Mass Effect - Zbrojár

Profesia zbrojára prešla za všetky tie roky rovnakým vývinom, ako všetko ostatné. Ako vyzerá jej budúcnosť?
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Mass Effect - Zbrojár
Ilustračné obrázky k spacenews - Mass Effect - Zbrojár / Zdroj Disclaimer
Patril ku skupine, na ktorú sa zabúdalo a to napriek skutočnosti, že jeho povolanie sa stalo v posledných desaťročiach viac než len potrebným, stalo sa nevyhnutným. Nedocenení aj keď nie podceňovaní, to je ich údel. Spočiatku si preto vyčítal svoju voľbu a ľutoval, že si nevybral atraktívnejšie. Na druhú stranu, keď sa pozrel do histórie, podobne tomu bolo vždy. Raz išlo o umelcov, inokedy chovateľov koní, v určitej dobe sa pohŕdalo pisármi, v ďalšej zase kuchármi, atď, stále a stále. Boli k tomu rôzne príčiny a malo to niekedy nešťastné následky. V druhej polovici 22. storočia najväčšiu slávu získavali bojovníci, biotici, či inžinieri svojimi zásluhami priamo na bojovom poli. Už menej jej ostávalo na lekárov, informačných brokerov a vedcov. Poslednú kategóriu na výslní tvorili programátori, technici a operátori. Jeho povolanie však nebolo zaradené v ani jednej z týchto kategorií, zostávali väčšinou neviditeľní. Ako k tomu došlo?
Vďaka obrovským pokrokom vo výskume vesmíru, masovej továrenskej produkcii, kolonizácii, získaniu väčšieho množstva zdrojov, čoraz užšej kooperácii s mimozemskými rasami, predovšetkým však nájdeniu a čiastočnému zvládnutiu technológií Reaperov dosiahlo ľudstvo v rekordne krátkom čase neuveriteľných úspechov. Element Zero, Mass Effect a Omni-tooly boli tie najdôležitejšie, ktoré to umožnili.
Element Zero dal vznik biotikom. Na veľmi dlho cez prsty nazerané, zatracované, zosmiešňované až démonizované “magické schopnosti” vždy úzkej skupinky zasvätencov a podivínov sa dnes dívalo s rešpektom a úctou. Ich počet a schopnosti boli nie znásobené, ale posunuté o niekoľko rádov. Počiatočný strach a odsudzovanie sa veľmi rýchlo zmenili v údiv a závisť, aby následne prišlo k akceptácií a zmiereniu. Našťastie tento proces prebehol dostatočne rýchlo a preto nedošlo k občianskej vojne. Armáda dokázala nájsť biotikom takmer okamžite praktické využitie a veda dospela konečne do štádia, v ktorom dokázala biotické schopnosti náležite preskúmať, analyzovať, ovplyvňovať, replikovať a rozvíjať želaným smerom. Vedecky povedané Element Zero dokáže vďaka elektrickému náboju uvoľniť temnú energiu, ktorá je využitá v podobe polí Mass Effectu.
Mass Effect je “fenomén”, ktorý sa uplatňuje od strelných zbraní, cez osobné štíty, stabilizátory až po gravitačné polia a obrie motory v kozmických koráboch. Je takmer všade a život bez neho je už len ťažko predstaviteľný. Mass Effect využíva Element Zero ako zdroj energie, ktorý sa tak stáva veľmi žiadanou komoditou a dokáže dynamicky meniť hmotnosť toho, s čím príde do kontaktu. Ide ako o zníženie, tak zvýšenie hmotnosti, podľa aktuálnej potreby. V kozmickom priestore polia Mass Effectu s negatívnym nábojom znižujú hmotnosť a významne tak uľahčujú cestovanie rýchlosťami blízkymi rýchlosti svetla vo vákuu. Naproti tomu polia Mass Effectu s pozitívnym nábojom vytvárajú veľmi silné gravitačné polia. Využitie je teda obrovské a experimentovaním dochádza k neustálemu posúvaniu limitov.
Omni-tooly sú multifunkčnými diagnostickými a výrobnými nástrojmi, ako aj počítačovými rozhraniami využívanými pre hackovanie, decrypciu, simuláciu a komunikáciu. Pomocou Omni-toolov je možné analyzovať a upraviť fungovanie takmer každého štandardného vybavenia. Veľmi dôležitá je taktiež ich výrobná funkcia vďaka ktorej dokážu podľa zvolených nastavení vytvoriť prakticky okamžite malý 3D objekt použiteľný pri opravách či modifikácií výstroja, vozidiel, alebo budov. Energetická náročnosť? Omni-tooly umožňujú rozložiť malé množstvo hmoty a premeniť ju v energiu. Dobíjať energetické zásoby je preto veľmi jednoduché. Flexibilita robí tieto zariadenia nesmierne efektívne v premenlivých podmienkach boja, pri kolonizácií, či v medicíne.
Predovšetkým tieto tri kľúčové technológie umožnili, aby sa po dlhej dobe dostalo znova uplatneniu starej profesii, prirodzene v modernom háve. Na scéne sa znova objavili zbrojári. V 22. storočí už však zbrojár nie je kováč, v 22. storočí je zbrojár z časti technik, z časti vedec, z časti programátor a z časti zdravotník. Osobné zbroje sa po teoretickom ovládnutí a praktickej aplikácií Mass Effectu začali tešiť mimoriadnej obľube a dnes bolo prakticky nemožné aby sa bez nich zaobišiel príslušník bezpečnostných síl, astronauti, kolonizátori, armáda a mnohé ďalšie profesie. Sprvu išlo len o bežné skafandre obohatené o primitívne kinetické bariéry, pomerne rýchlo však vznikli prototypy, ktoré sa stali základom ich súčasnej podoby. Osobné zbroje sa skladajú z dvoch zložiek: panciera a kinetických bariér. Pancier je vytvorený z pokročilých zliatin umelého pôvodu lisovaných pod extrémnym tlakom a jeho primárnym účelom je ochrániť nositeľa pred kinetickými a energetickými zbraňami, atmosférickými vplyvmi a žiareniami. Kinetické bariéry chránia ako pred kinetickými zbraňami, tak schopnosťami biotikov a sú najčastejším praktickým uplatnením Mass Effectu. Ich generátory sú rozmiestnené tak, aby pokryli najzraniteľnejšie časti tela pri čo najnižšom počte. Zatiaľ čo kinetické bariéry sa dobíjajú veľmi rýchlo z akumulátorov, pancier je potreba neustále opravovať. A práve opravy sú najbežnejšou a nutne podotknúť najnudnejšou prácou zbrojára. Spravovať osobné zbroje na palube kozmickej lode Normandy SR-1 a v súčasnej dobe SR-2 je však cťou, pretože ide o experimentálne plavidlo Aliancie s jednou z najlepších posádok v galaxii. Výsadky sú tak časté a akčné, že dní bez práce je ako šafránu. Ak aj netreba zbroje opravovať, tak sa upravujú, či už na vyžiadanie posádky, tak z vlastnej iniciatívy. Na väčšine plavidiel je to s prestížou zbrojárov zlé, sú vyhľadávaní iba ako prach sprostí opravári pokazených hračiek a po 99% času zostávajú neviditeľní. Naproti tomu práca na Normandy pod velením Commandera Sheparda vždy bola a naďalej je podstatne inou skúsenosťou. Veď len kvôli nemu riskovala posádka život, keď ho zachránili priamo spod robotických chápadiel Gethov. Aspoň si to občas namýšľal aj keď skutočnosť je prozaickejšia, Normandy proste zachráni koho môže ak tým neohrozí vlastnú misiu.
Najväčším problémom sťažujúcim mu prácu je skutočnosť, že posádka Normandy SR-2 je neuveriteľne multidruhová. Už na Normandy SR-1 išlo o problém, ale na SR-2 je to ešte horšie. Na palube je asarijka, drell, quarijanka, turian, salarián, krogan, dokonca geth a samozrejme ľudia. Každý druh ma inú fyziológiu, to pre neho znamená predovšetkým výšku, šírku, váhu, ramená, boky, tvar trupu, rozloženie orgánov, atď.. Našťastie rozdiel medzi asarijkami a ľuďmi je minimálny, drell si svoju zbroj spravuje sám, ale s ním by neboli ťažkosti, to už ale nemohol povedať o quarijanke, salariánovy a turianovy. Najväčší problém však predstavuje krogan. Krogani sú totiž doslova mohutné biologické tanky. Výška okolo troch metrov, omnoho širší, takmer oválny, váha viac než 300 kíl, orgány duplikované až triplikované. Je tomu tak preto, že podmienky na Tuchanke sú nesmierne kruté a neľútostné, čím z nich vytvorili dokonalých bojovníkov, schopných prežiť aj to najhoršie čo môže galaxia ponúknuť. Nebyť nemorálneho a veľmi sporného xenofágu, už dávno by preválcovali druhy Citadely, pretože sa množili nevídaným tempom. A nakoniec ostával geth, ale ten mal čoby syntetická forma života zbroj pevnou súčasťou svojho trupu a spravoval si ju sám. Z dôvodu ako on tvrdil vyššej efektivity. Konkrétne ide o časť zbroje špeciálnych jednotiek Aliancie - N7, ktorú používal Shepard kým nezomrel. Teda nie, že by dnes nežil, respektíve oživili ho. Cerberus ho oživil. Nechápal a asi ani nikdy nepochopí ako sa im to podarilo, ale keby mal úprimný záujem mohol vypáčiť nejaké informácie z Mirandy, ktorá osobne viedla celý projekt Lazarus. Keď sa nad tým zamyslel, bol dnes jeden z mála, ktorí ešte vedeli kto to bol Lazar a prečo niesol projekt práve jeho meno.
Aby sme sa vrátili nazad, náš zbrojár si musel poradiť s piatimi rôznymi druhmi fyzio-biológie (Asari / Človek, Quarijan, Salarián, Turian a Krogan), to jest myslieť na všetky tie väčšie a menšie rozdiely pri výrobe a úpravách ich zbrojí. Spočiatku sa stávalo, že jeho klient prišiel roztrpčený, (občas právom) a prácu mu otrieskal o hlavu. V prípade krogana Grunta (a pred ním Wrexa) sa nejedná o metaforu, ale konštatovanie reality. Po prvom takomto zážitku kroganov takmer znenávidel. Na druhú stranu treba podotknúť, že aj vďaka ním sa naučil robiť svoju prácu špičkovo, dnes takmer na úrovni perfekcionistu. Credity sa sypali, ale tie už dávno prestali byť motiváciou. Keby chcel mohol by si kúpiť menšie kozmické plavidlo a začať napr. obchodovať. Hmmm. Nie, nechcel, toto bolo jeho miesto, tuna mohol niečo reálne zmeniť, na palube Normandy sa písali dejiny.
Pre rady technického rázu chodil za quarijankou Tali, očarujúcou aj cez jej nikdy nesnímaný oblek. Príjemný hlas, dobrácka povaha, zvláštny zmysel pre humor a mierna roztržitosť kombinovaná s nesmelosťou mu imponovali. Nakoniec aj obtiahnutý oblek mal niečo do seba, zvýrazňoval a súčasne mu umožnoval použiť jeho bujnú predstavivosť. Mal dojem, že Tali vie o technike všetko, často sa nechávala uniesť svojimi vlastnými myšlienkami a než sa vrátila naspäť k téme, nejaký ten “čásek” uplynul. Neupozorňoval ju, dozvedel sa tak viac o jej druhu, exotických miestach, ktoré navštívila, zázrakoch techniky, ale aj o nej samej. Na popud Tali obsahovali všetky zbroje značné zdokonalené počítačové systémy. Cieľom bolo sťažiť pokusy o prekonanie elektronickej obrany, inými slovami spomaliť či úplne znemožniť prípadne pokusy o hacknutie. Sám videl čo dokázal skúsený technik behom bojových stretov. Ono, keď vám uprostred súboja vypnú či oslabia kinetické bariéry, zmení vnútorná teplota, zastaví prístup kyslíka, zlyhá komunikácia, zbláznia sa stabilizátory, zníži prísun Medi-gelu a iných medikamentov do krvného obehu, atď., nejde o nič príjemné. Zdokonalenia Tali sa nesústredili len na bezpečnosť, zašla podstatne ďalej. Augmentovaná realita poskytuje väčšie množstvo presnejších a aktuálnejších informacií, komunikácia je lepšie cryptovaná, poklesla celková energetická naročnosť zbroje a upravené generátory Mass Effectu poskytujú silnejšie kinetické bariéry. Prirodzene, že mu väčšinou len poskytla nápad, načrtla riešenie, či pomohla s najväčšími problémami a o zvyšok sa už postaral sám. Nemohol ju predsa zaťažovať s každou hlúposťou, mala na starosti podstatne dôležitejšiu prácu.
Čo sa týka jeho schopností, vedomostí a skúseností z oblasti zdravotníctva, chodí pre rady, školenia a praktické ukážky za doktorkou Chakwas . Je to zrelá žena v najlepších rokoch. Slobodná, bezdetná, zažívajúca ako by sama povedala, dobrodružstvá priamo z prvej línie. A práve vďaka ním odmietla a opakovane odmieta lepšie platené miesta na lepšie vybavených klinikách, ktorými sú vybavené nudné kozmické základne. Doktorka je samozrejme jedna z najlepších v svojom obore, na čo je aj patrične hrdá, nie však pyšná. Pomáha mu navrhovať, či modifikovať zbroje s ohľadom na rozdiely medzi jednotlivými druhmi. Koľko váhy je schopný uniesť turian tak, aby nebola ovplyvnená jeho obratnosť na ktorú si potrpeli? Ako by mala byť rozložená? Bude táto zbroj pre quarijanku pohodlná? Ako do nej zakomponovať všetky jej zložité recyklačné a zdravotnícke systémy, na ktoré je odkázaná? Ide o komplikovaný problém, quarijanci totiž vďaka atypickým životným podmienkam na planéte svojho pôvodu a takmer 300 ročnému vyhnanstvu medzi hviezdami na palubách svojich obrích lodi migračnej flotily prakticky stratili imunitu. Ich obleky sa stali zároveň aj prenosnými životnými prostrediami, dokonale sterilnými ako reč elcorov. Asarijky boli schopné efektívne používať maximálne stredné zbroje, krogani nikdy po ničom inom ako ultra ťažkých nesiahli, u ľudí to bolo rôzne. Hlavolam s veľa premennými. Chakwas mu taktiež pomôhla zdokonaliť medigelové a iné zdravotnícke moduly zbrojí, ktoré chránia pred infekciami, izolujú poranené miesta, filtrujú atmosféru, bránia upadnutiu ich nositeľov do šoku, zvyšujú sústredenosť, fyzickú silu a rýchlosť reakcií, dokonca umožňujú čiastočnú regeneráciu ich nositeľov.
Vedecky výskum na palube Normandy SR-2 vedie salarián Mordin, ktorý predstavuje ako bývalý člen STG, snáď najlepší xenobiológ galaxie a prvotriedny vedec, kľúčového člena posádky. Jeho najväčším “uspechom” je bezpochyby zdokonalenie xenofágu. Kroganský nad všetky očakávania huževnatý druh sa po dlhých stáročiach začal pomaly, ale iste prispôsobovať tejto nesmierne zákernej a nehumánnej biologickej zbrani, v dôsledku čoho strácala účinnosť. Z obavy po krvavej odplate, ktorú by bezpochyby vykonali v prvom rade na salariánoch (a hneď potom všetkých ostatných druhoch Citadely) a zvážení ich nedostatočného pokroku v kultúrno-sociálnej oblasti, rozhodli sa salariáni xenofág urýchlene posíliť. Mordin uspel, hrozba bola zažehnaná. Mnohí však (a medzi nich patrí aj náš zbrojár) toto barbarské riešenie ostro odsudzujú. Prečo? Ide o takmer úplnu sterilizáciu v merítku druhu, pretože úspešným sa stáva len jedno z tisíc počatí. Tak akurát pre udržanie existencie. Ufff, toľko na úvod. Zbrojár chodí k Mordinovy vykonávať analýzy, reverzný inžiniering, dizajnovať, simulovať a v konečnom dôsledku aj vytvárať jednotlivé menšie časti zbrojí. Na tie väčšie existujú potrebné zariadenia v sklade. Mordinove postrehy, návrhy, zhodnotenia a kritika sú veľmi cenné, a to napriek tomu, že vďaka jeho roztržitosti, prepracovanosti a extrémne rýchlej držke proste nie je schopný zachytiť minimálne 20% informácií, ktoré z nej vylietajú. Spočiatku sa to snažil zmeniť, upozorňoval ho, prerušoval, pýtal sa znova. Zbytočne, salariánov čas je vzácny, vždy robí na niečom extrémne dôležitom a nikdy sa neopakuje.
