Ak chcete zachrániť Zem, vydajte sa ku hviezdam.

Čo by ste robili, keby začala klesať intenzita slnečného žiarenia? Keby ste vedeli, že máte iba pár desiatok rokov do vyhynutia ľudstva? Existuje možnosť záchrany? Áno, jedna by tu bola. Vzdialená niekoľko svetelných rokov.
Arcey
Podporte scifi.sk
Po Marťanovi a Artemis prichádza Andy Weir s knihou Posledná šanca. Román sa stal bestsellerom po celom svete a v slovenskom preklade ho vydalo vydavateľstvo Lindeni v roku 2022.
Hlavnou postavou je stredoškolský učiteľ Ryland Grace ktorý sa ocitol na palube vesmírnej lodi Posledná šanca. Závisí od neho osud ľudstva i života na Zemi. On si nič z toho ale neuvedomuje a nepamätá dokonca ani vlastné meno, či to, kde sa práve nachádza. Postupne sa mu spomienky vracajú a on zisťuje čoraz viac o náročnej, takmer nemožnej úlohe. Sám vo vesmíre, milióny kilometrov od domova, v spoločnosti dvoch mŕtvych kozmonautov a robota, ktorý ho počas cestovania udržiaval pri živote.
A hoci má k dispozícii všetky znalosti sveta, od úplne zbytočných až po najnovšie vedecké poznatky, je otázne, či sa mu podarí dosiahnuť cieľ a získať odpovede, ako zachrániť život na Zemi. Ten je ohrozovaný zníženou aktivitou Slnka, za čo môže, ako sa neskôr dozvedáme, mimozemská mikroskopická forma života. Naše Slnko dostalo soplík. Ľudstvo má pred sebou iba desiatky rokov, kým nastane koniec sveta v podobe novej estrémnej doby ľadovej. Okamžite sa vytvára medzinárodný vedecký tím s kompetenciami od všetkých vlád sveta a čoskoro sa objavuje svetielko nádeje.
Pochádza z Tau Ceti, hviezdy vzdialenej dvanásť svetelných rokov, , ktorá ako jediná z celej plejády okolitých hviezd nepodľahla astrofágom, mimozemským mikróbom zodpovedným za hroziacu katastrofu. Od tohto zistenia je už iba kúsok k postaveniu medzihviezdneho plavidla a vyslania posádky na záchranu misiu. Nie všetko ale dopadne podľa predstáv.
Project Hail Mary - slovenské a české vydanie
Project Hail Mary - slovenské a české vydanie Disclaimer
Andy Weir je od vydania Marťana mnohými považovaný za následníka Isaaca Asimova či Sira Arthura C. Clarka a dokazuje to aj v Poslednej šanci. Čitateľ je od prvých strán doslova pohltený napínavou atmosférou a žasne nad tým s akou ľahkosťou dokáže autor skombinovať vedu, matematické výpočty a prvky science fiction. Niektoré poznatky sa môžu zdať laickej verejnosti veľmi komplikované, nie sú ale podávane vôbec nudne, práve naopak. Príbeh spestrujú a hoci sa občas pristihnete, že nerozumiete všetkému, iba mávnete rukou a pokračujete ďalej. Opisy vybavenia, pokusov či riešení za pochodu pôsobia vierohodne, otázka ale zostáva ako tomu rozumie vedec alebo technik.
Spontánny humor je prítomný počas celého príbehu a slúži na odľahčenie napätých situácií. Charakter hlavných postáv je dokonale prepracovaný, hrdinovia konajú ako reálne bytosti a postupne odhaľujú odpovede na všetky otázky. Miestami môže občasná interakcia s čitateľom liezť na nervy, ale našťastie nie je jej veľa a tak autorovi tento výstrelok poľahky odpustíte. Ako príbeh naberá na rýchlosti a objavujú sa prekvapivé momenty, zvyšuje sa aj hĺbka a sila textu. Ak si k tomu pustíte známu skladbu od Richarda Straussa, budete sa v istých momentoch cítiť ako vo Vesmírnej odysei.
Andyho Weira odjakživa fascinuje vesmír a toto svoje nadšenie, dalo by sa povedať až posadnutosť, dokáže podať ďalej s takým elánom, až mu budete zobať priamo z ruky. Niekedy pridá pár šialených alebo neuveriteľných nápadov, ale i napriek tomu to dielu neuberá na hodnote. Každá ďalšia kniha je pútavejšia a svižnejšia, rýchlo sa stáva hitom a ostáva v povedomí čitateľov.
Čo sa týka slovenského vydania, kniha vyzerá ako „biblia“, je pomerne ťažká, ale tých necelých päťsto strán zhltnete za pár hodín. Titulný obrázok na obálke pochádza z originálu a správnym motívom dopĺňa a zvýrazňuje román. Menším kazom je samotný preklad. Od názvu až po chyby prítomné od prvých strán, na celkový dojem majú ale malý vplyv.
Andy Weir
_
Andy Weir (1972) sa narodil a vyrastal v Kalifornii. Jeho otec je fyzik, a malý Andy vyrástol na čítaní klasickej sci-fi, ako sú napríklad diela Arthura C. Clarka a Isaaca Asimova. V pätnástich rokoch začal pracovať ako programátor pre Sandia National Laboratories. Vyštudoval informatiku na UC San Diego, aj keď nepromoval. Pracoval ako programátor pre niekoľko softvérových spoločností, vrátane AOL a Blizzard, kde pracoval na Warcraft 2.
Už vo svojich 20-tich rokoch začal písať sci-fi, ktorú publikoval na svojich internetových stránkach. Jeho prvým dielom bola poviedka The Egg, ktorá získala značnú pozornosť a bola upravená do niekoľkých YouTube videí. Nasledovalo niekoľko ďalších prác. Weir sa stal populárnym vďaka svojmu románu The Martian (s. i č. ako Marťan), ktorý sa snažil napísať vedecky tak presne, ako je to len možné. Pôvodne dielo publikoval ako voľný seriál na svojich internetových stránkach, načo ho niektorí čitatelia požiadali o to, aby bol k dispozícii na Kindle, kde sa predával za 99 centov. Román bol tak úspešný, že sa zaradil do zoznamu Kindle bestsellerov. Nasledoval predaj knižných práv spoločnosti Crown Publishing Group a následný raketový vzostup na zoznam New York Times bestseller. Wall Street Journal popísal knihu ako "najlepší čistý sci-fi román za posledné roky". Úspech Marťana sa v roku 2015 pretavil do jeho filmovej podoby s Mattom Damonom v hlavnej roli a Ridleym Scottom čo by režisérom.
V roku 2017 nasledoval román Artemis, o niečo menej úspešná science fiction detektívka z mesačného prostredia. Zatiaľ posledným titulom je vrele prijatý román Project Hail Mary (s. ako Posledná šanca, č. ako Spasitel) o medzihviezdnej expedícii s cieľom zachrániť život na Zemi.
Weir žije v Kalifornii so svojou ženou Ashley a ročným synom.

Záver: Posledná šanca je kniha určená pre každého, kto má rád dobrodružstvo, túži po objavoch alebo len hľadá únik z reality. Je vhodná aj pre mimo žánrového čitateľa, obohatí skvelým zážitkom a zanechá v mysli príjemné pocity. Ak ste milovali Marťana, budete Poslednú šancu zbožňovať a radi sa k nej opäť niekedy vrátite.

Hodnotenie: 90%

Andy Weir – Posledná šanca
Pôvodný názov: Project Hail Mary (2021)
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 472
Väzba: pevná väzba s obalom
ISBN: 978-80-5662-531-6
Preklad: Patrik Frank

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Adhara
Priznám sa, som za polovicou a nie a nie sa dokopať k dočítaniu. Podľa mňa najhoršia kniha od Weira zlyhávajúca vo všetkom, od vedeckej stránky, cez logiku deja až po emócie. Marťana som hodnotila pomerne vysoko, ale po Poslednej šanci s Weirom končím.
24.08.2023
Arcey
Zlyháva iba preto, lebo nesedia vedecké fakty? A čo sa týka logiky, to bola pre mňa vždy záhada, takže neviem posúdiť, nie som logik. :D
07.09.2023
Adhara
Nie, vedecké fakty nesedia do bodky v žiadnej sci-fi. Ale ten absurdný nápad - pri súčasnej úrovni vedy a techniky vyslať medzihviezdnu výpravu! Tisíckrát zmysluplnejšie by bolo skúšať ničiť nebezpečenstvo priamo v slnečnej sústave, kde na tom môžu pracovať mozgy celej planéty a je k dispozícii technika celej planéty. Napokon, eukaryotické bunky, ktoré riziko spôsobujú, sú pomerne zraniteľné.
08.09.2023

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB