Ukážka: Peter S. Beagle - Posledný jednorožec

Legendárny Posledný jednorožec Petra S. Beagla patrí k najvýznamnejším dielam fantasy a my si ho konečne môžeme vychutnať v slovenčine!!!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Posledný jednorožec. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2023)
Posledný jednorožec. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2023) / Zdroj Disclaimer
Odnepamäti žila jednorožka v lese, kam ani smrť nedočiahla svojimi pazúrmi. Panny, ktoré boli požehnané zazrieť aspoň záblesk jej krásy, zažili také očarenie, že naň nikdy nezabudli. Ale za hranicami jej zázračnej ríše sa šírili temné šepoty a zvesti, ktoré si nemohla nevšimnúť: „Zo sveta zmizli všetky jednorožce."
Za pomoci nešikovného kúzelníka a nezlomnej starej dievky sa vydáva zistiť pravdu o jednorožcoch. Každý jej krok však sprevádza strach, že ani jej nesmrteľná múdrosť nezmôže nič vo svete, kde kliatba šialeného kráľa a stelesnená hrôza jestvujú len preto, aby priviedli posledného jednorožca do záhuby...


Peter S. Beagle
_
Peater S. Beagle je americký autor fantasy, v súčasnosti jedna z najvýraznejších tvárí žánru. Narodil sa 20. apríla 1939 v New Yorku. Spisovateľom sa chcel stať už ako dieťa, publikovať začal v stredoškolskom časopisu. V roku 1959 dokončil bakalárske štúdium tvorivého písania a španielčiny, potom strávil rok cestovaním, navštívil Európu a ďalší rok strávil na Stanforde ako študent Stegnerovy spoločnosti tvorivého písania. Čoskoro sa presťahoval do Kalifornie a stal sa spisovateľom a publicistom z povolania, nejaký čas bol tiež profesionálnym muzikantom.
Prvýkrát zaujal románom A Fine and Private Place (1960) (č. ako Poklidné a tiché místo (Triton/Argo, 2011)), láskavým príbehom o láske a smrti, o túžbe po živote i strachu z neho. Až v roku 1968, o celých osem rokov neskôr, napísal slávny citlivý fantasy román The Last Unicorn (s. ako Posledný jednorožec (Slovart, 2023)). Príbeh o poslednej jednorožkyni, ktorá hľadá zvyšok svojho druhu, sa stal priam kultovou záležitosťou po tom, čo ho v roku 1982 preniesol do podoby rovnomenného americko-japonského animovaného filmu preniesla trojica Arthur Rankin Jr., Jules Bass a Masaki Iizuka. Hoci za román nezískal Beagle ani jednu z hlavných žánrových ocenení, vyskytuje Posledný jednorožec v celom zástupe best of rôznych magazínov. Z ďalších diel určite stoja za zmienku romány The Folk of the Air (1986), The Innkeeper's Song (1993) a Tamsin (1999).
Do sveta jednorožcov sa o mnoho rokov neskôr vrátil Hugom a Nebulou ocenenou novelou Two Hearts (2005) (č. ako Dvě srdce, IN: F&SF 2006/03) a niekoľkými ďalšími textami, ako napr. The Green-Eyed Boy (2016), Schmendrick Alone (2017), ktoré sa týkajú priamo kúzelníka Schmedricka, poviedkami The Story of Kao Yu (2017) a My Son Heydari and the Karkadann (2017) rozprávajúcimi príbehy iných mytologických bytostí, ale aj starším titulom Olfert Dapper's Day (2012) (všetky dosiaľ uvedené vyšli v zbierke The Overneath (2017)), či len nedávno vydanou novelou Sooz (2023), ktorá vyšla spolu so spomínanou novelou Two Hearts v zbierke The Way Home (2023). Jednorožcov sa týka aj novela In Calabria (č. ako V Kalábrii (Argo, 2017)), hoci sa v magickom svete Posledného jednorožca neodohráva. Peter S. Beagle má na svojom konte vyše šesťdesiat poviedok a iných kratších prác zozbieraných v dvanástich zbierkach, z ktorých mu tento rok vyšiel pod názvom The Essential Peter S. Beagle (2023) dvojzväzkový výber toho najlepšieho, čo kedy napísal.
Okrem vlastnej poviedkovej tvorby sa často v spolupráci inými editormi podieľal na zostavovaní antológií, či už išlo o The Secret History of Fantasy (2010), The Urban Fantasy Anthology (2011) alebo The New Voices of Fantasy (2017), za ktorú získal v r. 2018 cenu World Fantasy Award. K milovaným jednorožcom sa vrátil aj tu v podobe Peter S. Beagle's Immortal Unicorn (1995) alebo The Unicorn Anthology (2019).
V roku 2011 získal Peter S. Beagle ocenenie World Fantasy Award za celoživotný prínos a v roku 2018 bol poctený cenou Damon Knight Memorial Grandmaster Award a stal sa tak v poradí 34. Veľmajstrom SFFH.



Peter S. Beagle – Posledný jednorožec
Pôvodný názov: The Last Unicorn (1968)
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 256
Väzba: tvrdá
Preklad: Lucia Nižníková
ISBN: 978-80-556-6092-9
Odkazy:

Vydavateľstvo Slovart
Vydavateľstvo Slovart Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB