Miloslav (Miles) J. Breuer: Česko-americký spisovatel u zrodu moderní science fiction (2023)

Správa o životnom príbehu i ukážka z prác Čechoameričana Miloslava J. Breuera. Keď americký editor Hugo Gernsback začal v apríli 1926 v New Yorku vydávať mesačník Amazing Stories, vôbec prvý časopis venovaný novo vznikajúcemu žánru science fiction, v prvých deviatich číslach mu nezostalo nič iné ...

Info

Slov. názov Miloslav (Miles) J. Breuer: Česko-americký spisovatel u zrodu moderní science fiction
Orig. názov Miloslav (Miles) J. Breuer: Česko-americký spisovatel u zrodu moderní science fiction
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Správa o životnom príbehu i ukážka z prác Čechoameričana Miloslava J. Breuera. Keď americký editor Hugo Gernsback začal v apríli 1926 v New Yorku vydávať mesačník Amazing Stories, vôbec prvý časopis venovaný novo vznikajúcemu žánru science fiction, v prvých deviatich číslach mu nezostalo nič iné než reprintovať skôr vydané práce klasikov Julesa Vernea, H. G. Wellsa a Edgara Allana Poea. Až v nasledujúcich rokoch sa na stránkach magazínu objavili čitateľom nové mená. Tým vôbec prvým novým autorom v Amazing Stories bol Miles J. Breuer, ktorého poviedku „The Man with the Strange Head“ (Muž so zvláštnou hlavou) Gernsback zaradil hneď za dokončením Wellsovho románu Prví ľudia na Mesiaci do januárového čísla roku 1927. Životný príbeh aj literárne dielo dnes zabudnutého lekára z Nebrasky, ktorého americkí čitatelia science fiction na prelome 20. a 30. rokov považovali za skutočnú hviezdu žánru, je ale oveľa pestrejší a zaujímavejší. Nezačal totiž písať až pre Amazing Stories, svoju prvú poviedku, ktorú by sme mohli radiť k science fiction, vydal o takmer dve desaťročia skôr bez toho, aby si ju ale čitatelia všimli. A nielen to, množstvo zo svojich literárnych diel, vrátane raných poviedok (až neskôr vydaných v science fiction magazínoch), pôvodne napísal a vydal už po česky pod menom Miloslav J. Breuer.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podporte scifi.sk

Články

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

0 komentárov