Westernový Šarkan a gemerský Zakliaty kláštor

Na knižnom trhu sa objavila ďalšia kniha Juraja Červenáka, nový román pôsobí ako balzam na dušu a zahreje čitateľov počas chladných dní prichádzajúcej zimy.
Arcey
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Dovolím si tvrdiť, že Zakliaty kláštor je kniha hodná svetovej dobrodružnej literatúry a autor by sa medzi velikánmi ako Karl May, Henrik Szienkiewizc či Zane Grey určite nestratil. Aj keď za toho Maya mi asi vyčistí žalúdok. Každopádne už dávno prerástol spisovateľov na tuzemskom trhu a úvodné dielo do nového cyklu je toho dôkazom.
Zakliaty kláštor. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2022).
Zakliaty kláštor. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2022). / Zdroj Disclaimer
Zmiešať western, gotický horor či rozprávku s fantastickými motívmi a reáliami Gemeru 19. storočia je recept, ktorý by mnohým zlomil väzy, ale Červenák je ostrieľaný autor a tento mix zvládol s prehľadom. Dokáže prepojiť rôzne žánre a urobiť z toho nadmieru pútavé dielo plné zaujímavých scén a zvratov. Neodložíte ho skôr kým nedočítate a budete zvažovať, tak ako ja, či sa do románu nepustíte znovu.
Černokňažník, Bivoj a Bohatier sú predstavitelia hrdinov z autorovej ranej tvorby, primárne sa vyskytovali v príbehoch zo žánru fantasy. Báthory a trojica detektívov Barbarič, Stein a Jaroš ako poľudštení, reálnymi postavami inšpirovaní hrdinovia, sú zas ozdobou jeho historických románov. Teraz prichádza nový, čerstvý a nemenej zaujímavý hrdina bez bázne a hany, s nezvyčajnými, znepokojujúcimi očami. Jedným okom vidí na dno duše, druhým na kraj sveta. Ak si myslíte, že ide o obávaného Štrkáča Callahana, ste na omyle, ale nemusíte roniť krokodílie slzy. Dámy a páni, držte si klobúky a dávajte si pozor na prudké pohyby, na scénu prichádza Adam Šarkan.
Gemerský rodák sa túla po kansaskej prérii a loví zločincov so šerifskou hviezdou na prsiach. Za opaskom má vždy pripravený spoľahlivý revolver a keď treba, vie narábať aj s winchestrovkou. Dokonca si vyslúžil prezývku Čarostrelec. Cestu mu skrížia pištoľníci, banditi, či muži zákona, nejeden z nich preslávil krvavú históriu Divokého západu tak, aby sa dostal i do bežného povedomia. Na potulkách stretáva aj krajanov, no nie všetci sú bezbranní a bez viny.
Všetko sa mení v momente, keď sa Adam dostane do stretu so záujmami mocných a ide proti múru, aby presadil svoj hlad po spravodlivosti. Akonáhle stratí prácu, pozornosť obracia k listu od sestry spoza oceánu. Prosbu o pomoc vypočuje a vracia sa domov na rodnú hrudu, aby pomohol s problémami ako bude môcť. Vydáva sa hľadať sestrinho manžela Henricha Belohorského. Ten sa zaplietol s miestnym bossom, barónom Horváthom (na kresbe od Michala Ivana vyzerá ako Yul Bryner – ale o ilustráciách ešte bude reč) a zmizol pri hľadaní bájneho pokladu. Do záchrannej výpravy sa zapletie aj Pavol Dobšinský so svojou pastorkyňou. Priaznivci ľudových rozprávok si prídu na svoje, z viacerých háčikov spomeniem čarodejnú lavičku, Valihoru či ježibaby alebo Bystrozrakého, no prítomné sú aj mnohé ďalšie.
Zápletka celého príbehu vyzerá komplikovane. Pripomína príbehy Barbariča & spol., tí ako vyšetrovatelia v službách arcivojvodu Habsburského riešia záhady na začiatku 17. storočia a musia preklenúť nejedno tajomstvo, kým odhalia zločin. V skutočnosti je dej celkom priamočiary. Tak ako sa na správny western patrí. Na rozdiel od predošlých románov autor príliš neodbočuje, ťahá nás scénu za scénou, a hoci jednotlivé časti pripomínajú skôr nadväzujúce poviedky, nedá nám vydýchnuť.
