Stvorenie

Stvorenie muža a ženy trošku inak. Prvá poviedka tejto autorky na našom serveri.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Luci, slintáš... a prehnal si to, trojky by stačili. Pusť ma k tomu a chyť svetlo,“ chcel ho odstrčiť Démon.
„Nechaj ma to dokončiť, uvidíš, všetci budú slinať,“ bránil sa Lucifer, ale Démon mu vložil do ruky lampáš a pustil sa do korekcie.
„Čerešničky na torte,“ prihlúpo sa usmieval.
„Ešte tuto trochu,“ snažil sa asistovať Lucifer, jeho lampáš poletoval hore dole.
„Drž to poriadne, bude to nesúmerné,“ naoko napomínal Démon. V skutočnosti mu to nevadilo, mal z práce radosť.
Odrazu sa rozleteli dvere:
„Máte to hotové?“ do miestnosti vtrhol Satan a zarazil sa, nechcene sa pousmial. Ale nemohol podriadených chváliť, s úsilím udržal pery v horizonte.
„Niečo tomu chýba... niečo dôležité. Povenujte sa tomu ešte a dokončite to.“ Zvrtol sa na kopyte a zmizol.
Obaja na seba zarazene pozreli a pokrčili ramená.
„Čo tomu ešte môže chýbať?“ nesúhlasil Démon.
„Ani on sám nevie, ale bude otravovať, kým to nedostane, poznáš ho,“ šepkal nespokojne Lucifer.
Démonova papuľa sa roztiahla do úsmevu:
„To je ono, bude strpčovať život svojimi nárokmi,“ a prešiel novotvaru popred oči, ktoré sa náhle otvorili.
„Keď bude hotová, priveďte ju ku mne!“ éterom zahrmel rozkaz najvyššieho.
Čerstvo otvorené oči ich sledovali.
„Čo zízate?“ Okríkla ich?
„Ešte ti niečo chýba, nie si hotová,“ bezradne držal v ruke kus hmoty Démon.
„Nič mi nechýba, som v poriadku. Ja poviem, kedy som hotová,“ panovačne sa rozohnila, celé jej telo sa zavlnilo.
Démon stále v ruke zvierajúc kus hmoty hľadal oporu u Lucifera. Ten priložil lampáš bližšie... pohodila blonďatými kučeravými vlasmi...až sa zase rozvlnila.
„Myslím, že je ozaj hotová,“ olizol sa Lucifer.
„Ale čo s týmto? Bude jej to chýbať,“ trval na svojom Démon a dvíhal kus hmoty, akoby to bol zmysel celého vesmíru.
„Nebude!“ odvrkla. „A keby predsa... požičiam si.“ Panovačne dupla nôžkou a založila si ruky, taká škoda.
„Mali by sme ju zobrať za najvyšším,“ šepkal Lucifer a mával lampášom.
„Najvyšším?“ so záujmom sa zapojila. „Akože naozaj vysokým, alebo ... je vplyvný a schopný, má moc a ... všetko?“ oči jej zažiarili spaľujúcim plameňom, odrazu si obaja želali, aby oni boli tí najvyšší. Uvedomili si, že nie sú pre ňu tí praví, bezradne pokývali hlavami.
„Tak poďme,“ vytrhla Luciferovi lampáš a pohla sa vpred, proti stene.
„Tadiaľto,“ už sa nasrdil sklamaný Lucifer, nikdy mu nebude patriť. „Blbá blondýna,“ šepol si pre seba závistlivo.
Vybrali sa po chodbách, dožičila im pohľad na svoje krivky. Démon s obdivom sledoval vlastný výtvor a kus nepoužitej hmoty, ktorý ešte stále zvieral v ruke, odhodil na zem.
- Nebude jej chýbať, a keď ... požičia si – pomyslel si.
Pred dverami k najvyššiemu nezaváhala, temperamentne ich rozrazila a zastala pred trónom.
Po chvíli ticha sa Démon odvážil zašepkať:
„Hotovo.“
Satan ich odprskol pohybom ruky, obaja sa, skláňajúc hlavy k zemi, potichu vytratili. Vycúvali na chodbu, nie je veľmi bezpečné Satanovi nastavovať chrbát.
Najvyšší sa blahosklonne prihováral:
„Ave...ve..e.. Eva!“ znelo mu to krásne. „Ako sa cítiš?“ Snažil sa vľúdne opýtať šéf.
„No ako asi?“ nahnevane na neho zagánila. „Len sa pozri! Všetci máte niečo nahodené a ja... chcem nejaké ... je mi zima.“
Musela klamať, lebo u nich nikdy zima nebýva, zima určite nie.
„To sa dá zariadiť,“ zabával sa na jej zaťatom postoji. Tvrdohlavo založené ruky, napätý výraz, ale tie zošpúlené pery...„Dám ti čo chceš,“ zasmial sa.
„Chcem korunu ako ty a veľa kameňov aj červené, aj tyrkysové, ale hlavne tie biele a chcem väčšiu, aby sa mi nestratila vo vlasoch,“ hltala ho očami, teda nie jeho, ale...
Zarazený Satan sa najskôr nezmohol na slovo, potom sa predsa len spamätal.
„Dostaneš, čo budeš chcieť, ale musíš...“
„Čo musím!“ vzdorovito mu skočila do reči.
Satan nebol zvyknutý, aby mu niekto skákal do reči, lenže, keby sa na neho usmiala. Nie, nie, nie! Veď ona ho ovládne!
„Adam ti dá, čo ti na očiach uvidí, len ho musíš stiahnuť do nášho sveta.“
„Do môjho sveta,“ opravila šéfa.
Prekvapene ju prehodnocoval.
- Musí mať vždy posledné slovo?! Aby mi tu nekazila... no morálku, skôr systém – premýšľal.
Neodvážil sa viac prehovoriť, len prikývol, ale predsa....
„Odprevadí ťa Lucifer,“ dovolil si.
„Lucifer? Prečo Lucifer? Je najškaredší... a Adam? Aký je? Taký obrovský ako ty? Chlap? A má moc? Postará sa o mňa?“
Odpovede asi ani neočakávala, našťastie Lucifer sa objavil vo dverách a odvádzal ju niekam preč, takže ostatný príval otázok smerovala jemu, až sa pod nimi prikrčil.
„Aké to bolo?“ pýtal sa Démon Lucifera so zhasnutým lampášom, dymilo sa z neho.
„Sfúkla ma,“ ešte sa sťažoval nešťastník, ale už sa pred nimi objavil Satan.
„Nejaké úspechy?“ použil svoj hrôzu naháňajúci hlas autorita.
S obavami, ale predsa sa Luciferov pysk roztiahol do úsmevu, spokojne prikyvoval:
„Vyhnali ich.“

soyka

soyka
Milovníčka scifi a fantasy slovom, písmom aj obrazom, jedna z hláv Hydry.

Diskusia

Aldeberan
omg :-D neviem, bud som to nepochopil, alebo to to bolo riadne mizogynne, čo by som nečakal od autorky (ok, možno čakal, ženy niekedy nenávidia ostatné ženy). Ale oporiadku: celkovy dojem: kratke a zabavne, niekolko vtipnych hlasok, nad ktorymi som sa pousmial. Dialog bol celkom obstojne zvladnuty, napriek tomu, ze na nom bol v podstate postaveny cely pribeh nevadilo to prave pre dlzku texte. Mala rada: nepisat takym stylom dlhsie texty.
10.12.2011
jurinko
Ako prvotina urcite nie zle. Trosku neviem, co sa tam vlastne dialo (to bola akoze dvojnicka Evy ci ako?) a mal som pocit, ze ti malicko splyvaju postavy krestanskej mytologie (Lucifer a Satan su ten isty padly anjel). Ale inac ok. Len to mohlo byt viac vysvetlene (aspon ja mam rad veci vysvetlene, niektori ini ludia tento moj postoj nezdielaju) - co bol ten kus hmoty? Srdce? Rozum? Cit? Preco nebola dokoncena? Co jej chybalo? (evidentne to bola riadna cuza, ale nejako sa neprejavovala jej nedokoncenost [pekelnici by asi tazko povazovali za dokoncenu zenu, ktora by bola mila, dobra a laskava]). Prijemna anekdota, trosku malo zapamatatelna, ale nevadi. Jazyk bol fajn, plynulo to dobre, nejake velke zadrhely som si nevsimol. Celkovo - velmi vydarena vec. Dal som 7
12.12.2011
draculin
Budem sa asi opakovat - je to anekdota, nie poviedka. Nie je to vlastne ani nic z SFFH, ale co uz. Napisane vcelku slusne a citatelne, humor miestami aj fungoval, takze na rozdiel od spusty miestnych "pokusov", toto islo. Ale nabuduce sa neboj a kludne napis nieco poriadne a ucelene, poviedku ako sa slusi a patri. Prirodzene, tu uz tazsie postavis na takto absurdnom humore, ale pokial je toto naozaj prve vec, tak sa nebojim. PS. Autorka je vazne zena?? Neuveritelne :))
12.12.2011
soyka
vôbec neviem, či sa patrí reagovať alebo nie, ale aby som neurazila, tak poviem pár slov. ďakujem za hodnotenie. a áno, som žena, dokonca blondýna. bežne píšem skôr prudko romantické fantasy romány, sem-tam si žánrovo odskočím. toto je moja predstava o stvorení, keď sa tvrdí, že Boh stvoril Adama, a potom to akosi šlo dole kopcom. a ešte sa hovorí, za všetkým hľadaj ženu, alebo kam čert nemôže... mená som použila bez ohľadu na legendy, len aby bolo jasné, že sú to tí zlí chlapci z pekla. s tým kusom hmoty... /len Adam si myslí, že je sním dokonalý/ je pekné, keď si každý doplní, čo chce, možno krajšie, ako som to pôvodne myslela ja. asi nebudem anjelské stvorenie.
12.12.2011
draculin
Odpovedou nikoho neurazis :) A ta otazka na to, ci si zena nebola myslena urazlivo, len ze to predsa len nevyznelo prave "zensky" :)) ...a kedze som ti ta uz zaradil, tak nepises vobec zle a som rad, ze si zabludila aj sem :)
12.12.2011
kAnYs
Jurinko, o com zeny tvrdia ze im to nechyba a ze to vlastne nechcu, napriek tomu, ze to nieje pravda? A co by si tak mohli pozicat, a potom vratit, realne, co niektora cast populacie riesi, diskutuje a "meria si" vedome ci podvedome, doslovne ci obrazne, ako by to bolo stredom celeho vesmiru? Odpoved na prvu vetu sa zacina v podstate na S, no v konecnom dosledku je to o tom mat v sebe P, coz je zasa odpoved na otazku cislo dva. Hint: nachadza sa to niekde medzi koncom brucha a zaciatkom noh. Teda, u niektorych ludi. @Autorka, trafil som sa? :)
14.12.2011
soyka
som sa nasmiala. ale trafil. a je to trafené. keď som to dala čítať babám, pochopili okamžite pri vete, akoby to bol zmysel celého vesmíru.
14.12.2011
jurinko
Hm, tak potom to je uplne zle. Ak chcu certi stvorit zenu, a nema vtaka, tak nie je dokoncena? WTF?
14.12.2011
kAnYs
Metafora? Chlapi su presvedceny, ze zeny su divne a ze by bolo lepsie ak by boli trochu viac ako chlapi?
14.12.2011
Aldeberan
jurinko: not sure if trolling, or... :D zacina sa vtak na pismeno "P", ale velmi decentne naznacil nas drahy kolega? :)
14.12.2011
draculin
Toš...zeny su divne. Ale nechcel by som, aby boli viac ako chlapi - od toho su predsa chlapi :) Ale nejak stracam nit aj cele klbko, ze kam to smeruje?? ... :-P
14.12.2011
kAnYs
Aldeberan: nie, ale penis ano :)
14.12.2011
jurinko
kanys, podla mna to nie je metafora, podla mna to je nedomyslene. Autorka sa totiz rozhodla napisat haluz z prostredia, o ktorom vlastne nevie nic (ako som tak pochopil). Natiska sa otazka, preco si to prostredie vybrala, ak o nom nic nevie? Resp. ak si ho uz vybrala, preco si o nom nieco nenastudovala? Zda sa mi to lenivost. A kedze tam vidim lenivost, tak by som tam nehladal hlbsi zmysel, lebo ak nie je autorka schizofrenik, tak si neviem predstavit, ako moze nieco tak hrozne odflaknut (prostredie), kym nieco tak sikovne prespekulovat (metafory). Preto sa skor priklanam k tomu, ze to nie je metafora, ale nedomyslena logicka chyba. Ale samozrejme tu nedomyslenu logicku chybu mozes preklenut tym, ze to budes povazovat za metaforu (aj ked to metafora nie je). To uz je na tebe. Ja to tak nevidim :-)
14.12.2011
Lenona
Samozrejme, že žena bola nedokončená, keď ju tvorili podľa Adama. Nikdy ženu nevideli, preto im tam opticky niečo chýbalo, nie? Na druhej strane, chceli prototyp vylepšiť a tak mu dali rovno trojky! Ako inak zviesť Adama na scestie aby ho vyšmarili z Raja? Zámer sa vydaril.
Mne sa to páčilo aj tie inotaje sú fajn, len treba trochu zapnúť závity. Veď tam nemusí byť všetko napísané polopatisticky.
14.12.2011
kAnYs
Jurinko, podla mna sa to co vravis da jednoducho :) (premysliet metaforu a nenastudovat prostredie). Vsetko zalezi na tom o co ti ide. Napadne ta metafora a chces ju vyslovit? Postavis okolo nej poviedku a das ju do prostredia v ktorom si myslis ze funguje a neriesis detaily okrem tych, ktore ta zaujimaju (metafory). Ak ti ide o pribeh a prostredie tak je to zas naopak, neriesis metafory, brusis ostatne. Zalezi na autorovi comu sa chce venovat a comu nie.
15.12.2011
Peter (Anonym)
Pre mňa vtipné aj keď to pôsobí nedokončene. Fakt som si myslel, že ten prebytočný kus je mozog.
04.06.2012
soyka
My si nedokončené nepripadáme;)
04.06.2012
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.