Bod z ktorého nie je návratu

Vedec na výlete do neznáma.
Podporte scifi.sk
Anatómia vie byť pekne nechutná veda, hlavne keď sa máte prevŕtať telom tisíc ročného draka.
Od hlavy po päty som navlečený v gume, na prilbe mám primontovaný pár žiaroviek a za sebou ťahám dýchaciu hadicu. Mrmlem si sám pre seba, keď prechádzam zjazveným hrdlom, širokým tri metre. Vidím usadeniny, ktorých sa radšej nedotýkam, kosti zvierat a škrabance od mečov.
Je všeobecne známe, že takéto obrovské draky prehĺtajú svoje obete za živa. Niektoré na to doplatili, keď sa odvážny bojovník presekal cez ich vnútornosti von. No takých je len hŕstka. Hovorí sa to o Artušovi, Beovulf tiež niečo také zvládol.
Pred polstoročím to skúsil aj kapitán Hailey, ale nevrátil sa. Nuž, a jeho mŕtvolu teraz hľadám. Kdesi v dračom tele, je miesto na ktorom keď sa ocitnete, už nie je pre vás žiadna šanca. Bod, bez návratu. Ja chcem byť prvý súdny lekár, ktorý vysvetlí čím to je.
Kráčam teda hrdlom, počujem čvachtavé zvuky a môj vlastný dych. Sledujem línie hladkého svalu obaleného slizom. Ten sliz ho chráni pred uškvarením. Inak tomu nemôže byť. Ešte sme nenašli vaky s plynom, z ktorého draky tvoria oheň, takže je jasné, že to ma len čaká. Pamätám si príbeh sira Uglyho, ktorý zabil draka, tak, že sa nechal prehltnúť a keď bol pri nich ich odpálil. Draka doslova roztrhlo. Bohužiaľ, aj sira Uglyho.
Aha tam sú. Prázdne, visia do priestoru pri odbočke k pľúcam. Prezerám si ich a rozmýšľam ako draci tvoria iskry na ich zapálenie. Nuž, v tomto vlhkom prostredí asi na nič neprídem. Budem to tu musieť rozrezať. Idem teda ďalej.
Po polhodine unavený dôjdem ku kruhovitému orgánu. Vstup do žalúdku. Alebo že by nie? Je to až také jednoduché?
Obzerám si steny okolo mňa. Sú popraskané a vráskavé, plné drobných pľuzgierov. Aha tak takto to je. Draky vypľúvajú obsah svojho žalúdku a ten zapaľuje plyn. Ktovie čo v ňom majú. Kyselina to asi nebude.
Vytiahnem meč a zabodnem ho do svalu. Je pevný, nepoddajný. Zatlačím silnejšie. Stena povolí a ja padnem dopredu. Niečo zasyčí a na mňa začne kvapkať horúca, lepkavá tekutina. Plazma! Pokúšam sa ju zo seba striasť, ale prepaľuje môj gumený oblek. Koža sa mi škvarí a ja revem od bolesti. Diera do žalúdka sa zväčšuje, vylieva sa z neho čoraz viacej plazmy, spaľuje mi nohy. Padnem tvárou do nej a udriem si hlavu o niečo tvrdé. Štít kapitána Haileyho!
„Žalúdok je tým miestom odkiaľ sa jedlo nevracia. Aké jednoduché...“ naposledy sa mi preženie hlavou.

Juraj Búry

Juraj Búry
Mám veľa čiernych vlasov, kocúra a plyšového pavúka. Väčšinou sa mocem v Nitre, alebo po kopcoch a hradoch. Strašne rád sa hrám, čítam a pozerám a potom o tom premýšľam. Pôsobím mladší ako v skutočnosti som.

Diskusia

Culter
sir Ugly :) Prepáč Juraj, ale Moniku som čítal ako prvú a poviem ti, má inak vybrúsený jazyk. :) Preto mi tento text pripadal trochu kostrbatý a ešte mi trošku prekážala smrť hrdinu, ktorý rozpráva v prvej osobe. Ale originalita a nápad bol výborný.
22.09.2013
Ester Magyarová
Tiež sa mi nápad veľmi páčil, predstava draka a súdneho doktora, hmhmhm :) Mne smrť hlavnej postavy v tomto rozsahu neprekážala, skôr by mi vadila v niečom väčšom :)
22.09.2013
mayo
po precitani vsetkych piatich priznavam ze toho je moj favorit, ma konkretnu a originalnu myslienku. az na tu plazmu, keby drak dokazal produkovat plazmu tak moze chrlit rovno ju, nemusi nou zapalovat nejaky plyn, ze :) okrem toho, zo zaludka sa jedlo a aj ine veci bezne vracaju u vacsiny cicavcov (u krav dobrovolne, u ludi nedobrovolne, a napr. u hlodavcov nikdy, preto aj funguje jed na krysy). u plazov je to tiez bezne, ale ako je to u drakov, to neviem, takze to ber len ako spekulativnu pripomienku ;)
22.09.2013
Juraj Búry
Čenkujem. Ja som spokojný. Na to, že som si to hodinu cucal s prsta (Prvú polhodinu som mal len prvú vetu :D) som rád. :D
22.09.2013
jurinko
Ked ma ziarovky a gumu, preco pouziva na zber vzoriek mec? A ked uz pitve, preco zvnutra? Inak uz od momentu, ked si spomenul, ze tam je nieco ako miesto, z ktoreho sa zatial nikto nevratil, mi bolo jasne, ze sa odtial postava nevrati. Cojaviem... Taky "vylet do hlubin drakovy", ehm, "tela" ;-)
22.09.2013
draculin
No teda - toto ti vyslo. Napad dobry aj celkom slusne napisane. Na nestastie dost vela logickych chyb...a hlavne silna konkurencia, pretoze dievcata narabaju s jazykom ako stary japonec s katanou. Ale i tak, dobre, dobre, dobre :)
22.09.2013
Juraj Búry
Hej nevybrúsený jazyk tam teda je. To mám za to, že som to po sebe nečítal, ale rýchlo som to odovzdal a isiel som riesit kedy sa zajtra zídem s priatelkou..vidíte ako nás tie zeny nicia! :D
22.09.2013
Monika Kandriková
Radšej mám živé draky, ale bolo to príjemné čítanie.
23.09.2013
William Cody
Mne používania jazyka až tak neprekážalo. Áno, nelogizmy.. Štít kapitána Hailyho, meče.(v čase gumy a žiaroviek - podobne ako Jurinkovi mi to drelo) Súdny lekár (prečo súdny?).. No, na druhú stranu sa táto, nápadom aj pútavosťou sa minimálne vyrovná vtipu a jazyku z prvej poviedky. Som presvedčený, že autor je dostatočne skúsený a tie nelogizmy,mená(Artuš, Beovulf, Haily, Ugly) a podobne(guma, plazma, žiarovky) boli účelové a jednalo sa o jasné upozornenie čitateľa na "paródiu, či recesiu :D... Takže u mňa výborne, rovnako o nič horší zážitok (subjektívne dokonca pre mňa lepší)ako predchádzajúca.. Rovnaké body :D
23.09.2013
Juraj Búry
Súdny lebo hladá mrtve telo. A hej je to parodia a vtip :)
23.09.2013
Stano Lacko
Napad dobry, skoda toho miesta bez navratu, to mohlo byt na konci
30.09.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.