Repete Avatara pod vodou (recenzia)

Druhý diel Avatara uchvátil vizuálom, avšak dejovo trošku sklamal.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Je to už trinásť rokov, čo James Cameron očaril divákov svojím epickým science fiction filmom Avatar. Tento film rozpovedal príbehy domorodých Na'Viov, ktorých domovinu, planétu Pandoru, chceli ľudia dobyť kvôli mimoriadne cennému prvku menom unobtanium. Jeden z dobyvateľov, Jake Sully, sa napokon pridal na stranu domorodcov a odrazil útoky technologicky pokročilejších ľudí. Vizuálne prekrásny film priniesol prevratnú 3D technológiu a napriek už prevarenej zápletke si získal mnohých fanúšikov. Teraz prichádza na scénu pokračovanie, ktoré nesie podtitul Cesta vody. Podarilo sa mu naplniť očakávania?
Nebudem vás napínať – za mňa nie úplne. Napriek tomu, že ide o rozhodne najkrajší film, aký som v kine videl za poriadne dlhú dobu, nemôžem sa zbaviť pocitu, že po stránke deja má film ešte väčšie problémy než nie príliš originálna jednotka. Postavy sa často nesprávajú logicky a jednotlivé zápletky vyzerajú síce v novom vodnom kabátiku nádherne, ale nemohol som sa zbaviť pocitu, že všetko sme už videli. A čo je najhoršie, veľká časť deja až podozrivo pripomína samotného prvého Avatara. Poďme si to rozmeniť na drobné.
Avatar 2 Avatar 2
Avatar 2 Disclaimer
Dejovo sme sa posunuli veru poriadne! Od udalostí posledného Avatara uplynulo viac než desať rokov a Sully, teraz vodca klanu Na'Viov, spolu so svojou ženou Neytiri vychováva rodinu pozostávajúcu zo synov Neteyama a Lo'Aka a dcér Tuk a Kiri. Zároveň prijal za svojho aj mladého Pavúka, syna Milesa Quaritcha, hlavného záporáka jednotky.
Poďme na prvé sklamanie dvojky Avatara. Cameron nám nedodal nijaký nový problém na riešenie, čeliť preto budeme opäť Quaritchovi. Ten má tentoraz nové silné Na'Vi avatarské telo. Možno by sa mu aj podarilo dokonale splynúť s džungľami Pandory, keby nenosil obrovský samopal a nechodil v kompletnej vojenskej uniforme. Logika jeho prenesenia do tela domorodého mimozemšťana preto hneď na začiatku dostáva trhlinu. Túto ale dokážeme prehliadnuť, neskôr ich bude oveľa viac.
Hneď na začiatku príbehu stretáva Quaritch Sullyho deti. Takmer okamžite mu dochádza, s kým má tú česť, preto sa rozhodne ich uniesť, aby vymenil životy detí za život otca. Na to však Sully nemieni pristať, a preto sa rozhodnú spolu s Neytiri pre boj. Podarí sa im deti vybojovať späť, strácajú však Pavúka, ktorý sa dostáva do zajatia a začína sa nepríjemné budovanie vzťahu medzi otcom a synom.
Avatar 2 Avatar 2
Avatar 2 Disclaimer
Sullyho reakcia je trošku pritiahnutá za vlasy, ale s prižmúrením očí sa s ňou viem stotožniť. Pochopil, že pokým bude žiť v džungliach Pandory, večne bude priťahovať útoky svojich bývalých vojenských kolegov. Rozhodne sa preto s celou rodinou utiecť k inej rase Na'Viov, ktorí žijú pod vodou.
