Populárna manga prichádza po rokoch príprav ako live action a slávi úspech. Piráti, traste sa!

One Piece patrí k najznámejším – a smelo môžeme povedať, že aj k najobľúbenejším – japonským dielam všetkých čias. Príbeh o pirátoch, sile priateľstva, pokladoch a dobrodružstvách dobyl srdcia fanúšikov najprv v komiksovej a potom aj v animovanej podobe. Na sklonku tohto leta sa nás snaží dokonca ohromiť aj v hranej adaptácii.
Arcey
Podporte scifi.sk
Pamätáte si na časy, keď sa natáčala trilógia Pán Prsteňov? Na časy, keď poctivá filmová tvorba, spoločný entuziazmus, láska k predlohe, herecké výkony a mravčia, do najmenších detailov prepracovaná práca rekvizitárov, maskérov či ilustrátorov vyčarovala na svetlo sveta jeden z najlepších filmových počinov v dejinách kinematografie? Keď sa nestavalo hlavne na úrovni CGI efektov alebo dodržiavaní spoločenských a etnických pravidiel, ale dbalo sa skôr na kvalitu? Chceli by ste sa do takých časov na chvíľu vrátiť? Mám pre vás dobrú správu. Prvá séria seriálu One Piece Live Action vás tam rada zavedie a pohltí dobrou zábavou.
Otvorte fľašu rumu, naskočte na palubu a hor sa na more!
One Piece - Scéna - Už majú aj vlastnú loď!
One Piece - Scéna - Už majú aj vlastnú loď! / Zdroj Disclaimer
Že vlastne ani neviete, o čo ide? Nevadí, nateraz. Nabudúce vám to už nebudem veriť, pretože hraná podoba tohto fenoménu ašpiruje na seriálový hit roka. Minimálne, čo sa týka žánru fantastiky.
Príbeh je zasadený do obdobia vlády pirátov, ale odohráva sa v imaginárnom svete. Hlavným hrdinom je bláznivý mladík Monkey D. Luffy (Iňaki Godoy) , ktorý túži stať sa Kráľom pirátov a nájsť poklad najväčšieho piráta všetkých čias Gold D. Rogera nazývaný One Piece (v českom dabingu známy ako Veľký poklad, čo nie je práve najšťastnejšie zvolený preklad, ale o úrovni dabingu sa dočítate neskôr – pozn. autora). Stále nosí slamený klobúk, tento sen sníva od detstva a je rozhodnutý pre neho spraviť čokoľvek. Pôvodne sa chcel pridať k posádke kapitána Shanksa (Peter Gadiot), ale ten vie, že chlapec ešte nie je pripravený, a preto ho odmietne. Luffy to považuje za neúspech, čo vedie k mnohým nečakaným udalostiam, ktoré všetko zmenia.
O desať rokov neskôr vyráža na more úplne sám v chabej šalupe s pár sudmi plnými jedla a poznatkom, že sa nikdy nedokáže naučiť plávať. Pirát alebo námorník, ktorý nevie plávať, by sa mal od mora držať ďaleko, ale v chlapcovom prípade je to úplne iné. Vďaka neustálemu apetítu sa mu podarilo zjesť tajomné Diablove ovocie a hoci mu vzalo schopnosť plávať, urobilo z neho gumeného muža. Stal sa výnimočným a silným a začína si hľadať vlastnú posádku. Takto začína celý príbeh...
One Piece - Scéna - Luffy, ty si z gumy!
One Piece - Scéna - Luffy, ty si z gumy! / Zdroj Disclaimer
Manga One Piece uzrela svetlo sveta v roku 1997 a dodnes nie je celý príbeh uzavretý, hoci už má za sebou 106 zväzkov a 1074 dielov anime (stav k 3.9.2023). Za to množstvo rokov si pochabý hrdina a jeho posádka získala milióny obdivovateľov po celom svete a láme jeden rekord za druhým. Za tým všetkým stojí japonský tvorca Eiičiró Oda, ktorý dokáže neustále prekvapovať a tešiť svojich fanúšikov. Pri príležitosti dvadsiateho výročia vydania prvého čísla mangy prišiel s nápadom, že dobyje aj hraný filmový svet, a začal pracovať na prevedení kultu do hranej podoby.
Oda vedel, že ak to chce urobiť dobre, nemôže prípravy a samotnú výrobu podceniť, a na seriáli spolupracoval šesť rokov. V roku 2020 sa pri projekte objavili producenti Matt Owens a Steven Maeda, znalci a milovníci pôvodnej predlohy a dielo začalo naberať na vážnosti. Prišli prvé kastingy, príprava kulís, výber lokalít a hľadanie stoviek a stoviek ďalších umelcov z brandže, aby výsledok bol čo najlepší.
One Piece - Scéna - Mandarinkový sad v mange, anime a live action seriáli
One Piece - Scéna - Mandarinkový sad v mange, anime a live action seriáli Disclaimer
Hľadanie bolo úspešné. Od výberu správnych typov hercov a herečiek, cez skladateľské duo až po režisérske a scenáristické esá. Prvé fotky zo zákulisia a príprav čoraz viac dvíhali očakávanie. O tom, že to to môže byť naozaj veľké, presvedčili až prvé trailery, mimochodom, všetky tri boli postrihané a spracované do nadmieru pozerateľnej podoby, mnohí mohli pri prvých ukážkach cítiť husiu kožu.
Veľký vplyv na to majú najmä hereckí protagonisti, ktorí oplývajú pestrou škálou hereckého umenia. V jednom okamihu sršia vtipom, následne sa im v očiach zrkadlí hnev a túžba po spravodlivosti. Divák má šancu vidieť celú plejádu emócií, neraz sa pristihne pri tom, ako drží jednotlivým postavám palce a plače od radosti nad skvelým prevedením.
One Piece - Scéna - Nepostavte sa im do cesty!
One Piece - Scéna - Nepostavte sa im do cesty! / Zdroj Disclaimer
Okrem hlavného hrdinu sme sa dočkali charizmatického šermiara Roronou Zora v podaní populárneho Mackenyua, pôvabnej Nami (Emily Rudd) , Usoppa (Jacoba Romera) a Sandžiho (Taz Skylara) ako lodnej posádky, a mnohých ďalších. Herecké obsadenie je takmer dokonalé, každá z postáv, ktorá sa ocitne na scéne, je uveriteľná a porovnateľná priamo so samotnou mangou. Niekedy si ani neviete vybrať, kto sa zhostil svojej role lepšie, či ide o záporáka alebo nie. Najlepšie na tom všetkom je to, aká neuveriteľná chémia funguje medzi postavami. Je presne taká, ako fandom očakával, herecké výkony posádky sú na jednej vlne. Presne ako v spomínanom Pánovi prsteňov, kde tiež prevládal kolektívny výkon pred jednotlivcami.
One Piece - Scéna - Táto posádka dokáže všetko!
One Piece - Scéna - Táto posádka dokáže všetko! / Zdroj Disclaimer
Často sa hovorí o tom, že anime/mangy sa v mnohých prípadoch nedajú sfilmovať tak, aby vyzerali realisticky a nepôsobili komicky. Po mnohých neúspechoch (Kovboj Beebop a iné) boli otaku skeptickí a právom sa obávali, ako dopadne prevedenia tejto kultovky. Všeobecne sa očakávalo, že spoločnosť Netflix domrví ďalšiu výbornú predlohu ako neraz v minulosti, začo sa neraz dostala do nemilosti, ale v tomto prípade na všetko dohliadol samotný Oda. Ten krátko pred uvedením seriálu poslal list fanúšikom, že síce nemôžu očakávať prevedenie 1:1, ale pokiaľ on sám nebude spokojný s tým, ako to vo finálnej podobe bude vyzerať, bude sa seriál neustále pretáčať. A scenáristi spoločne s réžiou stáli pred veru poriadne náročnou úlohou. Nakoľko je príbeh veľmi košatý, museli sa poškrtať scény, postavy a súboje sa museli skrátiť a natočiť tak, aby boli napínavé, akčné a hlavne realistické.
One Piece - Scéna - Dôležití "záporáci" seriálu
One Piece - Scéna - Dôležití "záporáci" seriálu Disclaimer
Scenár bol upravený tak, aby dej bežal čo najplynulejšie a spolu s akčnými pasážami si zachoval aj množstvo humorných prvkov. Zarytí fanúšikovia vám budú tvrdiť, že toho producenti zmenili veľa, no vo finále je výsledok z veľkej časti podobný predlohe. Áno, nie všetko bude sedieť či vyzerať rovnako, niečo je ukázané mierne odlišne, zato si stále udržiava pôvodnú schému. Diváci sa tak v ôsmich epizódach dočkajú ikonických scén, flashbackov z detstva hlavnej pätice, skvelej akcie ako aj neuveriteľného množstva tzv. easter-eggov. Pri tých pohľadoch do minulosti sa výnimočným spôsobom zaskveli detskí herci – ešte o nich budeme počuť. Mimochodom jedného z nich hrá herec, ktorý má hlavnú úlohu v seriáli Sweet Tooth. A hoci sa pár postáv škrtlo, niektorých z nich sa na pár sekúnd dočkáme. Je vidno, ako veľmi samotní tvorcovi dbajú na komunitu a snažia sa nám ulahodiť. Tak, ako Oda postupne odhaľoval svoj fiktívny svet a jednotlivé kúsky skladačky dopĺňal ako puzzle, v rovnakom duchu to robí aj live action verzia.
One Piece - Scéna - Detskí herci a herečka stvárnili príbehy hlavných postáv s úžasným espritom
One Piece - Scéna - Detskí herci a herečka stvárnili príbehy hlavných postáv s úžasným espritom Disclaimer
Úroveň špeciálnych efektov patrila k tým častiam produkcie, kde mnohí očakávali, že jednotlivé nezameniteľné vlastnosti postáv a sveta seriálu zlomia väz. Predsa len, veľkou výzvou boli najmä schopnosti hlavnej postavy, ktorá sa dokáže naťahovať akýmkoľvek spôsobom, ale, samozrejme, problémy predstavovali aj ďalší hrdinovia. Našťastie CGI je na výbornej úrovni, od plameňov až po najmenšie detaily a spoločne s tradičnými efektami a poctivými kulisami nám prinášajú prekrásny vizuál. Pre potreby seriálu boli vyrobené desiatky makiet obrovských lodí, dedín a ďalších lokalít, čo je vidieť už na prvý pohľad. Zase tu môžeme porovnať scénografiu s dielom Petra Jacksona.
Vizuálna stránka je neuveriteľne hravá a tá chuť stvoriť niečo skvelé je všadeprítomná. Seriál síce nemá tradičnú znelku, ale zato každá epizóda má tematicky ladené logo s perfektnými detailmi. Tak isto záverečné titulky sú prepracované a približujú nám svet tak, aby sme videli, kde sa nachádzame. Ako sa objavujú nové postavy, divákovi sú predstavené pomocou plagátov s vypísanou odmenou, ktoré každá nový hrdina zničí po svojom. Súboje vzdávajú hold rámikom z mangy a aktérov rozdeľujú ako v komikse.
One Piece - Scéna - Logá One Piece v seriáli
One Piece - Scéna - Logá One Piece v seriáli Disclaimer

Jednoducho mňamka!

Celkovo má seriál rating PG-13 a musíme povedať, že právom. Je dosť veľkým prekvapením, aké množstvo násilia uvidíme a akým spôsobom je v konečnom výsledku prezentované. Nadávok je pomenej a žiadne nahé scény (okrem jednej komickej), čo je dosť veľké plus. Niektoré scény sú však naozaj ťažké pre detského diváka a hoci sa veľká časť stopáže dá pozerať aj s menšími deťmi – kvôli obrovskej porcie zábavy, prečo nie, že? – odporúčam dôkladne zvážiť, pre koho je One Piece Live Action určený.
Sprievodnú hudbu spracovala dvojica skladateľských talentov Sonya Belousova a Giona Ostinelli (pracovali spolu už aj na seriáli The Witcher) a ide o veľmi citlivé spracovanie. Obecenstvo znalé pôvodného anime si môže o niečo dlhšie zvykať na nové motívy, ale rýchlo sa naladí na priehrštie hudobných tém a podmanivých skladieb. Počas akčných scén vás hudba chytá ako rozbúrené more, zato pri strašidelných, miestami až hororových scénach, sa vám dostáva pod kožu ako dych nebožtíkov. Soundtrack je ladený podobne ako pri filmovej sérií Pirátov z Karibiku a ponúka nám aj skladby venované jednotlivým hlavným postavám, každá z pätice posádky má vlastnú pieseň.
One Piece - Scéna - Rononoa Zoro je v putách!
One Piece - Scéna - Rononoa Zoro je v putách! / Zdroj Disclaimer
Veľkým pozitívom je aj celková minutáž. Prvá séria má osem epizód a väčšina z nich sa drží dĺžky okolo jednej hodiny, takže môžeme hovoriť, že ide o kratšie filmy. Okrem toho, môžete si byť istý, že ani jedna minúta nie je prázdna alebo vyslovene nudná, či slabá. Toto tu strčí Marvel do vrecka naozaj veľmi hlboko. Jednotlivé časti prinášajú rovnaký pocit ako po skončení Spoločenstva prsteňa – budete chcieť viac a to hneď. Väčšina fanúšikov a divákov očakáva, že tento, môžeme smelo tvrdiť že úspešný projekt, sa dočká ďalších sérií a neskončí predčasne, ako to býva zvykom. Na to, ako to majú tvorcovia predpripravené a ako sa s tým všetkým popasovali, by bolo veľmi prekvapujúce, keby sme sa nedočkali pokračovania.
Našťastie k tomu prispievajú aj mnohé štatistiky sledovanosti. Seriál dosiahol na serveri Rotten Tomattoes perfektné skóre 84% a na IMDB má hodnotu 8,5 (pri viac ako 51 tisícoch hodnotení), čo predstavuje zásadné hodnoty na to, aby sa Odovi podarilo prelomiť smolu hraných manga adaptácií a opäť tu môže vzniknúť krásny fenomén. Z počiatočného skepticizmu skalného fandomu sála obrovské nadšenie a každý deň obľubuje Luffyho a jeho pirátov množstvo nových divákov a diváčok.
One Piece - Scéna - Kaya a jej verný služobník Klahadore... alebo?
One Piece - Scéna - Kaya a jej verný služobník Klahadore... alebo? / Zdroj Disclaimer
A na koniec sľúbená kritika českého dabingu. Alebo nie? Takto – výber hlasov dabingového osadenstva je skvelý, hodí sa na každú postavu, akoby sa ten feeling z tvorby seriálu preniesol aj na dabing. Mám ale výhrady k tomu, ako sa prekladajú niektoré zaužívané slovné spojenia, ktoré sa zachovali v pôvodnom, teda anglickom znení, a boli s pirátskym svetom spájané počas celej ságy. Mám na mysli hlavne preklad One Piece a Grand Line, pretože je pomerne nešťastný a úsmevný. Je to našťastie ale iba škvrnka, a preto sa dá nad tým ľahko mávnuť rukou. Svoje kúzlo má seriál v anglickom dabingu, no najmä v japonskom pôvodnom znení, v ktorom jednotlivých hercov a herečky nahovorili presne tí istí umelci a umelkyne ako v animovanej podobe. Skúste a dostane sa vám zas o niečo lepší pocit z tejto adaptácie.

Záver

Kto ešte nevidel One Piece Live Action, nech tak zaraz urobí, lebo ma napáli! A to by asi nikto nechcel, nakoľko už mám kúpený slamený klobúk a hľadám Dračie ovocie. Hraná adaptácia kultovej predlohy sa podarila na jednotku s hviezdičkou – a čo je najdôležitejšie, nie je určená iba pre existujúcich fanúšikov, ale pre všetkých, ktorí sa chcú baviť, báť sa a stráviť čas pri skvelom filmovom zážitku. Herecké výkony, scenár, vizualizácia, kamera, hudba ako aj všetko ostatné robí z tohto počinu momentálneho víťaza seriálu roku. Tak sa do toho smelo pustite. Nebudete ľutovať.
Hodnotenie: 100%
________________________________________
One Piece Live Action
Krajina pôvodu: Japonsko
Výroba: Japonsko, Netflix, 2023, 8 x 49-64 min
Jazyk: japonský, anglický, český
Žáner: fantasy, dobrodružný, akčný, dráma, komédia
Predloha: Eiičiró Oda
Réžia: Marc Jobst, Tim Southam, Josef Kubota Wladyka, Emma Sullivan
Scenár: Tom Hydman, Steven Maeda, Matt Owens, Ian Stokes
Hudba: Sonya Belouvsova, Giona Ostinelli
Hrajú: Iňaki Godoy, Mackenyu, Taz Skylar, Emily Rudd, Jacob Romero, McKinley Belcher III, Vincent Regan, Jeff Ward, Morgan Davies, Peter Gadiot, Ian McShane (rozprávač), Aidan Scott a ďalší

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

One Piece

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

One Piece