Ďalší nepodarený svet

Premýšľali ste už nad tým, či nás po smrti čaká nič? Žiadna reinkarnácia, spasenie, skrátka nič? Ja áno.
Podporte scifi.sk
Martin žil ako vidiečan v dome spolu s rodičmi. Dalo by sa povedať, že bol obyčajným mladíkom, veselým a dobrým. Počas večerov sa chúlostivo venoval hviezdnej oblohe, ktorú chodil sledovať z kopca nad domom. Už si nepamätal, odkedy sa vydával noc čo noc na vrchol hory, vedel však, že k tomuto ho doviedol otec. Ten sa tiež ako chlapec venoval špehovaniu oblohy, ako tomu sám hovoril cez dobrosrdečný úsmev, a občas šiel spolu s Martinom.
„Mama, pôjdem von- na kopec. Do polnoci som doma,“ vystrčil hlavu spoza zárubne, oddeľujúcej kuchyňu od vstupnej chodby. Elena Hermanová, útla žena v červenej zástere, zbierala taniere, čo ostali po večeri na stole. Tvár mala poznačenú únavou.
„Dobre Martin, ale daj si pozor. A vezmi si sveter, vonku je čoraz chladnejšie,“ dodala. Chlapec, šnurujúci si topánky, prekrútil očami, načo sa energicky postavil zo stoličky. Z police vzal malý ďalekohľad.
„Tak ja idem, mama.“ Zavrel za sebou dvere a ocitol sa na drevenej verande, ktorá mu vŕzgala pod nohami. Uvedomoval si, že z nej mal pekný výhľad na záhradu, na ktorú vrhal Mesiac biele svetlo. Zodvihol hlavu, hviezdy sa už prekrásne premietali na nebeskom móle.
Zišiel na vydláždený chodníček, ktorým prešiel cez celý zadný dvor. Dostal sa k zhrdzavenej bráne, všímajúc si, že za ňou sa rozprestiera lúka, zmietajúca sa v ligotavej rose, ktorej kvapky vyzerali ako malé iskričky. Od brány k vrchu viedla vyšliapaná cestička, ktorá krájala lúku na dve rovnaké polovice. Martin stiahol kľučku bránky, a bezmyšlienkovito sa pustil cestičkou. Ako tak kráčal, zapretý do stále strmšieho kopca, predstavoval si výškomer, znázorňujúci jeho ako bod vo vertikálnom prostredí, ktorý stúpal vyššie a vyššie.
Terén sa postupne uhladzoval do rovinky a Martin sa čoskoro ocitol na vrchu kopca. Lavička, ktorú si zbúchal ani len pred mesiacom, tam nehybne stála, čakala naňho. Energicky k nej podišiel, zbadal v nej vryté slová, ktoré v mesačnej žiare bez problému prečítal: Observatórium na kopci, založil M.H 14.júna 2015.
Usadil sa. Až drevo mu dalo pocítiť, že sa naozaj ochladilo. Hneď si spomenul na mamine slová, ktoré až teraz nabrali plný význam.
Podoprel sa dlaňami, aby si ľahol na svoju lavičku. Z plastovej brašne vytiahol malý ďalekohľad, a tak sa naplno pustil do skenovania neba. Rutinne sa zorientoval podľa Veľkej medvedice, po nej sa presunul k súhvezdiu Vodnár, až nasledoval Veľký pes a ďalších desať iných súhvezdí, ktoré ho uchvacovali zakaždým, čo na ne uprel pozornosť.
Po chvíľke snorenia zacítil tupú bolesť v lakti, tak sklopil ďalekohľad a zameral sa na široké spektrum. Oči mal dokonalo prispôsobené tme, dokázal prijímať oveľa slabšie svetelné podnety. Pozorne sledoval, ako sa postupne z temnoty vynárala Mliečna dráha, na ktorej sa Martinovi najviac páčila gigantická rozmernosť, s ktorou roztínala tmu. Mliečna dráha svojou gigantickosťou pôsobila na chlapcove podvedomie, postupne mu tlmila zmysly. Ani niet kedy, a upadol do spánku.
Niečo vytrhlo z driemot. Dezorientovaný spoznal iba rámus, čo mu takmer roztrhol bubienky. Skočil na nohy a ani si len nevšimol, kam odletelo plastové puzdro. Pred jeho observatóriom niečo rozťalo zem kráterom, ktorý sa tiahol až do lesa. Z jeho útrob presvitala žiara, určite to bol oheň.
