Skrat

Podľa vyjadrenia autorky ide o neplatný pokus o fan fiction, keďže až taký fan tohoto seriálu nie je, a vlastne iba chcela predčasne ukončiť trápenie hlavných hrdinov, ktorých jej bolo ľúto. To znie zaujímavo, no nie? :-)
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Skrat
Ilustračné obrázky k spacenews - Skrat / Zdroj Disclaimer
Život letnej noci sa krátil. Rosa visela vo vzduchu a čakala na niečí pokyn, aby mohla padnúť a osviežiť všetko navôkol. Príjemné ticho občas prerušil výkrik práve prebudeného operenca a kroky muža.
Niečo mu na tej dokonalej kráse prekážalo. Koľko takýchto okamihov prežil? Asi veľa. Ale málokedy si ich uvedomoval. Ani teraz mu na pominuteľnej kráse blížiaceho sa rána veľmi nezáležalo. Uvedomil si len jedno. Je fajn byť stále nažive.
Vysoký, tmavovlasý, viac ako pekný muž mal za sebou ťažkú noc. Príliš veľa pil. A miešal. Nestáva sa mu často, aby mu žalúdok vypovedal službu. Potreboval sa prejsť, zhlboka sa nadýchať, prečistiť hlavu, byť sám so svojimi myšlienkami. Nutne to potreboval.
Podvedome si vybral dlhšiu cestu domov popri miestnom lesoparku a bočné ulice. Bujará noc zanechala stopy na jeho chôdzi. Nemal naponáhlo. Nič ho domov neťahalo. Rokmi sa nemeniace priestory jeho obydlia ho k smrti nudili.
Do kroku pridal, až keď mu spoločnosť začali robiť prvé autá. Nebolo ich veľa, ale úspešne sa im darilo kaziť magickú atmosféru. Ich reflektory ho v očiach pálili a hluk otravoval. Nie, nemal chuť byť svedkom prebúdzajúceho sa dňa rodného mestečka.
Zrazu ho prekvapila rýchlosť jedného z nich. Pohotovo mu uskočil. Vodič mal zjavne naponáhlo. Preklial ho za to.
Zachytil škrípanie pneumatík a tupé buchnutie plechov niekde v popredí. Ticho prichádzajúceho rána ten zvuk znásobilo. Števo sa cynicky pobavil na účet vodiča. Ten, čo ho pred chvíľou donútil zísť z cesty, by si to zaslúžil. Niektorí ľudia si vôbec nevedia užívať život. Preletia ho ako v rýchliku. Vidia len stenu pred sebou a spolupasažiera vedľa alebo oproti, ak vôbec nejakého chvíľu majú. Periférne vnímajú krajinu za oknom a len občas jej venujú mimovoľný, nič do hĺbky vnímajúci, pohľad. A zrazu je konečná.
Život si treba vedieť užívať.
Štefan prešiel na druhú stranu cesty a zabočil do novej ulice s rodinnými vilami. Nepomôže si, nikdy neprišiel na chuť takejto architektúre. Znechutene sa pozrel pred seba. V diaľke videl červené brzdové svetlá auta a asi troch ľudí splašene pobehovať okolo. Rozhodol sa nezmeniť trasu a prejsť okolo miesta nešťastia.
Jeho dobrý zrak veľmi rýchlo spoznal atraktívnu blondínku z noci. Sedela opretá o strom vedľa cesty, niekto sa nad ňou skláňal a pokúšal sa ju upokojiť. Z diaľky z určitosťou rozoznal jej nepríjemne vysoký hlas. Len pred hodinou sa mu ho podarilo na chvíľu umlčať. Neznáša ukecané ženy. Táto bola ich vydarená predstaviteľka. Možno preto sa pri nej dlho nezdržal. Bola mu odporná. Doslova.
Mladá žena so zraneniami na krku a rukách obsypaná krvavými sklenenými úlomkami všade po odhalenej pokožke si ho v šoku nevšímala. Plačlivým hlasom vysvetľovala záchrancovi, ako došlo k nešťastiu. Štefan musel nachvíľu zatajiť dych, keď prechádzal okolo nej. Nechcel ju vidieť. Nechcel ju ani cítiť. Všadeprítomná typická sladká vôňa krvi ho rozrušovala.
Obzrel sa radšej na auto a príčinu havárie. Čelné sklo bolo rozbité, plechy nad motorom sa poriadne pokrivili a päť metrov odtiaľ ležala mŕtvola.
Zastal a naprázdno preglgol. Spoznal ju. Nielen podľa postavy. Džínsy, fialové tričko na ramienka, dlhé hnedé vlasy, parfum, retiazka so starobylým príveskom na krku, ktorý jej dal. Všetko mu bolo chronicky dobre známe.
„Čo tu dopekla robila?!“ nahnevane si pomyslel.
Štefan sa chytil za hlavu. Gombík v jeho hlave prestal fungovať. Pery sa mu slabo zachveli. Neveriacky pozeral na nehybné telo pred sebou. Neochránil ju. Je koniec. Ona je preč.
Pocítil nevoľnosť v žalúdku. Cítil sa vinný. Obzrel sa za šoférkou a oľutoval, že sa na ňu vykašľal. Mal to s ňou potiahnuť do konca, do poslednej kvapky. Znemožniť jej šoférovať. Nebolo správne, že v takomto stave sadla za volant. Bola to jeho chyba. Brat mu to nikdy neodpustí a on sám bude mať ďalší dôvod nenávidieť sa.
Svedomie aj city sa mu znova a tentoraz asi navždy uzamkli. Smrť jeho priateľky bola zrazu len jedna nepredvídateľná vedľajšia škoda.
Chlad rána necítiaci muž zavolal z mobilu bratovi a suchým hlasom oznámil: „Damon, nepoteším ťa. Elena zomrela.“

Veronika Valent

Veronika Valent

Diskusia

Silvia Demovičová
Neviem, či celkom objektívne zhodnotím dej, keďže som aj napriek už-dávno-nie-tínedžerském u veku odpozerala takmer všetky série. Skúsim sa tváriť, že seriál nepoznám:-) Pištu si pekne vykreslila ako typického upíra, ktorý sa nudí a nič ho nezaujíma (hoci v seriáli bol práve Stephen ten, ktorý do všetkého strkal nos a snažil sa spasiť všetkých a všetko a na tvári mal pri tom nekonečný výraz trpiteľa), generická bloncka je typická obeť. Dejovo by to celkom spadalo do seriálu, taký párminútový výrez. Veľmi sa mi páčia opisy, je to zrejme tvoja silná stránka. Pre mňa však bol pri čítaní problém v tom, že ani jednej postavy mi nebolo ľúto, ani som nečakala so zatajeným dychom, čo sa stane. Keď videl mŕtvu Elenu, ani sa nesnažil bežať k nej, pokúsiť sa ju oživiť, hoci ako upír mal dosť veľa možností. Nezbuntošil čarodejnice, vlkolakov a neviemkoho ešte v tom seriáli používali na vzkriesenie.
19.06.2016
Silvia Demovičová
Tiež vypol ľudskosť okamžite, čomu by inak predchádzalo niekoľkodňové agonizovanie a radenie sa s celým osadenstvom seriálu. Tiež si nie som istá, či by volal bratovi, že Elena je hore brkom, asi by mu to už bolo jedno. Bohužiaľ, nebolo mi ľúto ani Eleny, asi preto, že tam už len tak ležala a koniec. Čo sa týka štýlu, páčil sa mi. Čítala som viacero tvojich vecí, bavili ma. Asi musí byť ťažké písať fan fiction, už len preto, lebo ľudia majú s čím porovnávať. Tuším si chcela ukončiť ich trápenie. Neukončil to s Elenou náhodou niekto už v minulej sérii? Zdá sa mi, že už pred rokom odišla zo seriálu, tam niekde som prestala pozerať:-)
19.06.2016
jurinko
Ja ten serial nepoznam, takze v podstate vobec neviem, o co islo. To akoze Stevo preklial soferku a ona kvoli tomu zomrela? To moze byt dost zasadny tragicky moment (a urcite to pomoze vyrovnat sa so zlym serialom ;-) ), ale ta tragika by mala byt viac spracovana. Takto to vlastne konci, ked to malo zacat, resp. je to prilis nevysvetlene na to, aby to davalo zmysel niekomu, kto nevie, aky mali Stevo so soferkou vztah. Cize sa mozem asi zamerat iba na formalne nalezitosti, a po formalnej stranke na mna poviedka posobila ako napisana za 10 minut. Hrozne rychle, chyby z nepozornosti, cudne slovne spojenia, vsetko akoby prejavom az prilis horuckovitej cinnosti. Ja viem, ze ked je clovek vo svungu, tak sa mu nechce tu poviedku nechat odlezat, ale niekedy by to nezaskodilo, aj ked ide v podstate o jednohubku ;-) Dal som 4
21.06.2016
Veronika Valent
Ahoj Silvia, veľmi pekne ďakujem za názor, vo veľa veciach súhlasím, akurát sa mi nechcelo písať ďalšiu telenovelu. :-) Poviedku som spáchala v polovici druhej série, keď mal Stefan vypnutú ľudskosť a všetci sa kvôli tomu trápili. V tom čase prišli na scénu vlkolaci a mňa seriál prestal baviť. To som ešte netušila, že sa dočkám čarodejníc, hybridov, originals, pútnikov a ktohovie, čo ma ešte čaká. Za tri mesiace som "už" na piatej sérii. Poviedka by mala byť o collateral damage, tak často v seriáli spomínanú. Ale doteraz som nevidela, že by niekto po polovycicaní mal vážnejšie problémy s orientáciou, tlakom, šoférovaním atď...Jednoducho som chcela upírikom z Mystic Falls a okolia ukázať, čo všetko by sa mohlo stať a aby pili s mierou. :-))) Som zvedavá, ako tá Elena nakoniec zomrie - momentálne je v nej Catherine a snaží sa získať Stefana. Asi to fakt nakoniec dopozerám. :-)
21.06.2016
Veronika Valent
Ahoj, Jurinko, 4 od Teba je fajn. Poviedku som nechala odležať, chyby nevidela, vždy ma to príliš vtiahne do deja, ale to asi nie je najvhodnejšie ospravedlnenie. Všakže. Pravdepodobne to bude asi nie práve najlepšou autorkou, pretože poviedka nebola napísaná za deň a ani narýchlo. Asi to už u Teba na 10 nikdy nebude, ale aj tak sa teším, že si si našiel čas, prečítal si ju a ohodnotil. Vážim si to. Pre vysvetlenie: Števo si z bloncky cucol trocha krvi a ona potom sadla za volant. Buď ju mal dokončiť alebo vypiť menej. Takže nešlo o prekliatie, ale v prenesenom význame neúmyselné spôsobenie havárie spojené s tragickým koncom jednej z hlavných postáv. PS - Vie mi niekto povedať, prečo si mám ja vlastne ohodnotiť svoju poviedku, aby som si mohla potom písať komentáre? Dala som si 7, lebo je to pekné číslo. Ale je to divné. Autor poviedky by si nemal veci hodnotiť, no inak ma to nepustilo.
21.06.2016
Adhara
Ja som tiež nevidela/nečítala predlohu a tak ani neviem, čo ma primälo si túto poviedku prečítať. Môžem len povedať, že ma zaujala natoľko, že som si po nej išla prečítať aspoň obsah tých Upírskych denníkov, aby som bola v základnom obraze. V kontexte tohto vo mne zarezonoval najmä koniec poviedky, zhruba odtiaľ, ako sa zjaví zranená šoférka a následne mŕtvola – prvá časť, ktorá mala zrejme nastoliť atmosféru, mi prišla mdlá.
22.06.2016
Radian
Ak by si ju chcela zlepšiť tak v prvom rade odhodiť balast, prejsť ešte raz všetko, či to tam naozaj potrebuješ. Myslím, že by sa tam dalo viacej osekať. Myslím, že štýl máš dobrý, je vidno, že si na tom robila.
Ten odstavec v strede mi prišiel ako veľmi dôležitý, lebo v ňom bolo veľa o jeho myslení. Ale neviem, prečítal som si to 3 razy a stále mi to nedáva zmysel. Uskočí pred autom, prekľaje vodiča, a povie, že si nevedia užívať život, lebo pozerajú len pred seba. To si trochu protirečí. Vodička pozerala zjavne pred seba a rýchla jazda je väčšinou symbolom nespútaného prežívania.
Ale čo mi bilo do očí, je že najprv obviní vodiča, že nežije periférne a potom obratom spraví presne to isté alebo spravil. Videl len seba a tunelovým videním vlastne spôsobil tú nehodu. Možno autorský zámer?
Pritvrď na neho :D!
Pointa bola pekne podaná, zrozumiteľne a nie veľmi násilne .
29.06.2016
Veronika Valent
Ďakujem Radian. Si väčší filozof ako ja. :-) Pekne si to nazval tunelovým videním. Áno, presne o tom tá poviedka, hoci v reáliách seriálu je. Ideme si svetom a nehľadíme na to, čo svojimi činmi spôsobujeme. Ja sa v každej poviedke snažím priniesť niečo zo mňa, buď v čo verím, dúfam, čoho sa bojím alebo čo sa mi na mne nepáči.
Adhara, keď som si prečítala, že si na môj podnet siahla po obsahu Upírskych denníkov, tak som sa zo srdca zasmiala. Normálne som im urobila, nechtiac, reklamu. Vidím, že tá prvá časť, ktorá naozaj mala navodiť atmosféru sa nikomu veľmi nepozdáva, ale ja by som ju odtiaľ nevyhodila. Pozriem sa, či by sa dala skrátiť. Ale popravde ju mám celkom rada, tak budem mať s tým trochu problém. Nuž, čo narobím, ja duša poetická. Obom vám veľmi pekne ďakujem, aspoň viem, ako moje minipoviedka pôsobí na čitateľa a to je cenná informácia.
29.06.2016
Radian
Veronika:
No ako pozitívum ber, že pointa sa pretlačila k čiteľovi, to je veľmi dôležité. Ba povedal by som spojenie dobré štýlu a myšlienky, ktorú čitateľ uvidí je optimálne.
Čo sa týka atmosféry, opisy sú veľmi pekné. To, že niečo treba na navodenie atmosféry úplny súhlas ale poviedky do 2 strán musia mať všetko absolútne funkčné, všetko musí hrať podľa tej jednej myšlienky :) a by som mohol trochu amatérsky poradiť. Chod vetu po vete, slovo po slove a stále sa pýtaj: ,,Akú funkciu plní táto veta a ako mi pomáha povedať, to čo chcem povedať," a buď, čo najnemilosrdnejšej. ;)
30.06.2016
Aleš Horváth
moje vnimanie textu: soferka zabije Elen. soferka bola stefanova znamost(aj ked neprijemna), elen bratova priatelka? vodic ktory skoro presiel Stefana nebola soferka, ktora zabila Elen. Trafil som sa? upirske denniky moc nemusim(po skusenostiach zo skolstva). cital som to kvoli opisom(dalsie raz kvoli pochopeniu textu a tretikrat kvoli rozliseniu kto je kto). Tiez mi niektore spojenia nesedeli(napr. rozhodol sa nezmenit trasu). myslim si ze aj bez navaznosti na Denniky sa to da precitat. pripadalo mi zvlastne aj to, ze pri poetickom opise rana sa mi zdal stefanov postoj nasilu vtlaceny do postoja antiromantiky(mohol mat vlastnu romantiku - rozjimat o chrobakoch ktore cicaju krv ako on, ake by to bolo vhodne vtedy za rana sa zahryznut do krku atd.) ale celkovo sa mi to páčilo.
01.07.2016
Veronika Valent
Ďakujem Radian a Aleš za rady a názory. Učím sa na drabble poviedkach minimalizmu a je to celkom slušná, poriadne náročná škola písania. Som už raz taká baba "ukecaná" a viem o tom. No pred sebou mám ešte poriadnu cestu. Aleš, práve to, čo si pomyslel Števo, bolo jadro poviedky, hoci násilne vsadené, malo to byť posolstvo k čitateľovi, bez ktorého by pre mňa poviedka nemala zmysel. Chápem, že on by tak asi nezauvažoval, ale čo ak mám práve krátku ľudskú chvíľku?Aj keď tie tvoje nápady na úvahy neboli od veci. Naozaj by sa dali pekne krvavo rozpitvať. :-)))
15.07.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.