Počas noci

V svete po zrútení techniky je chaos. Lieky, voda, istota sú minulosťou. Čo ak je to hra bohov? Teda ak skutočne existujú.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Kvap. Kvap.
Zobudilo ma kvapkanie dažďovej vody. Ďalšia diera v streche. Znamená to, že ju ráno opravím. Tomi vedľa mňa sa mrvil. ,, To nič kuriatko. Ráno to opravím. Som predsa tvoja veľká sestra. ´´ Tomi bol horúci. Nie, nie, nie. Nemôže byť chorý. Všetky lieky sme spotrebovali 2 roky po páde technického sveta. V našom polorozpadnutom dome sme bývali my dvaja a jeden príživník. Theo. V čase , keď všetci okolo nás umierali neostal nám nikto iný len on. Tomi sa prudko posadil. Ďalšie , čo som videla bola krv na prikrývke. ,, THEO !!!!!´´
,, Theo !!! ´´ Čo do čerta sa deje. Viv bola otravná. Počkať Viv nekričí. Takmer nikdy. Vybehol som po schodisku ktoré bolo schopné každú chvíľu sa rozpadnúť. Našiel som uslzenú Viv a malého Tomiho kašliaceho krv. Čerta. ,, Tomi.... Ja....´´ Bľabotala Viv. Jediné , čo som dokázal povedať bolo. ,, Babica´´
Pozrela som sa do svojho odrazu v mise s vodou. Bude to ťažká noc. Mám mnoho mien, dnešní ľudia ma volajú Babica. To dieťa umrie v tejto jaskyni. Na mojich pleciach je jedno veľké bremeno. Či ľudstvo prežije alebo navždy zahynie. Bola som z málo bohov , ktorí nad ľudovom nezlomili palicu. Prichádzajú. Dievča s dieťaťom v náručí. Ešte dýcha. Jediný pohľad na dievča stačil, krv mojej krvi. Ľudstvo prežije.
Prichádzal som k Viv. Tomi neprežil. Viv hľadiaca do prázdna nebol pekný pohľad. Sedela na schodoch pred jaskyňou. ,,Už nemám nikoho.´´ sklonila hlavu. Pukalo mi srdce. ,, Omyl Viv.´´ sadol som si k nej. Jej krásne hnedé oči boli uplakané. Moja krásna, neskrotná Viv je zlomená. Moja ? Áno moja. ,, Stále máš mňa.´´ Prekvapenie sa na mňa zahľadela. Nestihla nič namietať, pretože som ju pobozkal. Stala sa mojím svetom.

Katy. Adamove

Katy. Adamove

Diskusia

Aleš Horváth
Úvodná veta upútavky to docela vystihuje, chaos. Aspoň desaťkrát som si to prečítal, aby mi to akotak dávalo zmysel. Pointu príbehu som si už domyslieť nevedel.
Myslím si že poznámka od YaYa k predchádzajúcemu dielu o striedaní postáv sa hodí aj sem.
16.12.2017
YaYa
Pre mňa to bolo menej chaotické ako poviedka z minulého týždňa - odseky robia veľa - ale je dosť chýb spoločných, hlavne tie medzery, úvodzovky a rušivé striedanie uhlov pohľadu.
Námetovo klasická, sladká Young Adult s postapkovou prímesou, akých je veľa ;). Najzaujímavejším prvkom mi príde primiešanie tej padlej bohyne.
Spracovanie je také, skôr to vyzerá ako námet, osnova, charakterové štúdie, niečo, čo treba rozpracovať, kým z toho niečo naozaj bude. Dala by sa z toho spraviť buď typická YA, alebo keby to bolo viac zamerané na tú babicu, tak možno aj niečo originálnejšie. Čo je ti srdcu bližšie. Makaj ďalej. Takto za 2.
18.12.2017
Marek Páperíčko Brenišin
To isté, čo som písal pri predošlej poviedke.
Chaotické, bez hĺbky, chýba tomu priestor na rozvinutie motivácie postáv, detailov zo sveta a ďalších vecí, bez ktorých sa príbeh nezaobíde.
Otázka totiž znie, čo bola pointa? Záchrana ľudstva, láska Babica(?) a Viv?
Formálne poviedka je poviedka lepšia, stále je to však niečo prchavé, nezanechá to hlbšiu stopu. Čo je škoda, lebo toto by mohlo byť celkom slušné YA.
Rozhodoval som sa medzi 1 a 2, nakoniec som aj v tomto prípade volil jednotku.
26.12.2017
jurinko
Ja som dal 1 iba preto, lebo z nejakeho nevysvetlitelneho dovodu uz nefunguju tie zadne vratka na komentovanie bez hodnotenia. Cize to berte ako nulu, lebo toto sa neoplati ani citat, nieto este hodnotit. Zoznam chyb by bol dlhsi, nez samotny text, a jedine, co sa mi v lebke potuluje v reakcii na tento zhluk pismen, je sarkasticka otazka, ci ten spominany Babica bol ten vychyreny cesky kuchar. Lebo tento text mi pripomenul jeho neotrele nahradzanie potrebnych ingrediencii v receptoch omnoho hnusnejsimi blafmi ;-)
Nuz, ale dost bolo k tomuto pocinu, inu vec by som chcel: V cakacke nie su nijake poviedky, takze hop sa, hor sa, zem otvor sa, a budte taki dobri a rychlo cosi pridajte! :-)
16.01.2018
Albert
Z mojho pohladu to nevyzera tak beznadejne, ako to popisuju predchadzajuci diskutujuci. Suhlasim s ich pripomienkami ohladom potreby hlbsieho rozvinutia deja a tiez som mal pocit, ze tomu akoby chybal koniec. Ak autor v uvode deklaruje chaos, tak to neznamena, ze to uplne musi davat zmysel. Takze ak by sa na tom este popracovalo, tak by to mohlo byt celkom pekne.
Este by som rad reagoval na diskutuceho jurinka. Po precitani jeho komentaru clovek moze napadnut odpoved na otazku, preco nema v cakacke ziadnu poviedku. Autora poviedky by mohlo potesit, ak si v komentaroch precita aj nieco pozitivne.
22.01.2018
Marek Páperíčko Brenišin
@Albert: K tomu pozitívnemu v komentári.
Keď som začínal, to tu boli iné rošambá, Jurinko, Draculin (jeho hláška o hrdzavých klincoch do očí ostane zapísaná v análoch scifi.sk), ale aj Cutler, či iní autori tu peprnými komentármi nešetrili. Dôvod? Pretože tu ľudia predovšetkým dávajú poviedky preto, aby sa zlepšovali. A áno, ako povedala Katka Soyka, poviedky sú ako deti, akokoľvek nedokonalé, milujeme ich, lebo sú naše. Lenže je rozdiel "písať" a písať.
https://www.scifi.sk /poviedky/5742/Marek_Papericko _Brenisin-Demonkino_tazenie.ht ml - pozri si jeh komentáre k mojej poviedke. Priznám sa, v prvej chvíli som mal chuť vyškriabať mu oči, alebo aspoň ináč znepríjemniť život, ofc, hovorím teraz nadnesene (@Jurinko, mám ťa rád a uznávam :-D )...
22.01.2018
Marek Páperíčko Brenišin
<pokr.>
... ale keď som prehltol urazené ego, videl som, že má pravdu. Vzal som si jeho pripomienky k srdcu, a čuduj sa svete, finále Fantasy Award 2015, Cena Béla (s Draculinom) 2017. Teraz sa nechcem chváliť, ale vidíš, kam ma tieto nielen jeho "negatívne" komentáre zaviedli. Je to človek, ktorý publikuje pravidelne, Draculin vyhral Cenu Fantázie 2013, ak ti títo ľudia, alebo komukoľvek inému niečo napíšu, nehonia si tým ego, ale majú záujem v prvom rade pomôcť.
Nechceš čítať negatívne komentáre? Založ si blog, tam daj poviedku, pozdieľaj medzi kamarátmi, budeš mať dobrých ohlasov až-až. Otázkou je, že až sa budeš chcieť posunúť, či ti to pomôže. Mňa posúvali práve tí, ktorí vypichli na poviedke nedostatky, ktoré som tam nevidel, alebo nechcel vidieť.
...
22.01.2018
Marek Páperíčko Brenišin
<pokr.>
... Iný prípad, Draculin mi k prvej verzii poviedky dal takú črevnú sprchu, že som myslel, že s písaním seknem. Opäť, skúsil som, poviedka bude publikovaná v zborníku, kvalitou je niekde o triedy vyššie oproti prvej verzii.
K prázdnej čakačke - ľudia prestali dávať poviedky, lebo tu na ne nemali odozvu. Ako vidíš, diskusia sa rozbieha, body naskakujú a to ľudí ťahá pridávať poviedky naspäť. Nehovoriac o tom, že mnoho dobrých autorov začínalo tu na scifi.sk a ľudí láka, že možno sa k nim pridajú. ;-) Fuj, ale som sa rozpísal!
22.01.2018
Aleš Horváth
Albert, súhlasím s Marekom, aj keď ja sa nemám čím pochváliť. Nejde o to aký komentár dostaneš, horšie je to, že to neriešis a dostaneš pravidelne ku každej poviedke rovnako negatívne komentáre. Nie je chyba urobiť zlý krok, ale ísť zlým smerom. Ja by som veľmi rád potreboval odozvu v jednej inej oblasti, ktorý by mi na Jurinkov spôsob skritizoval niečo iné. Myslím si že vhodný príklad by bol, určite si už počul, keď sa liahne motýľ z kukly. Ak pomôžeš, jeho krídla nezosilneju. Tak aj ty, ber úprimnú kritiku pozitívne. Nikto z nás nepotrebuje si dokazovať akého má veľkého. Jurinko má svoje výsledky, vie o čom hovorí. Bál by som sa skôr toho keby ta chvalil
23.01.2018
Albert
Ospravedlnujem sa, ak som niekoho svojim prispevkom urazil. Az taku reakciu od jedneho cloveka, ktora by sa nezmestila do 900 znakov som necakal. Trosku ma zarazilo hodnotenie ludi na poviedku. Venujem sa totiz tiez fotografii a tam existuje tiez podobna moznost pre zacinajucich fotografov nahrat svoj vytvor na web a skusenejsi z fotografov to potom hodnotia. A doteraz sa nestalo, ze by tam niekto uplne odpisal fotografiu. Vzdy tam je nieco, na co by si dotycny mal dat v buducnosti pri foteni pozor. A tak som mal potrebu sa vyjadrit k prispevku, ktory zacina kritikou scifi.sk v nemoznosti pridania komentaru bez hodnotienia a konci kritikou kuchara menom Jiri Babica, ktory s poviedkou nema nic spolocne. Takze, aby som to zhrnul: proti konstruktivnej kritike nemam ziadne vyhrady, ale komentar typu " toto sa neoplati ani citat" autorovi poviedky pri dalsom pisani velmi nepomoze.
23.01.2018
YaYa
Nechcela som sa zapájať, ale toto nie... Albert, tak nám predveď tú konštruktívnu kritiku, ak sa ti zdá, že sa jej autorke nedostalo - čo z môjho pohľadu nie je pravda. A pokiaľ ide o tvoj výrok: "Ak autor v uvode deklaruje chaos, tak to neznamena, ze to uplne musi davat zmysel." - buď som ho zle pochopila, alebo totálne nesúhlasím, pretože chaos v deji a chaos v texte sú dve absolútne odlišné veci. V texte poriadok proste byť musí (dobre, dada, ale toto je YA), a podľa mňa nie je možné, aby autor opísal chaos bez toho, aby on v tom mal jasno.
Anyway, ja som tiež od Jurinka na prvú poviedku dostala niečo v zmysle: "toto sa neoplatí hodnotiť", a už mám tri publikácie a malinkaté ocenenie. Je to taká terapia šokom - človek si poplače, urazí sa a potom si prvý raz uvedomí: aha, tak toto nie je dobre! a začne sa sebe makať. A mladý autor presne to potrebuje, aj keď sa to zdá kruté ;)
24.01.2018
Veronika Valent
Ahoj Katy. Dlhá diskusia ma pritiahla k Tvojmu dielku. A bohužiaľ musí skonštatovať, že diskutujúci majú pravdu. Máš tam kopec chýb. Nevieš, ako vyzerá priama reč a to je pri próze dôležité, ako schopnosť nájsť vhodný rým pri rýmovanej poézii. Jednoducho základ. Ale zas oceňujem aspoň odseky. Ale aj tie nie sú vždy na správnom mieste. Nevadí. Čítaj knihy iných autorov. Skús sa občas sústrediť ako píšu. Ako hovoria postavy. Či používajú uvádzajúce vety v priamej reči a aké. Čitateľovi musí byť jasné, kto niečo povedal. Potom sa stráca a ver mi, že je z toho nešťastný. Tvoja mikropoviedka sa mi zdala ako čistý surrealizmus. Prepáč. Nie sú tam znaky žiadneho iného žánru. Je to postapokalypsa? Fakt netuším a rada by som to vedieť. Prílišná stručnosť textu, až skratkovitosť je v tomto prípade na škodu. Čítaj knihy, píš, čítaj, čo si napísala, daj niekomu inému prečítať a až potom sem pošli.