Tam narazia jeho deti na toľkokrát videnú šikanu. Takú tú americkú stredoškolskú, kde veľký zlý chalan robí zle zakríknutému hlavnému hrdinovi. Problém ale je, že šikanujúci je v tomto prípade syn vodcu vodných Na'Viov. Keby ste boli Sullyho synom, verili by ste človeku, ktorý vám robí celý čas zle, a potom zrazu povie, že chce byť váš priateľ a novoobjavené kamarátstvo by ste mali ísť osláviť lovom rýb do zakázanej a veľmi nebezpečnej oblasti? Nie, jasné že nie. Lo'Ak mu však, samozrejme, uverí a odchádza. Na svoje veľké prekvapenie ho zlí chalani nechajú napospas obrovskej ľudožravej rybe, ale nachádza nečakaného spojenca v podobe Payakana, obrovského tulkuna, čo je miestna rasa veľrýb.
Po zopár nelogických krokoch postáv prichádza ďalšie CTRL + C a CTRL + V z prvého Avatara. V mozgoch tulkunov je možné nájsť veľmi vzácnu látku menom amrita, ktorá je dokonca ešte vzácnejšia než unobtanium z jednotky. Neprekvapí nás teda, že ich ľudia hromadne lovia. Tým chce Quaritch vyprovokovať vodných Na'Viov, aby mu vydali Sullyho. Ja viem, nedáva to úplne zmysel. Navyše, toľko budovaný zastierací manéver s útekom Sullyovcov z džunglí fungoval asi len desať minút a vojaci im boli opäť v pätách. Záverečná konfrontácia visí vo vzduchu a bude zrejme neodkladná.
Avatar: The Way of Water - Plagát
Avatar: The Way of Water - Plagát / Zdroj Disclaimer
Zoznam mínusov filmu bude o čosi dlhší, než som dúfal pred návštevou kinosály. Dočkávame sa množstva otrasných rozhodnutí a filmových klišé, pri ktorých som ako divák len smutne pokrútil hlavou. Mnoho z nich vrátane záverečnej konfrontácie nedáva vzhľadom na dovtedy budované charaktery postáv zmysel. Postavy v tomto filme skrátka robia hlúposti. Vďaka tej najväčšej z nich je jasné, kto bude záporákom v treťom filme, ktorý by mal byť za rohom.
Čo je škoda – Cameron v druhom Avatarovi vykráda sám seba, nielen prvý film, ale ku koncu aj svoj legendárny Titanic. Sklame aj prepálená, vyše trojhodinová stopáž. Film mohol byť bez akejkoľvek straty dojmu a zrozumiteľnosti zosekaný na približne trojštvrtinovú až dvojtretinovú dĺžku.
V konečnom dôsledku sme nedostali zlý film a aj napriek väčšiemu množstvu výhrad vám odporúčam ísť si ho pozrieť. Ideálne rovno v IMAXe. Najväčší plus je totiž, ako výborne Avatar: Cesta vody vyzerá. Geniálny vizuál väčšinou necháva diváka zabudnúť aj na fakt, že sleduje čosi, čo ho ani raz príjemne neprekvapí a už to vlastne celé veľakrát videl. Najmä scény odohrávajúce sa pod vodou sú zlatým klincom celého filmu.

Avatar: The Way of Water/Avatar: Cesta vody
Žáner: Sci-fi
Krajina: USA
Stopáž: 192 min
Rok: 2022
Réžia: James Cameron
Obsadenie: Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Kate Winslet, Stephen Lang a ďalší

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Arcey
Presne tohto som sa obával - že to budú vizuálne orgie ale príbeh skopírovaný a neorginálny. Radšej si počkám keď si to pozriem doma. Škoda peňazí a času si myslím.
23.12.2022
Tomáš Staviteľ
Arcey, ono to zas až taká škoda peňazí byť nemusí. Ak máš v meste IMAX, reálne získaš technologický zážitok, aký v žiadnom inom dnešnom filme nenájdeš. Čakali sme 13 rokov na film, ktorý opäť využije 3D HFR HDR technológie tak, ako sa využívať majú. Škoda, že to musel byť opäť James Cameron, ktorý je tak jediný v celej ére. Čiže ako píšeš, príbeh okopírovaný a neoriginálny, ale tie vizuálne orgie si doma neužiješ, to by som to v telke radšej ani nepozeral :)
23.12.2022

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB