Ukážka: Kristýna Sněgoňová & Lukáš Vavrečka (eds.) – Hlubiny města

Tajomné mestá, megapolisy budúcnosti či urban fantasy prepletané dávnou mágiou. To všetko nájdete v knihe Hlubiny města, nanjnovšej antológii z vydavateľstva Epocha a v nasledujúcej ukážke.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Hlubiny města. Prvé vydanie (Epocha, 2023).
Hlubiny města. Prvé vydanie (Epocha, 2023). / Zdroj Disclaimer
Čo sa skrýva pod omietkou, chodníkmi a cestami, alebo dokonca pod celými mestami? Známi českí spisovatelia a spisovateľky naprieč žánrovou i nežánrovou literatúrou sa nechali inšpirovať mystériom miest, ich zákutiami, komínmi i kanálmi, legendami i mocným kúzlom. Chcete zastaviť sa v Ríme? Stratiť sa v uliciach súčasného Krakova či postapokalyptického Londýna, prechádzať Barcelonu vo sne alebo navštíviť vesmírne Lamaris? A čo domáca pôda? Koľko nástrah ukrývajú Pardubice, Praha, Frýdek-Místek alebo ako málo stačí, aby vás pozrelo Brno – a to doslova? Jediný krok a prechádzky mestom už nikdy nebudú rovnaké!
S predslovom Bena Aaronovitcha.
V knihe nájdete nasledujúce poviedky:
Dalibor Vácha - Česká mlátička
Pavel Renčín - Poslední brána
Jan Štifter - Zavařovačky
Lukáš Vavrečka - Vlčice
Petr Stančík - Dutý septagon
Martin Paytok - Rutina
Přemysl Krejčík - Pan Twardowski
Veronika Fiedlerová - Zakantum
Luna ve spletitých uličkách - Františka Vrbenská
Vilma Kadlečková - Lamaris hoří
Michaela Merglová - Špatný den
Vilém Koubek - Dno výkopu
Lucie Lukačovičová - Splnit si sen
Anna Bolavá - Tyhle věci neexistujou
Kristýna Sněgoňová - Pan Frýdek a slečna Mýstek



Kristýna Sněgoňová
_
Kristýna Sněgoňová je tak trochu záhadná žena, mladá spisovateľka, ktorá sa pred niekoľkými rokmi vynorila odnikiaľ, aby následne začala s prehľadom víťaziť v žánrových súťažiach a dobývať jednu cenu za druhou. Je niekoľkonásobnou Lady Řádu fantasy aj Nositeľkou meča, víťazkou Ceny Karla Čapka a držiteľkou Mloka, rovnako ako súťaží typu Vidoucí a iných.
Svoju literárnu kariéru začala výhrou v súťaži O brahmíní vemeno poviedkou Zrůdy by měly držet spolu (2009) a po tvorivej pauze, počas ktorej sa venovala športu, napísala nespočet poviedok a noviel, pretože ocenenie vemenom zaväzuje. Pre radosť svojej rodiny z Vaultu šílené brahmíny napísala aj poviedku, ktorá sa stala základom pre Krev pro rusalku - volala sa Krvavý kožíšek a vzbudila vtedy len všeobecné sklamanie, že sa nejedná o dievčenské román o strate panenstva. Jej diela sú k nájdeniu v mnohých zborníkoch, v časopise Pevnost sa prvýkrát objavila ako víťazka súťaže Vidoucí s poviedkou Zadostiučinění (Pevnost 03/2015), v roku 2017 si to zopakovala s poviedkami O snílcích a snovačích (Pevnost 03/2017) a Sobotní směna (Pevnost 12/2017). Jej poviedky sa stále pravidelnejšie objavujú aj v antológiách, ako napríklad Ve stínu Říše (2017), kde ohromila a vydesila príbehom Na vlastní kůži, alebo vo voľnom pokračovaní antológie Ve stínu apokalypsy (2018).
V súčasnosti sa spolu s Františkom Kotletom podieľa na románovej sérii Legie. (epocha.cz)

Lukáš Vavrečka
_
Lukáš Vavrečka (1987) pochádza z Vysočiny, ale od roku 2006 žije v Pardubiciach, kde vyštudoval odbor Kultúrne dejiny. Veľa rokov strávil prácou ako publicista, nakladateľský redaktor, vyučujúci alebo jazzový pianista.
Ako spisovateľ sa často pohybuje na pomedzí fantastiky a spoločenskej prózy. Miluje mestá a ich mystérium, čo napokon dal najavo už postapo steampunkovým románom o útočisku civilizácie s názvom Mesopotamis (2018). Neskôr na seba upozornil dobrodružným krimi románom z alternatívnej histórie plnej Teslových vynálezov Tesla noir (2020), ktorý sa v roku 2021 dočkal aj audioknižného vydania. Ako popularizátor počúvania hovoreného slova spoločne s Klárou Smolíkovou napísal knihu o audioknihách Nečtu! Poslouchám (2022).
Jeho poviedky sú k nájdeniu okrem iného v časopise Pevnost a pravidelne sa objavujú aj v antológiách ako napríklad Zákon génu (2022), kde sa dystopickým príbehom Eden vrátil pred udalosti románu Mesopotamis, alebo v antológii Jiný kraj (2023), ktorej cieľom je prienik literárnej fantastiky s aktuálnymi spoločenskými témami.

Kristýna Sněgoňová & Lukáš Vavrečka (eds.) – Hlubiny města
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 472
Väzba: pevná s papierovým obalom
Obálka/Ilustrácie: Ailiniel Tarwari
ISBN: 978-80-278-0116-9
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB