V Night City nikoho nezaujíma, ako žiješ, ale ako zomrieš

Počas horúceho leta vyšiel na Netflixe anime novinka Cyberpunk: Edgerunners, ktorá vychádza z videohry Cyberpunk 2077 od poľského štúdia CD Projekt RED. Už v samotných traileroch sme dostali nálož akcie a silného príbehu uprostred megalomanskej budúcnosti, ale bol to iba zlomok z toho, čo nám ponúka samotný seriál. A ten je skutočná bomba.
Arcey
Podporte scifi.sk
Night City je veľkomesto pod vládou technologických korporácií, všade sú prítomné korupcie, zločiny a výrazné rozdiely medzi spoločenskými triedami. Na jednej strane sú bohatí, na druhej chudobní, akákoľvek stredná vrstva chýba. Chudoba prespáva tam, kde si to môže dovoliť. Zatiaľ, čo niektorí žijú v malých bunkách, iní sa povaľujú vedľa odpadkov. Mnohí, napriek tomu, že tvrdo drú, nemajú nárok ani na lepšie zdravotné ošetrenie v prípade nehody. V takmer celej populácii sú samozrejmosťou technologické implantáty, od tých jednoduchých, až po prísne tajné projekty. Niekto zaplatí, iný ukradne.
Cyberpunk: Edgerunners - Plagát - Hlavný
Cyberpunk: Edgerunners - Plagát - Hlavný / Zdroj Disclaimer
Mladý David navštevuje prestížnu školu korporácie Arasaka. Ako príslušník chudobnej vrstvy je večne pod paľbou kritiky a šikany od bohatých vrstovníkov, nepatrí medzi nich. Príbeh naberá na obrátkach v momente, keď ho vyrazia zo školy pre nevhodné správanie. Prichádza o štipendium, o matku a nemá ako zaplatiť nájom. Nečakane sa dostáva k vojenskému implantátu a celý život sa mu prevráti na ruby.
Cyberpunk: Edgerunners nám ponúka bohatý vizuálny zážitok prešpikovaný akciou, prepracovanými postavami, skvelou hudbou a litrami krvi či iných tekutín. Animácie sú plné života, zobrazujú cyberpunkový svet bez cenzúry so všetkým, čo patrí k tomuto prostrediu. Vidíme skutočné živé postavy a scény plné drobných detailov. Priaznivcov predlohy určite potešia lokácie, ktoré vychádzajú priamo z grafiky hry a sú takmer identické. Skvele sa javí vývoj postáv a vzťahov medzi jednotlivými protagonistami, romantická zápletka patrí popri tom všetkom zabíjaní k tomu najlepšiemu, čo môže seriál ponúknuť. Dej je plný nečakaných zvratov a celé sa to odohráva v tak nebezpečnom svete, že málokto by v ňom dokázal prežiť bez ujmy.
Scenár síce pôsobí ako klišé, ale prináša prvky napätia a jedinečných scén rozložených rovnomerne od prvej až po poslednú epizódu. Okrem hlavnej postavy sa do popredia dostáva veterán Maine a veľkú rolu hrá aj sieťarka Lucy. Smrť je všade na blízku, číha za každým rohom a na každého. Nik nie je chránený, tak sú diváci neustále v strehu a obávajú sa o jednotlivých hrdinov.
Cyberpunk: Edgerunners | Official NSFW Trailer | Netflix Disclaimer
Hudba je geniálna a mimoriadne pasuje do príbehu, vytvoril ju neznámy skladateľ Akira Jamajoka. Epizódy sú prešpikované skvelými hudobnými motívmi, silným dojmom pôsobí aj intro. Dokonale vystihuje cyberpunkovú atmosféru.
Réžie sa chopil šikovný Hirojuki Imaiši. Má za sebou viacero seriálov inšpirovaných víziami budúcnosti ako napríklad Kill La Kill či Tengen toppa Gurren Lagann. Hirojuki zúročuje bohaté skúsenosti a prispieva k tomu, aby mal tento príbeh špičkovú atmosféru, fungoval na jednotku a zanechal divákov s vypúlenými buľvami.

Seriál Cyberpunk: Edgerunners je výnimočné anime so skvelým príbehom a vizuálom určené prevažne dospelejšiemu a náročnejšiemu divákovi. Beží doslova na hrane viacerých tém a určite sa stane obľúbeným kúskom každého prívrženca žánru. Úspešne nadväzuje na obľúbené legendy Ghost in The Shell, Tron, Aeon Flux a mnohé ďalšie.

Hodnotenie: 90%

Cyberpunk: Edgerunners
Krajina pôvodu: Japonsko
Rok:2022
Dĺžka:10 epizód x 23-27 min
Jazyk: japonský, anglický
Žáner: cyberpunk, sci-fi
Réžia: Hirojuki Imaiši
Hudba: Akira Jamaoka
Hrajú: KENN, Aoi Júki, Hiroki Tóči, Mičiko Kaiden, Takako Honda, Wataru Takagi, Tomojo Kurosawa, Kazuhiko Inoue, Jurika Hino, Kendžiró Cuda, Akira Koga, Acuši Tamaru, a iní...

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB