Gawa

Kto by netúžil mať domáceho miláčika s menom Gawa?
Podporte scifi.sk
Viete čo, alebo skôr kto je to Gawa?
Tak to som ja. Moje meno vám môže pripadať zvláštne, ale z toho si nič nerobte. Kým som si zvykol ja na meno človek, tiež mi to pripadalo veľmi zvláštne. Mimochodom – je zbytočné vyzvedať, prečo ja mám meno GAWA - rovnako je zbytočné vyzvedať, prečo vy máte meno ĽUDIA. Odkiaľ však pochádzam, sa zistiť dá, takže... volám sa Gawa a mojím pravým domovom je Salpha, planéta v systéme Contry, kam ste práve vy, ľudia, nečakane prišli a zobudili ma zo spánku. Vlastne, ani mi to neprekáža, pretože som sa konečne prestal nudiť.
Vaši ľudia prišli vziať na Salphu nejaké tie diamanty, ktorých sú tam celé tony, a pri ich hlučnej práci, keď odlupovali steny skál, aby získali nerastné bohatstvo z mojej rodnej planéty, si ani neuvedomili, že ma zobudili. Spal som si pokojne v malej útulnej jaskyni na kraji jednej diamantovej hory, keď vtom sa objavili.
„Rýchlo poďte sem!“ zakričal akýsi statný chlapík so stavbárskou prilbou na hlave a na jeho výzvu sa okolo mňa zoskupilo množstvo ľudí z pracovného tímu zo Zeme. Hľadeli na mňa s vyvalenými očami a vôbec nevedeli pochopiť, kde som sa tam vzal.
„A čo vy?!“ spýtal som sa ja. „Kde ste sa tu vzali vy?“
Akonáhle som použil váš jazyk, takmer od úžasu onemeli. Keď sa mi potom predstavili menami a ja som sa predstavil tiež, začali hovoriť niečo o inteligentnej forme života a ich slová na mňa príjemne pôsobili. Výraz inteligencia vo mne vzbudzoval akýsi príjemný pocit, čo vlastne bola, ako som neskôr zistil podľa vašich slov, lichôtka.
Potom nasledovala konverzácia a ja som musel odpovedať na nespočetné množstvo otázok. Dovolil som si však navrhnúť jednu vec: Odpoviem na všetky možné otázky, ale musia mi sľúbiť, že ma vezmú so sebou na Zem. Samozrejme, že s tým súhlasili, ale mal som pocit, že sa vyskytli i pochybnosti. Jeden z tých chlapov, akýsi Hardy, vyjadril svoj nesúhlas nad mojím želaním, lebo vraj nikto z vás nemôže vedieť, aký som v skutočnosti tvor. A mal pravdu. Ani Hardy však napokon nezabránil tomu, aby som sa dostal na planétu Zem. Mimochodom, nemal som v úmysle nikomu z vás ublížiť, ale okolnosti nedali inak.
Spočiatku som bol na Zemi vítaný – ako tomu hovoríte vy, ľudia – s otvorenou náručou. Diamanty pochádzajúce z mojej planéty mali odrazu druhotný význam a práve JA som sa stal najdôležitejšou súčasťou návratu pracovného tímu späť na Zem. Každý ma okamžite začal obdivovať a hľadieť na moje tridsať centimetrov vysoké, guľaté, sivou srsťou pokryté telo. Zdá sa mi, akoby to bolo teraz, čo som počul tenký hlas prezidentovej manželky v Spojených Štátoch na akejsi vesmírnej základni, keď sa nado mnou sklonila a nechutným hlasom prejavila svoj názor, otočiac sa pritom na manžela, prezidenta: „Aké roztomilé zvieratko! Tie dve malé oči, dve labky hore a dve labky dole! Rozkošné, však, Edward?!“
Keďže ma svojím spôsobom urazila, nútilo ma to reagovať nasledovne: „Prepáčte, madam, ale ja nie som žiadne zvieratko. To, čo ste pomenovali ako časti môjho tela, nie sú žiadne labky, ale ruky a nohy, ako máte vy, ľudia...“
