Spoveď

Krátka spoveď zaujimáveho života :-)
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
So slzou v oku spomínam na svoje začiatky. Vtedy som pracoval v továrni na výrobu písacích potrieb. Boli to dobré časy, každý správny chlap mal pero. Človek nikdy nemohol vedieť, kedy za ním príde niekto zhora s nejakou požiadavkou.
Továreň to bola veľká, či už rozmerovo alebo svojím významom. Rozlohou bola väčšia, než neďaleká dedina. Žili v nej prevážne prostí ľudia, len starosta mal úctyhodné postavenie, lebo ako jediný videl na vlastné oči mlieko v krabici. Trvanlivé. Aspoň to tak tvrdil. Ale kto by sa opovážil spochybňovať jeho príbeh, keď jedinou „atrakciou“ v dedine bola zelená voda*.
Každopádne, na pôsobenie vo fabrike spomínam v dobrom. Bola to i celkom sranda. Chlapci si ma občas radi pohadzovali cez zapnuté stroje. Bolo to nebezpečné, ale pokiaľ ste nechceli prísť o rozum, tak ste potrebovali občas sa trochu odreagovať.
Aj keď bola továreň produktívna a vyťažená na 100% svojej kapacity, bohužiaľ, skrachovala. V okolí totiž začali vyrastať nadnárodné korporácie ako huby po daždi. A tým nemohla konkurovať. Bola odkúpená spoločnosťou Zelená planéta s.v.m.r., všetci boli prepustení a keďže si kvôli svojej nízkej vzdelanosti nemohli nájsť prácu inde, celá dedina do roka vymrela. Je to smutné, ale niektorým šťastie nepraje.
To však nebol môj prípad. Získal som nové miesto ako spolukonzultant vo svetoznámej banke. Bola to pre mňa česť podpisovať zmluvy, na ktorých sa nachádzali toľké nuly pohromade. Už po krátkom čase som sa stal zamestnancom roka a podľa toho som bol aj patrične odmenený ‒ dostal som luxusné ubytovanie na úrovni. Pri roztiahnutých záclonách dopadali na vyleštený stôl svetlá nespočetných hviezd. Môj život bol dokonalý...
...kým sa nestala strašná udalosť. Niekedy koncom leta zaútočili teroristi, výsledkom čoho bolo zrútenie niekoľkých budov. Banka mala tú smolu, že sídlila v jednej z nich. Prežil len málokto a medzi nimi som bol aj ja. Nebol som práve v najlepšom stave, ale uchýlil ma jeden veľmi príjemný starý muž. Nebyť jeho, už by som neexistoval. Chcel som sa mu aspoň nejako odmeniť a tak som mu pomáhal s jeho obchodom. Papierovačky mi vždy šli veľmi dobre, takže som mal na starosti vybavovanie rôznych upomienok, žiadostí o zaplatení účtu a podobné zbytočnosti.
Ale ani tu som sa nezdržal dlho. Po pár mesiacoch dostal nečakane infarkt, keď sa snažil otvoriť fľaštičku s tabletkami na vysoký krvný tlak. Predajňa prepadla mestu a ja som skončil na ulici. Jedného dňa ma však zachránil jeden chlapec. Vzal ma ku sebe domov a odvtedy som nerozlučnými kamarátmi. Ba čo viac, zoznámil som u neho s veľmi príjemnou slečnou. Po roku sme sa vzali a teraz čakáme prvé dieťa. Nikdy som neveril, že by som sa mohol zamilovať do spinky, ani to, že život jedného pera môže byť pestrý.
Už musím končiť, dochádza mi náplň. Ahojte!
* Podľa oficiálneho stanoviska predsedníctva spoločnosti Zelená planéta s.v.m.r.** je fakt, že ich nukleárna elektráreň sa nachádza len desať kilometrov proti prúdu rieky, ktorá ňou prechádza a slúži ako zásobáreň pitnej vody obyvateľom dediny, len číra náhoda. Ku skutočnosti, že každoročne musia platiť ťažké miliardy za únik rádioaktívnej vody, sa nevyjadrili.
** Spoločnosť s Veľmi Malým Rozpočtom

Peter Henkel

Peter Henkel

Diskusia

jurinko
To je jaka haluz toto! Celkom ma to pobavilo, co bolo asi dane najma rozsahom. Citat to dlhsie, tak sa asi zacnem nudit. Ale nebudem hodnotit, lebo aj ked zabavna, tak poviedka to nebola :-)
17.03.2008
SARS
Cool, konečne niečo čitateľné... Taký ľahký vtip s haluznou pointou na konci (upozorňujem, že jedná sa o poviedku, pretože má pointu!) Čo viac dodať, jurinko má pravdu, dhší text by ma nudil, nemá to žiadne grády (pri tomnto rozsahu to vôbec nevadí, práve naopak). Pred predchádzajúcou hôrzou príjemné spríjemnenie.
17.03.2008
jurinko
Ked neviem, ci mat pointu staci na poviedku. Mne to pripominalo ten vtip o tom chlapikovi, ako najprv robil riaditela velkeho podniku, do roboty chodil sluzobnym autom a kavu mu varila mlada sekretarka. Raz mu vycitali, ze neprisiel na poslednu schodzu vyboru KS a on na to, ze keby vedel, ze je posledna, tak by prisiel s transparentom. Potom robil riaditela maleho podniku ....... a tak dalej az bol postupne nezamestnany. Aj to bolo take podobne vtipne, aj ten text tak rychlo vtipoidne plynul, aj pointa bola vyborna. Podla mna to bol vtip a nie poviedka :-)
17.03.2008
Alexander Schneider
Prijemna mikropoviedka. Na konci to uz zacinalo byt trochu nudne. Skoda, ze sa ti (autor) nepodarilo sklbit hlavnu dejovu liniu s pozadim, ktore bolo podla mna zaujimavejsie ako ten dej / pointa samotna. Aky vyznam mala inak ta tovaren? Ta dedina? Tie megakorporacie? Akoby ti postupne dochadzala nielen napln do pera, ale tiez inspiracia... Skoda, pretoze to malo na zaciatku velmi mile grady. Inak nemam co vytknut... nejake preklepy tu a tam. Ale to je vsetko.
17.03.2008
SARS
Šaňo, každý vidí, že scifi.sk evidentne nestíhaš. Čo tak predať remeslo mladšej generácii. Postupom času scifi.sk vychovalo skutočne kvalitných kritikov, ktorí majú viacej voľného času a nie iba jeden. Dobrý nápad je vytvorenie poroty (ako na fs.fandom.sk nech mu je cyberzem ľahká). Tak či onak další redaktori (v sekcii poviedok) sú potrební ako soľ.
18.03.2008
Alexander Schneider
SARS: tvoj prispevok nema nic spolocne s poviedkou, no napriek tomu odpoviem: Ja sa tomu nebranim, prave novy system, ktory nahadzujeme, by mal otvorit scifi.sk pre uzivatelov a umoznit im menit obsah, ci ho nahadzovat... Uz sa tesim, ked sa budem moct rozvalit v kresle a vidiet inych sa potit a pisat poviedky namiesto ich kritizovania. :)
18.03.2008
SARS
Nový Sytém, to zne zaujímavo. Prezrať, kedy bude ready? (ospravedňujem sa za túto offtopic diskusiu, ale starý systém nedovoluje private messages :(.
18.03.2008
jurinko
Novy system? Bude aj zaujimave, vacsie, prehladnejsie, s moznostou vyberania tucneho, kurzivy a podciarknuteho textu prispevkove okienko? :-)
18.03.2008
Alexander Schneider
Aby sme tu nedebatili o niečom inom ako o poviedke: tuť nová diskusia na dané téma: http://www.scifi.sk/diskusie/? t=1186
18.03.2008
Saťo
"Ba čo viac, zoznámil som u neho s veľmi príjemnou slečnou. Po roku sme sa vzali a teraz čakáme prvé dieťa." po tomto som sa zastavil a encahpal som, CO? ON JE OSOBA??? ale nastasie som cital dalej :D no nie zle ale nedadchlo
20.03.2008
Peter Henkel
No konečne sa mi podarilo prihlásiť! Furt ma systém vyhadzoval von.
K poviedke: toto tu je moja školská práca :-) Dostal som za jedna.
02.04.2008
SARS
Nie je prvá ani posledná... na tomto serveri (priznávam, že to bolo lepšie napísné než môj Egypťan).
03.04.2008
Saťo
dokelu ved aj ja tu mam skolsku pracu... :D :D tento server je viac slohovy ako sa zda :D
03.04.2008
draculin
wo co gou?..uprimne povedane,zacinam mat dojem ze chyba je niekde v mojom prijimaci ked sa nechytam ani na toto.No jo,haluz jak konar.Ale k jednicke blahozelam :)
27.07.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.