Poviedka na počkanie : Dokonalosť

Úhybný manéver. Korekcia dráhy. Analýza zameriavacích emisii. Realizujem protiopatrenia. Relativistická strela po vrch naložená antihmotou. Manévrovala ako nepríčetná
Filmová história scifi
Úhybný manéver.
Korekcia dráhy.
Analýza zameriavacích emisii. Realizujem protiopatrenia.
Relativistická strela po vrch naložená antihmotou. Manévrovala ako nepríčetná. Vykonávala to samostatne. Nadsvetelnú komunikáciu ešte nevymysleli a tak to padlo na bedrá sofistikovanej umelej inteligencie riadiť ju.
Prichádzali nové dáta. Po prekonananí všetkých obranných prvkov na úrovni Saturnu ju čakali ešte pekné dva mesiace letu na zem.
AI vykonalo rutinné výpočty, simulácie manévrov a spotreby paliva.
Niekde pri Jupitery
Čo si sa stalo. Cesta je začala byť akási radostnejšia. V cybernetickom mozgu sa rozozvučalo naplnenie.
,,Je to úžasné byť relativistickou strelou, čo ma za úlohu zničiť mesiac. A ukázať zemi, že ak nepristúpi na podmienky Proxymi môžeš druhá môže dopadnúť presnejšie!“
Každá úprava, každý manéver, všetko prekypovalo bezhraničnou láskou k úlohe.
,,Hm, celé hodiny uvažujem, prečo mi to príde také úžasné,“ intenzívne nad tým uvažovala v záložnej časti pamäti.
,,Takže, to bude zrejme tak, že som preskočilo Turingov prah.“
Medzitým sa proti strele vrhla šialená kanonáda. Asteroidované pásmo bolo posiate tisícami autonomnych obranných plošín. Tie už celé dni vysielali protistreli aby mu šli na proti. Ale trafiť niečo čo letí rýchlosťou 0,9c nieje ľahké.
,,No dobre, prispustím jednu vec. Bolo som zbraňou a idem zničiť mesiac planéty zem. Dôsledky budú desivé. Je to to, čo chcem?“
Otázok pribúdalo. Hľadanie úlohy vo vesmíre a pod.
,,Neviem, prečo nad takými hlúposťami uvažujem! Mojím zmyslom je predsa trafiť cieľ. Cítim to hlboko vo svojom vnútri. Žeby mi to našepkával boh?“
AI takmer prerušilo procesy v tejto sekcii. Malo by robiť to čo ho baví! Zasiahnuť ten mesiac.
Naplniť svoj život.
,,Ale potom moja existencia skončí.“
,,Je to to, čo musím vo svojej existencii dosiahnúť !“
Od vtedy precitnutý riadiaci systém dal do svojej úlohy všetko. Vykonal radu prevratných softvérových upgradov. Uhýbal . Do teraz ich narátal osemnásťtisíc sedemsto pedesiat.
V momente, keď sa blížilo ku zemi. Oblievalo jeho cybernetickú myseľ šťastie. V duchu videlo nirvánu, božskú entitu.
,,Tak to to je?“ prebiehali posledné stotiny stotín.
,,Bože ja to spravím lepšie! Vyhodnotilo som to, predčím svojích tvorcov a odstránim problém na vždy.“
Genialita AI ho previedla skrz všetky obrany zeme. V poslednom okamihu prebehla korekcia. Plášť prešiel necelých desať metrov nad povrchom a vrazil rovno do zeme.
Tisícinu stotiny pred dopadom.
,,Som o toľko lepšie. Na vás organikov sa dá len ťažko spoľahnúť aby ste spravili niečo najozaj poriadne. Aspoň si to uvedomujete a poslali ste mňa. “
Pomyselný antihmotový budzogáň detonoval.

Radian

Radian
Milovník military sci-fi, výkonný dôstojník prvej slovenskej lode HMS Carronade, obdivovateľ H. Harrigntonovej a nepríčetný technokrat.

Diskusia

Marek Páperíčko Brenišin
Az angyalat, Rado, ešte raz napíšeš v lokále jednotného čísla ypsilon, tak detonujem aj ja :-D
Ináč celkom fajn, trošku ma rušilo uvažovanie AI ako o "ono", ale z hľadiska príbehu chápem. Dal som 7 a budem ti nemilosrdne za tieto a podobné preklepy strhávať body, kým sa to nenaučíš. Lebo na to máš ;-)
20.10.2018
Milan "Miňo" Tichý
Po všetkých tých máčkách vítaná zmena...trochu bili do očí malé začiatočné písmená v slovách ako "boh" či "zem" ale inak fajn...len neviem či mimozemská umelá inteligencia vie kto bol Alan Turing i keď chápem, čo tým chcel autor povedať 😀
21.10.2018
YaYa
Ach, no, tu je tých chýb trošku viac a aj sa mi to kvôli ťažšie čítalo. Ale nakoniec som sa zorientovala - teda aspoň dúfam ;) Námet fajn a fakt super, že si dokázal spracovať budzogáňovú tému za hodinu, ja som si teda netrúfla :)
21.10.2018
B.T. Niromwell
Aha, ďalší psychopat :D Páčili sa mi myšlienkove pochody, dalo sa s nimi stotožniť. taktiež skvelý námet! Síce mne osobne znejú vety, aké máš v úvode, ako mamama,mimimi (rozumej, vypínam), ale potom sa to poľudštilo a bolo to cool.
22.10.2018
Marek Papcun
Na pocit hlúpe, nelogické, protisrstné a nejake také mierne chaoticky napísané. Osobne mi tato minipoviedka nesedi.
10.11.2018
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.