Šéfka vs. démon

Niektoré šéfky sú mrchy, s akými si poradí len poriadny démon. Alebo ani ten?
Filmová história scifi
„Dočerta! Zase ona! Čo jej už načisto jebe? To ani v sobotu večer nedokáže dať pokoj a myslieť na niečo iné, než na prácu?“ Hundrala som si popod nos, keď mi mobil oznamoval už asi desiaty neprijatý hovor od Su Kan – mojej nadriadenej, absolutistickej monarchyne. V duchu som ju volala mrcha alebo suka. Ona mňa, asi podobne. Bohužiaľ, mala nado mnou úplnú a bezvýhradnú moc. Vyššie než ona, bol už asi iba čínsky predseda vlády a vodca KSČ. Tomu by sa možno aj uklonila. V mojich predstavách jej pri tom často seká hlavu mačetou. Hlava odlieta veľkým krvavým oblúčikom, padá na schody a je-den-po-dru-hom, sa pekne kotúľa dolu dvestostupňovým schodiskom. Udivený výraz šéfky sa mení na uvedomelý: „Nemala som jej tak ubližovať..., mala som k nej byť milšia, pozornejšia..., zbohom drahá zamestnankyňa! Áaaa.“
Nikdy sme sa nehádali. Čo povedala, bolo jednoducho - Písmo sväté. Všetky moje námietky zmietla zo stola jednoduchým: „Keď sa chce, všetko sa dá. Ak to nedokážeš, povedz to rovno! Nájdem si niekoho schopnejšieho.“ A bolo vybavené. Pracovala 24 hodín denne, 7 dní v týždni. „Čo sú to štátne sviatky? Dovolenka? Hahaha..., dávno som sa tak nepobavila!“ Bolo ťažké vysvetliť tej čínskej proletárke, že Slovensko nie je jej domovina. S milou tvárou vás dokázala poslať do čerta aj s celým zoznamom zlepšovacích návrhov, žiadosťou o zvýšenie platu, či aspoň, prosbou o zmenu značky kávy. Práceneschopnosť bola simulácia a darovanie krvi? Mrhanie časom na chudákov, čo sa váľajú v posteli, aby sa vyhli práci pre spoločnosť, ktorá ich musí živiť!
Nespokojná bola ešte aj s mojim menom! Jeho vyslovenie - Petra, jej robilo také problémy, že to asi považovala za tajný zámer mojich rodičov. Svoju nadradenosť a moc nedávala pocítiť len mne. To zas nie! Taká bola ku každému. Manžela nemala, ani deti - toť príkladná budovateľka a bojovníčka za znižovanie hustoty obyvateľstva. Zato podriadených, tých bolo habadej. Na nich si mohla vylievať svoje menštruačné nálady, výkyvy počasia, či mrzutosti, spojené s nespokojnými klientmi cestovnej kancelárie - Asia tour. Naša spoločnosť, zameraná na cesty do Ázie, sa špecializovala na Čínu. Šéfka tam mala konexie a keďže v agentúre mal podiel aj štát, o klientov nebola núdza. Jednoducho ich milý hlas za preskleným okienkom pred odchodom upozornil, kde si majú kupovať letenky a poistenie.
Moje tri kolegyne sedávali v kancelárii so mnou. Su Kan mala svoju vlastnú, luxusne zariadenú, obrovskú a dokonale čistú - trónnu sálu - s výhľadom na mesto. Gigantické akvárium vpravo, akési umelecké dielo vľavo a uprostred..., červený koberec! Na ňom stáli kresielka pre zamestnancov, s ktorými sa chcela „súkromne porozprávať“. Občas som sa mrkla, či nie je odspodu krvavý alebo naopak, úplne nový. Kolegyne sa len smiali: „ Petra! Zlé to bude, až na ňom nájdeš igelit! Potom daj radšej výpoveď. Aj za cenu, že sa už inde nezamestnáš. No, čo. V Rakúsku jej hatlanine rozumieť nebudú.“
A potom prišla ONA! Nová... krásna, štíhla vysoká blondína s dokonalou znalosťou čínštiny, slovenčiny, angličtiny a niekoľkých ázijských jazykov, názvy ktorých, som ani nedokázala vysloviť. Od prvej chvíle si nesadli. Boli ako horúci olej a voda, oheň a benzín, pes a mačka. Malá panovačná Číňanka žiarlila. Nová tlmočníčka nespĺňala jej predstavy o tom, že blondínky sú hlúpe a idú po bohatých aby nemuseli pracovať. Lenže vyhodiť ju nemohla. Prvý raz v živote dostala pokyn z vyšších miest, aby zamestnala túto schopnú a medzi mocnými činiteľmi obľúbenú osobu! Jej hrdosť utrpela bolestnú facku.
