Diskusia 1/2: Slnko vyšlo na západe

Podporte scifi.sk

Diskusia

MartinB
Nebolo to zlé. Trocha mi vadilo to básnické/yodovské skladanie viet Zettara, ale asi to tam muselo tak byť, keď bol básnik. A čakal som nejaký taký záver, že sa ukáže, že je vlastne prepnutý z toho, že zabíjal nepriateľov a najmä svojich, namiesto toho prišlo slnko zo západu. Nie zlý koniec, ale keby ten zo začiatku nevinný zahanbený slobodník na konci prepol na psychopata poznačeného tým, že zabíjal aj svojich, mal by napr. nahrdelnik z ludskych uší, kostí alebo take niečo, bolo by to údernejšie. Ale beriem, ze si si vybral temu slnko vyšlo na zapade z diskusie na discorde a tam bol tento koniec nutný :D
08.03.2023
MartinB
keby na konci zabíjal čatára a recitoval by si pri tom nejakú nevinnú básničku, bolo by to mega kontrastné. A kľudne by potom mohlo príst slnko od západu
08.03.2023
Veles
Bolo mi povedané, že ten koniec mohol byť krvavejší počas betareadingu :D Inokedy by som to možno aj urobil, ale tu mi to až tak nepasovalo, chcel som skôr tento koniec. Zettar hovoril trochu jak Yoda, ale v prvej verzii to bolo oveľa horšie, aj to sa zlepšilo aspoň trochu.
Ďakujem za komentáre, hádam sa ti to aspoň trochu páčilo :D
08.03.2023
MartinB
Ono by to yodovanie nevadilo, keby vlastne išlo o ten kontrast, ze je to basnik, posobi citlivo, zakríknuto a na konci by sa ukazalo, ze mu preplo a ešte by to tam znasobil, keby vymyslal napr. basen pocas toho jak zabija. ani by si nemusel popisovat zabijanie, iba by recitoval tu báseň. ale takto to vlastne bolo zbytocne rusive, keby neni basnik, pribeh by to nijak neovplyvnilo. Ale pisem, nebolo to zle, ty uz si akasi zaruka kvality, co som mal tu cest par poviedok precitat od teba, cize je to vzdy uz len o detailoch alebo vkuse.
08.03.2023
Veles
Keby som bol zručnejší, tak by som tam viac naznačil ten kontrast, to som sa aj snažil trochu tam načrtnúť ale moc sa mi to asi nepodarilo :D
08.03.2023
Hieronymus
Bolo to veľmi dobré, melancholické, trocha som tam cítil Starship troopers, trocha dieselpunk, trocha Na západe nič nové. Čítalo sa to dobre, atmosféru podporovali básne, ktoré sa mi tam hodili. Mal som problém s básnikom a tou jeho vetnou skladbou, mohol si pokojne ubrať ešte viac, ale chápem, že si šiel po kontraste. Ďalšia vec je, že koniec mi prišiel prehnaný, vzhľadom na to, čo sa dovtedy v poviedke stalo a čo v nej bolo naznačené. Nechcem tým povedať, že je zlý, ale aj násilie v poviedke by malo byť gradované a tento koniec mi prišiel ako priveľký skok, ktorý prišiel tak trocha z ničoho.
V každom prípade sa mi to páčilo.
08.03.2023
Veles
Rozmýšľal som aj nad tým, že bude úplne normálne hovoriť, ale chcel som tam nechať trochu toho kontrastu. Mohlo to postupne gradovať, to máš pravdu. To už ale nezmením, môžem sa len poučiť :) A ďakujem za komentár.
08.03.2023
BaconBacon
Ach! Už som mal dopísaný celý komentár a posielal som ho chvíľku pred tým, ako som vošiel vlakom do tunela. Samozrejme neodoslalo, tak ideme repete:
Poviedka mi padla do noty. Príjemná konverzačka, také mám ja rád. Koniec sa mi extrémne páčil, ako sa prepojil s fakt výborným názvom. Veľmi atmosferické.
Mám pár dotazov, napríklad hneď prvá veta poviedky je zbytočne dlhá. Určite by sa dala rozdeliť do kratších. (Zbytočne upúta pozornosť), potom som nepochopil prečo sa čatár zľakol Zettara keď zistil, že má uniformu Rammschtinskej Republiky, to myslím v texte ďalej spomenuté nebolo. A najprv sa ho zľakol, potom ho spucoval jak decko :D Ale to sú len detaily, čo sa mi ale vyslovene nepáčilo bola vrava Zettara. Prečo musel hovoriť ako básnik? Veď mohol mať také črevo, to bez debaty, ale nemusel tak aj konverzovať. Keby mu dáš reč podobnú čatárovi, nemalo by to chybu. Miestami mi jeho reč prišla fakt smiešna, nehodila sa mi tam. Zato pôjde nejaký ten bod dolu, ale stále ti ich dám požehnane :) Dobrá práca!
09.03.2023
Veles
To poteší, keď ti vymaže komentár, poznám to :D
Myslel som to tak, že sa čatár ľakol toho, že niekto ku nemu ide, len som to asi menapísal dobre :D Tá Zettarova reč, viem že je to krkolomné občas. Ajbsom premýšľal že to zmením, ale nakoniec som sa rozhodol to tam nechať. Počítal som ale s tým, že málokomu to sadne.
Som rád, že sa ti koniec páčil a vďaka za komentár :)
09.03.2023
Ray Janonoff
Zettarovo rozprávanie mi ani tak nevadilo, aby rozprával divne nemusí byť ani básnik. Skôr ma zarazilo štúdium literatúry - ak vojna už nejaký čas trvá a sme na tom zle, ako sa relatívne mladý ročník vôbec dostal ku štúdiu, keďže by bol povolaný akonáhle by spĺňal vekovú hranicu. Naopak, ak nebola hranica tak nízko, že mohol začať študovať, ako to, že vyrastal s vedomím, že ho povolajú? To predsa znamená, že sa vojna vlečie najmenej pár rokov a teda sa povolávajú ďalšie ročníky... a možno sa len príliš zamýšľam:)
Zvyšok sa mi páčil, vrátane toho, že sa Zettar so zážitkom vyrovnal, hoci predpoklad by bol, že "normálnemu" človeku prepne.
Na konci len jedna drobnosť - tie stovky motorov majú všetky atómovky? Nedáva mi celkom zmysel aby ich hádzali tak blízko seba, že počujú stovky naraz, ale to mal byť asi len efekt.
09.03.2023

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.