Vegetariáni

Mládeži neprístupné a vegetariánom tiež. Prvá poviedka tejto autorky na našom serveri.
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Vegetariáni
Ilustračné obrázky k spacenews - Vegetariáni / Zdroj Disclaimer
Gýčová putika niekoľko desiatok kilometrov od Mysu Canaveral. Ja, môj budúci manžel a v poradí už piaty steak. Nie je mi celkom jasné, prečo som sa do tejto situácie dostala…dokonca ani neviem, či chcem niečo na nej zmeniť. Rezignovala som.
Heňo, ako som si pre seba premenovala Hernandeza, sa ma s plnými ústami ide niečo opýtať:,, Laura, objednáš si teraz steak Florida?“ Konzumujeme ich zaradom podľa menu.
On zjedol asi osem a evidentne má chuť na ďalší z ponuky. Zato ja sa už na ten môj poriadne prepečený ani nemôžem pozrieť. Už vôbec nie na tie jeho s vytekajúcou červenou šťavou. Fuj, je mi zle a navyše ma bolí čeľusť od prežúvania a v bruchu cítim poriadne kŕče.
Čierne kučeravé vlasy rednúce nad vysokým čelom, tmavohnedé dôveryhodné oči. S týmto človekom mám prežiť celý môj nasledujúci život. Takto som si teda vysneného muža nepredstavovala. Mne sa vždy páčili vysokí muži, lebo sama som vzrastom malá. Meriam iba 154 cm, no aj tak som sa takmer nezmestila do výškového limitu. On má však k pánskemu limitu, ktorý je 165 cm, poriadne ďaleko.
V podstate na tom nezáleží, osudovú lásku končiacu dramatickým rozchodom som už zažila. Vlastne “ vďaka “ Nemu som teraz tu. Ten sviniar mi tak rozbabral život, že ja, mladá hlupaňa, som uvažovala o samovražde. Ale zdalo sa mi to hrozne zbabelé. Ja taká nie som! Navyše jemu by som tým asi ani neublížila... Možno by sa aj potešil. A práve v takom zvláštnom rozpoložení som sa v mojich 21 rokoch prihlásila na misiu. Chcela som vypadnúť od bývalého, od mamy a jej večne sa striedajúcich milencov. Aj od otca, čo ma videl v živote asi tri razy. Zdalo sa mi to ako dobrý nápad. Chcem im a celému svetu dokázať, že som lepšia ako oni!
Vekový limit pre mužov a pre ženy je identický, 33 rokov. Potom prudko klesá ľudská reprodukčná schopnosť a hlavne stúpa pravdepodobnosť postihnutého potomstva. Navyše sa predpokladá, že priemerný vek dožitia klesne na Marse o 20 rokov. Približne. Takto máme šancu vychovať naše potomstvo až do osamostatnenia sa. Možno naše deti budú zrelé na život a hlavne rozmnožovanie už v pätnástich, tak ako to muselo byť v minulosti.
Rok po odoslaní prihlášky som dostala mail s pozvánkou do Berlína, kde bolo prvé výberové kolo. Vtedy som už nebola natoľko naštvaná na celý svet, ale nakoniec som sadla na vlak a presunula sa do hlavného mesta Nemecka. Podstatou druhého kola výberu boli veľmi podrobné zdravotné prehliadky a genetické testy. Jednou z našich najvýznamnejších úloh v misii bez návratu je aj rozmnoženie sa. Musela som sa zmluvne zaviazať, že vynosím minimálne štyroch živonarodených potomkov. Podpísala som to, hoci som si samu seba nevedela predstaviť ani v pozícii matky jedného dieťaťa. Bol to len jeden papier zo stoviek, čo som podpísala a svoje šance na cestu na Mars som videla stále minimálne. No musím uznať, že som sa tam stretla s celým radom veľmi zaujímavých ľudí a mnohému sa naučila. Takže to z môjho pohľadu nebol zbytočný výlet.
Na moje obrovské megaveľké prekvapenie som sa mesiac po absolvovaní genetického sita ocitla na náklady vesmírnej spoločnosti v Amerike. Z Európy nás cestovalo na niekoľkotýždňové sústredenie asi šesťdesiat. Z iných kontinentov to boli približne rovnaké počty. V Cocoa pokračovali každý deň rôzne testy: fyzické, jazykové, odborné a psychologické. Na misii sú potrebné viaceré povolania, pričom každý z nás by mal byť odborníkom aspoň v dvoch oblastiach. Musíme mať so sebou technika, lekára, poľnohospodárskeho inžiniera, genetika, geológa, astronóma, informatika atď. Ja mám vyštudovanú Českú poľnohospodársku univerzitu v Prahe – špecializáciu Pestovanie plodín v extrémnych podmienkach. Nechcem sa chváliť, ale pol roka som strávila v Číne, kde sa vďaka môjmu patentu úspešne rozbehla výsadba kríkových porastov v púštnych oblastiach. Tie kríky tam už žijú na prekvapenie mnohých 3 roky, pod nimi sú už aj trávnaté porasty a postupne menia mikroklímu okolitého prostredia. Asi preto si ma na misiu vybrali. Som v tom fakt dosť dobrá. Vlastne najlepšia...No čo, viem, že samochvála smrdí, ale moja mama hovorievala, keď Ťa iní nepochvália, musíš sa pochváliť sama. Dokelu, ona mi začala chýbať. Znervóznela som, asi to na mňa dolieha. Spamätala som sa a opýtala Heňa: „Dáš si ešte z toho červeného ?“ Predchádzajúca fľaša sa práve minula. On sa ale tvári, že pozerá nejaký športový prenos v telke umiestnenej na stene. Mne je pritom jasné, že ho nevníma.
Nakoniec sa obzrel a pozorne sa zadíval do mojich zelených očí.
„Prečo nie, Laura, dnes mám chuť poriadne si vypiť,” povedal to tak smutne, že som pochopila, že jemu bude určite viac chýbať alkohol ako mäso. A možno ešte niekto veľmi blízky.
Mala by som sa vrátiť k tomu, ako som sa stala jednou z momentálne ôsmich najslávnejších žien na svete. Okrem spomínaných testov, jednou veľmi dôležitou podmienkou bolo vegetariánstvo. NASA sa obávala, že keď vypustia 16 mäsožravcov na Mars, po pár týždňoch sa im tam navzájom požerú. Však, ak má niekto nechuť k mäsu kvôli zvieratám, je vysoká pravdepodobnosť, že sa nepustí do človeka. Lenže akosi sa táto podmienka stala verejným tajomstvom, tak sme si mnohí vyplnili v zložke v bode Obmedzenia stravy – vegetarián. Aj tak je to len dočasné, o 10 rokov po nám tam privezú nejaké “pokusné zajace“. Málo zjedia, majú rýchly a veľmi plodný reprodukčný cyklus, príbuzenské kríženie nepredstavuje veľký problém. Taký je plán. Dovtedy budeme musieť zabezpečiť dostatok rastlinnej potravy nielen pre nás, ale aj pre ne. A to bude hlavne moja úloha.
Podľa mňa úplne najťažšia skúška prijímacieho kolotoča bol pobyt v kontajnerových bunkách, skoro identických v akých budeme žiť na Marse. Predstavte si sto ľudí dva mesiace zavretých v nejakej obdobnej Big brother´s reality show. Pozorovali nás nielen vedci, ale aj televízni diváci po celom svete. Osem členov Prvej misie na Mars si vybrali vedci , osmich diváci z celého sveta. Osem žien a osem mužov. Ja som z malej krajiny, nemala som šancu získať dosť hlasov od divákov. Mne pomohla odbornosť, schopnosť prispôsobiť sa každej situácii a pokojná oproti iným relatívne vyrovnaná povaha. Ďalší šestnásti budú vyslaní na misiu dva roky po nás.
Zajtra začína posledný týždeň tu na Zemi, čaká nás špeciálna diéta, vyšetrenia, posledné tlačovky, kde sa budeme všetci tváriť úžasne spokojne až nadšene. Myslím, že niektorí by mali sto chutí cúvnuť v poslednej chvíli, no kvôli celosvetovej hanbe to nespravia. Ja sa však budem sa dobre baviť fotkách nás a najvyšších predstaviteľov NASA, prezidentov rôznych krajín a megasponzorov, kde určite budeme vyzerať ako skupinka hobitov s elfami. Aj keď tí naši elfovia nebudú ani zďaleka takí pekní a štíhli, ako vídavať vo filmoch. Najvyšší z nás má 165 cm, najnižší 145. Menej zjeme, spotrebujeme kyslíka, viac sa nás zmestí do rakety, ušetrí sa materiál na menších ubytovacích kontajneroch. Samé výhody!!!
3. týždeň po pristátí
Psychológmi mne vybraný „manžel“ otvára kľučku našeho jednoizbáku. „Chceš preniesť cez prah?” pýta sa Heňo. Zarehocem sa: „Nie. Nechcem, aby si sa zlomil.” Sme kamaráti, nič viac, neviem si predstaviť, že raz budeme mať spolu niečo viac, nieto ešte deti! Ale aspoň sa vieme zasmiať sami na sebe, keď už nič iné. Ešte, že na prvé množenie boli určené iné páry, my sme v poradí až na konci. Niekto musí aj robiť.
Bytíky sme stavali celé tri týždne po pristátí, pričom sme stále spávali na kozmickej lodi. Ja som navyše po pracovnej šichte začala v najmenšej „bubline” zúrodňovať pôdu Marsu hnojivami a pôdnymi mikroorganizmami prinesenými zo Zeme. Samozrejme, že naše fekálie sme počas letu poctivo zbierali a ja som prvú časť z nich zapracovala do pôdy. No zároveň som si v osobitných nádobách zasiala semená prvých rastlín. Kvalita pôdy nie je najhoršia, skoro ako na krásnej zelenej Hawaji. Len s vodou tu bude asi dlho problém...
„Tak a sme doma,” hodil sa na manželské lôžko Heňo. Na posteľ musím navždy zabudnúť, vlastne som už aj zabudla, keďže nás na tieto podmienky pripravovali. Váham, či si mám ľahnúť k nemu, ale som tak zničená, že neodolám. Možno sa to bude nejakým zvedavým divákom na zemi páčiť, pretože naša reality show neskončila. Všade sú kamery. Už som sa ich naučila ignorovať. Peniaze na Misie sa predsa musia odniekiaľ získať a predsa chcem, aby prišli aj iní a priniesli nám prepotrebné zásoby a prístroje.
Smutne som sa poobzerala po miestnosti veľkosti 12 m2 a povedala som: „Je to tak šedivé, neosobné, po vzore našich predkov si túto našu jaskyňu budeme musieť nejak vyzdobiť.“ Heňo chytil záchvat smiechu. Jeho hlboký jemne chrapľavý hlas sa rozliehal po červenej planéte. „Tak a odteraz to voláme Jaskyňa! “
4 mesiace po pristátí
V našej jaskyni je neporiadok ako sa patrí na poriadnu jaskyňu. Aj tak tam chodíme iba spávať. Heňo je technik, už poskladal skoro všetky prístroje a roboty. Najdôležitejší pre náš život je robot Findwater. Je to niečo ako vyhľadávač hornín obsahujúcich väčšie množstvo zamrznutých kryštálikov vody. Donesie ich do misie a ďalší prístroj tú vodu extrahuje. Keďže sa snažíme všetky suroviny využiť, z nadbytočnej horniny budujeme ochranné valy proti vetrom pri našich Bublinách. Findwaterov máme iba dva kusy. No našťastie sme dostali k nim aj niektoré najdôležitejšie náhradné diely, prípade, že by sa pokazili oba naraz. Ďalšia Misia nám má priviezť vylepšený model. Heňo je šikovný, on vymyslí, ako dovtedy udržať tie dva roboty vchode. Som si istá.
Mne sa celkom darí v pestovaní, pod maličkými Bublinkami mám už zelené rastlinky paradajok s nahodenými plodmi, zemiaky mi už odkvitli, kukurica je ukážková, vyššia ako ja. Rýchlenú fazuľu budem zberať budúci týždeň. Síce sú to zatiaľ len rastliny v nádobách, ale som sama na seba veľmi hrdá. Aj zo Zeme som si vyslúžila pochvalu. Prvé včelstvo je už rozmrazené a robí si svoju opeľovaniu robotu, našťastie med nebudem zberať ja, na to je tu kolega amatérsky včelár - lekár. Všetci tu máme viacero funkcií. Sedím tu v našej jaskyni, na stenách už mám ceruzkou nakreslené obrázky krajiniek. Chcela som ich zachytiť, kým si ich ešte pamätám. Som sama, je mi smutno a píšem si môj denník. Som tu iba ja a všetci televízni diváci. Možno aj mama. Chýba mi. Celý svet mi chýba. Viem, že som v takýchto chvíľach nudná. Nemusím sa báť, mňa určite vystrihnú...
5 mesiacov po pristátí
Konečne mi Findwater nazbieral dostatočné množstvo vody, aby som vysadila fazuľou “FILD 01”. Polia sú označované podľa hĺbky. 01 je vhodná na menšie rastliny. Tie menšie z 200 fieldov majú rozmery 10x 20 metrov, väčšie 20x40. Sú to skladacie obrovské kvetináče z ultratenkého, no nepriepustného materiálu. Majú špeciálnu vrstvu na dne, ktorá zberá presiaknutú vodu a odvádza ju do takzvaného jazierka. Skôr je to bazén s miničerpadlami uprostred poľnohospodárskej Bubliny. Zatiaľ sú dosť nevyužité, ale neskôr budú rozvádzať vodu do polí na základe osmózy za použitia minimálnej energie. Našou zásadou je, že ani kvapka vody nesmie uniknúť. Voda je život, doslova.
Jedného dňa zasadím aj ovocné stromy do najväčšieho „Fildu 03“, zatiaľ sú ich semienka pekne zamrznuté v trezore semien. Jean, jedna zo žien, čo mi tu pomáha, je už tehotná. Nemôže sa namáhať, takže mám viac roboty. Ale baví ma to. No vyčerpáva, mávam nočnú moru, sníva sa mi, že zlyhám, rastliny vyhynú a my sa postupne zadusíme. Nemôžem zlyhať! Už len kvôli tomu maličkému.
12 mesiacov
Párty v jedálni, oslavujeme. Máme čo, Fieldy rodia, Jean porodila tiež. Máme prvého ľudského Marťana vo vesmíre, je to chlapec, dostal meno Adam a ja som bola pri jeho pôrode. Pôrod bol dlhý vyčerpávajúci, ale zvládla som ho. Lekárova sestrička je rizikovo tehotná a nemôže pracovať. Tak sa improvizovalo a vybrali mňa. Z ôsmich žien sú tehotné už štyri. Vlastne už iba tri, keďže jedna z nich porodila. Malý Adamko sem priniesol veľa radosti a nádeje.
No my dvaja s Heňom... stále nič. Dávno sme mali podľa zmluvy niečo skúšať, teda on sa aj pokúsil, no ja akosi nemôžem. Ešte nie. Necítim sa tu príjemne. Je vo mne príliš veľa strachu.
22 mesiacov
Z tých štyroch detí dve zomreli, sami nevieme prečo, len tak v spánku. Asi sú tu podmienky predsa len iné ako na Zemi a slabému detskému telíčku niečo chýba. Alebo matkám počas tehotenstva. Možno je to o gravitácii. Dole na Zemi o tom živo diskutujú a my už máme mimo Bublín cintorín. Včera bol pohreb a ja som po ňom v Heňovom náručí plakala a vzlykala niekoľko hodín. Už nevládzem sa pretvarovať, že som silná.
Tri páry už porušili dohodu. Rozišli sa a navzájom sa povymieňali, určite tým šokovali psychológov na zemi. Spojili sa dokonale odlišné povahy, tomu sa hovorí osudová príťažlivosť. Každému je jasné, že sa k sebe nehodia, možno to dokonca vedia aj oni, ale nevedia si pomôcť. Prehovorila príroda. Keby sa rozmnožovali iba povahovo podobní ľudia, nebolo by ľudstvo tak krásne rozmanité.
Čo sa týka nás dvoch s Heňom, tak stále sa iba spoznávame. Sme priatelia. Ale je tu asi jediný komu naozaj dôverujem.
O dva mesiace má doraziť Misia 2. Všetci sa už nevieme dočkať, loď prinesie jedlo, materiál a ďalších obyvateľov. Súrne potrebujeme ľudí s novým elánom, lebo momentálne tu prevláda nejaké, jemne to nazvem, vytriezvenie.
26 mesiacov
„ Laura? Laura!” počujem vykrikovať Heňa za dverami kúpeľne našej Jaskyne. Včera s dvojmesačným meškaním konečne dorazili naši „noví susedia.” Mali sme zas párty, dokonca som po viac ako dvoch rokoch pila pohárik alkoholu. Neodolala som. Teraz tu pozerám na zvyšok môjho jedla v toaletnej mise. Boli to samé dobroty privezené práve zo Zeme a ja takto. Je mi to tak ľúto. Nahlas som sa rozplakala.
“Laura, prosím Ťa, otvor,” počujem starostlivý hlas Hernandeza. Je veľmi zlatý, keby som ho nemala, tak ja neviem, asi by som to tu asi už nevydržala. Heňo ma drží nad vodou.
Splachujem a pomaly otváram zámku na dverách.
„To bude z toho jedla a alkoholu,” chlácholí ma. „Naše žalúdky si odvykli na normálnu stravu.”
Za dverami stojí Heňo. Ja sa mu vrhám do náručia, pričom mi stále tečú slzy po tvári. Jemne ma hladí po mojich blond vlasoch, ktoré naposledy pekne voňali asi tak pred sto rokmi a pobozká ma na ne. Neviem, ako mu to mám povedať. Fakt neviem...
„Neboj, dnes si dáš diétu a zajtra Ti už bude lepšie,“ nežne mi povie. To už nevydržím: „ Mne už bude dobre tak o 36 týždňov.“ Heňo ma trocha od seba odsúva, komicky nechápavo pozerá do mojej urevanej tváre . Asi v tom budú tehotenské hormóny, lebo ma to okamžite rozosmeje. „ Ty fakt nechápeš? Do našej jaskyne pribudne malý Marťan.“
Odľahlo mi, keď som zachytila velikánsku radosť v očiach môjho muža. A vtedy zrazu po prvýkrát pocítila pocit šťastia na tejto planéte.
Rok 3, 23. júl
Pred pár mesiacmi sme sa všetci 30 zišli, aby sme si odhlasovali nový letopočet. Názvy mesiacov sme si nechali podľa pozemských. V dňoch sme pokračovali. Neskôr sme si zvolili Radu, ktorá pozostáva z troch stálych členov. Dvoch kapitánov lodí, jedného kňaza, čo prišiel s našou Misiou a dvaja členovia sú každý mesiac vylosovaní zo zostávajúcich obyvateľov. Potrebovali sme trocha obmedziť právomoci našich kapitánov a navyše donútiť ich spolupracovať, lebo dosť často sa správali ako dvaja kohúti na jednom smetisku.
Teraz je tu lepšia atmosféra. Ozaj, aby som nezabudla, ako to tu píšem do môjho Mpadu, tak vedľa mňa spinká najkrajšie dieťa na Marse a podľa mňa aj v celej Galaxii. Malá Hope sa narodila pred 3 týždňami, a stala sa tak už deviatym narodeným dieťatkom mimo Zeme. Nešťastie s novorodeneckými úmrtiami sa už nezopakovalo, ale aj tak som neustále vstrehu a sledujem ju. Máme tu teda sedem detičiek a ďalšie sú na ceste. Adamko už má vyše dvoch rokov. Zatiaľ má na výber z troch dievčat. Uvidíme, možno mi raz bude zaťom. Som šťastná. Máme sa v rámci našich možností super, vo veľkej Bubline s poľami mám už aj rastúce stromčeky, hoci úrodu očakávam tak najskôr o tri roky, no už teraz nám všetky rastlinky dokážu vyrobiť toľko kyslíka, že sme ho vo veľmi obmedzenom množstve začali vypúšťať do atmosféry planéty.
Druhá misia priniesla do zásoby vylepšené Bubliny. Keď som si to tak prerátala, kyslík vyrobený z rastlín vysadených v nich by stačil aj 900 ľuďom. To je veľa generácií! Začala som robiť pokusy s machmi a lišajníkmi mimo bublín. Prvé pokusy zlyhali. Potom som dostala nápad, nechať výtrusy niekoľko mesiacov v priesvitnom priedušnom obale len tak na pôde. Vystavila som ich tak vesmírnemu žiareniu. Nejako ich to zocelilo. Príroda je tak úžasná a sila semien ma neustále dokáže prekvapovať. Keď som ich potom vysiala a občas porosila, tak začali pučať a rásť. Na niektorých miestach za určitých podmienok sa tak krásne prispôsobili prostrediu, v ktorom sa začali rozrastať a vytvárať pôdny koberec!
Na chvíľku som prestala písať do denníka a cielene si poriadne odpila z vody. Chcem mať dosť mlieka pre moju Hope. Priniesla mi nádej do budúcnosti a neskutočnú silu. Vtom som zrazu počula nejaký krik. Pozrela som sa na malú, ktorá našťastie nič nezaregistrovala, spokojne spala ďalej.
Zrazu sa otvorili dvere a Heňo vbehol dnu úplne bledý. Prehltol horkú slinu a potichu no nástojčivo povedal: „To musíš vidieť!” Okamžite som vedela, že je zle, zobrala som dcérku do náručia a ponáhľala som sa spolu s davom do centrály. Všetci sa pozerali hore na hlavnú obrazovku a postupne sa prestávali navzájom rozprávať. Ja som dlho nechápala, alebo nechcela pochopiť, že čo sa to deje. Možno preto , že ma v noci malá štyrikrát zobudila, tak mi to nemyslelo. Heňo ma odzadu objímal. No čo, pozerajú na nejakú sivú planétu, plnú dymu, občas ako keby tam vybuchla sopka. Lepšie sa pozriem na pravý dolný okraj záberu a nohy sa mi podlomili. Boli tam údaje o presnej polohe vesmírnych telies. Heňo bol však na to pripravený, podoprel ma. V miestnosti bol už asi každý z osadníkov a pritom tam vládlo hrobové ticho, ktoré prerušil len hlások malého Adamka. „Mami, cem papať!” Mama mu ale neodpovedala, a malý sa rozplakal. Obzrela som sa dookola a plakali mnohí, vlastne skoro každý. Mama si bez slov privinula svojho malého, ktorý okamžite stíchol. Asi pocítil, že sa v práve dialo niečo hrozné.
Boli sme spolu v jednej miestnosti bieli, čierni, žltí, poslední pozemšťania vo vesmíre. Všetkým nám bolo jasné, že nikdy viac žiadna raketa nepriletí, že zásoby nedorazia, že všetci naši kamaráti, rodina, susedia sú mŕtvi. Že už sme tu iba my a s nami zvyšok celej civilizácie. Takmer všetky vedomosti ľudstva či výdobytky ľudstva sú nadobro stratené. To málo, čo vieme my, budeme musieť preniesť na naše deti a alebo inak zarchivovať.
Viem, dalo sa to možno čakať, ale povedzme si pravdu, možno sa len niekto zle vyspal, takisto ako ja a stačil jeden červený gombík. Alebo sa nejaký fanatik dostal do bezpečnostnému systému niektorej z mocností a na diaľku odpálil prvú jadrovú raketu vo viere, že si to svet zaslúži. Ako sa to stalo, sa už asi nedozvieme. Podstatné je, že sme tu zostali úplne sami. Boh alebo niečo iné nás ušetrilo, aby sme skúsili vytvoriť lepší svet. Hoci sme to nechápali Zem bola stále naša Rajská záhrada a my sme z nej boli dobrovoľne vyhnaní. Teraz sa tu musíme naučiť žiť a pokúsiť sa neopakovať chyby našich predkov...
rok nula, 17. december
Opäť máme rok nula. Názvy mesiacov sme si nechali. Dni takisto. Myslím, že už nebude dôvod meniť letopočet.
Ležím v mäkkej tráve, pod kvitnúcou slnečnicou. Keď zavriem oči, vnímam tichý hukot pracujúcich včiel. V náručí mám našu dcérku a opieram sa o Heňa. Toto je môj celý svet. Nič viac nepotrebujem. Som skoro dokonale šťastná a s nádejou pozerám do budúcnosti. Možno vytvoríme lepšie ľudstvo, rozumnejšie. Možno raz osídlime Zem, akurát to bude jednoduchšie, lebo neverím, že by vyhynuli aj machy a lišajníky, možno Ginko prežije. Raz to už dokázalo. Pavúkom tiež dávam veľkú šancu na prežitie. Začala som sa usmievať, pretože som si na niečo spomenula.
Heňo si to všimol a zvedavo sa opýtal: „Na čo myslíš?“ Pobozkala som ho a lišiacky prezradila: „Tak to vyzerá, že z nás predsa len budú tí vegetariáni!”
A obaja sme sa na tom poriadne nahlas zasmiali.

Veronika Valent

Veronika Valent

Diskusia

Culter
V prvom rade sa teším z ďalšej premiérovej poviedky. (ale tá veta vyzerá blbo, akoby poviedku písal preceda... :)) Toto bude pre mňa vždy zaujímavá téma... ako to tam ´hore´ zvládneme... obzvlášť, keď práve prebieha konkurz na let na Mars. Odporúčam článok: http://www.topky.sk/cl/13/1475 395/Misia-na-Mars--Experti-su- presvedceni--ze-tam-vsetci-umr u--Prvy-uz-o-68-dni- Prvé tri - štyri odstavce výborné, nadupané, potom to trochu stratilo tempo. Vysvetlím prečo:
27.06.2015
Culter
pokr... začali sa kopiť chyby, mne osobne vadili čísla písané ako čísla... nejaký slovosled... zdá sa mi, že v pestovaní plodín sa vyznáš, vlastne celkom si ma na tému navnadila a tak sa mi okamžite pri čítaní začali v hlave rojiť otázky: popísala si, čo bolo predmetom druhého výberového kola, ale prvé si odbila. Ako pokračovali v názvoch dní? chlapček povedal: ´Mami cem papať...´, hovoril po slovensky? akým jazykom hovorili? odkiaľ zobrali na projekt prachy? (materiál pre misiu by malo niesť údajne pätnásť ďalších lodí...) čo ten kyslík? veď to je horľavina... ako vyriešili nižšiu gravitáciu na Marse? A čo kozmické žiarenie?...
27.06.2015
Culter
pokr... cítim sa akoby som po týždennej hladovke stál pred zatvorenými potravinami... toľko jedla a ja sa k nim nemôžem dostať. :) Som hladný po odpovediach. Vybrala si si veľmi obsiahlu tému a s každým ďalším odsekom ju rozšírila. Ja osobne neverím, že s technológiami, ktoré používajú tvoji hrdinovia, by sa dožili prvého dieťaťa. Záver poviedky bol pre mňa príliš rýchly, nedočkavý a... otvoril ďalšie otázky. :D Osobne však v spôsobe vyjadrovania, v tom, ako do seba skladáš myšlienky, v posúvaní deja vidím slušný potenciál, poviedky ma bavila a ľahučko som sa ňou prekúsal až do konca. Držím palce. Dal som 6.
27.06.2015
Milan Smolka
Poviedka sa velmi dobre citala a suhlasim s Culterom, ze sa pocas citania vynorilo viac otazok ako odpovedi. S tymi mi pomohla kniha Martan, takze som sa viac mohol sustredit na dej. Nepacil sa mi prilis rychly zaver. Dal som sedem.
28.06.2015
Nadalan
Hmmm, no mna ako prve napadlo, ze tu niekto cital Martana...
28.06.2015
Adhara
Zišlo by sa vedieť niečo o autorke a o jej predošlom písaní, lebo to by mohlo veľmi ovplyvniť hodnotenie. Ak vezmem najprísnejší meter a predstavím si, že som na túto poviedku narazila v tlačenom zborníku, tak nič moc. Pointa chabá, príbeh nepriniesol nič nové, spracovanie tiež značne pokrivkáva. Ak však ide naopak o začiatočnícku prácu, tak to vôbec nebolo zlé, myslím, že väčšina autorov štartuje z nižšej čiary. A konkrétne výhrady? Najprv pravopis – písanie čísloviek úplne zlé, Ginko nie je vlastné meno, ťa, ti a podobne sa mimo listu nepíšu veľkým písmom, úvodzovky a čiarky si tiež robili, čo sa im páči. Štylizácia: síce relatívne čítavá, ale sem-tam by sa to zaobišlo bez nejakého slovíčka, najčastejšie prídavného mena, ďalej by bolo lepšie menej polopatistickosti a viac umeleckosti, snažiť sa vyvolať emócie nebanálnymi (čo ale neznačí hneď lyrickými) vyjadreniami.
29.06.2015
Adhara
(pokr.) Hrdinka je mi nesympatická a jej myslenie mi pripadá čudné, zdá sa, že od začiatku na tú misiu len hundre, akoby tam išla nasilu. Nepoviem, keby sa jej celé dianie prejedlo až na planéte, ale ona je taká už od začiatku: „Idem na Mars, no čo už, dáko to tam vydržím, s týmto mužom musím mať deti, síce sa mi nepáči, ale čo už, síce netúžim po materstve, ale čo už...“ Skrátka od astronautky človek čaká oveľa viac nadšenia a ak by ho nemala, tak určite v rade stojí x ďalších „žhavejších“ kandidátok. Úprimne, netuším, ako by sa s takým ušomraným prístupom dali spraviť psychologické testy na let. „Mne sa vždy páčili vysokí muži, lebo sama som vzrastom malá.“ – ja ako tiež nízka žena vravím, že toto nemá žiadnu logiku. :-) Mne sa práve preto vysokí nepáčia, vyzerám pri nich ešte nižšia. (Plus nízka štíhla žena nezje 5 stejkov za sebou, ani keď vie, že sú možno jej posledné v živote ;-))
29.06.2015
Adhara
(pokr.) Ďalej, má 21 rokov a už pred troma rokmi zúrodnila kus púšte v Číne – to tam išla už ako stredoškoláčka? A vôbec, ak je niekde od nás, ako môže mať dokončenú VŠ v 21 rokoch? To, ako sa pripravovali na misiu a ako na Marse žili, je miestami príliš podrobné a miestami naopak narýchlo odbité, s podrobnými vysvetleniami je aj ten problém, že čím viac ich vyložíš, tým väčšie je riziko, že budú napadnuteľné – napríklad taký priedušný obal by predpokladám prepúšťal plyny, ak ich chcela vystaviť len žiareniu, bolo to treba nazvať inak (btw. lišajník je jeden z tvorov vyžadujúcich najčistejšie ovzdušie, ten by marťanskú atmosféru len tak nerozdýchal). A pre pointu vlastne nič z toho ani nebolo dôležité. Ak to malo budovať atmosféru, bolo to treba podať trošku inak. Ani zničenie ľudstva stlačením jediného gombíka neznie realisticky. A ten záver?
29.06.2015
Adhara
(pokr.) Nedajbože si tým chcela povedať, že Mars za života hrdinky teraformovali? Dúfam, že tá rozkvitnutá slnečnica a trávička boli iba v skleníku, inak by to ubralo sto bodov uveriteľnosti. A prečo mládeži neprístupné? Ľutujem, vo mne to emočne nejako nič nevyvolalo – tragédií o zničení ľudstva a prežití pár jedincov mimo Zeme už bolo v sci-fi až-až a oveľa lepšie podaných. Páči sa mi síce úmysel pokúsiť sa realisticky opísať život kolonistov na Marse a vôbec, napísať sci-fi bez Marťanov a spol., no žiaľ, nepripadá mi to ako veľmi dobre spracované dielo. Dodávam, že sa nechcem autorky uraziť, dotknúť, odradiť ju od písania, atď, no kritizovať sa dá oveľa podrobnejšie ako chváliť. :-) Preto výčitky tak prevažujú. Za 4.
29.06.2015
Culter
Len pre zaujímavosť, poviedka Vegetariáni je autorkina prvotina a súťažila s ňou v poslednej CEFA.
30.06.2015
Adhara
Culter: Dík za info. Zabudla som dodať, že facebookovský odkaz na svoju tvorbu, čo má autorka v profile, (mi) nefunguje.
30.06.2015
Culter
ani mne... :D
01.07.2015
zuna
Mne to funguje ked som vymazala prve http://
01.07.2015
Veronika Valent
Ďakujem všetkým čitateľom aj komentátorom. Niektoré vaše slová si určite zoberiem k srdcu.
Poviedku som s láskavým dovolením venovala Michaele Musilovej http://sosa.sk/author/mmusilov a /, o ktorej existencii som sa dozvedela pár mesiacov po jej napísaní. Teší ma, že taká úžasná Slovenka, ktorú som si vymyslela doma na gauči po prečítaní článku tiež v cas.sk, je realita.Na Bibliotéku pôjdem už len kvôli nej, pretože po mailovom kontakte ju chcem sa s ňou zoznámiť aj naživo. Ona nielen sníva, čo by bolo na Marse, čo by človeka viedlo navždy opustiť svoju rodnú planétu, čo by tam robil, ako by sa cítil, ona to už pripravuje! Marťana som ešte nečítala, ale určite tak urobím. :-) Aspoň sa dozviem odpovede na rôzne technické otázky, ktoré som si tiež kládla pri písaní poviedky. Voľné pokračovanie je už napísané, takže ak vás moja prvotina neodradila, budete si ju môcť čoskoro prečítať.
05.07.2015
jurinko
Ludia, bez precitania si predoslych komentarov, smelo vyhlasujem, ze toto je jedna z najlepsich poviedok, ake som kedy cital. Aby som neurazil tie ostatne, ktore nemaju chybajuce ciarky, opakujuce sa slova a niekedy trosku "nevycvalany" slovosled, tak poviem, ze je to v mojej sukromnej TOP 10 (skor asi v Top 6 ;-) ). Nieco malo tomu, po formalnej stranke, chybalo, ale niecoho omnoho viac toho, po stranke obsahovej a umeleckej, pridalo. Pre mna je to dalsich 10/10 a dufam, ze to nebola nahoda. Podla mna toto (a tomu podobne veci) je presne to, co slovensky knizny trh potrebuje - scifi, ktore je zaroven lahko citatelne, univerzalne, ale pritom nie hlupe. Ak by som mal vydavatelstvo, tak by som si autorku okamzite exkluzivne zazmluvnil. V tomto roku je toto urcite to najlepsie, co som cital zo slovenskych autorov! Zelam vela stastia :-)
09.07.2015
jurinko
Po precitani komentarov: Veronika, prosim ta, neposielaj "druhotinu" bez prerabky podla hnidopichov. Je to klasicka zaciatocnicka chyba. Ale zaroven: Neber si privela z hnidopichov, to "fi" v tom "SCI-FI" nie je nadarmo, Verne-ovi sa tiez vsetci smiali, ked pisal o ponorke ;-) S Adharou by som vedel vasnivo nesuhlasit, ako skoro vzdy, takze na to kasli, mozeme si to napisat niekde napr. vo FB skupine, alebo v nejakom hromadnom e-maile. V tomto pripade je nadavanie na ciarky a slovosled mimo misu, editori vidia omnoho horsie "spracovane" rukopisy. Psychologia je praveze super, poslime Adharu na misiu, kde bude mat kazdy den dokazovat vo vesmirnom Big Brotherovi, ze to zvlada, a uvidime, aky si bude pisat dennik (to je inak dost casto odporucana psychologicka pomocka ;-) ). Proste: Nechaj to na seba, trosku to prekop podla ludi, ale nenechaj sa zviklat. ...
09.07.2015
jurinko
[pokr.] Pises vyborne. Malokto to moze o sebe povedat. Drzim palce. (A to, ze mozno, ak meno nie je iba nahoda, viem, o koho ide, je jedno, pretoze poviedku som si precital bez toho, aby som si cital meno autora ;-) ).
09.07.2015
Adhara
Ahaho, zrazu som ja hnidopich a pôvodný hnidopich jurinko chváli do nebies? Čo sa mu stalo? Za tým bude určite nejaké kozmické žiarenie... :-) Ale vážne si ma prekvapil. Čítajúc tvoje hodnotenia k mnohým iným poviedkam som čakala, že tu budeš mať námietok aspoň na šesť komentárov (mimo témy – mohol by mi niekto prosím vysvetliť, prečo majú komentáre obmedzený a taký nízky počet znakov?).
09.07.2015
Stano Lacko
Adhara: Pretoze sme sa snazili obmedzit zopar grafonamov, nech daju svoje myslienky do normalnej formy a nie 3-4 komentarov ;-)
09.07.2015
Adhara
Stano LACKO: Vtipné je, že ako najväčší grafomani sa tu javia tí najstarší a najostrieľanejší členovia. :-) Ale do istej miery tá redukcia znakov na mňa funguje. Ak napríklad presahujem komentár(e) len o pár znakov, tak sa snažím vyjadriť sa stručnejšie a nejako sa tam vtesnať. Ale ak je to o veľa, nedá sa svietiť, bude viac komentárov. :-)
09.07.2015
Veronika Valent
Ahoj Jurinko. Ďakujem. Aj za Verneho. A celkovo. Napísala som Ti na "spamovú"adresu woodstock. Netuším, či sa poznáme, ale som zvedavá ženská... Podľa fotografie a ani mena naozaj netuším.
Inak normálne som dostala strach poslať sem druhú poviedku, aby som Ťa nesklamala. :-) Keď nájdem odvahu a čas na opravu čiarok v pokračovaní (určite nevychytám všetky), tak ju sem postnem. Tak zatiaľ.
10.07.2015
jurinko
Veronika, uz som si to overoval u tej druhej Veroniky - nepozname sa, je to fakt iba zhoda mien :-)
11.07.2015
Martin Makúch
jurinko: Raz si ma obvinil zo zaujatosti tak využijem príležitosť na smeč :-). Ako reálne - naozaj toto považuješ za "jednu z najlepsich poviedok, ake som kedy cital"? Čo ťa viedlo k takému hodnoteniu, či okrem komentárov si nečítal ani poviedku?
K poviedke: Katastrofa to nie je, ale zas nie je to ani bohvie čo. Je tam veľký počet pravopisných chýb aj nejednotnosť v štýle. Podstatnejšie ale je, že téma je to už značne otrepaná a nič nového z môjho pohľadu nepriniesla. Uveriteľnosť tiež žiaľ skončila hneď na začiatku (útle postavičky zjedli každá 5-8 amerických steakov?) a žiaľ i kolonizácia Marsu prebiehala takým laickým nereálnym spôsobom - pár rastliniek nám vyrobí dosť kyslíka (ehm?), roboty nám pozbierajú vodičku a tak si tu spolu nažívame. Mám ale pre nich zlú správu - po zničení Zeme žiaľ neprežijú, technika bude postupne odchádzať a tie veci tam na kolene nevyrobia.
12.07.2015
jurinko
Toto nazyvas smecom? :-D Ale vazne, mas proste iny nazor, v pohode. Ja nehovorim, ze je to najlepsia poviedka na svete, ani to, ze sa ma pacit vsetkym, ale urcite je jednou z najlepsich z mojho pohladu. A, hoci som bezne grammar nazi a hnidopich, citim z nej iny zamer, nez riesit technicke detaily (ci uz pisania, alebo kolonizacie Marsu). "Setting" je iba kulisa, to dolezite je to, co je v tom denniku a v hlave hlavnej hrdinky. Toto nie je poviedka o kolonizacii, toto je poviedka o hrdinke, na pozadi kolonizacie. Rovnako, ako Slabejova poviedka "Hladiet na zapad...", nie je o tom, ze sa blizi meteorit, ci dokaze antena, zakopana v zemi, posielat signal na ine planety a ako presne funguju tie roboty, ktore sa tam objavia, ale o hlavnom hrdinovi a jeho rozjimani o zivote, na pozadi bliziacej sa katastrofy. Mne sa proste tato poviedka paci :-) A je uplne v poriadku, ak sa niekomu nie ;-)
12.07.2015
Nadalan
Mne sa teda nepacila. Pripajam sa k tomu, co tu uz bolo povedane: nesympaticka hlavna hrdinka (nepresvedcila ma, ze je odbornicka), neuveritelne fungovanie zivota na Marse. Plus, mozno je to fakt len zhoda nahod a uzasna smola, ale dennicek o zivote na Marse z pohladu botanika tu uz je v knihe Martan. Uplne najviac mi nesadla cast, kde sa spomina, ze novorodenci umieraju a "mozno to bude gravitaciou". Velmi nevedecky, nepresny pohlad na to, kvoli comu tam vlastne ti ludia su. Ako citatel ocakavam, ze ma takyto pribeh nieco nauci,ukaze mi,ako by sa urcite veci dali na cudzej panete zariadit. Pribehu som neuverila. Rada by som si vsak od autorky precitala nieco ine. Pribeh z ineho sudka. Lebo mozno slo naozaj len o nahodu a nerada by som zostala zaujata. Davam 5 bodov. Inak, Jurinko ma tiez prekvapil :)
12.07.2015
Veronika Valent
Na SK Marťan vyšiel - Vydanie: 2014/08, to už moja poviedka dávno súťažila. Ale mohla by som byť napadnutá, že som to čítala v origináli, tak sa nehádam. Ja len dúfam, že raz tak niekoho obvinia z plagiátorstva po mne. :-)
14.07.2015
mayo
No keď už porovnávať s Weirom a Slabejom, tak nech. Ani Marťanovi by som príbeh neuveril keby som sa neprinútil, lebo začína rovnakým nezmyslom. Tam by to ale inak nešlo... tu je nepodstatné, či tých steakov požrali každý osem alebo dohromady tri, preto to považujem za zlý nápad. Už v úvode sa človek zháči a nevie, či má čakať nejakú absurditku alebo seriózny text :-) páčil sa mi spôsob rozprávania, dynamika... stačilo by trocha viac dbať o vedeckú presnosť a ešte tam dať nejakú silnejšiu pointu... takto je to síce milé ale obávam sa, že aj tu sa votrela chyba v plánovaní - aj keby sa nič iné nepokazilo, ich deti by trpeli nedostatkom esencialnych aminokyselín. Napríklad v "hľadieť na západ...", aj keď čosi pôsobilo neuveriteľne, bolo to vzápätí objasnené. Ale tiež si rád prečítam keď pridáš niečo ďalšie :-)
15.07.2015
jurinko
(len tak na okraj: Ja by som osem steakov zjedol v pohode, ona tam skor zasyti ta priloha typu "americke zemiaky" ci "hranolky". Zjest na posedenie pol kila chateaubriand-u, co je porcia pre dve osoby, iba napr. s grilovanou zeleninou a demi glace, to uz mam za sebou :-D Su to styri fajnove dvojcentimetrove steaky a este by sa do mna zmestilo ;-) Tak asi preto to pre mna nebolo az take rusive, ako pre vas, najma, ked utla baba zjedla "iba" pat, kym sa jej zacali tocit panenky, a iba Heno mal taky dobry apetit :-) [Pre uplnost: Ja sa takto nestravujem bezne, to bola vynimocna situacia ;-) ])
15.07.2015
mayo
aha, tak potom zalezi, co si kto pod pojmom steak predstavi... mne vyskocila pred ocami taka bezna porcia, co davaju v blizkej restauracii, zabera pol taniera, odhadujem ho na 300g :) a mas pravdu, prilohy (a pivo) vyrazne prispievaju k pocitu nasytenia :) inac, oni by vlastne neboli vegetariani ale vegani, nemali by ani mlieko ci vajcia...
15.07.2015
Veronika Valent
Na začiatok by im mohli pribaliť sušené mlieko a vajcia. Je to ľahké, výdatné. :-) Možno by sa to dalo nejak zlisovať, aby veľa miesta nezaberali. Ale vážne, v podstate celá tá poviedka je o tom, čo tí ľudia môžu stratiť, keď sa tam prihlásia. Okrem klasickej stravy, bežných vecí, životného priestoru, súkromia, väčšiny vzťahov (nejaké si tam vybudujú medzi sebou a potomkami), môžu stratiť nádej, že sa napriek jednosmernej letenke raz vrátia na rodnú planétu.
Ak raz k tomu príde a ja sa toho dožijem, tak budem obdivovať každého, kto tam pôjde. Či už kvôli osobnému poslaniu, zvedavosti, vedeckej ctižiadosti, túžbe po sláve, ktorá tam nebude nič znamenať. Budú to pre mňa hrdinovia.
A ďakujem za pripomienku, mala by som to premenovať na Vegáni a ubrať na steakoch. :-)
15.07.2015
Martin Makúch
Nedožiješ :-). Iba ak by nastal nejaký prevrat v genetike/medicíne a dokázali sme výrazne predĺžiť život. Možno letu na Mars (s návratom), ale ani tomu príliš neverím a na najbližšie desaťročie ho ohlasujú už aspoň 30 rokov :-). Môžeme sa dožiť základne na Mesiaci, ale i to je otázne. Pokiaľ viem, zatiaľ sme nedokázali vybudovať samostatne udržatelnú biosféru ani tu na Zemi, jediný väčší projekt o ktorom som počul museli predbežne ukončiť pre úbytok kyslíka (neskôr zistili, že ho príliš veľa viazal tuším betón :-)) a ďalšie problémy. Áno, mäsko si tam dopriali len výnimočne (chovali aj zvieratá). A to bol výrazne jednoduchší projekt ako kolonizácia Marsu. Ak sa raz nejaká predsa len uskotoční, tak zrejme veľmi dlho bude kolónia závislá na dodávkach zo Zeme, kým dosiahne úplnú sebestačnosť (vrátane ťažby, priemyslu, aspoň na náplň do 3D tlačiarne, vyrobiť elektroniku však bude ťažšie).
15.07.2015
Nadalan
Teraz, keď o tom píšeš, že o čo v tej pôviedke malo prísť - o stratu vecí, ktoré sú v bežnom živote bežné, tak mi to príde ako zaujímavá téma. Super zaujímavá. Došlo mi, že toho ale bolo v texte nejak málo. Hneď sa zasahovalo do vzťahov, pôrodov... Pritom práve tie obyčajnejšie veci vysvetľujú celú tu prekérnu situáciu. Doteraz som nerozumela, prečo je v poviedke scéna so steikami, ale už rozumiem. Téma bežných vecí má obrovský potenciál. Až taký, že presahuje rozsah poviedky. Z toho by kľudne mohla byť kniha. S tým Marťanom verím, že to mohla byť náhoda. Hmmm, možno, ak budeš chcieť, tak si to skús niekedy prečítať a myslím, že potom, ak by si chcela túto tému rozpísať, že by ťa to mohlo posunúť do iných spisovateľských dimenzií. Už len tým, že uvidíš, čo všetko človek na Marse pomocou vynaliezavosti dokáže. A že to chce viac toho "sci" zo scifi.
15.07.2015
zuna
Po Jurinkovom komentári, že je to v jeho top 6, som si to normálne prečítala ešte raz, že čo mi to uniká, no a ja neviem, čo mi uniká ... Na prvotinu je to excelentné, ale ďalej... okrem už v diskusii spomínaných výhrad, mne nesadla ani tá patetickosť toho celého. Ale písať samozrejme vieš a naozaj to je skvelá pripomienka, že by možno stačilo zvolniť tempo a na malých veciach, detailoch obyčajného života vybudovať to veľké ku ktorému smeruješ. Inak mne to trochu pripomenulo od Raya Bradburyho poviedku Pustatina, tam je podobný motív, ako dievčina Janice má všetko tu opustiť, lebo ide na Mars a práve tam sa pekne rozoberá čo pre človeka znamená ten krok do neznáma (tak ako ho urobili i pionieri v Amerike)
23.07.2015
Kr4b
komentárov je tu dosť, tak určite už spomenul niekto aj formálne nedostatky, ktorý mňe v vadili, najviac (dobre, až také to nebolo, ale boli to polená pod nohami a zakopával som o ne). inak sa to čítalo dobre. veľa scifi nečítam, technické nezhody neriešim; čo sa teda deja týka, nebolo to vôbec zlé. Len keď už si niekto na zemy zmyslel "stlačiť červené tlačítko", to by nebol hneď koniec. Nemyslím, že je to záležitosť dňa, týždňa, mesiaca a zrejme ani roku. Jednoduchu by bolo dosť času premyslieť všetky alternatívy, zhodnotiť, že misia na marse má najväčšiu šancu prežiť a poslať jej všetko, čo sa dá, aby uspela. Nehovoriac o tom, že neverím, že by sa ľudstvo dokázalo úplne zničiť (predsa len, zabelosť, pud sebazáchovy a tak...), ale veď, ktovie, čo sa tam na Zemi vôbec stalo.. dal som 7
28.07.2015
Kr4b
*žeto NIEje záležitosť dňa... :D
28.07.2015
Kr4b
wtf, kašlať to, neviem čo píšem... sry
28.07.2015
Aleš Horváth
Zo zaciatku ma zaujalo a potom ma to prestalo bavit. v Oslobodeni je lepsie dana atmosfera. neviem ci to nie je sj tou apatiou hlavnej hrdinky. ziadalo sa mi tu hned v uvode sa predstavit. vcera som zrovna pozeral Martana takze som plny dojmov z toho.
22.05.2016
Veronika Valent
Ďakujem, Aleš. Teší ma, že sa poviedka ešte číta. Oslobodenie je tajomnejšie a akčnejšie. Vegetariáni musia tvrdo makať, aby prežili.
23.05.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.