Síce sme vôbec nerozumeli o čom sa tie dve hádajú, ale keďže šéfka zúrila a z dverí často vybehla ako fúria, bolo jasné že o fazuľky nejde. Kristína vychádzala s úsmevom na tvári, starostlivo vyčesaná a spokojná. Ohromne sa bavila. My sme mali v podstate kľud. Su Kan mala nervy na dranc. Chodila zamyslená , zahľadená do seba. Doteraz na všetko striehla a obchádzala okolo nás ako žralok, ktorý krúži , kým sa jeho obeť neposerie aby ju mohol zožrať. Odrazu bola úplne iná. Čo to môže znamenať?
Začali sme tipovať : “Otrava!“
„Nie, skôr ju prejde ukradnutým autom. Alebo si najme vraha!“
Rozuzlenie prišlo nečakane. Všetky sme boli úplne vedľa.
Keď som stornovala jednu objednávku a peniaze vrátila klientovi, zavolala si ma na koberček. Trochu vyklepaná ale odhodlaná obhájiť sa, som vošla dnu. Naše zákony naozaj nedovoľujú nechať si všetky peniaze hoci klient nedostal, čo si kúpil! Moje kolegyne už odišli. Bolo tesne po záverečnej a tak sme tu boli už len my dve. Ústa stiahnuté do tenkej čiarky, brada vystrčená vpred. Jej oči ma prebodávali chladnými hrotmi. Už už sa nadýchla aby sa do mňa pustila, keď sa dvere odrazu rozleteli a dnu vbehla - Kristína! V očiach mala šialenú zúrivosť. Tá Kun Da, jaj musela niečo škaredé vyviesť!
Vyskočila som a..., nevedela kam ujsť. Na jednej strane šéfka, na druhej - rovno vo dverách, stála „pomsta v silonkách“. Stiahla som sa do kúta a zbalila sa do najmenšej možnej veľkosti.
Zatmelo sa mi pred očami. Niečo plesklo a odrazu predo mnou stál - Démon!!! Kristíny nikde. Červený rohatý tvor s chvostom, držal v ruke trojzubec, ktorým útočne mieril na šéfkino srdce. Su Kan sa zablyslo v očiach. Konečne pochopila, s kým má tú česť. Odkiaľsi vyčarovala dva krátke meče. Vyskočila na stôl v pozícii, v ktorej vyzerala, hmm, veľmi nebezpečne. Prvý raz v živote som ju videla usmievať sa. Krvi by sa vo mne nedorezali. Na tri údery srdca, sa čas, akoby zastavil. Pohľadom sa navzájom premeriavali a hodnotili. Potom Démon zaútočil a svet sa opäť rozbehol. Vrhol sa na ňu trojzubcom, ktorý používal aj ako palicu. Číňanka bodala, sekala, rezala..., odrážala a dorážala. On vyletel na strop, ona sa skotúľala. Ich pohyby boli rýchle ako blesk, plavné, profesionálne. V ušiach mi znel podmanivý rytmus bojových dum dum hier. To bojové tango prebiehalo v úplnej tichosti. Keď skončili, zo stropu sa znášali kúsky faktúr a objednávok, rozsekaných na maďeru. Obaja vzrušene dýchali. Šéfka mala rozcuchané vlasy, červeň v tvári a potrhanú blúzku, z ktorej jej vykúkal hrot - bradavky. Démon sa na ňu vrhol. Obaja sa začali vášnivo bozkávať a tentoraz už neboli ticho. Vydávali zvuky, ktoré sa nedali s ničím iným zameniť. Keď som sa pomaly sunula k východu, modlila som sa aby ma nezbadali. Zatvárajúc dvere som si nemohla nevšimnúť ako do nej zabodáva svoj obrovský úd a šéfka jačí od radosti!
Na druhý deň som si už písala výpoveď a uvažovala, či ju nemám zameniť za žiadosť o popravu, keď vplávala dnu. Žiariaca spokojnosťou a šťastím, si ma zavolala do kancelárie. Ten Pekelník jej určite prezradil, že som ho povolala aby ju zničil a teraz ma zožerie aj s chlpmi!
Ale keď som odchádzala, mala som vyšší plat, služobné auto a povinnosť, nájsť jej väčší byt. Démon ju včera požiadal o ruku. Konečne si našla chlapa, podľa svojho gusta!

Lenona

Lenona
.

Diskusia

jurinko
No. Bud mas naozaj dobru fantaziu, alebo mas naozaj taku sefku. Skoda, ze ta fantazia akosi skoncila s prichodom demona. Bombasticke finale sa nekonalo, boj bol uplne mimo zaberu poviedky, ten fejtonovity koniec sa mi tam akosi nehodil (hlavne preto, lebo oproti uveritelnosti "realneho sveta" bol akysi odflaknuty, nedotiahnuty, prilis skratkovity). Celkovo mi to pripomenulo reklamu na susienky Ego - ako sa tam ten anjel a demon hadaju, az sa spoja do susienky. Ved akoze fajn napad, ale na viac ako 20 sekundovy spot to nevyda. Osobne si viem predstavit sefku nie ako ustrednu postavu, ale skor ako vedlajsiu postavu v diele, kde hrdinka (ktora vie vyvolavat demonov? preco o tom nevieme viac?) zaziva uplne ine veci, a sefka je len postavicka na ozivenie. No a na zaver len take rypnutie - v Cine nemaju KSC (Komunisticku stranu Ceskoslovenska). Iba komunisticku stranu ;-) Dal som 4
21.03.2012
B.T. Niromwell
Fajn nápad, fakt super, ale dalo by sa s ním viac pohrať. „Obyčajná“ a fantastická časť sú veľmi disproporčné, dlho opisuješ šéfku, ale dĺžku ti nezazlievam, skôr že ten koniec bol krátky. Keď došlo k onomu twistu v súboji, bol to čisto pocit: Dafaq? Čitateľ nemal ani čas sa nadýchnuť, niečo očakávať, prišlo to príliš náhle bez budovania akéhokoľvek do stredu opisu boja a nevyvolalo to žiadnu emóciu okrem toho, že to bolo divné. Ale ten „fejtonový koniec“ sa mne zdal fantasticý! S menami sa hráš pekne
21.03.2012
B.T. Niromwell
Do čoho si musím rypnúť, je interpunkcia – nesúhlasím so žiadnou pomlčkou, čo je v texte a je síce časté, že ľudia ignorujú čiarky, ale ty ich navyše dávaš aj na nezmyselné miesta, najmä na začiatku. A veta: Naše zákony naozaj nedovoľujú nechať si všetky peniaze hoci klient nedostal, čo si kúpil! Nemá podľa mňa zmysel.
21.03.2012
B.T. Niromwell
Áno, a ešte som si pomenula, že ma zarazil výzor démona, čakala som niečo brutálne a ono to bol čertík s rožkami...
21.03.2012
jurinko
B. T. Niromwell - ta veta o tych peniazoch praveze fantasticky vystihuje myslenie niektorych ludi. Ma zmysel, a velky ;-)
21.03.2012
Lenona
Ďakujem za pripomienky. Postava šéfky má naozaj reálny základ, hoci nie som jej podriadená/našťastie/. Inšpiroval ma celkový prístup číňanov k svojim zamestnancom, ktorý dosť často naráža na nepochopenie jednej či druhej strany, pričom dochádza k nečakaným až absurdným situáciám. KSČ som myslela skôr ako komunistickú stranu Číny, no ani to by nebolo presné, keďže je to ČĽDR ale nie po čínsky, takže ani to by nebola správna skratka. Asi postačí len KS, hoci tejto skratke by už dnes rozumel málokto.
Záver je myslený ako vtip - zlo môže premôcť len väčšie zlo, takže, keď šéfku nedokáže premôcť/ovládnuť, pokoriť, zničiť, zabiť/ ani démon z pekiel, aká asi musí byť zlá? Nakoniec vyhrala na celej čiare a ešte sa bude aj vydávať /uhnala démona/.
21.03.2012
Lenona
Niromwell, tých pomlčiek je tam naozaj dosť, dám si na ne pozor, ale v slove: je-den-po-dru-hom význam majú. Sú myslené ako zvuk, ktorý vydáva hlava kotúľajúca sa dolu schodmi.
21.03.2012
YaYa
V "je-den-po-dru-hom" nie sú pomlčky, ale spojovníky. To je rozdiel. Niromwell mala podľa mňa skôr na mysli pomlčky použité v rámci vety ako napríklad: "...obrovskú a dokonale čistú - trónnu sálu - s výhľadom na mesto." Napríklad tu nemá vyčlenenie trónnej sály z jazykovedného hľadiska žiadny zmysel (nie je to prístavok, pripojený vetný člen ani podobný hybrid). Parazitná pomlčka. To poznám, u mňa parazitujú tri bodky :) Inak, mňa celkom pobavil ten zvrat, len škoda, že po ňom prišiel koniec príliš rýchlo... možno keby sa to viac premyslelo, aby jednotlivé pasáže pôsobili vyrovnanejšie :)
21.03.2012
kAnYs
Celkom sranda pobavil som sa. Opis sefky bol trochu pri dlhy, ale zvysok sa mi celkom pacil. Hlavne rozsah. Bolo to dost kratke na to aby to v tejto forme a s takouto pointou zabavilo.
23.03.2012
Roman Kulich
Celkom zábavné čítanie:) Dobre napísané, štylistika atď. Konečná pointa ma tiež pobavila. Vadí mi len vzhľad textu. Začiatok príliš nahustený, tam si to podľa mňa pýtalo odstavce, niektoré vety samostatne, do riadku. Čítalo sa mi to tak horšie, aj s tou priamou rečou... v tom klbku slov. Ale inak fajn, nemám výhrady...
24.03.2012
soyka
tušila som, že nestihnem zareagovať včas. tie poviedky sa striedajú na mňa prirýchlo. super zábavné. páči sa mi, že to skončilo veľkým happyendom. inak čínskejšie by znelo Shu Kan čítaj šukchan, ale to už by bolo o niečom inom.
25.03.2012
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.