Posledným veľmi cenným pomocníkom je Garrus. Turian ho má úprimne rád a tento vzťah je obojstranný. Čoby ostrieľaný bojovník a inžinier mu poskytuje neoceniteľnú spätnú väzbu, s potešením testuje účinky celého arzenálu ručných zbraní voči jeho zbrojam a hľadá ich nedostatky. Jeho kritika je vždy konštruktívna. Samozrejme, že zbroj nemôže byt nikdy účinná voči všetkým druhom útokov, to však ani nie je potreba. Garrus navrhol niektoré rekalibrácie generátorov Mass Effect polí, ako aj zmeny ich rozmiestnenia a poskytol cenné nápady pre úpravu hrúbky panciera na jednotlivých miestach tak, aby boli lepšie chránené tie najzranitelnejšie, ale pritom nedošlo k zvýšeniu celkovej hmotnosti. Taktiež zapracoval na používaných materiáloch. Zbrojár vždy rad počúva jeho historky, obzvlášť tie o nesmierne hektickom a život ohrozujúcom čistení Omegy a výprave proti Sarenovy – Spectre, ktorá zradila a prešla na stranu Reaperov. Garrus ho taktiež upozorňuje na novinky ponúkaného sortimentu zbrojí, ktoré proste nestíha sledovať. Najvýznamnejší ľudský výrobcovia, ktorými sú Aliancia, Ariake, Armax, Cerberus, Delumcore, Kassa a Tyriel uvádzajú svoje produkty na trh pod okolnosťami nedávnych vojen a konfliktov čoraz častejšie. Zároveň sa množia ich najrozličnejšie modifikácie. Už to by bolo samo o sebe dosť, ale okrem spomínaných korporácií existuje najmenej tucet stredných a malých výrobcov a predovšetkým sú tu ďalšie korporácie z prostredia asarijek, turianov, kroganov, salariánov, quarijanov, drellov, volusov, elcorov, atď.. Nie, v tejto spleti sa vyznať naozaj nedokáže, Garrus je cenným poradcom.
Škoda že asarijka nemá takmer žiaden dôvod stretávať sa s ním okrem práce na jej zbroji viac než len náhodne. Čo by dal za to riešiť s ňou aspoň občas nejaký závažný problém, hoc aký problém. Skutočnosť, že má cez 1000 rokov, je matriarchou, matkou 3 dcér a živí sa ako justicarka predsa nie je problém. Aspoň pre neho nie. Hmmm. Nuž, asi by to predsa len problém bol. Byť Justicarkou je životná filozofia a cesta, nie povolanie. Predovšetkým musí dodržiavať brutálne rigidný kódex, ktorý vylučuje emocionálne vzťahy. Ľudia musia byť z jej pohľadu značne nevyvinutý druh. Oprávnene? Bol presvedčený o tom, že áno. Na druhú stranu pred vždy prístupnou Jack sa radšej ani neukazuje a keď už nemá na vyber, snaží sa čo možno najrýchlejšie “vycúvať”. Psychopat s bohatou kriminálnou minulosťou, vybavený experimentálnymi implantátmi L5 znásobujúcimi už tak značné prirodzené biotické schopnosti je na neho (tak ako na väčšinu mužov) príliš. Jeho sexuálne skúsenosti na palube Normandy sú preto skromné, takmer nulové.
Aj keď musí byť skutočný multitalent, má sa naštiastie vždy na koho obrátiť. Úprimne povedané, inak by to ani nezvládol. A čo robí, keď zrovna nič nerobí? Trávi čas v jedálni, pri baroch, baví sa s členmi posádky (ale klebety si necháva pre seba), hráva strategické videohry a číta knihy. Samozrejme rád sa zúčastní menej nebezpečných výsadkov, predovšetkým na exotických planétach typu Illium, Tuchanka, Omega a po kolóniach. Vďaka Bohu za Mass Effect generátory, pretože s nimi sa aj tažší kaliber akým je on môže pohybovať po planétach bez väčších problémov. Gravitácia je mrcha ak máte cez 120 kíl.
Život zbrojára nie je jednoduchý, je to náročný chlebík, ale dá sa zvládnuť a pochvala poteší. Už ich pár dostal a stále hrejú u srdca. Jeho zbroje chránia životy posádky, predovšetkým elitnej aktívnej jednotky pod vedením Sheparda, ktorá robí výsadky takmer každý deň. Rachni, jednotky reaperov, collectorovia, batariáni a všetky už menované druhy, plus zvieracia háveď sú tuhými nepriateľmi. Každý z nich používa inú taktiku, zbrane a často aj schopnosti. Keby nepoznal jedinečné kvality svojich klientov, považoval by väčšinu misií do ktorých sa bez strachu púšťajú za isté samovraždy. Má však možnosť čítať ich záznamy, sledovať video replaye a videl ich v ostrej akcii. Ak niekto dokáže zastaviť collectorov a neskôr možno, možnooo reaperov, tak je to posádka Normandy SR-2, tým si bol istý. A ak k tomu pomôžu aj jeho zbroje (čím si bol istý), splnil svoju úlohu.

Anton Smatanik

Anton Smatanik

Diskusia

Salamun (Anonym)
??? Toto je skor recenzia ako poviedka. :)
16.02.2013
William Cody
Opis spojeny s vykladom sedi viac.Poviedka to iste nie je,ale to tu nie si sam. Sorry interpunkcia, pisem na tablete.
16.02.2013
William Cody
Opis spojeny s vykladom sedi viac.Poviedka to iste nie je,ale to tu nie si sam. Sorry interpunkcia, pisem na tablete.
16.02.2013
Kei
Ooh. Kdesi uprostred som to vzdala. Nepochopila som polovicu toho čo som čítala a nedokázala som si utvoriť predstavu o tom, že čo je to ten mass efekt, element zero a omni-čosi a kto sú Reaperi. Začína to slovami - "Patril ku skupine...", teda ako príbeh nejakej osoby, ale všetko ostatné je neosobné, len únavný popis čohosi. Tiež by som to k poviedkam nezaradila.
16.02.2013
Anton Smatanik
berte ako prispevok do kodexu Mass Effect Universa:)
17.02.2013
Kei
Anton> No práve, ale aký chrobák je mass effect universum? Nejaka hra, knižná séria alebo spolok kuchárov pre masy ľudí? Dnes som lenivá googliť, hlavne ak nie som si istá či je to tvoj súkromný piesoček alebo niečo všeobecne známe.
17.02.2013
Ash
Je to ako motivačný úvod do dizajn dokumentu pre jednu hernú postavu.
17.02.2013
jurinko
Hrozna nuda. Ked ten zbrojar teda presiel vyvojom, mozno by nebolo od veci ten vyvoj ponat inak, nez ako prednaskove rozpravanie (napriklad nejako s dejom ;-)). Rovnaka zdlhava nudna kopa textu by sa dala napisat trebars o lekarovi, frezarovi alebo akomkolvek inom povolani.. Pockat, takych knih uz mame tony, volaju sa ucebnice (az na tie zbytocne naznaky vztahov, tie v ucebniciach nastastie nie su). Urcite to nebudem hodnotit, pretoze to nie je poviedka. Vzhladom na to, ze tvoj posledny pokus bol na tuto stranku pridany asi pred dva a pol rokom, som to ale pridal. Myslim si, ze by si mal opustit fanfiction na HoMM 5, resp. "prispevky do kodexu" pocitacovych hier, a mal by si zacat pisat nieco svoje, normalne a hlavne literarne. Mozno to bude tiez nuda, mozno ta zvozime este viac, ale aspon ta zvozime za nieco tvoje, nie za nieco, co vymyslel niekto iny a ty si nad tym iba dlho rozmyslal.
18.02.2013
Michal Varga
V podstate sa mi paci, ako si zhrnul a ucelil svet fenomenu Mass Efect. Bol to viacmenej opis, ten vlastny prinos tam moc dobre nasadol, pretoze tie vsuvky o zbrojaroch svojou zaujimavostou trochu zaostavali za zvyskom. Ale ta cast o tom zhrnuti herneho sveta by mala byt povinne umiestnena v kazdej mass effekt knizne, ked som cital prvu, chybal mi presne takyto prehlad.
13.03.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.