Potom som sa stal senzáciou číslo jeden. Všetky médiá z vašej Zeme sa podujali na (pre mňa) neľahkú úlohu: Navštíviť ma v americkom sneme, kde som bol v podstate ubytovaný, a nadviazať so mnou rôzne druhy kontaktu. Zo začiatku sa mi to nesmierne páčilo, ale postupne som si začal uvedomovať, že je to otravné a príliš únavné. Ako som čoskoro zistil, aj všetci predstavitelia médií boli zo mňa rýchlo unavení a najmä znudení, pretože moje informácie začali byť pre nich nedostačujúce. Išlo údajne o to, že zo mňa prestali mať osoh a to z toho dôvodu, že som im na ich otázky odpovedal len veľmi skromne. Niečo typu: „Volám sa Gawa, pochádzam z planéty Salpha zo systému Contra a mojím domovom je akékoľvek miesto na spomínanej planéte. Na Salphe žijem sám a čo sa týka rozmnožovania, na ktoré ste sa ma už toľkokrát pýtali, nerozmnožujem sa nijakým spôsobom, pretože sa reprodukovať ani nemusím. Žijem, ako tomu hovoríte vy, večne...“
Čo som najviac očakával a čoho som sa i dočkal, bola otázka: „Vážený Gawa. Ja ako prezident Spojených Štátov Amerických a tiež so mnou predstavitelia parlamentu s niekoľkými vynikajúcimi pracovníkmi a odborníkmi z vedeckého tímu, takže my všetci sme Vás chceli poprosiť, či by ste boli ochotní podstúpiť menší test – takú menšiu lekársku prehliadku, aby sme zistili, ako asi funguje Vaše roztomilé telíčko...“
Samozrejme, že som nesúhlasil. Vysvetlil som im to nasledovne: „Základné informácie o mne poznáte. Dýcham kyslík, ktorý je i na našej planéte; som vysoký asi tridsať centimetrov – teda podľa vašich mier; mám nos, oči, uši, ústa, ruky, nohy podobne ako vy, ľudia; viem rozprávať, spievať, robiť stojky, chutí mi vaše pozemské víno; rád kreslím a čo ja viem, čo všetko ešte. Fascinuje ma ľudská rasa, ale prečo vy žijete tak ako žijete, ma nie že nezaujíma, ale jednoducho vy ste ľudia a ja som Gawa, takže sme vlastne dve odlišné rasy či formy inteligencie. Nedokážem pochopiť, čo ešte chcete o mne vedieť. Ak aj zistíte viac, nezmeníte ma – stále to budem ja, Gawa z planéty Salpha...“
„Iste,“ pritakal mi vtedy prezident a stále sa mi snažil protirečiť. „Budete to Vy, ale pomôžete nám zistiť mnohé veci o Vás a ako odmena bude Váš pobyt na našej planéte, samozrejme zadarmo...“
Po pravde, nikdy pri stretnutí s vami, ľuďmi, som netušil, že ste až takí zaujatí svojou zvedavosťou. Nebyť tejto škaredej vlastnosti, moja návšteva na Zemi mohla byť dokonalým prejavom priateľstva s vami. Bola to však práve zvedavosť, ktorá premenila toto krásne puto na niečo strašné, čomu vy hovoríte nenávisť. Išlo o to, že práve zvedavosť stimulovala vládnych predstaviteľov k tomu, aby ma za každú cenu testovali. Ak nie dobrovoľne, s mojím súhlasom, tak nasilu. A to bolo niečo, s čím som samozrejme nemohol súhlasiť. Vtedy sa začal lov. Lov na mňa. Vedel som, že ak sa nechám chytiť, budú ma trápiť bolesťou a keďže ja som citlivý tvor, ľahko by som povedal všetko možné o sebe a na druhej strane, doktori by tak zdevastovali moje telo, že už by ma asi nik nedal dohromady. Preto som sa dal na útek.
Prezidentovi ľudia boli prefíkaní a strážili ma ako oko v hlave, keď som bol ubytovaný v prezidentskom hoteli Governor. Pred dverami hotelovej izby boli štyria strážnici tváriaci sa ako moji ochrancovia, ďalší strážnici obsadili izby podo mnou a nado mnou, aby som neušiel balkónom či oknami, a ďalšia stráž zaujala miesto vo vstupnej hale hotela, kde bol jediný možný únikový východ. Takže som bol v pasci. Keď som cez okno hotelovej izby zbadal prichádzať prezidentovu limuzínu, jednoducho som spanikáril a v pude sebazáchovy som musel konať rýchlo, aby som stihol ujsť skôr než ma chytia a odvlečú na pokusy. Konať rýchlo znamenalo v prvom rade použiť fyzickú silu.
Štyroch strážnikov za dverami izby na chodbe som zneškodnil rýchlo a hladko: Zlomil som im väzy, lenže na prízemí, vo vstupnej hale, bolo až priveľa ľudí, takže som musel chtiac či nechtiac použiť svoju tajnú zbraň na sebaobranu – podjazyčnú čeľusť. To bol jeden z dôvodov, prečo som nešiel na testy: Vedci by objavili moju tajnú zbraň a mohli by ju chcieť zneužiť pre svoje vlastné účely. Takže som použil podjazyčnú čeľusť. Verte mi, vážne ma to mrzelo. Prvého som musel zneškodniť strážnika, pretože začal na mňa mieriť služobnou zbraňou a veľa nechýbalo, aby vystrelil. Hlupák! Moja krv by potom mohla ublížiť i nevinným ľuďom, keďže jej obsah je nevhodný pre styk s ľudskou pokožkou, a to som, samozrejme, nechcel. Skôr než teda strážnik vystrelil, moja podjazyčná čeľusť vyrazila obrovskou rýchlosťou vpred a prehrýzla mu krk, aby smrť bola bezbolestná. Keď použijem proti ľuďom svoju tajnú zbraň, je to istá smrť.
Myslel som si, že strážnik bude jediná obeť. Pokúšal som sa rýchlo dostať nejakým spôsobom von, lenže bolo vás, ľudí, na mňa priveľa. Prezidentovi bodyguardi zahájili paľbu, pričom všetkých, čo boli práve v hoteli nevhod, vyhnali von. Vtedy som pochopil, že nemám na výber: Musel som sa vystaviť streľbe, čiže obetovať aspoň trocha vlastnej krvi.
No poviem vám; bol to hotový masaker. Guľky z vystrelených zbraní mi v obrovskom počte prevŕtavali telo ako sito a moja fialová krv začala pomaly prepaľovať predmety okolo seba a taktiež podlahu. Všetko ma strašne bolelo, ale napriek tomu som musel nejako ujsť. Rozbehol som sa proti múru prezidentových ľudí a tí, ktorí prišli do styku s mojou krvou, začali kričať od bolesti; moja krv im prepálila kožu.
Náhle stena ľudí trochu povolila. To bola šanca. Rozbehol som sa smerom von zo vstupnej haly hotela. Vonku na parkovisku bolo ďalšie množstvo ľudí, ktorí na mňa zahájili paľbu. Musel som im vysvetliť jednu vec: „Prestaňte! Nemá to zmysel! Som nesmrteľný! Rany sa mi zahoja a budem žiť ďalej!“
Náhle som sa cítil ako najväčší nepriateľ ľudstva, pretože oni moje slová ignorovali a namiesto toho ma dôrazne žiadali, aby som sa vzdal. Vraj sa mi nič nestane. To, samozrejme, neprichádzalo do úvahy, keďže dobrovoľne ani nasilu svoje telo na pokusy neobetujem. Rozhodol som sa brániť zo všetkých síl.
Paľba neustala a hoci som bol celý dostrieľaný, rany sa zakaždým zocelili a z každej jednej chrasty sa mi vytvárala v tele chýbajúca čiastka krvi. Tí blázni si neuvedomovali, že ma naozaj nemôžu zabiť.
Aj keď pred hotelom stálo množstvo ľudí a boli tam samé zábrany, podarilo sa mi ujsť. Ľutujem, že som zabíjal, lenže bolo to pre záchranu vlastného tela. Za krátky čas pobytu na vašej planéte som sa naučil viesť auto, takže som jedno ukradol a hoci som bol prenasledovaný, nečakane som sa stratil svojim prenasledovateľom z dohľadu. Nenápadne som sa ukryl v akomsi jazere – viete, moje telo pri styku s vodou zmení štruktúru. Jednoducho som bol celý priesvitný, takže i keď prehľadali celé jazero (posledné miesto môjho zmiznutia), čo im trvalo dobré dva týždne, nikde ma nenašli; s vodou som splýval dokonale. Potom sa nečakane a nechápavo stiahli, neschopní vysvetliť si moje zmiznutie.
Takže som ušiel a teraz musím nájsť ešte spôsob, ako sa vrátiť späť na Salphu. Zostal by som rád na Zemi, lebo tu nie je nuda, ale nemôžem... sú jednoducho medzi vami takí ľudia, ktorí mi chcú ublížiť. Napriek ich bezohľadnému správaniu je dôležité vedieť, že JA nechcem byť nepriateľom ľudí...
* * *
„Gawa, môže to byť takto?“ spýtala sa pani Gordonová, pracujúca ako členka obchodno-vedeckej expedície Zem – Salpha.
„Samozrejme, pani Gordonová,“ odpovedal Gawa. „Moju autobiografiu ste napísali skvele.“
„No, diktoval si mi, čo mám písať, takže autorom si hlavne ty sám.“
„Ste milá,“ usmial sa Gawa. Gordonová na to dodala: „Knihu dáme do vydavateľstva a ľudia sa o tebe dozvedia pravdu.“
Gawa sa zdola zahľadel na jej tvár. Aj keď sedela pri počítači, kde vznikal Gawov príbeh, ešte stále to bol značný výškový rozdiel. Gordonová sa naňho pozrela cez pravé plece a milo sa usmiala. Gawa bol nadšený.
„Ďakujem za všetko, pani Gordonová. Keď ste prišli prvýkrát na Salphu a Vás som ako jedinú ženu uvidel medzi toľkými mužmi z expedície, pocítil som k Vám akési sympatie.“
„Je to zvláštne,“ poznamenala na jeho poznámku. „Mám pocit, akoby si mi dvoril. Ja však mám manžela – pozemšťana.“
„Ja viem,“ odpovedal. „Ricka. Aj ten je milý. Pani Gordonová... naozaj nikto nezistí, že som ukrytý vo Vašom dome?“
„Neboj sa, Gawa, nikto. Urobíme to však tak, ako sme sa dohodli. Pri najbližšej expedícii ťa tajne vezmem na Salphu a pre tvoju bezpečnosť sa už na Zem nevrátiš. Celý dlhý let budeš musieť zotrvať v zmenenej štruktúre tela, aby nikto neprišiel na to, že si na vesmírnej lodi. Trocha sa obávam o bezpečnostné predpisy, ale dúfam, že náš plán vyjde tak, ako má...“
„V to dúfam aj ja, pani Gordonová.“
Na chvíľu sa obaja odmlčali, potom Gordonová vstala od počítača a oznámila: „Ty tu teraz potichu počkaj a ja idem zaniesť tú knižku k Meredith.“
„Meredith? Kto je to? Dá sa jej dôverovať?“
„Áno,“ odpovedala. „Je to kamarátka z vydavateľstva. Vďaka nej si tú knižku prečíta mnoho ľudí.“
Ešte skôr než Gordonová vyšla z domu, obrátila sa smerom k nemu a dodala: „Gawa, ten záver knižky si mi nadiktoval veľmi citlivo... dôležité je však vedieť, že JA nechcem byť nepriateľom ľudí. To je vážna krásna veta.“
Potom vyšla na ulicu a v ruke niesla tenučkú knižku s tajomným názvom: GAWA.
/Október 2003/

Spacer

Spacer

Diskusia

jurinko
Martin, napis mi prosim ta, kolko mas rokov (kludne do mailu), aby som tak nejak lepsie vedel, ako sa mam postavit k tvojmu pisaniu :-) Zda sa mi totiz, ze mas pomerne malo skusenosti so svetom (ci uz sprostredkovanym, virtualnym, alebo skutocnym). Neveril som ani pol slovu z tej poviedky, vsetky postavy boli tak skratkovite, az to vyzeralo ako namet na desatminutovy studentsky film, nie ako hotova poviedka. Motivacie ludi? 0 bodov. Gawa ako uveritelna mimozemska entita? 0 bodov. Pribeh? 0 bodov. Scenarov stretnuti s mimozemstanmi je vela, ale toto bol asi jeden z najnaivnejsich, s akymi som kedy stretol. Ak by si to viac upravil na rozpravku, mohlo by to byt dobre (mily chlpaty mimozemstan, kakani ludia, stastny koniec). Ako fantasy to ale velmi kriva. Mala editacna poznamka: prilis casto opakujes slova ("prave", "poznamenala na jeho poznamku") - davaj si na to pozor :-) Dal som 2
26.02.2011
Arcey
Mám taký pocit, že to je jedna z prvých poviedok, ktoré si napísal a myslím, že nebudem ďaleko od pravdy. Nápad je dobrý, ale prevedenie veľmi, ale naozaj veľmi zlé. Komplikované a príliš dlhé vety. Mnoho viet sa dá ľahko rozdeliť na 4 až 5 kratších a údernejších. Zbytočné prídavné mená. Nelogické správanie hrdinu, najprv hovorí, že je jemný a potom bez mihnutia oka zabije všetkých bodyguardov. Radím Ti, aby si to poriadne po seba ešte raz prečítal, vyškrtal asi polovicu toho, čo máš, vymenil by som väčšinu slov za niečo normálnejšie. Ale je pekné od Teba, že píšeš za seba a tak si formuješ svoj štýl. Verím tomu že poviedku, čo napíšeš dnes je oveľa lepšia ako tá z roku 2003. Takže si zober z kritiky to najlepšie a popracuj na sebe.
26.02.2011
Spacer
Myslím, že ohľadom veku nemám čo tajiť - mám 33 rokov. Už to samo hovorí, že by som mal mať viac skúseností s písaním. Môj štýl sa môže zdať niekomu až archaický, ale to je možno dané práve tým vekom. Čo sa týka poviedky Gawa, pôvodne to mala byť akási krátka "komediálna" rozprávka pre dospelých (no, možno aj pre tých mladších). Inak je veľmi ťažké (aspoň v dnešnej dobe) napísať niečo originálne, lebo človek má pocit, že už tu všetko bolo. Podobný problém majú i hudobníci.
Čo sa týka mojich ďalších stories, nechám ich tak; už to nejako s tou kritikou vydržím... :-)
26.02.2011
Janko Iša
trochu mi pripominas mna.
Svoju prvu poviedku som napisal ako 14 rocny, v roku, tusim ''98. Bolo to o polo robotovi, ktory isiel do minulosti chytit nejakeho hajzla co tam tiez usiel. velke bitky fantasy priser versus moderna technika ala terminator, epicky hlavny hrdina.. proste bolo to v mojich ociach uplne cool. nikomu som to nedal precitat a napisal som volne pokracovanie.. iny hybrid v inom svete... potom som to publicoval ani neviem kde, tusim este na starom fantasyweb.sk .. a vysledok? ludia ma zvozili pod ciernu zem, totalne. vtedy som si povedal, ok tak asi nemam na to pisat. a vratil som sa k tomu zasa az o 9 rokov s ovela lepsim vysledkom. Co chcem povedat je, ze ak tu teraz pridavas poviedky naozaj z roku 2003, tak to neni trochu zbytocne? ak by si ich teraz totiz napisal rovnako, tak nema zmysel dalej pisat..a ak nie, tak ich poupravuj.tolko k tomu :).
26.02.2011
Janko Iša
nejde vzdy o to byt originalny... ale putavy. aspon ja to tak vnimam. Vobec mi nevadi ked mi niekto povie, ze pocuvaj ty vobec nejsi originalny ale bolo to kurva dobre... asi lepsi variant ako : bracho to bolo originalne ale take akesi nezazivne... did i make my point?
26.02.2011
draculin
Ten styl nie je archaicky,ale jednoducho zly... ako polievka z vody a chleba. Zapletka a napad klise, ako rozpravka to nefunguje, prilis nasilne moralne posolstvo - ale neosobne. Ak by to bolo ako anekdota, ok. Ale ako poviedka nie - a nema zmysel na nej nieco menit. Ak si spominal klasikov scifi , tak si ber z nich priklad. Myslim ze vacsinou aj ked pisali jednoducho - nepisali infantilne alebo trestuhodne zjednodusujuco :)
26.02.2011
Spacer
Tak som si prečítal niektoré poviedky od Jurinka - zatiaľ len sporadicky a nie celé, ale môžem povedať, že sa mi (až na pár maličkostí) celkom páčili. Ešte ma mrzí, že si nemôžem prečítať nič od Petra Molnára (prezývku nepíšem - zaberá moc miesta); akosi som v jeho profile nenašiel jeho vlastnú poviedku. To len preto, aby som mohol porovnať jeho štýl písania s mojím. :-)
(P.S.: Spacer je moja prezývka a ak som ju niekomu okopíroval, bolo to čisto náhodou a nemal som to v úmysle...)
27.02.2011
Aldeberan
Popravde, vzhľadom na komentáre, predchádzajúcu poviedku a to, že ide o staršie dielo som bol príjemne prekvapený. Iste, ako celok to vyznelo začiatočnicky - vety, niekedy aj celé odstavce, boli formulované neobratne a opakovali sa slová (čo sa však časom určite zmení písaním :) a celkový námet nebol práve najoriginálnejší (neutrálny fakt) ale čítalo sa to celkom svižne, oveľa príjemnejšie ako predošlá poviedka a hlavne to nebolo formálne, ako nejaká slohová práca. Niektoré veci boli pritiahnuté za vlasy (ťažba diamantov v inom solárnom systéme - neekonomické a to, že ho len tak zobrali na Zem - nebezpečné, aj keď je cute&furry&fuzzy môže napr. prenášať choroby). Z dielka som mal pocit, ako zo starých socialistických zborníkov scifi - mierne naivné, napísané "slohovým" štýlom, neurazí, no ani príliš nepoteší. Dávam 6.
27.02.2011
Spacer
Ďakujem aj za trocha menej búrlivú kritiku. Mimochodom, kolegyňa mi nedávno požičala antológiu českej sci-fi z 80. rokov 20. storočia a sú tam takí autori, ako Černík, Čort, Freiová a podobne. Práve na tejto antológii je pozoruhodné, aký štýl používali pri svojom písaní - myslím si, že dnes už tak nikto nepíše. Občas je to slabé (najmä úvodné poviedky), ale občas sa to dá čítať. Ktovie, čo by tí autori povedali dnes na svoje staršie diela - asi by ich príliš nevychválili...
27.02.2011
Arcey
Aldebaran: Tak ja tvoj štýl hodnotenia už absolútne nechápem :))
27.02.2011
Aldeberan
Arcey: hodnotím podľa kontextu - po prvé, ide o amatérske poviedky. Po druhé, nejde o súťaž ale o verejný web, kde ľudia dávajú svoje diela aby sa nimi pochválili, resp. dostali feedback. Z toho vyplýva, že (po tretie) drtivá väčšina tu uverejnených poviedok bude na začiatočnickej či nižšej úrovni. Z toho vyplývajú vo všeobecnosti dva postoje. A to po a) neracionálny a nepremyslený, teda ako ty alebo jurinko (:-D), kedy drtivej väčšine poviedok sa dá hodnotenie v rozmedzí 1 až, povedzme, 3 alebo 4 (výnimočne) a nebudú sa vôbec brať do úvahy rozdiely v úrovni medzi "this is a joke" a poviedkou so začiatočníckymi chybami. Po b) môžeš brať do úvahy úroveň tunajších poviedok a diferencovať podľa toho svoje hodnotenia, ako ja, s tým, že keď sem niekto postne dobrú poviedku, tak sa ti jednoducho nezmestí do škály.
27.02.2011
Aldeberan
Prvý prístup nedokáže konštruktívne ohodnotiť 85% poviedok, ktoré sa tu uverejnia, druhý zvyšných 15%. Ktorý je lepší, nechám na tebe. U mňa prirodzene víťazí druhý, teda môj :)
27.02.2011
Aldeberan
jo a konkrétne na tejto poviedke sa mi náhodou celkom páčila staromilná retro naivnosť, takže dostala nejaký ten bod/bod a pol naviac :)
27.02.2011
Arcey
Nemyslel som to tak, len sa čudujem, že niektorým veciam, ktoré väčšina považuje za somarinu dáš 6ku a iným, ktoré sú dobré pre väčšinu dáš 4ku a nižšie... ja chápem tie rozdiely. A ja nedávam poviedkam hodnotenie 1,2 a tak.. iba výnimočne..
27.02.2011
jurinko
Dve veci: 1) tesi ma, ze mame noveho kolegu, ktory si zalozil konto (snad to nebude s tym opustanim stranky az take zle, treba sa spravne nasrat ;-) ) - vitaj Spacer! 2) Moje hodnotenie som uz vysvetlil davnejsie, s radostou ho vysvetlim znova (som grafoman a som na to hrdy :-D ) : 1-3 Zaciatocnicka uroven, 4-5 Pokrocily, 6-9 Profik, 10 je pre veci, ktore povazujem za tak dokonale, ze su mimo beznu skalu... Kazda podkategoria (Zac., Pokr., Pro.) ma 3 "mikrokategorie" (ako mam nazvat pod-podkategoriu? :-) ), ktore znamenaju nieco ako "nepodarok, priemer, podarene". Preto som si vlastne uplne uchylne rozdelil stupnicu na 3 samostatne stupnice a hodnotim podarenost v ramci sirsieho zamerania. Ak sa teda niekto rozhodne napisat "pokrocilu" poviedku, podari sa mu to a dostane odo mna 6, moze by paradoxne radsej, nez ked sa rozhodne napisat "profi" poviedku, a dostane 7.Takto hodnotim vsetky..
27.02.2011
jurinko
[pokr.] poviedky, bez ohladu na to, ci vysli tu, alebo niekde inde (vela veci, co som cital v tlacenej forme, nebolo ani na 7, takze si neviem predstavit motivacie vydavatelov, ale to je trosku off topic). Takto som pristupoval aj k Cene Fantazie (vid http://www.scifi.sk/spacenews/ 2264/Cena_Fantazie_2010_-_rece nzia_finalovej_patice.html), aj k poviedkam v Zborniku, nemam rozdielnu stupnicu pre rozne typy poviedok, rozne typy poviedok su u mna rozlisene iba rozdielnym hodnotenim. A to, ze nerozumiem Aldeberanovi, s tym som sa uz zmieril ;-)
27.02.2011
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Martin, veď sem pošli aj niečo novšie, ak máš. Moje polodokončené príbehy napísané v rovnakom období (2002 a 2003) som zlikvidoval už dávnejšie, lebo už po 3-4 rokoch mi bolo trápne to čítať. ;-))) Patrí to k autorskému dospievaniu, čo už. :-) Ale som fakt zvedavý na nejaké novšie veci od teba. Na margo tejto poviedky : Ako už povedali ostatní, je to nič moc (hoci ten ufón bol podľa mňa aspoň srandovný). Hlavne veľmi nerealistické a veľmi, veľmi šablónovité. Veľa maličkých logických protirečení u Salphovských reálií : Ak je jediný zástupca svojej civilizácie a dokáže žiť večne (na planéte pozemského typu evolučný aj fyzikálny nonsens), prečo potom hovorí o "našej planéte", a nie "mojej planéte" ? A kto potom vytvoril jeho jazyk a názov planéty ? On sám ? Skrátka, logické diery, až je to rešeto. :-)
03.03.2011
Spacer
Jasné, Gawa to bol taký úlet. Momentálne pracujem na svojom najrozsiahlejšom diele - románe Elektrické Oko. Mám ho síce napísaný, ale v podstate ho prepisujem, lebo sú tam určité veci, ktoré chcem zmeniť. Neviem, ako dlho mi to potrvá; potom ho dám určite na sci-fi.sk
04.03.2011
draculin
OMG.....!
04.03.2011
jurinko
Nie je dobre pisat roman, kym nevies napisat aspon obstojnu poviedku... Pracuj na svojom pisani, potom pis.. (prelozil som to spravne, draculin? :-) )
04.03.2011
draculin
Som setril priestorom, ale napisal si to spravne a mimoriadne diplomaticky :)))
04.03.2011
Aldeberan
spacer: uf, román :) no, veľa šťastia :)
05.03.2011
draculin
No hej..zelezny zadok, ocelove nervy, iridiove sustredenie...a v tomto pripade aj stastie, ktore by sa viacej hodilo na vyhru v loterii. Pretoze inac to nepojde :) Osobne sa mi v hlave uz nejaku dobu prevaluje myslienka na roman, ci skor dlhsiu novelu - ale prave zo spominanych dovodov som sa do toho este nepustil. Po napisani 100 stran by mi bolo najskor akurat luto, ze som natukal tolko pismeniek a vysledok je tristny, cize vhodny na okamzite "delete". Autor musi byt aj trosku manazer a mal by vediet, do coho sa oplati investovat hodiny...a hodiny...a hodiny prace.
05.03.2011
Spacer
Jasné. Mám na to taký istý názor a nepochybujem o tom, že román si vyžaduje totálnu drinu. Preto ani neviem, či ho vôbec niekedy dokončím (myslím v tom zmysle, že by sa dal čítať). :-)
06.03.2011
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Martin, ak už musíš, skús zatiaľ skrátiť ten román na novelu. Prípadne vyskúšaj napísať nejakú krátku poviedkovú sériu, kde budú jednotlivém príbehy navzájom prepojené.
06.03.2011
jurinko
Alebo sa na to vyser ;-)
06.03.2011
Spacer
Ja mám teraz toľko inej práce (čo vôbec nesúvisí s písaním), že ani neviem, či budem mať na také veci čas. Takže... writing odkladám na neurčito... (Práca je práca)
07.03.2011
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.