Antihmotový budzogáň

Budzogáňmi do nich!
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Reklamné - Buzogáň Ilustrácia
Ilustračné obrázky k spacenews - Reklamné - Buzogáň Disclaimer
„Ani srnka netuší, čo je to antihmotový budzogáň.“ Rodant sa plne venoval korekcii dráhy letu kým Antoan mal na starosti akceleráciu.
„Nuž, sme astronauti, tak vedenie armády predpokladá, že máme aspoň nejaké znalosti z ehm .... astrofyziky? Obyčajnej fyziky?“
„Desať rokov po skončení akadémie, s tromi medajlami so svetovej astroleteckej súťaže si už na definíciu antihmoty ani nespomeniem. Stal som sa pilotom aby som mohol lietať a astronautom aby som mohol lietať rýchlejšie a ďalej. Strieľať z guľometu alebo púšťať rakety bol bonus navyše. Prečo nám nedajú poriadnu okrídlenú bombu?
„Flotila, čo stojí proti nám je obrovská, museli by nám dať aspoň tak dvesto bômb. Namiesto toho máme jeden budzogáň, o ktorom ani netušíme aký bude mať efekt. Ak ním mimozemšťanov neovalíme dosť silno, o koľko hodín sa preberú?“
„Nemudruj a zvýš rýchlosť. Povedali, že máme byť od Zeme čo najďalej, keď ho použijeme.“
„A čo najbližšie k tým vesmírnym plavidlám, ktoré neodpovedajú na naše volania.“
„Tak sa teda spoľahnime na vedeckú sekciu a bác tým budzogáňom. Keď chce niekto na návštevu, tak sa má ohlásiť, inak dostane po papuli.
***
Mnohopočetná sekcia prekladateľov nemala úspech. Nepodarilo sa jej nadviazať kontakt, jazyk planéty, na ktorej hľadali Parteziáni záchranu mal veľa záhadných fráz a vyjadrení, rozlúštiť ho bolo nad ich sily.
Antihmote sa vyhnúť tiež nedokázali, ich lode jedna za druhou praskali a pukali v implózii a strhli za sebou i tú, ktorá antihmotu vrhla. Iba jednej-jedinej veľmi oneskorenej korábe sa podarilo uniknúť a jej posádka odprisahala modrej planéte zo sústavy jasnej hviezdy krutú pomstu.
Mala na palube množstvo vzoriek vírusov, niektorý určite bude kompatibilný s DNA obyvateľstva, ktoré víta úbožiakov na úteku ranou do tváre.

Monika Kandriková

Monika Kandriková
Čo ma nezabije nech rýchlo utečie! :D :D

Diskusia

Aleš Horváth
Monča, joooj.
Tie chýbajúce čiarky prežijem. Tie "korábe"? To je akože upírsky? Demonsky? Ten koráb po slovensky. Takže iba jeden oneskorený koráb. Alebo jednému oneskorenemu korábu.
"s tromi medajlami ZO svetovej astroleteckej súťaže"
Asi som ozaj E.T. ale celkovo to vyzerá na koncept poviedky, nie na poviedku dotiahnutu do konca. Téma taká slovenská, budzogáň i Partizáni sú mi blizko, no ten záverečný odsek by chcel určite nejako prepracovať. (E.T.)
23.10.2018
Monika Kandriková
So je preklep, korába nie. :D Dajme tomu, že by som sa jej zriekla pre pokoj v rodine. Zmení to niečo na tom, čo som chcela v tomto texte povedať? Keby som si mala čosi vytknúť, vytknem si ranu do tváre. Myslela som šupu, úder, riadne K.O. Nuž a v slovenčine rana tomu nezodpovedá. Ale i tak dúfam, že mi bolo rozumieť. D :D Ďakujem za komentár, E.T., aj nabudúce. :D
23.10.2018
B.T. Niromwell
Prva polovica poviedky je dobra, dialogicka, clovek hned zacne neznasat aspon jednu postavu. Prechod je velmi pekny, kontrast medzi pozemskymi hulvatmi a mimozemskou dobrotou sa vydaril. Posledny odsek nie je vydareny a tu je sodovodvod: ziaden buildup, ziaden foreshadowing. Keby sme aspon tusili, ze mimozemstania maju na palube virus, aby citatelia pocitili nejake napatie a mali sancu trosku sa bat o nasich pozemstanov. Toto mi prislo, ako ked mama posle dieta do izby a ono sice ide, ale kopne do dveri, aby im vsetkym “ukazalo” a snaha bola, ale nikoho to uz velmi nezaujima. Takze len popracovat na pointe a bude to eño ñuño. A naucit sa ciarky, konecny nazor citatela bude predsa len zlozeny nie len z obsahu, ale aj z formy. Napkon, ani toho najlepsieho jedla sa nikto nedotkne, ak sa serviruje na spinavej tacke. Pardon za preklepy, pisem z mobilu.
.
24.10.2018
B.T. Niromwell
Poviedka sa mi teda celkovo pacila, len by to chcelo lepsie prepracovat pointu.
24.10.2018
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.

Ďalšie články / poviedky v téme

Budzogáňmi do nich!
Star Wars: Rogue One sa pomaly blíži. Poďme si teda spolu povedať niečo viac o Hviezdnych vojnách.
Vo svetle nadchádzajúceho filmu Star Wars VII: The Force Awakens. mnohým iste neušla postava Sitha, ktorý tasí nanajvýš zaujímavý meč. Hoci funkcia tohto vyhlepšenia bude pravdepodobne zdôvodnená až vo filme, už teraz sa objavilo mnoho nápadov na jeho "zdokonalenie".
Mohol Hviezdu smrti naozaj zničiť obyčajný chlapec z nejakej planéty Pánu Bohu za chrbtom? Pozrite si krátky dokument a nechajte sa vtiahnuť do sveta konšpiračných teórií.
Vyzerá to tak, že novinkám z filmového univerza Star Wars zďaleka nie je koniec...
Dočkali sme sa: svetelné meče opäť krúžia nad hlavami Majstrov Jedi, ďaleký vesmír je trhaný medzigalaktickou vojnou, akú sme doposiaľ nezažili, a náš padawan Anakin Skywalker je na ceste stať sa tým, čo mu je súdené.
Ďalšie pokračovanie známej ságy je konečne tu.