Nezvratný osud

Autorom napísaná noticka snáď najlepšie vystihuje tento text, prvý od tohto autora na našom serveri: "Vdeji ide o stratené dievča ktore sa zaseklo v v časovej priemke v minulosty.Keď chcete ako sa s tadial dostane tak si moju poviedku prečítajte!"
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Jedného dňa s Ela rozmyslela že sa ide prejť do lesa a narbierať niake huby.Keď prišla na lesnú čistinku tak uvidela veľa hríbou a išla k nim ale nevedela že je to pasca.Jak sa k nim približovala tak padla do jami ktorá bola zakrytá lístím.Ocitla sa v neznámej krajine v ktorej ešte nikdy nebola.postavila sa a obzerala sa dookola.Bola veľmi vystrašená a tak išla nájsť cestu naspäť.Blúdila po tom mieste asi 4 hodiny.A po dlhom hladaní cesty našla lesnú cestičku ktorá viedla k temnému schátralému domu.Vošla do vnútra a zrazu sa zabuchli dvere.Ela sa zlakla a začaja hladať východ no namiesto východu našla staru zohavenú pani.Podišla k nej a pani prehovorila :"Ela už som ľa očakával !".Ela sa zlakla a keď chcela újsť tak ju tá pani prepichla nožom a nechala ju vykrvácať.

Adam Vetrák

Adam Vetrák

Diskusia

zuna
táto poviedka si zaslúži nasledovný počet bodov, b=16-r
b je počet bodov, r je prirodzené číslo, ktoré znamená počet rokov
samozrejme rátam s tým, že autor má medzi 6 a 15 rokov :-)
31.05.2014
jurinko
V tom vzorci sa mi nepaci cislo 16. Ja by som tam dal cislo 7. Ak toto napisal prvak na zakladke, tak si to zasluzi jeden bod. Inak je hodnotenie nulove az zaporne. Autor by si mal v prvom rade precitat aspon jednu knihu. Nehodnotim.
01.06.2014
Stano Lacko
Dal som dva body za odvahu ;-)
01.06.2014
Adhara
Ja som dala bod za to, že je to také krátke. :-D Ale súhlasím s tým, že ani prvák na základke si za toto plný počet nezaslúži. Že za bodkou je medzera, kým začne ďalšia veta, a že nová veta začínaveľkým písmenom, sa učí už v prvej triede. Ibaže by to bol škôlkar...
01.06.2014
mayo
Ale veť tá noticka vôbec z dejom! Nerozumiem, čím byť poviedka sci-fi. Na druhej strane, musím pochváliť autora za to, že to zbytočne nenaťahoval, a všetko bolo výborne pochopiteľné, až na dva detaily. Nerozumel som, prečo sa jej nepodarilo nájsť východ (očividne nešlo o dvere), keď našla starú zohavenú pani. všetci pretsa vieme, že staré zohavené panie sú obrastené machom na južnej strane, a keď sa tým smerom postavíme čelom, tak východ máme po ľavej ruke. teda, ak to náhodou nebolo tak, že Ela nazbierala veľa hríbou, a niektoré zjedla, a potom sa fskutočnosti nič zlého nestalo, pretože to všetko bola iba jej halucinácia. vlastne, muselo to tak byť, tá neznáma krajina v jame zakrytej liístím, to bola iste metafora pre trip. ďakujeme aj za nové slová, napríklad začaja, čo je asi kombinácia zjačala a začala (keď sa zlakla, tak zajačala a potom začala hľadať východ). pekné! :)
02.06.2014
mayo
ale kedže som veľmi chcel ako sa s tadiaľ dostane ale nedozvedel, dúfam že toto nebude prvá a posledná poviedka autora na tomto serveri.
02.06.2014
jurinko
mayo: :-D
02.06.2014
Nadalan
No :) Noticka autora ten text naozaj vystihla.
02.06.2014
Kr4b
Ešte som sa nerozhodol, či to brať ako vtip alebo výsmech :D Lebo ako vážne dielo to za moc nestojí
04.06.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Prvýkrát ľutujem, že na scifi.sk nie je záporné hodnotenie. Kritika by mala mať tri štvrtiny chvály a zvyšok námety na zlepšenie. Lenže tu niet čo chváliť. nech sa autor nehnevá, sám nie som profi spisovateľ, ale takýto odsek napíšem za päť minút po hašiši a so štyrmi promile v krvi a ešte aj budem mať lepšiu gramatiku! Priama reč v štýle - len aby bola. Myslím, že mayov komentár vystihol utrpenie každého, kto si to tu prečítal. Demonštratívne dávam hodnotenie - 1, pričom sa ospravedlňujem ak som niekomu už takto poviedku hodnotil, lebo hocičo bolo lepšie ako toto ;-) Čudná krajina ako minulosť? Po tej noticke som si pripadal, ako keď vidím trailer, nad ktorým slintám a zistím, že sú to dve minúty nudného filmu. PS: Toto nemalo na čakačku ani pomyslieť, nieto ešte vyjsť ;-)
04.06.2014
Nadalan
Noticka bola rovnako gramaticky nezvládnutá ako celý text. A áno, popisovala vlastne celkom iný príbeh.
04.06.2014
zuna
Nestresujte, veď to evidentne písalo nejaké decko. O pár rokov nás možno (aj vďaka našej konštruktívnej kritike) všetkých stčí do vrecka .Ad Mayo, každý vie, že stareny obrastajú machom zo severu !
04.06.2014
jurinko
Lenze toto z viacerych dovodov vyjst muselo. Jednak preto, pretoze nemame nijake kvalitativne kriteria na publikovanie (keby sme mali, nemohli by sme to tu brat ako nadsenecky workshop), iba zanrovne, ktore toto splnalo (hoci teda o prsia azijskej sprinterky) . Takze publish musi byt. Dalsim dovodom je to, ze v cakacka je momentalne uplne prazdna, takze si nejako extra vyberat nemozeme (keby to tam bolo preplnene nadupanymi textami, tak to mozno skusime poriesit cez nejaky vrucny mail autorovi, ale kedze inak by bola stranka prazdna, tak si takyto nestandardny postup nemozeme dovolit). Cize dovody jednak ideove a jednak pragmaticke, co je pomerne nepriestrelne kombo ;-) Na najblizsiu sobotu nahodim jednu z mojich poviedok (opat o Jolane, mozno pride aj kuzelnik :-) ), ktore si prave na taketo chvile schovavam v zahreni, ale mozno by bolo fajn opat sa trosku zaktivizovat, co vy na to? ;-)
04.06.2014
jurinko
zanrove*
04.06.2014
jurinko
cakacka* (nie "v cakacka")... A uz by to malo byt vsetko :-D
04.06.2014
kAnYs
Zaciina mi to ale tak pripadat ze kvalita textov je aj nas problem. Tym, ze nemame kvalitativne meritko pre publikovanie, u nas vychadzaju taketo skvosty. Tym, ze u naqs vychadzaju skvosty, mame malu citatelnost. A tym, ze mame malu citatelnost, publikuje tu malo, resp. ziadni kvalitni autori. Sme ako pulp casopis z 1930. Ked sa chceme ukazat treba taketo skvosty vyhodit z kategorie "Poviedka" a hodit do kategorie "Workshop". A ako "Poviedku" publikovat iba veci, ktore su odklepnute, ohodnotene a v ramci "peer review" schvalene ako hodne publikacie ako poviedka. Lebo takto sme iba portal pre pseudoautorov ktori si tu vylievaju svoje tuzby a tvoria skvosty. Ja osobne uz tu ani nic necitam. Toto som si precital iba z toho dovodu, ze som si po noticke povedal, ze to musim vidiet :).
05.06.2014
Adhara
Navrhujem zaviesť aspoň také kvalitatívne kritérium, že priemerný počet pravopisných chýb na jednu vetu musí byť menší ako dve. :-) Ozaj, Jurinko, zaujíma ma - čítaš všetky poviedky v čakačke celé?
05.06.2014
kAnYs
Skratka, nechce sa mi predierat brakom, a kedze nedokazem rozlysit poviedku od braku iba tym, ze sa pozriem na zoznam poviedok na stranke, nema zmysel pre mna tu cokolvek citat. Hodnotiaci system je neadekvatny, lebo hodnoti priliz mala skupina ludi na to aby to malo nejaku vypovednu hodnotu. Da sa sice na tento ucel pouzit, kedze viem vzdy povedat "ukaz mi najlepsie", ale aj medzi tymi najlepsimi, casto krat citam a hovorim si, "seriously? 9? 8? 10?". Chybaju mi jednoducho a skratka dve veci. 1. Tagy. Podrobne, vystizne tagy. Fantasy/Scifi/Uchronia/Horor nestaci. Eragon je fantazy, pan prstenov tiez, takisto aj snehulienka a Game of thrones. Pritom dve su pre deti, jedno je high heroic "good vs. evil" fantazy, a jedno je brutal realisticka aproximacia stredoveku s epickymi fantazy prvkami. 2. Rozdelit brak od kvality nielen hodnotenim, ale aj kategoriou.
05.06.2014
kAnYs
Taketo nedokoncene non-poviedky do kategorie poviedka nepatria, nech ma citatel akykolvek vkus. Toto patri do workshopu a basta, lebo ked to u nas vyjde ako poviedka, dobre meno nam to nerobi. Vsetci sa cudujeme ako je to mozne, ze nemame citatelnost a nikto sem nepise, a pritom publikujeme taketo skvosty ako "Poviedku". Suhlasim s tym, ze treba dat zacinajucim autorom sancu, ale preto prave tu ma byt kategoria "Workshop". Nie "Poviedka".
05.06.2014
William Cody
Tak ja si dovolím s niektorými z vás nesúhlasiť. Neviem v ktorom ročníku sú v škole vybrané slová a gramatika, či sloh, interpunkčné znamienka a pod., ale ak je Adam prvák alebo druhák, tak to vôbec nie je hanba. Ani to "dielko" Za prvé, že vôbec niečo sám od seba napísal, za druhé malo to náznaky príbehu. Ale no tak nie každý je taký talent, že by v prvom ročníku mal chuť a vedomosti dať niečo lepšie - čitateľnejšie. Máme Vanesu Jóriovú v trinástich, máme Janu Plauchovú v sedemnástich a netušíme koľko má Adam. Takže by som si dal pozor na tie "silné" reči a ten kľúč vyššie spomenutý k veku 16 - vek autora, na bodovanie bol celkom v pohode. Či to tu má byť ako poviedka, alebo workschop k tomu sa nevyjadrujem, to ja vec administrátorov stránky na aký účel má slúžiť a čo je jej cieľom.
05.06.2014
Stano Lacko
No hej, ja som uvazoval, ze uvadzat vek autora, ale zial to uz je osobny udaj a s tym je problem ;-(
05.06.2014
William Cody
Stano vek nie je osobný údaj, len konkrétny dátum narodenia sa nesmie uvádzať bez súhlasu zákonného zástupcu ak je maloletý :). Inak súhlas na zverejnenie osobných údajov ( konkretneho dátumu) tu nie je potrebný, v pohode napíš ak má šesť či sedem rokov :).
05.06.2014
mayo
no, ja som to povazoval za vtip, lebo aj keby bol autor tazky dyslektik, a precital by si to po sebe aspon raz, mohol by opravit aspon tie preklepy a skomoleniny. pri vacsom rozsahu je to ine, ale toto je jeden odstavec, takze hadam je to len ferova poziadavka, ked uz mame venovat svoj cas citaniu, nech nam to aspon nestazuje. jedine, ze je autor zaroven aj slabozraky, potom sorry. Kanys, s tymi tagmi a workshop sekciou je to dobry napad, idealne by sa tam potom dal ten isty text uploadovat aj viackrat, v upravenych verziach pre porovnanie. Zuna, dik, vidis, v lese by som sa stratil :) alternativne mohol staru pani prerezat a pozriet na ktorej strane ma hustejsie letokruhy.
05.06.2014
jurinko
"Workshop" sekcia je imho super napad, horsie to asi bude s jeho realizaciou (z minuly rok s velkou pompou prezentovanych projektov s kodovymi oznaceniami cez pol abecedy este nie je realne spraveny ani jeden ;-) ). Dovtedy robime s materialom, ktory mame k dispozicii :-) Adhara: Niektore nie, najma ked su dlhsie. Vacsinou cakam, ci sa neobjavi SF/F prvok, a potom hladam nejaku vyraznu scenu, ktora sa da dobre pretavit do uvodneho obrazka. Co ale niekedy znamena, ze hladam aj v celom texte poviedky ;-) A niekedy ma poviedka aj zaujme, tak si ju tiez citam celu. A niekedy je to des, tak s tym bojujem a supnem tam prve, co sa da pouzit. Cize ako kedy :-)
05.06.2014
mercdok
Plne suhlasim s kAnYsom. To sa vazne musi uverejnit kazda, prepytujem sracka? A toto nie je prvy pripad. Scifi.sk by si malo drzat nejaku uroven, na jednej strane su tu dielka, ktore mozu smelo konkurovat profesionalnej tvorbe a na druhej nieco co je zbuchane za jednu minutu vratane registracie a odoslania. (Mozno je to vytvor nejakeho provokatera.) Putavejsie je napisane uz aj zlozenie kremzskej horcice.
08.06.2014
Stano Lacko
No, ono je to aj o ponuke, cize ked momentalne nic lepsie v cakacke nie je, tak velke moznosti nemame. Ale v zasade sme sa drzali toho, ze sme zverejnovali doteraz vsetko, az na jednu blbost, kde niekto skopiroval historiu diskusie zo scifi.sk ze je to jeho poviedka. Cize tak, ono je to o tom, ze skutocne nevieme zistit, kto nahral tu poviedku, ci nejaky provokater, alebo 8 rocne dieta ;-(
09.06.2014
kAnYs
Stacili by dve kategorie. Jedna kategoria naviac. Poviedky a Workshop. Kaslat tagy a ostatne veci, to by bolo treba engine prerabat. Takto staci jedna kategoria naviac. A co sa tyka ponuky, radsej nic, ako toto. Ja viem, som mudry a kybicujem a pri tom pre stranku nic nerobim, ale berte to ako kritiku citatela. Ak nieje cas vyrabat nove kategorie a rozvijat web (co je pochopitelne), tak treba spravit drasticke rozhodnutie. Publikovat kazdy skvost nieje imho zdrave pre scifi.sk. Beriem, ked publikujeme nekvalitnu poviedku, aby sme ju mohli kolektivne sprdnut. Ale na tomto nieje ani co sprdnut. Resp. co nesprdnut. Toto nieje poviedka a ked nemame workshop, tak sa to nema schvalovat na publikaciu, ale poslat autorovi naspat.
10.06.2014
Stano Lacko
No mozno to az take tragicke nebude. Vytvoril som novu kategoriuy Poviedky / Workshop, cize mozno by bolo dobre, nove veci davat do workshopu a stare veci pripadne prejst a workshopove veci tam preradit, hmm? V poviedkach by potom zostali fakt dobre, veci, alebo proste poviedky, ktore maju celkove hodnotenie menej ako 4 dat do workshopu?
10.06.2014
jurinko
Ja som proti tomuto deleniu. Zavana to elitarstvom. Kto bude rozhodovat, ktore dielo je "hodne" sekcie "Poviedky"? Ja sam som dost casto prskal na (ne)kvalitu na scifi.sk, v case, ked som sa neangazoval. Nie je to pohodlnejsie, prist, precitat si dobru poviedku, ktoru niekto za mna vybral, pokyvat palcami na nohach a zas sa odklikat prec? Je, ale to nie je ucel tejto sekcie. Ucel tejto sekcie je vytahovat ludi zo zony komfortu a ponukat konstruktivnu kritiku zacinajucim autorom. Co ta prinuti napisat "Toto bolo super, bavilo ma to citat, len tak dalej!", ked budes v sekcii "Namakane poviedky"? Nic, lebo sa to bude ocakavat. Pozrite sa, kolko diskusnych prispevkov tu maju dobre veci a kolko tu maju shity - shit sa omnoho lahsie sprdne, omnoho viac sa na nom da rozvinut debata a na nom je vidiet, kto ma umysel autorovi kritikou pomoct a kto ho ma zaujem iba dodzubat. Ano, toto je trochu...
10.06.2014
jurinko
[pokr.] extrem, ale kolko bolo takychto poviedok za ake obdobie? Podla mna sa tu take objavia tak dvakrat do roka (a to mozno prehanam), zvysok prvych textov su vacsinou prology alebo veci, ktore sice nie su oslnive (maloktory prvy text je), ale ich autori maju potencial. To kvoli tomu, ze niekto sem posle fakt sracku, bez akejkolvek sebareflexie a snahy, budeme menit layout stranky a skodit tym vsetkym ostatnym? Zalozime komisiu, ktora bude posudzovat, ci dielo pojde este do workshopu (a.k.a. "je to blbost, ktora nema na sekciu Poviedka")? Budeme poviedky v sekcii Poviedky este kritizovat smerom voci autorovi alebo smerom voci komisii, ktora pusta do posh sekcie bludy (vieme, ako je to so subjektivnymi nazormi, vsak?). Ak workshop, tak nie ako predstupen poviedkovej sekcie, ale ako skutocna tvoriva sekcia, ktora ma nejakeho garanta, kde sa jedna vec piluje pol roka a cele je to ...
10.06.2014
Stano Lacko
Nechat to na autorovi?
10.06.2014
jurinko
[pokr.] inspirativne. Ale na to nemame ludi a/alebo peniaze, takze to nie je otazka na mna. Zalozit ale haj-buj novu sekciu iba preto, lebo na stranku namiesto troch letargickych citatelov prislo desat nastvanych, je podla mna totalne nesystemove a kontraproduktivne. *sarcasm on* To uz radsej budme radi, ze mame citatelov a publikujme viac sraciek, nech vyvolavame reakcie publika. Tak funguje cely bulvar :-D *sarcasm off* ;-)
10.06.2014
jurinko
One, kanys, nechcem tu prilis rozoberat osobne veci typu "Co si ty urobil pre slovensky hip-hop", ale uplne vazne, ak mas pocit, ze scifi.sk zo stranky, ktora drieme potencialom, treba vytiahnut do vysav totalneho vyuzitia toho potencialu (co by sa tiez nezaobislo bez drastickych rozhodnuti, straty casti sucasneho publika a vyletu minimalne do zony vyzvy), tak je to super, ale par diskusnych prispevkov leto nerobi. Pod do toho, spravme z toho tu kludne casopis, kde bude vychadzat raz za pol roka SF poviedka a raz za pol roka fantasy poviedka, ktore sa budu cez sutazovy a workshopovy system trebars po cely ten rok medzitym pilovat k dokonalosti, spravme cokolvek. Len na to potrebujes dve veci - jednak byt pri zdroji, a potom presvedcit ludi, ktori su pri zdroji, aby do toho s tebou isli. Vymysli, napis Sanovi, Stanovi, mne (o, aky som smely :-D ), stretnime sa, naplanujme to, spravme to.
10.06.2014
jurinko
[pokr.] Len prosim ta nemrnci, ze sa ti tu nepacia texty, lebo publikujeme zacinajucich autorov... Lebo momentalne zameranie tejto stranky je prave take - pridte, poslite, splnte zanrove kriteria, my to publikujeme a vy na oplatku dostanete spatnu vazbu od ludi, ktorych bavi sa vyjadrovat k praci kolegov (vacsina z nich pise vlastne veci). Ked to chces zmenit na "poslite nam vymakane diela, za ktorych publikaciu mozete dostat v nejakom casopise honorar alebo ich mozete poslat do sutaze a uchadzat sa o financne aj nefinancne ceny, my vam ich publikujeme zadarmo, cim vam znemoznime ich ucast vo vacsine sutazi a publikaciu vo vacsine publikacii, a este vam ich zvozi zo desat anonymnych rypacov, resp. ak pisete zaciatocnickym stylom, tak vas dodzubeme v sekcii, kde vase texty ani nebudeme nazyvat poviedka, lebo si to nezasluzia", tak by mozno nebolo od veci ten plan domysliet do detailov ;-)
10.06.2014
zuna
pekne si to napísal jurinko - totálny súhlas.
10.06.2014
zuna
a ad nápad nechať to na autorovi - to je ako nechať ho, aby sám zodpovedal otázku: je moja poviedka dobrá? a to je práve to, čo autori tu chcú počuť v diskusii a o čom je hodnotenie.
čiže tiež si myslím, že deliť to na sekcie je hlúposť - a takáto vec tu nie je tak často, aby sa to muselo riešiť. Podľa mňa by stačilo že jurinko bude mať kompetenciu poviedku odmietnuť, ak sa mu bude zdať, že je ten text evidentne úplne mimo.
10.06.2014
Adhara
Výnimočne súhlasím s jurinkom. :-) Prvé, čo mi napadlo, po návrhu na zavedenie workshop sekcie, bolo, kto bude rozhodovať, čo je čitateľná poviedka a čo nie. Nech už to bude ktokoľvek okrem samotného autora (ktorý je zas samozrejme ten najmenej objektívny), už vidím tie zástupy ufrflaných autorov, čo majú pocit, že sa v horšej sekcii ocitli neprávom. Pravda, len tých, čo si dajú tú námahu zaujímať sa o osud svojej poviedky – fascinuje ma, že to pre nich nie je samozrejmosťou. A s objektívnymi kritériami na čokoľvek okrem gramatiky je fakt problém – ak sa v CeFa môže stať, že jeden porotca udelí tej istej poviedke 0 a iný 10 (!!!) bodov, potom je jasné, že jeden rozhodca je hlúposť. Možno by ale nebolo úplne odveci, keby sa poviedky do sekcie zaraďovali automaticky na základe priemeru bodov a v prípade, že prekročia nejakú hranicu (napr. 3-4 body), automaticky sa prehodia do inej sekcie.
11.06.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Každý tu vlastne povedal kúsok pravdy. Je rozhodne dobré prejsť poviedku pred publikovaním, nech sa povolaní na to poradia, či a ako, prípadne, dať nejako autorovi vedieť, čo má splniť, aby jeho poviedka bola poviedkou. Pretože, nie je nič horšie, ako keď v zbrklosti publikujem nejaký text, ktorý mi zhodou-náhod prejde a potom o pol roka si budem búchať hlavu o stenu, že prečo som nepočkal, nevypiloval to a neupravil, aby som sa na to s kľudným srdcom mohol pozerať aj o niečo neskôr. Nápad s workshopom sa mi páči, mohol by kľudne oživiť stránku, s tým, že niekto, kto by tu fakt niečo o tom vedel by začínajúcim autorom radiť, kde pridať a čo naopak vynechať (opisy, dialógy, pointa). Momentálne si sám prechádzam takýmto workshopom, aby boli poviedky vydateľné a musím povedať, dobrá kritika a námety v tomto smere sú na nezaplatenie. /pokr/
11.06.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Čo sa týka veku autora, som veľmi opatrný, podľa mňa si musí človek čo-to odžiť, kým napíše uveriteľný text (áno, romance sú v tomto najpálčivejšie). Holt, niektorí z nás to stihnú, resp. vystihnú o niečo skôr. Avšak dávať za príklad jedného-dvoch úspešných autorov, je ako obhajovať vedeckú prácu so 100% pozitívnym výsledkom na základe štatistického súboru jeden. Ad otázka autorov, málo z nich je tak sebakritických, aby si uvedomilo, že asi treba niečo zamakať. Iste, môže byť poviedka, ktorá sa celá skladá z jedného odseku. Avšak takíto autori sa rodia raz za dekádu, ak nie storočie :-) Takže sa záverom svojho výlevu vrátim ešte raz k workshopu - prečo najlepšie veci z workshopov nepublikovať potom ako poviedky - odmena pre tých úspešných. A k hodnoteniu - už dlhší čas vravím, ak niekto capne známku, nech napíše prečo. Potom tu kľudne existujú trolovia, ktorí dajú1/10 pri priemere 8,0:-)
11.06.2014
kAnYs
@Workshop vs Poviedka a kto o com rozhoduje, hlasovanie? Vsetko najprv do workshopu, a ked dostatocny pocet registrovanych clenov odklepne publikovat, tak sa to hodi ako poviedka? Poviedky by mohol citat kazdy, workshopy iba registrovany uzivatelia, plus samozrejme autor. Alebo, ak chceme aby sa k workshopom mohol dostat tiez kazdy, tak aspon ta kategoria ktora vizualne oddeli: "Toto niesu dokoncene diela." Ja nechcem aby bolo zo scifi.sk fandom.sk, ani nova Cena Fantazie. Mne by stacilo ak by sa ako poviedky oznacovalo nieco co si spolocne odhlasujeme ako publikovatelne. Ked sa niekomu nebude chciet prave hrabat vo workshope, ale chce si precitat amatersku slovensku poviedku, pojde do poviedok. Ak bude chciet pomahat novym autorom (vratane autora tohto diela) tak pojde do workshopu. A nebude ani ziadne elitarstvo, ani ziadne snobstvo, bude jednoducha demokracia :) crowdsourcing.
11.06.2014
Puf
To uz je nejake megakomplikovane :) Podla mna sa sem-tam aj taketo kusky daju pozut, naco riesit. Zase niektorych nesmelych autorov by mohlo odradit, ze sa ich poviedka nemusi medzi poviedky ani dostat. Je dobre, ze existuje miesto, kde sa da zverejnit vsetko. Ak ma niekto chut na lepsie citanie, nech si berie ako voditko bodove hodnotenie.
11.06.2014
Stano Lacko
Oki toto nie je zla myslienka, a celkom sa to podoba nejakej myslienkze spred X rokov, cize vsetko by sa publikovalo, pricom by som navrhoval nieco taketo:
1. Kazdy autor pri pridavani diela nastavi, ci ide o nedokoncene alebo finalne dielo
2. Kazdy diskuter by mohol nastavit, co si mysli, ze je toto dielo dokoncene alebo nie, ohodnotil by ho podla tohto brat v uvahu dokoncenost diela a mohol pisat do diskusie.
Co by na to? To by nebol vobec velky zasah do systemu a mohlo by to fungovat vsetko ako doteraz, len pri poviedke bude napr. autor si mysli ze dielo je dokoncene, suhlasi 10 ludi, nesihlasi 30, reps. dielo je nedokoncene, suhlasi 30 ludi, nesuhlasi 10 ;-)
11.06.2014
zuna
Vzhľadom na to, že tu tie poviedky hodnotia tak piati ľudia, napr. poslednú zverejnenú dvaja, tak radiť poviedky do kategórií podľa bodového zisku mi pripadá ako holý nezmysel. stále mi nejde do hlavy, prečo nestačí záložka Najlepšie - keď chce niekto lepšiu poviedku, tak ju nájde tam, keď má niekto chuť kibicovať, tak zájde medzi ostatné. A s tymi dokončenými to ako si nechápem. Veď každá poviedka je autorom považovaná za dokončenú(už s ňou neviem, čo viac spraviť a šupnem ju sem) a na každej poviedke sa dá ešte pracovať a vylepšovať (potom mi ju skritizujete a ja ju prepíšem)
11.06.2014
Stano Lacko
Zuna: no prave o to ide, citujem: ... potom mi ju skritizujete a ja ju prepíšem...
Cize ak nevies pohnut s poviedkou, ale vies, ze este nie je final, tak nastavis, ze to nie je dokoncene. Tych statusv moze byt viac, napr. Final, Pred dokoncenim, Napad, ...
Este mi napadla vec, ze oznacovat, ci ide o samostatne dielo, alebo cast celku (pametate ze Epilog, Kapitola 1, atd)
11.06.2014
Stano Lacko
Puf: Dik, prave toto bola idea, publikovat vsetko a tym, ktori si chcu nechat poradit pomoct, lebo ak posles poviedku do sutaze, tak ti nikto nepovie, co s nou urob, aby bola lepsia a aby nabuduce vyhrala
11.06.2014
Stano Lacko
[pokracovanie] okrem otrepaneho, pis pis pis .... 1 milion krat .... pis
11.06.2014
jurinko
Prosim len nie kategoria Napad... Dve vety typu "Kravatak na ceste domov objavi necakane tajomstvo, ktore bude mat vplyv na cely jeho minuly aj buduci zivot. Je jeho manzelka naozaj mrtva, ako si cele roky myslel? - urban fantasy s prkvami hororu" chceme hodnotit? A ako? Napisat "Nepravdepodobny hrdina sa musi vydat na strastiplnu cestu za zachranou sveta, na ktorej spozna nebezpecenstvo, zradu a smrt, ale aj priatelstvo a hlavne sam seba." moze byt dalsi Pan prstenov a tiez dalsi, co ja viem, Percy Jackson (ci ako sa volala ta kravina, co bola minule na JOJke). Prosim, len nie Napad! :-) Inak, silna komunita a podhubie a vela aktivity a nezistna pomoc a pozitivne motivacie a sila zdola a crowdfunding a vsetko - to funguje, ked su clenovia tej komunity aktivni. K aktivite ich vacsinou treba motivovat. A motivovat davy - to uz su zas nastroje a''la velka a mega uspesna stranka ;-)
12.06.2014
Stano Lacko
Oki som za, Napad nie, suhlasim, ved ide o poviedkovu sekciu a nie, sekciu navrhov na scenare do hollywoodu ;-) So zvyskom co, suhlasime?
12.06.2014
William Cody
Podľa mňa to bolo doteraz celkom v pohode. Vzhľadom k počtu návštevníkov stránky, či už pravidelných, alebo občasných to postačuje. Nehovoriac o tom, že naozaj sem chodia najmä ľudia z komunity, ktorí už majú aký-taký prehľad o dianí v nej. Ak nie, zorientujú sa rýchlo, ak to nemá byť iba jednorázová návšteva. Že sa občas objaví "skvost"? No a?... Kde nie? Iste aj vo vydavateľstvách, súťažiach atď. Nič prekvapivé ani poburujúce. Ak už to nejaký návštevník prečíta, iste si pozrie aj komenty. To znamená, že sa dostane do obrazu o celej stránke a jej návštevníkoch. Nerobil by som paniku z 2 - 3 bodových poviedok, že si pre ne niekto nenájde tie 8 + :D.
12.06.2014
Stano Lacko
Will: To je pravda, ale mozno sa konecne nasla vola to niekam posunut dalej, lebo o niecom takomto sme uvazovali. Ono ked prides na stranku a chces si precitat dobre poviedky, tak si daj ze najlepsie. Trocha by sme chceli vtiahnut viac ludi do hodnotenia, lebo autorom to pomoze.
12.06.2014
mayo
a tichy hlasok skalneho priaznivca z temneho kuta pisti, ze popri inych vylepseniach ktore do komunity iste pritiahnu novych clenov netreba zabudat na hlavne kamene urazu, ktore ich rovnako rychlo odplasia: co tak najprv opravit to co je rozbite - strankovanie diskusii, prispevky emailom, dorobit info o tom kto dal kolko bodov, lepsiu navigaciu/vyhladavanie/filtrov anie poviedok, trebars aj zakladne tagy, a preview (nahlad) pred publikovanim, nech tu nepribudaju zlepene texty bez odsekov... a hlavne, spravit stranku konecne responsivnu, aby sa dala prezerat na mobile. drzim prsty, viem ze je to hobby projekt, ale prave preto by sa na tieto veci mala najst chut a potom sa najde aj cas.
12.06.2014
jurinko
mayo: Amen.
12.06.2014
Adhara
Holý nezmysel? Aj dva hlasy sú viac ako jeden. A možno by práve fakt, že hlas môže mať aj väčší následok než nejaké malé bezvýznamné číslo, by rozhýbal čitateľov do hlasovania. Na druhej strane, asi by sa objavilo viac extrémnych hlasov typu 1-10, len aby užívatelia prešupli poviedku do tej kategórie, kde ju chcú mať. Každopádne, ak by toto mala byť stránka zameraná na kritiku a zlepšovanie, chýba mi tu jedna zásadná vec – nejaké tlačidlo pre autora, ktorým by svoju poviedku zmazal, keď má pocit, že názorov už dostal dosť, a prípadne ju mohol po vylepšení zavesiť znova. Alebo ju niekam poslať. Tak by sa to tu trochu prečistilo aj bez kategórií či iných zlepšovákov. Možnosť zmazať vlastný príspevok bez toho, aby s tým autor obťažoval admina, tu veľmi postrádam. A nezaškodilo by ani pár z tých vylepšení, čo navrhuje mayo, najmä to ohľadom diskusií. :-)
12.06.2014
Puf
Ja som proti moznosti vymazavat poviedky. Ked to sem uz niekto nacapi, nech to tu je na vecne veky, alebo kym admin nerozhodne inak :) Ved aj ked publikujes na papieri, vziat to spat uz nemozes. Potom by sa to tu mohlo zvrhnut a pribudnut viac takychto "nedopalkov" s tym, ze si lenivi autori povedia, ze ked bude kritika zla, poviedku zvesia a o tyzden poslu znova, nic sa nedeje. A som tiez za to, aby sa zverejnovali poviedky zmajstrovane podla najlepsieho vedomia a svedomia autorov, nijake "napady", pretoze napad je len polovica roboty, zvycajne ta lahsia.
12.06.2014
kAnYs
Co takto versioning? Workshop, vs. Poviedka by mohol fungovat trebarz aj v tej podobe, ze v zozname "Poviedok" by vzdy boli iba posledne verzie diel, ktore boli oznacene za "publikovatelne". Text dojde do workshopu. Registrovany clenovia si ho precitaju, skybicuju, a odhlasuju "Publikovat, nepublikovat". Keby hlasovanie preslo, autor by potom mohol definitivne odklepnut "publikovat". Versioning by mohl fungovat tak, ze by mohlo existovat viac verzii pod rovnakym meno poviedky, s tym, ze publikovana moze byt iba jedna. Hlasovat by sa dalo za vsetky a pri kazdej verzii kde preslo hlasovanie o publikacii, by bola moznost pre autora vybrat si ju ako publikovanu verziu. A pre verejnost by sa potom publikovali iba veci, s ktorymi je aj autor, aj porota spokojny.
12.06.2014
kAnYs
Ja napriklad, ked nieco pisem (obcas nieco pisem) tak to posielam zopar ludom, nech mi to skybicuju. A az potom, ak som spokojny dam to sem. A zasa mi to niekto skybicuje a ja si poviem, hmm. Nieco by sa este dalo zmenit. Zmenim a co, zas to sem budem pchat? Davat to ako poviedka version dva, tri? Mat takyto workshop versioning system by imho pomohol aj nam, co nieco piseme, mohli by sme sa crowdsoursovat navzajom, nie e-mailami a neviem cim, a ked chceme iba feedback a nasledne to poslat do sutaze, tym ze by to to bolo dostupne iba registrovanym uzivatelom, nemuseli by sme to potom pokazde stahovat, zo stranky, lebo autor to chce poslat do ceny fantazie. Proste by to autor nikdy nepublikoval a zostalo by to vo workshope.
12.06.2014
Stano Lacko
Oki responsive design uz mame zatial len na titulke a neviem dokopat jedneho z nas on vie o kom pisem do dokoncenia. Ale kedze ide o hobby projekt v prvom rade skusme najst nieco co nebude narocne a bude casovo jednoducho realizovatelne. Co moj navrh zohladnuje. Workshop to uz je ina kava s verzioningom a pbmedzeniami a milion veci ala komunita. Tu tlacidlo delete ma zmysel. Ak vsak niekto prida poviedku do poviedok tak tam ma moznost dat poviedku prec ale len cez administratorov v zmysle publikoval si to tak si za tym stoj ale na druhu stranu ide o autorske dielo a hoci sa mi to nepaci akceptujem rozhodnutie autora dat poviedku prec. Takze moj navrh podme do toho oznacit poviedku ako final resp. Ready to final a ci s tym clovek suhlaai nie. Toto moze by nejaky zaklad pre buduci workshop.
12.06.2014
Stano Lacko
Tykokso tych 900 znalov je dost.
12.06.2014
mayo
versioning by mal aj tu vyhodu, ze by bol poucny (najma keby mal pekne vyznacovanie zmien, ako git alebo trebars wordpress). videli by sme ktore rady si autor vzal k srdcu a ako ich pouzil. co sa tyka mazania poviedok tak suhlasim ze autor na to ma pravo, ale nesuhlasim ze by mala zmiznut cela stranka s poviedkou vratane diskusii, pretoze to ma potom ten nezelany efekt, ze autor ma moc utat prebiehajucu diskusiu ktora sa uz mozno ani netoci okolo jeho poviedky (a moze byt poucna pre ostatnych).
12.06.2014
Stano Lacko
No ono v systeme uz mame taky jednoduchy versioning, ktory uchovava povodnu verziu a aktualnu verziu. Nakolko vsak zatial autor nema moznost editovat spravu nahranu na server tak to nema viditelny vyzn. Nebol cas to dotiahnut a cakam na ten novy design aby somnerobil nieco dvakrat.
12.06.2014
jurinko
Dve veci: K dizajnu - biele na ciernom je kekecina, za ktoru sa vsetci smeju aj Gasparovicovi, nechapem, preco sa tak zobrazuju niektore poviedky (na chuja sa to cita, taha to oci a to hviezdne pozadie to iba dalej mrtasi). K versioningu - osobne mi dost staci, ked mi niekto posle dve verzie jednej poviedky, aby som mu povedal, co si o tom myslim... Casto ma to dost otravuje. Je uplne ok spravit si viacero verzii, poslat par ludom beta read, mozno niekomu aj gama read (pozdravujem Culter :-D ), ale do prcic, hadam nebudeme teraz x poviedkam 20 zlepsovacich kol "hodnotit" ich progres?! "Aha, dvanastykrat som prepisal zaver, podte sa na to vsetci pozriet" - attention whore at his/her worst! Nech sem ludia posielaju poviedky, ktore chcu publikovat, nech sem neposielaju polotovary, u ktorych ich my chudaci beta-readeri budeme musiet ist kupit, vybalit, ohriat, dochutit, a napokon aj zjest...
12.06.2014
jurinko
[pokr.] Versioning moze mat vyznam u maleho poctu poviedok (sme dvaja pisuci kamosi, dalsich desat nam do toho rado keca a nesetria nas, posielame si na nejaku hromadnu platformu veci v stadiu "iba pre oci par zasvatenych", napokon sa rozhodneme, ci to niekam posleme, alebo nie). Ale nie pre relativne velky pocet poviedok od relativne vela autorov (hura, dalsi prolog od autorky, o ktorej nevieme nic, iba to, ze cita rada upirske milostne sagy, jeej, to sme tu este nemali, podme jej radostne pomoct zlepsit sa, nech tuto vec tak zo desatkrat prekope, my jej zakazdym napiseme to iste, budeme sa tomu textu venovat tristvrte roka, a na konci mozno bude vysledok, ktory nebude az tak uplne na hovno, ako ten prvy text [alebo s tym autor/ka nieco vyhra, a potom sa budem dost so zaujmom pozerat, ako sa bude riesit "spoluautorstvo" ;-) ] ). Pis si do suflika. Mas? Skus publikovat. Nevies kde? ...
12.06.2014
jurinko
[pokr.] www.scifi.sk publikuje poviedky aj zacinajucich autorov. Vyuzi tuto sancu a uvid, ci si to, ze pises uplne fasa, myslis iba ty sam, alebo si tvoje diela najdu aj sirsie publikum! Nie je to sanca uplne na zahodenie, tak sa trochu snaz a nepublikuj sem uplne bludy! - tot moj reklamny text k tejto teme, vsetko ostatne ohladom obsahu a smerovania stranky nech riesia jej programatori a majitelia. A uz idem domov z roboty, mozno ma ten nasraty ton prejde, ked sa najem a vyspim ;-)
12.06.2014
Marek Páperíčko Brenišin
1/ V prvom rade - kto hodnotí, nech vidno ako. Potom to totiž skĺzava do anonymity, že "ja som dal osem, aj ja som dal osem a poviedka má 5,4 :-P.
2/ Ďalej, odsekovanie diskisie by pomohlo, keď hodím húfec textu, nevyzerá to dobre a nebudem na každý odsek dávať nový príspevok.
3/ Súhlasím, že nech nebude bodová hranica, už vidím príspevky typu "pls, dajte my desat, potrebujem 0,2 bodu na publykovanie" :-) chápete
12.06.2014
zuna
opäť súhlasím jurinkom. keď tu čítam nejakú hlúposť,ktorej kliknem 3 body, tak už nemám chuť ju čítať druhý krát, potom ako si zapne autor kontrolu pravopisu vo worde, alebo nieco podobné.
Inak, keďže sa to tu zvrhlo na brainstorming skvelých nápadov, tak aj ja prihodím jeden ! Keby bola sekcia Najlepšie usporiadaná nie podľa priemeru bodov, ale podľa nejakého vzorca, do ktorého by vstupoval bodový zisk a počet hodnotiacich, to by bolo skvelé. Čize napr. v Najlepsich by bola top poviedka, ktorú hodnotilo 50 ľudí a má priemer 9, a poviedka, ktora má priemer 9.5, lebo jeden klikol 9 a jeden 10 by bola určite za ňou. Tým pádom by tu bola aj taká akože sekcia elitárskych poviedok, po ktorej prahnete :)
12.06.2014
kAnYs
Eh, co vam ja viem. Nasrdene tony a zbytocne rozculovanie sa nad nazorom druheho stranou, mne momentalny status quo skratka pripada ako polovicate riesenie, ktore nema skratka v tejto forme zmysel ani zo strany pomahania a davania moznosti pre zacinajucich autorov, ani z hladiska rozsirenia komunity scifi.sk a navstevnosti nasej stranky. Ked chceme pomoct zacinajucim autorom, tak im nepomozeme tym, ze im publikujeme kazdy vyplod. To im je na nic. Nikoho to neoslni, nikto si to neprecita a ked si to niekto precita, tak sa poklepe po cele a autor (ak mal tu odvahu publikovat pod svojim menom) ma z toho negativnu prestiz. A ked nechceme mladym autorom pomoct, na co to teda robime? Lebo je to cool a solidarne a davame im sancu? Aku sancu? Zhovadit sa? Yeeeees. A co z toho mame my? Navstevnost? Aku? Toho autora, co to sem raz postne, sprdneme ho a potom sa tu uz neukaze?
12.06.2014
kAnYs
Kazdu chvilu vidim: Prva poviedka tohoto autora na nasom servri. Prva poviedka dalsieho autora na tomto servri. Kolko z nich si zoberie ponaucenia a realne sa k nam vrati? 1%? Ak je ich tak malo, preco sa bojime (jurinko) toho, ze budeme mat po krk zduplikovanych versionovanych textov, a nebude ich mat kto citat? Ziadne by neboli, rovnako ako je cakacka prazdna aj teraz (podla Stanovych slov). Niekto by poslal do workshopu, dostal kritiku a uz sa neukazal, rovnako ako teraz. Jediny a podla mna pozitivny rozdiel by bol v tom, ze ak by sme sa nezhodli na tom, ze to stoji za to publikovat, nepublikovalo by sa to. A my by sme nemali stranku plnu poviedok, ktore nikoho nebavia citat. Ved iba ked sa pozriem na poslednych par stran historie vidim ze skoro polovicka toho co nam sem chodi ma hodnotenie 4 a menej.
12.06.2014
kAnYs
Scifi.sk. Posli, my ti to zverejnime. Bude ti to nahovno, lebo ked je to sunt, tak to aj tak nikto citat nebude. A ked to bude dobre, tak je mala pravdepodobnost ze si to precita vela ludi, lebo poviedky niesu velmi na nasej stranke citane. Nasa stranka sama o sebe vlastne nema velku navstevnost. Okrem malej skupinky skalnych clenov. Seriozne, Stano, aku mame sledovanost? Kolko klikov denne? Kolko poviedok sa cita, u nas, kolki rozni ludia to citaju, da sa spravit taka statistika? Pokryju nam vobec google reklamy naklady? Webhosting nieje zadarmo, vydavanie zbornikov, stiahnutelnych zadarmo, tiez nieje zadarmo, kazda jedna aktivita ktoru scifi.sk robi, nas nieco stoji. Tak by sme mohli trosku zacat aj rozmyslat nad tym ako sa zviditelnit, ako si zvysit navstevnost a citatelnost a tym aj trosku, ked nie moc, polepsit financie.
12.06.2014
kAnYs
A protiargumenty typu "Ty nic pre tuto stranku nerobis, tak nefrfli." Si nechajme pre seba. Kritika je kritika a argument za stav nasej citanosti je validny nezavisle na tom kto ho vyslovil, a ake zasluhy dotycny ma.
12.06.2014
Nadalan
Mohla by zaznieť nejaká oficiálna definícia, na čo má sekcia Poviedky na scifi.sk slúžiť? Cieľom je spätná väzba pre autorov? Alebo zviditeľniť sa ako web? Alebo vytvoriť big komunitu ľudí, čo majú niečo spoločné? Zgrupnúť amatérskych autorov, ktorí píšu na vyššej úrovni? Doteraz som bola v tom, že je to to prvé, ale na základe príspevkov odhadujem, že sú tu vyššie ambície.
13.06.2014
jurinko
Mne sa paci, ze mame kazdu chvilu "prvu poviedku tohto autora na nasom serveri". Znamena to, ze je o nas zaujem. Vzdy su hluche obdobia pocas roka (preto som napr. nerad, ked ludia frflu, ze ked mame vela poviedok v cakacke, ze ich mame chrlit snad kazdy den dve ;-) ), a zatial vzdy pomohlo napisat, ze mame malo poviedok, a ludia sa zaktivizovali. Trosku sa mi zda byt usmevne, ze argumentujes pre versioning tym, ze sa nebude vyuzivat. Tak naco potom bude? :-) Mame nizku navstevnost? Mozno. Nie je to stranka s velkymi narokmi, preto aj publikuje kazdu kravinu (a preto to napr. ja zakazdym okomentujem - prave preto, aby si autor uvedomil, ze ak mu to pochvalila mamicka, ze to asi nemuselo byt uplne nezaujate ;-) ). Kde inde moze publikovat kazde decko? Nikde. Sme unikatny projekt. Sice nadsenecky a s vadami, ale toto unikatne zameranie je prave to, co nam dava dusu a konkurencnu vyhodu. ..
13.06.2014
jurinko
[pokr.] Ponukame nieco, co neponuka nikto iny. Tebe sa to nepaci, lebo su tu podla teba poviedky, ktore "nebavia nikoho citat". Mna to citat bavi, mozno viac, nez udajne "hotove" diela (ktore su inak casto tiez dost velke shity, akurat, s vynimkou recenzie, nikoho nezaujima, co si o tom citatel mysli). Ale dobre, mas pocit, ze so strankou by sa mohlo nieco robit. Mohla by zarabat viac? Mohla by jej uroven ist hore? Mozno ano, ale preco to vadi prave tebe? Vadi to majitelom? A ked uroven podla teba pojde hore, nestrati sa ta vynimocnost projektu, ktory je prave zalozeny na nadseneckej komunite? Lebo mozeme zaviest aj registraciu za poplatok, tristo funkcii, aplikaciu do mobilu, user-friendly klikaci system hodnotenia, marketingove predmety (tricka sme uz mali :-) ), Con na Strbskom plese, hrozne mega business plan, sponzorov, pokokot reklamy vsade, prienik do hlavnych sprav, sutaze v ...
13.06.2014
jurinko
[pokr.] pisani,kresleni,videach, fanfiction stretavky, vylety do Hollywoodu, masove inscenacie znamych sci-fi a fantasy scen, jachty, kaviar a realnu konkurenciu trebars Nebule, s celebritami, cervenym kobercom a hroznou ryzou. Moznosti su neobmedzene, spravny drive a spravne mnozstvo penazi - a budes mat navstevnost ako prasa, poviedky nam sem budu posielat iba autori typu Rowlingova alebo Martin (ten je teraz v kurze), a este budu radi, ze sa ich vobec budeme unuvat publikovat, kvalita bude uplne v stratosfere a servis, ktory za nie maly rocny poplatok poskytneme VIP clenom, bude na urovni prestizneho golfoveho klubu. V pohode, podme do toho, sice mozno prideme o zopar skalnych, ale ziskame omnoho viac! Len mi naozaj vysvetli, preco to riesis ty, ked tato stranka ma svojich majitelov a adminov (medzi ktorych sa teraz nepocitam)... Ked im vadi sucasna podoba stranky, nech to riesia oni.