„Dočerta...!“ vyletelo z Martinových úst.
Nech to bolo hocičo, uvedomoval si, že takmer sa to zrútilo naňho. Prestrašený, nechápajúc, čo sa vlastne stalo, pozbieral odvahu a vydal sa k svetlu. Kráčal pozdĺž krátera, vôkol ktorého všetko uhorelo do tla.
„Možno meteorit, čo brzdil skoro cez celý kopec. Až les ho nadobro zastavil,“ zašomral si popod nos.
„Možno je to UFO!“ Martin takýmto veciam nikdy neveril, ale teraz sa všetky desivé námety filmov, v ktorých zelení mužíčkovia unášali ľudí a robili s nimi čudesné veci, premietli do skutočnosti. Priblížil sa k štíhlym telám stromov, ktoré sa zmietali v mesačnom svetle. Opatrne vkročil do lesa, naďalej kráčajúc popri kráterovej línii, pričom prekračoval spadnuté stromy, rozlámané na veľa miestach.
Meteorit nebol ďaleko. Triasol sa čoraz väčším strachom, no zvedavosť mu zatiaľ tankovala dostatok odvahy pokračovať v ceste. Opatrne spred seba odťahoval konáre, pritom očakával všetko možné, čo mohlo vyskočiť spoza najbližšieho pňa. Keď uvidel miesto, odkiaľ to svetlo žiari, zneistel. Strach nabral na rozmeroch, paralyzoval mu svalstvo aj rozum.
„Čo ak ma to zabije?“ konanie prevzal pud sebazáchovy.
Zaťal zuby a viečka sa mu zovreli ako zverák. Premietla sa mu tvár jeho mamy, otca, kamarátov. Hruď mu zbesnene stúpala a naspäť klesala.
Keď napätie stlačených viečok zoslablo a zvedavosť mu dodala odvahu, pristihol sa ako v zápästí zviera konárik smreku.
Jazýčky ohňa sa ohýbali nad všetkým, čo chceli spáliť. Žiara, čo ho doviedla až sem, znenazdajky zmizla. Pamätal si ale, kde by sa meteorit mal nachádzať. Urobil pomalý krok, za ktorým nasledovala séria ďalších, až sa zastavil nad jamou.
Martin sa skláňal nad dvojmetrovou jamou, v ktorej ležalo niečo, čo sa meteoritu ani len nepodobalo. Vyzeralo to ako kocka, veľká ako otcova topánka. Ležérne oddychovala po zjavne dlhej ceste z nebies. Bol zvedavý ako nikdy predtým. Nič také v živote nevidel, a hlavne, nikdy mu nič nespadlo z neba priamo popod nos. Schmatol dlhý konár, ktorým kocku odtlačil ku kraju jamy. Z pusy na ňu vypustil kvapku slín. Očakával, že kontakt sliny s povrchom kocky vyústi vo vyparenie, ale opak bol pravdou. Kocka už asi vychladla, a tak sa nadýchol a vzal ju do dlane. Napodiv bola studená ako okolitý vzduch. S obdivom prevracal jej strany, pričom pozorne skúmal hladký povrch matnej čiernej.
„Čo to môže byť?“ opýtal sa seba samého. Keď si v tom momente nedokázal odpovedať, blyslo mu hlavou, že to musí ukázať otcovi a mame. Bez premýšľania sa otočil, a s kockou v ruke sa rozbehol temným lesom.
***
Hlavný poradca ministra obrany Európskej federácie Herbert Walles nervózne postával pri servisnom počítači, a čakal, kedy sa na jeho obrazovke zjaví hotová správa analýzy. Ešte len pred hodinou priletel vrtuľníkom do Centra pre riadenie obrany Ef, a čoskoro mal priletieť aj samotný minister.
Situácia prevrátila celú federáciu naruby. Nikto nevedel, čo sa vlastne stalo. Bez očakávania a takmer okamžite preleteli atmosférou Zeme telesá s morfologickou štruktúrou podobné meteoritom malých rozmerov. Ale dôvod, prečo sa všetky obranné zložky mobilizovali, bol ukrytý v otázke, ako mohli tie telesá letieť k Zemi bez toho, aby ich uši a oči obranných štítov nezachytili. Veľmi znepokojujúci bol tiež počet telies a ich synchronizovaný vstup do atmosféry. Walles ešte len netrpezlivo vyčkával na výsledky analýzy, avšak jeho bystrý um mu hovoril, že to nemohla byť náhoda.
