Ukážka: Juraj Červenák - Ostrov bohýň

Za chvíľu nám vychádza posledný Černokňažník! Tešíte sa?
cyberstorm
Filmová história scifi
Ostrov bohýň. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023)
Ostrov bohýň. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2023) Disclaimer
Príbehy zo sveta černokňažníka Rogana:
Vedma Mirena vo vrchoch okolo posvätnej hory Sitno zisťuje, prečo po objavení prastarej bane začali miznúť miestni kopáči i ozbrojené stráže. Potulný bojovník Valgor sprevádza kupecké vozy cez močariská obostreté pochmúrnymi povesťami. Rogan a jeho vlčí sprievodca Goryvlad čelia v odľahlých horách krvilačnej bytosti z dávnych čias. Neskôr sa pridajú k výprave proti nebezpečným strigám, ktoré unášajú deti na svoj riečny ostrov chránený tajomnou bohyňou. Po mnohých rokoch sa Rogan a Goryvlad stretávajú s vyslancami Konštantínom a Metodom a čelia temným silám i svojmu konečnému osudu.
Čistokrvná slovanská fantasy z pera Juraja Červenáka. Poviedky a novely vznikali od 90. rokov až po súčasnosť, tie skôr vydané sa k čitateľom vracajú vo výrazne prepracovanej podobe.
Kniha obsahuje príbehy:
Kvapka krvi
Na piaď chlap, na lakeť brada
Krvavá panna a veľký zlý vlk
Ostrov bohýň
Vierozvestcovia



Juraj Červenák
_
Juraj Červenák (1974) je slovenský spisovateľ s bohatou publikačnou činnosťou v slovenskom, českom a poľskom jazyku. Pochádza z obce Vyhne, kde prežil prvé roky života, ale od školopovinných čias žije v neďalekej Banskej Štiavnici. Po ukončení štúdia na gymnáziu v roku 1992 prešiel rôznymi povolaniami od člena strážnej služby až po vedúceho kina či pracovníka na oddelení kultúry mestského úradu. Od roku 2005 je profesionálnym spisovateľom a publicistom.
Knižne debutoval v roku 1993, odvtedy vydal vyše tri desiatky kníh. Presadil sa ako autor historickej fantasy so slovanskými motívmi. Cyklus Černokňažník, na ktorý nadväzuje voľný cyklus Čierny Rogan, sa odohráva v 9. storočí počas bojov s Avarmi a utvárania prvých slovanských kniežatstiev. Dvojdielny román Bivoj umiestňuje príbehy zo Starých povestí českých do reálneho priestoru a kontextu na sklonku 7. storočia. Trilógia (v prepracovanom a doplnenom slovenskom vydaní tetralógia) Bohatier sleduje osudy hrdinov ruských bylín počas výbojov kyjevského kniežaťa Svjatoslava. V samostatnom románe z doby bronzovej Sekera z bronzu, rúno zo zlata sa bájni Argonauti plavia po Dunaji až na územie dnešného Slovenska.
Jeho tvorbu charakterizuje postupný odklon od rýdzej mytologickej fantasy k historickému románu. Svedčí o tom najmä epická séria o protitureckých vojnách Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Autorovým komerčne najúspešnejším dielom je cyklus dobových detektívok Kapitán Stein a notár Barbarič o vyšetrovaní zločinov za vlády Rudolfa II. na prelome 16. a 17. storočia. V sérii zatiaľ vyšlo osem románov (ten posledný s názvom Pre hrsť dukátov v roku 2021). Červenák napísal aj zbierku rozprávkovo-dobrodružných povestí pre mladších čitateľov Legendy Zlatého mesta, ktorá slúži ako príbehový podklad pre vzdelávací projekt Živá učebnica. Svoje poviedky a novely publikoval v mnohých antológiách a v časopisoch Fantázia, Pevnost či Ikarie. Anglický preklad poviedky Z posvätnej vody zrodená sa objavil na stránkach legendárneho magazínu Weird Tales.
Nedávno vydanou knihou je Zakliaty kláštor, prvý diel novej série Šarkanove poklady, v ktorej umne mieša motívy westernu, Slovenska 19. storočia, gotického hororu, ľudového folklóru a gemerskej prírody. V roku 2023 ohlásil návrat do cyklu Černokňažník v podobe knihy Ostrov bohýň, ktorú plánuje vydať vydavateľstvo Artis Omnis.
Je držiteľom viacerých žánrových ocenení vrátane Ceny Fantázie, Ceny za najlepšiu fantasy či Ceny Akadémie sci-fi, fantasy a hororu za najlepšiu českú a slovenskú knihu roka (obdržal ju trikrát za romány Krvavý oheň, Biela veža a Diablova pevnosť). Za román Diabol v zrkadle získal Cenu Vladimíra Neffa za najlepší český / slovenský historický román roku 2016.

Juraj Červenák – Ostrov bohýň
Séria: Černokňažník #9
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 288
Väzba: pevná
Obálka: Michal Ivan
ISBN: 978-80-82011-85-5
Odkazy:
Vydavateľstvo Artis Omnis.
Vydavateľstvo Artis Omnis. / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB