Akčná manga Spriggan prichádza po tridsiatich rokoch na obrazovky ako anime!

Starodávna mimozemská civilizácia zanechala na Zemi relikvie ukrývajúce nebezpečnú moc. Na to, aby sa nedostali do nepovolaných rúk, sú do boja povolaní agenti z mocnej korporácie. Lov na artefakty začína!
Arcey
Podporte scifi.sk
Minulý rok spoločnosť Netflix priniesla divákom remake mangy Spriggan zo začiatku deväťdesiatych rokov. Pôvodná verzia vychádzala v rokoch 1989 - 1996 a mala dokopy jedenásť zväzkov, plus jeden špeciálny. Najnovšie anime vychádza z predlohy autorskej dvojice Hiroši Takašige a Rjódži Minagawa, pričom jednotlivé epizódy voľne nadväzujú na rovnomenný film z roku 1998.
Spriggan (2022) - reklamný plagát
Spriggan (2022) - reklamný plagát / Zdroj Disclaimer
Poďme sa teda spolu na nový Spriggan pozrieť trocha detailnejšie.
Dávno pred úsvitom ľudstva obývala našu planútu vyspelá mimozemská civilizácia. Ich technológie a vedecké objavy boli na oveľa vyššej úrovni než čokoľvek, na čo mohol moderný človek na sklonku 20. storočia pomyslieť. Dávni obyvatelia Zeme svoju moc i vedomosti vložili do artefaktov a ukryli ich po celom svete. Až s príchodom satelitov a moderných vedeckých poznatkov sa podarilo tieto objekty lokalizovať, čo prinieslo veľké problémy na spoločenskej i politicko-mocenskej úrovni. Túžili sa ich totižto zmocniť všetky svetové veľmoci. Niet sa čomu čudovať, pretože spomenuté technológie mohli tomu, kto ich objaví priniesť výhodu v boji o nadvládu na planéte. Po dlhodobom konflikte medzi Sovietskym zväzom a Západom sa tak na scéne objavuje hrozba novej vojny.
Našťastie je tu organizácia ARCAM a jej špeciálni agenti, ktorí sa snažia ochrániť mimozemské artefakty pred ich zneužitím a za cenu mnohých životov udržujú krehký mier. Relikvie sú vskutku mocné predmety schopné manipulovať s myšlienkami ľudí, časom, priestorom či dokonca s realitou samotnou . Mnohé z nich sú dôverne známe a v seriáli nájdeme zmienku o krištáľovej lebke či Noemovej arche.
Spriggan: Then Vs Now Disclaimer
Hlavnou postavou je šestnásťročný chlapec Yu Ominae, špeciálny agent korporácie ARCAM a súčasne študent strednej školy v Tokiu. Na jednej strane pôsobí krehko a príliš mlado na to, aké zažíva akcie, avšak je jasné, že si prešiel ťažkým výcvikom, aby sa stal jedným z najlepších. Yu rozhodne nepatrí medzi statické postavy, práve naopak. Vyvíja sa a divák so zaujatím sleduje jeho posun smerom ku komplexnému charakteru. Ako mladý agent túžiaci po dobrodružstve dáva spočiatku prednosť misiám oproti školským akciám. Časom však prichádza do kontaktu so stále ďalším a ďalším nebezpečenstvom a postupne si uvedomuje že v reálnom svete záleží úplne na iných veciach.
Súčasťou príbehu je neustály konflikt s rôznymi nepriateľskými silami. Našťastie majú agenti materiálnu i logistickú podporu z ARCAMu. Práve odtiaľ majú rôzne technické vylepšenia, ako napríklad ochranný oblek, vďaka ktorému sú takmer neporaziteľní a môžu sa po hlave vrhať do každej misie. Úsmev na tvári však vyvolá zistenie, že hoci oblek dokonale chráni väčšinu tela, hlava nie je chránená vôbec. Yu si slabinu uvedomuje a aj preto počas akcie sledujeme scény, kde si hlavu uprostred boja kryje rukami. Ani s oblekom tak nepôsobí nezraniteľne a v každom diely narazí na protivníka, ktorý je pre neho rovnocenným súperom. Iba s vynaložením všetkých svojich síl, či za pomoci ďalších agentov sa Yu dokáže vysporiadaťs protivníkom..
Ostatné postavy v podstate hrajú druhoradú úlohu, ale v prípade veliteľa, bývalého trénera alebo známej lovkyne pokladov sa divákovi ukážu realistické a veľmi plastické osoby. Je vidieť, že autori sa dokázali s jednotlivými charaktermi pekne vyhrať. Istú rolu hrajú aj chlapcove spolužiačky, no tie vôbec netušia, že žije dvojaký život a považujú hrdinu za flákača.
Prvá séria (áno, predpokladá sa pokračovanie) má šesť epizód. Každá z nich sa zameriava na iný artefakt a jeho moc, a na to, ako sa s ním vysporiadajú. Nie každý objekt sa totiž podarí zachrániť a niekedy si musí hrdina vybrať, ako sa zachová a koho alebo čo zachráni. Dej je veľmi rôznorodý a zatiaľ čo v jednej časti sledujeme boj s vojakmi s najmodernejšou výbavou, v ďalšej budeme s napätím sledovať ako sa mŕtvoly prebudia v prekliatom lese.
Niektoré z artefaktov: svätyňa ohňa, plameň z Megidda, křišťálová lebka, Noemova archa
Niektoré z artefaktov: svätyňa ohňa, plameň z Megidda, křišťálová lebka, Noemova archa Disclaimer
Anime obsahuje množstvo klišé, čo však nie je na škodu a mnohí diváci určite privítajú ich zaujímavé spracovanie. Treba si ale uvedomiť, že predloha vznikla v čase, keď prevažovali podobné stereotypy hlavných hrdinov ako v tomto diele. Spriggani sú totiž muži so silným supermanovským „komplexom“ a tak má divák pocit, že špeciálny agenti sú takmer neporaziteľní. Našťastie je tento fakt dobre vyvážený silnými protivníkmi, neúspešnými misiami či tým, že aj hlavný hrdina krváca a stráca mnohých blízkych.
Na réžii sa podieľali viacerí režiséri, najmä Hiroši Kobajaši a Kóiči Čigira, ktorí spolupracovali na každej epizóde. Z hľadiska spracovania si seriál drží latku pomerne vysoko od prvej až po poslednú časť a nie je citeľný takmer žiaden pokles kvality scenáru. Jediné, čo azda môže divák vytknúť, je približne rovnaký priebeh každej epizódy, hoci záver je vždy riešený originálne a svojrázne.
Spriggan | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Po vizuálnej stránke sú v Spriggane v rôznej miere využité ručne kreslené i počítačom generované animácie. Pri tradičnej kresbe máte pocit, že je animácia plynulá a plná realistických pohybov, no v momente ako sa skombinuje s CG, tak sa akcia výrazne spomaľuje. Divák môže mať pocit, že sú postavy v takom momente stuhnuté a obraz môže miestami pôsobiť rozsekane. Čo sa však týka originálnych objektov, detailov a prostredia, ide o veľmi vysokú kvalitu zobrazenia.
O sprievodnú hudbu sa postaral Jukio Nagasaki, známy z anime Bleach, Dragon Ball a mnohých ďalších. Zvuk i jednotlivé skladby vizuálnu i príbehovú stránku veľmi vhodne dopĺňajú, nedá sa však hovoriť o plnohodnotnom soundtracku. Napriek tomu budete mať z hudobných motívov dobrý pocit. Úvodná znelka je akčná, svieža a bohatá na tóny a ukazuje v akom duchu sa seriál nesie.

Záver: Najnovšia anime adaptácia Sprigganu ukázala v prvej sérii veľký potenciál. Je plná realistických postáv, zaujímavých zápletiek a neustáleho konfliktu, z ktorého plynú rôzne riešenia. Seriál má našliapnuté na to, aby sa v prípadných pokračovaniach pevne udomácnil na televíznych obrazovkách a zaradil sa medzi kvalitné diela, čo sa týka obsahu aj prevedenia.

Hodnotenie: 90%

Spriggan / Supurigan
Krajina pôvodu: Japonsko
Výroba: Japnsko, Netflix, 2022, 6 x 44-47 min
Jazyk: japonský, anglický
Žáner: sci-fi
Predloha: Hiroši Takašige, Rjódži Minagawa
Réžia: Hiroši Kobajaši, Kóiči Čigiria, Šigeki Awai, Tošijuki Kató, Šingo Tanabe
Hudba: Jukio Nagasaki
Hrajú: Čiaki Kobajaši, Jošimasa Hosoja, Jóhei Azakami, Ajumu Murase, Kan Narita, Marija Ise, Kendži Hamada, Akio Ócuka, Tecu Inada, Rjóta Takeuči

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Spriggan

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Spriggan