Ukážka: Steve Erikson – Dům mrtvých

Pomaly sa blíži dátum nového vydania druhého príbehu z Malazskej knihy padlých, takže ja čas na ukážky z Domu mrtvých!
cyberstorm
Filmová história scifi
Dům mrtvých. Obálka tretieho českého vydania (Planeta9, 2022)
Dům mrtvých. Obálka tretieho českého vydania (Planeta9, 2022) / Zdroj Disclaimer
Na svätej púšti Raraku zhromažďuje veštkyňa ša'ik vojsko vyznávačov Knihy Apokalypsy. Hodlá rozpútať Smršť a postaviť sa do čela povstania, ktoré zatiahne Malazskú ríšu do jedného z najkrvavejších konfliktov, aké kedy spoznala. Strašný vír náboženského fanatizmu i krvilačnosti čoskoro zmetie celé mestá a dá vzniknúť legendám.
Paliči mostov sú zničení a ich zvyšky postavené mimo zákona. Šumár a asasín Kalam chcú úder vrátiť aj s úrokmi a tvrdohlavo sa prebíjajú k mýtickému cieľu: tajomnému Domu mŕtvych. Lenže uprostred vražednej vojny nejde nič podľa plánu - zvlášť keď z diaľky ťahá za nitky sám boh tieňa, nevypočítateľný Tieňupán.
Medzitým Coltain, charizmatický veliteľ malazskej Siedmej armády, vedie svojich vojakov do poslednej bitky za záchranu životov tridsaťtisíc utečencov. Jeho Psia reťaz zvádza zápas s púšťou, presilou nepriateľov aj intrigami vo vlastných radoch. Ako ďaleko je možné zájsť v snahe o nemožné? Na konci cesty plnej krvi a sĺz čaká prístavné mesto Aren, ale sľubuje záchranu, alebo skazu?
Svätá púšť zvoľna vydáva svoje tajomstvá. Z Domu mŕtvych vedie mnoho ciest, k nemu však iba jediná. Tí, ktorí sa po nej vydajú, už nikdy nebudú ako predtým.



Steven Erikson
_
Steven Erikson (1959) sa v skutočnosti volá Steve Rune Lundin. Pseudonym si zvolil podľa rodného mena svojej matky, milovníčky dobrodružných románov. Narodil sa v kanadskom Toronte 7.10.1959.
Vyštudoval archeológiu a antropológiu a 18 rokov jazdil po vykopávkach v Južnej a Strednej Amerike. Tak spoznal aj svoju ženu. Spolu sa presťahovali do Anglicka, kde však nemohol nájsť zodpovedajúce miesto, takže bol nútený vykonávať rôzne kancelárske práce.
Na ne sa konečne mohol konečne vykašlať až vo chvíli, keď jeho Gardens of the Moon (č. ako Měsíční zahrady) vydané v roku 1999 zožali obrovský úspech. Autorova popularita má aj svoju príjemnú stranu - patrí k najlepšie plateným autorom tohto žánru. Teraz sa venuje iba písaniu, jeho cyklus Malazan Book of the Fallen (č. ako Malazská Kniha padlých) má už kompletných desať plánovaných dielov i humornú novelu Blood Follows (č. ako Potoky krve), popisujúcu dobrodružstvo nekromantov Korbala a Bauchelaina a ich lokaja. Okrem toho pracuje na dvoch sériách odohrávajúcich sa pred, ságou (The Kharkanas Trilogy a Path to Ascendancy) a na sequeli v podobe The Witness Trilogy. K tomu všetkému pribudla i šestica románov zo sveta Malazu od Iana C. Esslemonta.
Jeho obľúbenými autormi sú napríklad Tom Clancy, Robert Ludlum, Stephen King, Glen Cook a Ursula K. Le Guinová. V obľube má aj RPG hry, vychádzajúce zo systému GURPS.

Steve Erikson – Dům mrtvých
Pôvodný názov: Deadhouse Gates)
Séria: Malazská Kniha padlých #2 ( Malazan Book of the Fallen #2)
Vydavateľstvo: Planeta9
Rok vydania: 2023
Vydanie: tretie
Jazyk: český
Počet strán: 796
Väzba: tvrdá/viazaná s papierovým obalom
Preklad: Dana Krejčová
Obálka: Tomáš Kučerovský
ISBN: 978-80-88321-72-9
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB