sveta, tak tam uz len pouzitie mytologie nepomoze, lebo to su len rozpravky a bajky. Ak by ona nieco vyparatila Kostejovi, tak to uz by bolo ine ;-)
02.12.2019
Aleš Horváth
Ďakujem za vysvetlenie .
Ale taký detail, som ALEŠ , nie Alex. Ďakujem.
02.12.2019
Marek Páperíčko Brenišin
Váhal som medzi 6 a 7, nakoniec som dal 6. Je tam pekná inšpirácia ľudovými povesťami, pripomína mi to tvorbu K. J. Erbena - Kytice. Bod máš aj za slovanské meno, ktoré dotvára kolorit poviedky. Stratil si ale na prechodoch časov a striedaní opisu a rozprávania. Súhlasím aj so Stanom, možno by to chcelo nejaký pekný dvojitý zvrat, že nielen Kostej dostane Ľubanu, ale spustí sa nejaká poistka, etc. Ale to už fantazírujem. Dobrá práca :-)
02.12.2019
Aleš Horváth
Marek, Stano :
https://aldot.blog.pravda. sk/2019/12/02/lubana-ii/
02.12.2019
Stano Lacko
Aleš (sorry za preklep minule), no to už bola iná káva. Akurát som ti chcel napísať, že poviedka (teraz ju už budem volať pôvodná), proste sa len tak liala a nebol tam žiaden poriadny zvrat typický pre poviedky ako také, nakoľko povedala, že radšej Kosteja, a kostej si pre ňu aj prišiel. Dvojka, to už je iná reč a fakt sa mi páči. No ale už vidieť, že ten nápad už je odležaný a nie je to len jednohodinová PnP poviedka ;-)
03.12.2019
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.