Monitor sa rozžiaril studenou modrou farbou. Walles so sebou trhol a bleskovo zadal prístupové heslo. Následne monitor odtajnil sústavu rôznych grafov, čísel a odrážok. Tlačiareň vedľa sa sama rozbehla. Hltala jeden papier za druhým a následne ich vypľúvala do žltej zložky. Kým k nej podišiel, stihla dokončiť svoju prácu. Zavrel zložku a zapečatil ju roztaveným plastom.
Zasadačkou sa tápalo modrasté svetlo, emitované lustrovými žiarovkami. Okrem Walles sa v miestnosti nachádzalo ďalších dvanásť osobností, od generálov až po rôznych analytikov. Walles, ponorený do kresla z čiernej kože, pozeral na ministra Brassa, ktorý si zapaľoval cigaretu.
Nikto neriekol ani len slovo. Všetci čakali, kým prehovorí minister, no ticho len viac naťahovalo strunu napätia.
„Zhodnoťte situáciu, škody, čo hovoria médiá, hypotézy,“ odmlčal sa minister.
Walles, vysoký a pohľadný muž v čiernom obleku pohotovo vstal a žltú zložku posunul ministrovi. Ten si ju pritiahol ukazovákom a zlostne sa zahľadel na zatavenú pečať. Kým ju otváral, Walles spustil:
„Neboli to meteority, ale homogénne telesá neznámeho pôvodu. Podľa spravodajskej služby dopadli na každý kontinent, vrátane Americkej koalície a Austrálskej ľudovej republiky. Na území našej federácie sme zatiaľ zaregistrovali dvestodvanásť hlásení o ich páde. Stotridsaťdva sme už aj zaistili a vložili do výskumných bunkrov v Alpách a Tatrách. Podrobili sme ich rôznym testom.“
Za jeho chrbtom sa rozžiaril monitor, znázorňujúci sled obrazcov a fotografií.
„Nevyžarujú sebe menšiu rádioaktivitu ani tepelná jednotka nepresiahne hodnoty prostredia, v ktorom sa nachádzajú. Po podrobení röntgenom a metalicitou sme nezistili vôbec nič- materiál, z ktorej sú kocky zostavené sa nenachádza v chemickom registri prvkov. Tvrdosť materiálu- neznáma. Náš najtvrdší kotúč sa rozbil hneď, čo sa dotkol povrchu telesa. Laser sme pre riziko termickej reakcie nepoužili. Vôbec netušíme, odkiaľ to prišlo, kto to vyrobil a aký to ma účel. Jediné, čo môžeme tušiť je, že môže ísť o zbraň neznámeho účinku.“
Brasso hasil cigaretu o popolník a z jeho tváre všetci čítali zhrozenie. Zložil si okuliare a dlaňou si prešiel po tvári, aby si utrel vlhké čelo.
„Dámy a páni“, spustil, „tento deň je dôkazom, že aj Federácia sa môže dostať do patovej situácie, ak nie do bezbrannej. Nedokážem povedať viac než to, že naša spoločnosť sa stretla s niečím, čo nedokážeme vyriešiť. Vás, Herbert, žiadam o spustenie protokolu PAM a to platí aj pre ostatných,“ hádzal pohľadmi na každého prítomného. „Dokiaľ sa veci neposunú ďalej, nevystúpime na verejnosť so žiadnym prehlásením a všetko, čo vieme o tých telesách, ostane na môj pokyn v najvyššom utajení.“ Položil dlane na lesklý kovový stôl a dodal: “rozpúšťam poradu.“
Prítomní začali jeden za druhým vstávať zo svojich kresiel, aby zaujali svoje pôvodné miesto v budove. Minister naďalej sedel. „Herbert, vy ostaňte. Chcem poznať váš osobný názor. Ste ten najspoľahlivejší a najbystrejší človek, ktorý pre mňa pracuje.“ Walles očakával, že na to dôjde, a tak sa ani nepostavil z kresla, keď to robili ostatní. Zabodol pohľad do ministrových očí:
„Pane, pri všetkej úcte vám nedokážem povedať nič ucelené, a nič, čo by dávalo logiku. Viem len to, že môže byť platná hociktorá alternatíva, aká vám len napadne. Od teroristického útoku Arabských extrémistov, cez mimozemský kontakt, až po niečo, čo sa vymyká nášmu chápaniu. To je všetko, čo vám teraz môžem povedať, pane,“ smutne sklopil oči k stolu a poškrabal si ľavú dlaň.
Monitor sa zrazu rozjasnil červenou farbou a temnou miestnosťou, po ktorej sa stále rozpínal kovovo šedý mrak už mŕtvej cigarety, sa rozlial kovový hlas v anglickom jazyku.
„Vesmír. Hlásime sa prvý krát k vášmu svetu. My sme vaši stvoritelia. Sme tí, ktorí vám práve povedia pravdu. Nie je možné, aby ste ju pochopili vo všetkých aspektoch, ale zaslúžite si to.“ Walles nastražil uši a zmysly mu pracovali na vysokých otáčkach.
„Vynímame sa vašej dimenzii. Vzájomne nemôžeme vstupovať z jednej do druhej, ale určitým spôsobom dokážeme ovplyvňovať tú vašu. Tieto holografické kvádre sú toho dôkazom.
Vo vašej obmedzenej schopnosti chápať ste pre nás ako obyčajný počítačový program. Vytvorili sme vás procedúrami zložitých algoritmov, výsledkom čoho vznikol viacdimenzionálny časopriestor, samo riadený zákonom determinovaného chaosu. To, že váš vesmír je obrovský, a predsa by bolo rozpínanie limitované ne-priestorom ; dôvod, prečo má hmota hmotnosť a tak ďalej, určujú naprogramované zákony.“
Tváre oboch mužov zdeformovalo zdesenie. Nikto z nich sa nedokázal čo i len pohnúť, šok bol príliš silný.
„Po zadaní všetkých vstupných dát sme vytvorili niečo, čo definuje slovo existencia. Vy a všetko, čo jestvuje vo vašom vesmíre, je v istom zmysle výsledkom samostatného fungovania programu, ktorý bude čoskoro- zmazaný. Nie tak úplne zmazaný, ale tomu by ste nikdy nepochopili. Nedávame vám falošnú nádej o posmrtnom živote, ktorý uctievate. Dávame vám len pravdu. Nijaké spasenie, ani reinkarnovanie vedomia. Nijaké peklo či raj vás nečaká. Smrť nastane absolútne okamžite, bez časového intervalu, lebo čas prestane existovať. Všetka hmota zmizne v pravom slova zmysle, lebo priestor zanikne taktiež. Možno sa pýtate, čo je dôvodom tohto procesu. Sledovali sme vás od začiatku algoritmického procesu, ktorý naberal na zložitosti a dúfali sme, že sme konečne vytvorili dostatočne dokonalú, samostatne vyvíjajúcu sa umelú inteligenciu. Avšak po určitej dobe sme zistili, že vzorce determinujúce evolúciu vášho rodu majú vyústiť v neodvratnú záhubu. Prognóza vašej existencie by sa mala skončiť v bode, kedy by vypukla nukleárna vojna. Vy, ľudia ste nedopracovaný, nefunkčný, a vôbec chybný experiment, ktorý sa stal ďalším svojho druhu. To je všetko. Nezúfajte. Zmierte sa s tým, že ste neboli súčasťou ničoho vysokého, čo by malo perspektívu.“
Steny prestali odbíjať kovový zvuk, na mužov v oblekoch doľahol neznámy pocit. Walles cítil, ako by sa mu do hlavy, a vôbec do celého tela zavŕtal klin. Miera bezmocnosti stonásobne prevýšila strach a všetko ostatné. Bol to ich koniec? Koniec celého vesmíru? Ťažko veril tomu, čo práve počul. Nedokázal sa pozrieť pravde do očí, ktorú prestreli kocky. V tom výkonný programátor zadal príkaz k formátovaniu, a všetko zmizlo.

Matúš Veselý

Matúš Veselý

Diskusia

jurinko
Tento text nie je poviedkou, aj ked sa tak tvari. Je to kulisa k predostretiu novej teorie o vzniku a zaniku sveta. Napriek tomu to budem hodnotit ako poviedku, pretoze zaoberat sa tou teoriou o vzniku a zaniku sveta by bolo zbytocne, kedze je nevysvetlena, nedotiahnuta, nelogicka, neoriginalna, a vseobecne uplne o nicom. Takze si docielil pomerne zaujimavy paradox: Zlou kvazipoviedkou si uviedol nosnu myslienku, ktora je ale tak nahovno (napisana, vysvetlena, aj proste vseobecne nahovno), ze sa radsej budem zaoberat kvazipoviedkou (co sa mi aj tak vobec nechce, pretoze je tiez uplne zla), nez aby som riesil tu pamyslienku v pozadi. Mohol by si to charakterizovat asi ako vyber mensieho zla alebo co. A aj ten vyber podstupujem iba preto, lebo si sem uz nejaku poviedku pridal, a aj ked som jej dal 3, tak si nezasluzis zas take svinstvo, ze by som sa tym vobec nezaoberal.
25.04.2012
jurinko
Takze: Sprostredkuvas prilis vela informacii o nepodstatnych veciach (hrdzava branicka, utla zena v cervenej zastere s unavenou tvarou, ...). Zle pouzivas slova (chulostivo sa venovat hviezdnej oblohe, zmietat sa v mesacnom svetle/ligotavej rose, ...). Opakujes slova (giganticky v dvoch vetach za sebou, ...). Pouzivas zle prirovnania (ako moze byt kocka velka ako otcova topanka? ma otcova topanka tvar kocky? alebo jej niektory rozmer je rovnaky, ako niektory rozmer jeho topanky? dafuq?). Zle pracujes s postavami (najprv je tam chalan, ktory nijako neovplyvni nic, potom je to zrazu nejaka organizacia, a napokon su to vsetko vlastne smeti, ktore zmetie formatovanie zo stola), s dejom, s napatim, so vsetkym. ...
25.04.2012
jurinko
[pokr.] Svet je nedotiahnuty, nevysvetleny, nelogicky, myslienkove pochody su nepravdepodobne (meteority priletia z vesmiru, su z neznameho materialu, ale stale zvazujeme pozemsky utok nejakych teroristov?), a cele je to zle. Co vlastne nevadi, kedze je ta poviedka len kulisa k bombastickemu odhaleniu, ze sme vlastne program, ale kedze aj to bombasticke odhalenie je uplna hovadina (preco by programatorovi vadilo, ze sa rozmasirujeme atomkami, ked je vonku a nijako sa ho to nedotyka? - kurnik, zaoberam sa tou myslienkou, fuck!), tak to vlastne opat vadi. Ale najvacsi problem je zle pouzita personifikacia - lavicka caka, bystrt um hovori, tlaciaren stihne dokoncit pracu, ticho natahuje strunu, mrak sa rozpina - zo vsetkych tychto predmetov si urobil postavy. To je fajn, ked to ma vyznam, u teba to vyznam nemalo, bola to akoze metafora, ale samotna personifikacia nemala zmysel. ...
25.04.2012
jurinko
[pokr.] Je to zle, akykolvek pouzity vyrazovy prostriedok MUSI mat zmysel. Ak si lavicka o niecom nieco mysli, a verne caka na chalaniska, lebo sa nevie dockat, ako na nu usadi svoju hrejucu rit, tak to musi mat vyznam vo vztahu k ostatnym postavam a k deju. Bez toho je to samoucelna kravina. No a na zaver to cele skoncilo uplne dementnym preslovom vyssej entity. Ak to ma byt vyssia entita, nemoze pre Kristove rany rozpravat ako totalna lama, ktora ani nevie, co chce povedat! Jednym slovom je to velmi zle napisane dielo. Ale kedze to nie je poviedka, tak nehodnotim. To, ze som sa tomu takto dlho venoval, ber ako darcek. Keby si odo mna chcel este darcek v podobe hodnotenia, tak by som ti dal nulu, ale to sa neda zobrazit. Takze to vyjde narovnako. Nehodnotim.
25.04.2012
jurinko
bystry um* (v tretom prispevku) :-) A v uvode hovorim, ze budem hodnotit, a na konci, ze nehodnotim. Nuz, budem hodnotit slovne, a ciselne nie, lebo ak by som tomu dal co i len 1, tak je to podla mna urazka sice zlych, ale predsalen poviedok, ktorym som uz v minulosti 1 dal.
25.04.2012
YaYa
Prečo - prečo sa programátor (mimochodom - výkonný - to nemyslíš vážne!) alebo kto to už bol vôbec prihováral svetu, keď sa ho chystal zničiť? Ak sa experiment nevydarí, nechám tak a hotovo... to je akoby chemik povedal obsahu skúmavky: Sorry, ale nereagujete, tak idete do výlevky. (možno by som si vedela predstaviť, že by to povedal vrámci experimentu, lebo by chcel zistiť, ako budú subjekty reagovať alebo keby bola poviedka založená na jeho psychológii a pocite viny, ale takto NIE). Takže vylepšiť slovenčinu (napr. chápať niečo, rozumieť niečomu, nikdy nie naopak), nájsť si normálny námet a premyslieť ho, lebo bez logiky to NAOZAJ nejde... A pozor na detaily, napr. tá lúka zmietajúca sa v rose --- no chúďa lúka!
25.04.2012
Lenona
Poviedka obsahuje množstvo zvláštnych konštrukcií a chybných výrazov, ktoré majú iný význam, než aký im autor dáva, čo vo mne vyvoláva dojem, že povidku písal niekto málo sčítaný. Akoby myseľ chcela, ale nevedela, ako to vyjadriť. Mnoho vecí môže byť v predstavách ako jasný deň, ale napísať to tak, aby to bolo rovnako jasné aj niekomu inému, to je ten problém. Ďalším problémom je otázka logiky deja a dôvodov, pre ktoré postavy konajú tak, ako konajú. Ak si začal chlapcom, pozorujúcim oblohu, tak jeho objav mal mať nejaký zmysel aj pre výskumný tím. Kocka mohla pokojne prehovoriť k nemu a svoje posolstvo odovzdať jemu, lebo odkaz stvoriteľov aj tak vyznel do prázdna.
25.04.2012
Lenona
Radím viac čítať, alebo písať jednoduchším spôsobom. Poviedka nemusí bezpodmienečne obsahovať zložité vetné konštrukcie ani nadnesené prirovnania či prívlastky. Pokojne môže byť jednoduchá, ak je príbeh dobrý a postavy sú zaujímavé.
25.04.2012
gor-gor
Tiež som to tak kedysi vnímal. Ale postupne, štúdiom patričnej literatúry, som si uvedomil, že je to len taký duševný poklesok. Nikto nás nestvoril, ani sa na nás nikto nedíva. Sme v tom sami až po uši, kamarát! A zlízneme si to!
Ale je fakt, že sa prakticky nedá dokázať, že svet okolo mňa /nie nás/ je reálny. Čiže keby sa na mňa skutočne niekto "díval", nie je v mojej moci to poznať. Všetko sa dá nafingovať, áno, aj fyzikálne pokusy, astronomické dáta, medziľudské vzťahy... A príčina, prečo by to niekto robil... No preto! A že vesmír má cca 13,7 miliardy rokov? Čo ak má 70 miliárd? Tých 56,3 bol časový posun pri prenose dát do troch dimenzii /zvyšné sa nerozvynuli/. A tam... tam sa to stalo - vznikli ONI. Náš vesmír je jedným z megavesmírov. Sme v ňom iba my, ako jediný "hmyz" na experimenty.
02.05.2012
jurinko
gor-gor, ale vies, ze Matrix bol iba film, ze? :-)
03.05.2012
gor-gor
jurinko, neznášam konflikty. Howgh!
03.05.2012
jurinko
Ty si ten pakonstrukt myslel vazne, ked to beries tak osobne?
03.05.2012
gor-gor
jurinko, autor T.Veselý je akiste mladý človek, dopúšťa sa začiatočníckych chýb, treba mu pomôcť, a nie zadupať ho pod zem. Jeho nápad vôbec nie je zlý, sám som také konštruoval, keď som bol na vojne /83-85/. Je to sci-fi s apelom na blízky osud ľudstva. Docela by som, ak chcem autorovi pomôcť, rád spravil to konkrétne: Prerobil jeho príbeh, aby on sám pochopil, kde je chyba. Mne takú službu nikto neposkytol, ani nikdy nechcel prečítať moje práce - preto dodnes robím začiatočnícke chyby.
04.05.2012
gor-gor
Pardon: M.Veselý.
04.05.2012
Matúš Veselý
Gor-gor, môžeš ma kontaktovať: vesely.matus@gmail.com
04.05.2012
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Ďalší polokoherentný kazateľský rant tváriaci sa ako riadna poviedka. Kedy to už skončí ? :-(
07.05.2012
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.