25.01.2018
jurinko
Ahojte. Opat raz sa otvara vecna tema "ako hodnotit umelecke diela tak, aby bol kazdy spokojny"? Nebolo toho uz dost? Pristupov je vela, a ja sam som zastancom konstruktivnej kritiky, ale zaroven tvrdim, ze aby niekto dostal konstruktivnu kritiku, tak si ju v prvom rade musi zasluzit. Ked niekto posle do sveta text, na ktorom si zjavne nedal zalezat, nijako sa nesnazil, nenasiel si o pisani nikde nic, iba si proste sadol, nieco zbuchal a hodil to na prvu stranku, ktora to je ochotna vydat, pretoze vydava vsetko, tak preco by som sa ja mal vazne zaoberat takymto pocinom a venovat mu moj cas? Co z teba vyjde, to dostanes naspat. Ukaz snahu, a ja ti ju oplatim, dostanes konkretne namety na zlepsenie. Posli sem rozsypanu pismenkovu polievku (copyright draculin ;-) ) a mozes byt rad, ze aspon citim potrebu si kazdu poviedku precitat a aspon nejako ju ohodnotit. Mozno je to krute, ale ...
27.01.2018
jurinko
[pokr.] skutocne zlepsenie neprichadza s chvalou, ale s kritikou. Cize ak sa niekto chce zlepsovat, nech sa nepyta tych, co ho budu donekonecna poplacavat po ramene, ako dobre to robi, ale nech sa pyta tych, ktori maju vyhrady. Iste, napokon ich vzdy spracuje sam autor, nie kazda vyhrada musi byt spravna a spracovana (to by predsa ani nedavalo zmysel, pretoze potom uz by bol autorom vlastne ten, kto poskytol vyhrady ;-) ). Ale ak nebude mat autor co spracovavat, tak sa nikam neposunie. Nech ma ludia vnimaju akokolvek, ja nikdy netvrdim, ze mam patent na Pravdu, pretoze si myslim, ze ju nema nikto. Ale som totalnym zastancom sutaze argumentov. Zda sa ti moja kritika zla? Ok, je to tiez literarny zaner, ktory taktiez podlieha kritike, cize je to okamzite namet na diskusiu. A o tom to presne je. Bez diskusie, bez sutaze argumentov, bez konkurencie nazorov, nijaky posun nikdy nenastane. ...
27.01.2018
jurinko
[pokr.] To, co ja chcem vidiet v dielach, aby som ich mohol hodnotit vysoko, je brilantna forma, poctive remeslo, uprimna snaha, kreativita (dobry napad) a idealne aj nadhlad. Ak to dany text ma, potom skladam klobuk a uctivo gratulujem. Ak to dany text nema, tak sa moja kritika sustreduje na chyby, a body pridelujem podla pozitiv. Albert, mas pocit, ze text, pod ktorym sa bavime, ma parametre, ktore som opisal, a mal by som ho preto hodnotit vyssimi bodmi? Pretoze ja ten pocit nemam, a preto hodnotim tak, ako hodnotim. A ak plati, ze snaha sa ceni (co podla mna plati uplne, uprimna snaha je pre mna snad najdolezitejsia, pretoze skoro na vsetkom ostatnom sa da pracovat), tak potom musi platit aj to, ze nedostatok snahy sa zatracuje. A tento text podla mna vykazuje vsetky znaky toho, ze na nom autorovi nezalezi. Tak preco by na nom malo zalezat citatelovi? Alebo kritikovi? Hm?
