Ukážka: Jan Kotouč - Strnadův efekt

Ukážka zo Strnadovho efektu, novej knihy od Jana Kotouče.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Strnadův efekt. Prvé vydanie (Brokilon, 2023).
Strnadův efekt. Prvé vydanie (Brokilon, 2023). / Zdroj Disclaimer
Matej Strnad viedol relatívne spokojný, obyčajný život. Možno by rád viac vídal svojho syna z prvého manželstva, rád by mal lepšiu prácu a rozhodne by chcel niečo zlepšiť vo svojom milostnom živote, ale vlastne bol spokojný.
Potom sa ale po celej Zemi začali objavovať podivné mimozemské portály. Z nich vychádzalo žiarenie, ktoré pomaly zabíjalo ľudstvo. Matej by túto katastrofu býval vnímal s podobnou zdesenou bezmocnosťou ako zvyšok ľudstva, lenže jeden takýto portál sa náhodou objavil priamo pred ním.
Všetci okolo Mateja zahynuli, on sa prebudil v nemocnici s mimozemským kusom technológie v tele a schopnosťou zatvárať portály. Lenže z portálov začali vyskakovať podivné chrómové monštrá, ktorých jedinou úlohou je Mateja zabiť.
Matej Strnad, skladník z Mosta, eskortovaný armádou Českej republiky, musí teraz zatvárať portály a tým zachrániť ľudstvo. Matej tomu hovorí „bizarná schopnosť, o ktorú sa neprosil“. Zvyšok sveta tomu hovorí…Strnadov efekt


Jan Kotouč
_
Jan Kotouč (1987) sa narodil v Prahe, kde neskôr aj vyštudoval University of New York Prague v obore masmédiá a komunikácia.
Ako autor s orientáciou na žáner military sci-fi a v poslednej dobe i na alternatívnu históriu patrí medzi stálice českej science fiction literárnej scény. Už od mala ho fascinovali fantastické príbehy, neskôr sa našiel najmä v knihách z prostredia Star Wars, najmä od autorov ako Michael Stackpole a Timothy Zahn. Posledného menovaného považuje spolu s Davidom Webberom, autorom série o Honor Harrington, za svoje najväčšie literárne vzory.
Jeho prvým dielom bola poviedka Příliš blízké setkání, ktorá sa v roku 2008 umiestnila v Cene Karla Čapka a bola vytlačená v zborníku Mlok 2008. Tá sa neskôr v prepracovanej podobe stala prvým kamienkom v knižnej sérii Sektor Hirano, ktorá dosiaľ číta osem kníh. V roku 2013 prispel do pulpovej série Agent JFK novelou Invaze. Ďalší cyklus, na ktorom začal Kotouč v roku 2019 pracovať je cyklus Centrální impérium, ktorú zároveň vydal aj v anglickom jazyku pre americký trh. Neskôr sa zameral na cyklus alternatívnej histórie s názvom České země, v ktorom nechal v polovici devätnásteho storočia po dopade asteroidu zmiznúť väčšinu západnej Európy pod hladinu mora. Jeho poviedková činnosť trocha zaostáva za tou knižnou, z celkových pätnástich publikovaných poviedok mu vyšla väčšina v domácich antológiách, hoci časť možno nájsť i v periodikách ako Pevnost alebo XB-1, či dokonca v slovenskom Jupiteri.
Jeho najnovším dielom je román Strnadův efekt (Brokilon, 2023).
Za svoj dvojdielny román Tristanská občanská válka získal cenu Kniha roka 2011 v ankete Aeronautilus). Medzinárodného ocenenia sa dočkal v roku 2012, kedy od Európskej spoločnosti sci-fi a fantasy dostal cenu Encouragement Award pre nádejných nováčikov.
Jan Kotouč dodnes žije v Prahe, kde od roku 2015 vyučuje predmet Literárna fantastika a Tvorivé písanie na svojej alma mater. Je pravidelným návštevníkom conov, kde často prednáša, a občas tiež vyplodí nejakú múdrosť na svojej osobnej stránke www.jan-kotouc.cz.

Jan Kotouč - Strnadův efekt
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 350
Väzba: pevná / viazaná s papierovým obalom
Obálka: Tomáš Flak
ISBN: 978-80-7456-540-3
Odkazy:

Vydavateľstvo Brokilon.
Vydavateľstvo Brokilon. Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB