Ukážka: Peter Jelínek - Nocte Exeo

Ak máte radi steampunk a tvorbu Petra Jelínka, určite nesmiete obísť jeho novinku Nocte Exeo, z ktorej úkážku vám prinášame.
cyberstorm
Filmová história scifi
Nocte Exeo. Prvé vydanie (Enribook, 2023)
Nocte Exeo. Prvé vydanie (Enribook, 2023) Disclaimer
Zbierka príbehov Nocte Exeo je venovaná vedľajším postavám "norrovského univerza." Prezradí nám, kto a prečo vychádza za noci a čo vlastne vonku robí.
Princezná Vaisali dostane svoj prvý samostatný prípad. Popri vyšetrovaní sa okúpe v šťankách a zatancuje si s pamiatkou po starej mame. Podarí sa jej však zistiť, kto prináša oheň na nábrežie Temže?
Halócentrála si, vďaka schopnosti cestovania v čase a priestore, stihne zajazdiť na kentaurovi a zoznámi sa s bratancom Rotha Forgersona i spodinou sveta homunkulov!
Epriham Rutherford sa pri lúštení kryptografickej záhady zamiluje do podstatne staršieho dievčaťa pochybných mravov.
Mechanik Bert Rumbledale nájde artefakt po legendárnej matematičke a okolie bude vyskakovať z kože. Doslova.
Catherine Havebridgeovú navštívi priateľka z detstva a posedia si nad šálkou čaju v príjemnej atmosfére augustového popoludnia!
Astrál Ábel si spomenie na dávne časy z počiatku Všehomíra, keď bol ešte nefajčiarom.
Vrátime sa do Norrovej temnej mladosti. V príbehu vystupujú madam Zenóbia, skazená kráľovská krv a fantazmy s odhalenými ňadrami!


Peter Jelínek - Peter Jelínek
_
Peter Jelínek (*1977) je fantasta, steampunker, pankáč. Kedysi študoval potravinárstvo, chémiu, biológiu a pedagogiku, ale v týchto odboroch nepracuje. Fachá v továrni a keď má čas a chuť, píše alebo sa venuje samovzdelávaniu. Literárnych súťaží sa zo zásady neúčastní, ale je známy tým, že raz v tombole vyhral televízor. Dvakrát. Tvrdí o sebe, že nie je spisovateľ, ale „škrabák“. Z nejakého dôvodu mu to ľudia neveria.
Vo vlastnom náklade vydal zbierku brakových poviedok venovaných vyšetrovateľovi paranormálnych javov Terenceovi Norrovi – Norr, ochraňuj Britániu! (2016), kde vo vedľajších úlohách vystupujú alebo sú aspoň zmienené literárne postavy z diel 19. storočia. Naviazal na ňu krátkym románom Alternauti (2018), v ktorom rozvíja Norrove dobrodružstvá. V nasledujúcom roku vydal vo vydavateľstve Enribook alternatívno-historický steampunkový román Le Sabotage (2019) s akčnými a hororovými prvkami. Popisuje v ňom boj francúzskych anarchistov proti biometalicky vylepšenej vládnucej vrstve. Do „norrovského“ univerza sa vrátil v novele Tekeli-li (2022) a nesk;r aj v zbierke poviedok Nocte Exeo (2023), pričom oboje popisujú dobrodružstvá vedľajších postáv známych z prvých dvoch kníh.
Okrem písania trávi voľný čas s motorkou, cestovaním, psom a cosplaymi. Patrí k fanúšikom literatúry viktoriánskej a pulpovej éry, užíva si Burroughsa, Verna či Wellsa (fandom.sk-doplnené)

Peter Jelínek – Nocte Exeo
Séria: Norr #4
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 416
Väzba: mäkká / brožovaná
Obálka a ilustrácie: Martin Cuco Luciak a Tomáš Kirner
ISBN: 978-80-89948-81-9

Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Nocte Exeo

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Nocte Exeo