13.06.2014
jurinko
Len aby si to nebral zle: Nikto nehovori, ze mas drzat pec a krok. Ale ked ides riesit zakladne smerovanie stranky formou "vsetky poviedky za posledneho pol roka tu maju hodnotenie 4" (no jasne, lebo su to zaciatocnicke poviedky a tymto sa definujeme!), tak to uz su trosku vaznejsie zmeny, nez len "preco sa kur*adrat stale neda formatovat text (tucne, kurziva, tabulatory, ...)", ktore by som chcel zas ja (hlavne, ked pridavam poviedku, kde je polovica trebars retrospektiva [kurzivou] a format stranky mi to prehodi na .txt text bez uprav, alebo ked musim mazat tabulatory z poviedok, aby nam to tu nerozhodilo riadky). Alebo veci typu "preco do papuce stale nie je zbornik, ktore mali vychadzat dva rocne, v zime SF a v lete F (ci naopak..)". Alebo veci typu "ten dizajn stranky bude ci nebude ci ako bude a preco bude". Kozmeticke zmeny, interface, mozno zakladne delenia - u mna ok. ...
13.06.2014
jurinko
[pokr.] Zasadne zmeny v ideovom smerovani stranky - u mna nie ok, na to su tu uplne ini ludia (a mne sa to napr. paci zrovna tak, ako to je, ale ak sa zacnu robit zasadne zmeny, tak sa mozem iba prisposobit, mozno si trosku zafrflat, ale realny dosah na to nemam :-) ).
13.06.2014
Stano Lacko
No, citanost nie je velka, marketingovo by sme to potrebovali nejako potiahnut a preto som navrhoval uz viac krat, vymyslime nieco na cony, ale ved to viete, stale ma odpinkate, ze to nema zmysel. Ale inak ako na conoch sa zviditelnit nevieme, a popravde, prave zacinajuci autori maju u nas jedinu sancu ako dostat hociaky feedback. Mozno by to bolo o tom, ze sa tym autorom aj venovat, nie len ich skritizovat, ale proste zobrat si toho autora, ozvat sa mu, precital si tie pripomienky (vsetky cize 10 negativnch a 4 pis pis pis ;-), a povedat, ides do toho to nejako upravit? Idete do toho? Alebo to urobme cez system, pri poviedke bude nejaky zoznam veci, mimo diskusie, ktore si myslime, ze by mal autor urobit, autor sa bude moct vyjadrit, ci to zapracuje alebo nie pre kazdu pripomienku osobitne a potom nahra novu verziu a pripadne z nich urobit diff a uvidis co sa zmenilo a co nie.
13.06.2014
Stano Lacko
[pokracovanie] tych moznosti je vela, ale vy pisete, vy hodnotite, vy kritizujete a vy viete aj povedat, co na tej poviedke pripadne nieco urobit aby bola lepsia. Ale do toho musi byt angazovanych viacero ludi. Cize, aby sme znizili administrativu, dame k poviedkam moznost zadavat nejakych pripomienok, s tym, ze kazdu pripomienku dostane autor mailom, a tem bude moct k nej nieco napisat, pripadne dat, ze ide to zapracovat alebo nie?
13.06.2014
jurinko
Mne ako autorovi by vadilo, keby ma niekto nutil vyjadrovat sa, ci to planujem zapracovat alebo nie. Som aktivny na stranke, nebudem aktivny cez maily, toho mam dost v robote a doma. Skor by som zalozil workshop typu "kto ma chut zapojit sa do zlepsovania svojej poviedky, nech nam ju posle, my si vyberieme tri a budeme sa im spolu s autormi venovat. Ta, ktora dosiahne najvyraznejsi pokrok, ziska nejaku cenu". Len to chce niekoho, kto to odborne zastresi, nikto nepojde do workshopu s jurinkom, SARSom a kanysom (nic v zlom chalani :-) ), ale do workshopu trebars s redaktorom nejakeho casopisu (odmena moze byt publikovanie na papieri trebars), znamym spisovatelom, a pod., uz pojde kazdy. Mne sa idea workshopu paci, ale nie ako iba zalozkovanie na stranke, ale ako realne prinosna aktivita, do ktorej sa zapoja iba ti, ktori naozaj budu mat zaujem sa zlepsit :-)
13.06.2014
Stano Lacko
No to sa da vyriesit. ak autor oznaci, ze poviedka je final, tak tam pripomienky nebude mozne dat, akonahle autor da, ze ked ochotny s nou nieco robit, tak by tie pripomienky mohli byt. To by bol rozdiel medzi final poviedkami a workshop poviedkami. (to je napad takze ak sa toho nikto nechyti tak ja to zbytocne programovat nebudem ;-)
13.06.2014
Adhara
Nemám síce prístup k štatistikám, ale z toho, čo tu nezainteresovaným pohľadom vidím, sa mi nezdá, že by poviedky mali nejakú tragicky nízku čítanosť. Skúste vyvesiť poviedku, najmä ak je žánru sci-fi (fantasy je na tom vďaka väčšiemu množstvu rovnako „postihnutých“ čitateľov o čosi lepšie), na nejaký multižánrový literárny server, a s najväčšou pravdepodobnosťou po nej neštekne ani pes. Dostať komentár apsoň od jediného človeka je tam vzácnosť. Kým tu sa pri každej, čo som videla, zjavili aspoň zo dva komentáre, čo je v porovnaní s (ne)reakciami na iných serveroch úžasné. Ohľadom počtu čítajúcich a komentujúcich som tu ja osobne spokojná.
13.06.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Presne to som vravel - urobiť workshop s niekým, kto sa vyzná a kľudne, nech to má aj výstup, ak bude mať kde. Medzi nami, ženami (mám dlhé vlasy, still counts :-P ), mnohí autori by si možno aj kritiku zobrali, ale ako začiatočníci, ktorí nemajú ani šajnu, ako funguje teória literatúry, čo je poviedka, novela, román etc, nehovoriac o nejakej polopriamej reči a podobných vychytávkach, si kritiku prečítajú a zhovadia to iným spôsobom, lebo proste nevedia. V dnešnej dobe komunikačných prostriedkov proste neverím, že nie je možnosť niečo také zrealizovať, aby autor, ktorý sa chce zlepšiť, nielenže dostal feedback, ale aj príklad, ako tie zmeny zapracovať nielen do tohto, ale aj do budúcich dielok. Pretože, aby mohli experimentovať, musia vedieť nejaké tie základy. Všímať si, ktoré odseky sú úderné, ktoré tam naopak vadia, hlavná myšlienka (pokr.)
13.06.2014
Marek Páperíčko Brenišin
formy dialógov, tvorba postáv a podobne. Pretože, tí, čo píšeme, ruku na srdce, každý sme začínali a každému sa prihodilo, že stvoril kolosálnu blbosť z nevedomosti a potom niekto prišiel a ukázal nám, ako sa to robí. Kto tvrdí opak, nech prestane klamať :-P Ja som si tiež musel prejsť istou dávkou "sprdnutia", kým som sa odvážil vyjsť s tým na svetlo sveta. A s určitosťou viem, že mnohí začiatočníci by to privítali. Iste, pár trolov bude aj tu, ale kvôli tým, čo to myslia vážne to za to stojí. Ďakujem, boli ste skvelí, idem drviť Outlast :-P
13.06.2014
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.