27.01.2018
jurinko
btw.:
Papericko a YaYa, vy ste uplne zlati :-)
Keby som bol Soros, uz o vas koluju hoaxy, ze vas platim :-D
Dakujem :-)
A Alessi, ty si ma prijemne prekvapil, vnimam to ako uzasny posun. Ak sa nemylim, tak gratulujem a kazdopadne dakujem tiez ;-)
27.01.2018
Aleš Horváth
Katy: text nie je video. Nedá sa napísať text spôsobom, že opisuješ niečo ako keby si natačala film. Film využíva rôzne prostriedky , ktoré do textu západnú ťažko. Keď chceš filmový text, napíš scénar, či divadelnú hru. Robievam tú istú chybu, snažím sa jej zbaviť, lebo inšpirácie prichádzajú hlavne skrz sen, kde dej vidím ako film.
Jurinko: zas toľko si nefandi. Uznávam že ma to nakoplo, ale som skôr vďačný za celý portál ako taký, pretože viacero ľudí odtiaľto mi pomohlo. Moje písanie bude tebe ťažko vyhovovať skrz môj slabý zmysel pre humor, povedzme filozoficky záber a malú akčnost. Zatiaľ najväčší úspech boli stredné priečky Pera. Problém ktorý mám nie je ani tak v písaní, ale vyplýva z mojej povahy, hlavne z nižšieho stupňa prežívania emócií a lenivosti. Myslím si, že občas aj kritický postoj ku kritike nie je od veci. Lebo nepíšem tak, aby to vyhovovalo kritikovi.
28.01.2018
jurinko
ok ;-)
28.01.2018
draculin
Niekedy sa neda napisat pozitivne hodnotenie, pretoze nie je co hodnotit. Toto nebola poviedka, ani ziaden funkcny literarny utvar. Pozitivne je, ze to nebolo pisane sanskrtom. Autor preukazal schopnost pouzita odstavce a delit text - co napriklad mnohym chyba. Bolo to kratke, takze pripadne utrpenie dlho netrvalo...inac mi uz fakt nic nenapada.
Na ohodnotenie jedla alebo kucharskeho umenia naozaj nestaci ukazat zemiakove supky. Nuz a @Katy - predpokladam, ze citas. Pravdepodobne aj poviedky, takze vies priblizne ako vyzera poviedka. Dalsie dielo nech aspon formalne vyzera ako poviedka - napln je na tebe. Ak si niekto bude na koberci kotulat tenisovu lopticku, tak vazne (ani keby sa rozplakal), nebude hrat fotbal ako Messi. Takze kde je doprdele problem? Tato zmes pismeniek beznadejna je. Autorka rozhodne nie ;-)
29.01.2018
Lea Bystrická
Keď už sme pri tej kritike - človek by mal mať aj nejakú tú sebakritiku. Hlavne ak trochu číta knihy a tak. Čiže teraz taká malá otázka na autorku: naozaj by sa ti páčilo, keby si od niekoho prečítaš niečo podobné? Písanie nie je krátkodobá záležitosť, všetko treba nechať odležať a nájsť tú správnu mieru - ak je niečo dlhé, treba to skrátiť (napr. vymazať opakovania), ak je niečo krátke, treba to predĺžiť.
A ak by som to mala hodnotiť ako poviedku, tak nič moc - nevieme, čo sa tam deje, nevieme, kto je kto. Príživníka Thea som si predstavila ako postaršieho plešivejúceho chlapa, čiže posledná scéna vyznela fakt úchylne. A bozkávanie bezprostredne po smrti brata (?) mi nepripadá ako vhodná chvíľa na romantické prejavy náklonnosti (alebo som možno len vyrástla z YA rokov?).
16.05.2018
Lea Bystrická
(pokr.) Ak by som to mala brať ako náčrt postáv/príbehu - mohlo by byť. Babica je super defaultne už len preto, že je to bohyňa a také ja rada. A v spojení s postapo svetom? Mega. Zamilované páriky až tak nemusím, ale ako som sa už priznala, v YA rokoch sa už nenachádzam, takže dajme tomu. Ale trochu reality neuškodí ani vo vzťahoch medzi vymyslenými ľuďmi.
16.05.2018
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.