Popri tom, ako sa odvíja príbeh, dostávame aj čriepky z histórie, či je všeobecne málo známa alebo nie a netýka sa iba Divokého západu, ale aj tuzemských končín. Juraj Červenák sa radí k spisovateľom, ktorý nič nenecháva na náhodu a robí si poctivú, niekoľko mesačnú predprípravu každého románu. Preštuduje si množstvo faktografickej či inej inšpiratívnej literatúry a do látky príbehu vie fakty pútavo vtkať. Dielo tak čitateľa obohacuje a rozširuje mu obzory. Údaje sú predkladané sviežou formou, neunavujú a sú písané tak, že sa zapíšu do pamäte skôr, ako keby sme ich mali dookola memorovať. Na toto sme si ale už v autorovej tvorbe dávno zvykli a v priebehu čítania, alebo po skončení sa mnohí z nás vrhajú na internet či do knižnice, aby sme zistili viac.
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné.
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné. Disclaimer
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné.
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné. Disclaimer
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné.
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné. Disclaimer
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné.
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné. Disclaimer
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné.
Vnútorné ilutrácie Miša Ivana sú jednoducho úžasné. Disclaimer
Všetky postavy sú do detailov prepracované, autor v nedávnom rozhovore priznal, že na tomto príbehu pracoval vyše desať rokov a je to cítiť. Takisto je známy svojou obľubou klasických westernov a Indianu Jonesa. Aj preto je hlavný hrdina Adam Šarkan inšpirovaný práve týmito klenotmi pop kultúry. Samotný román vzdáva hold filmom Sergia Leoneho. Adamovi výrazne sekundujú Pavol Dobšinský so Zuzanou, obaja predstavujú ľud z druhej polovice 19. storočia a sú vykreslení ako inteligentní a svojskí. Medzi tým množstvom postáv nenájdeme ani jednu plochú či nevýraznú, od českého banditu so zmeneným menom až po kočiša na panstve strateného Henricha.
Michal Ivan
Michal Ivan je ilustrátor a dizajnér. Pôsobí v hernom priemysle od roku 2003,spolupracoval na množstve projektov ako concept artist, ilustrátor a art director. Bol súčasťou viacerých tímov na Slovensku a v zahraničí, kde pracoval na projektoch pre firmy ako Blizzard, Riot Games alebo Ubi Soft. Vo volnom čase robieva ilustrácie pre stolove hry a knihy. Momentálne pracuje pre berlínske štúdio SIXMOREVODKA. S jeho tvorbou sa môžete viac zoznámiť na stránkach DeviantArtu
Dielo je výborné aj po grafickej stránke. Michal Ivan, dvorný ilustrátor Juraja Červenáka, nám okrem parádnej obálky prináša aj tridsať ilustrácii. Mnohé z nich sú celostranové a všetky ako keby z oka vypadli z legendárnej edície Stopy. K tomu ešte nájdeme na prvej strane pevnej väzby motív šarkana s koltom a valaškou ako predzvesť najdôležitejších činiteľov knihy. Ten sa ponúka aj ako merch na tričku renomovanej značky a na dnešok aj za slušnú cenu, čo je chvályhodné. Vydavateľstvo Artis Omnis môže byť maximálne spokojné s tým, ako kniha vyzerá a čo ponúka, všetci spolutvorcovia si zaslúžia obdiv a vďaku.
Juraj Červenák
Juraj Červenák (1974) je slovenský spisovateľ s bohatou publikačnou činnosťou v slovenskom, českom a poľskom jazyku. Pochádza z obce Vyhne, kde prežil prvé roky života, ale od školopovinných čias žije v neďalekej Banskej Štiavnici. Po ukončení štúdia na gymnáziu v roku 1992 prešiel rôznymi povolaniami od člena strážnej služby až po vedúceho kina či pracovníka na oddelení kultúry mestského úradu. Od roku 2005 je profesionálnym spisovateľom a publicistom.
Knižne debutoval v roku 1993, odvtedy vydal vyše tri desiatky kníh. Presadil sa ako autor historickej fantasy so slovanskými motívmi. Cyklus Černokňažník (na ktorý nadväzuje voľný cyklus Čierny Rogan) sa odohráva v 9. storočí počas bojov s Avarmi a utvárania prvých slovanských kniežatstiev. Dvojdielny román Bivoj umiestňuje príbehy zo Starých povestí českých do reálneho priestoru a kontextu na sklonku 7. storočia. Trilógia (v prepracovanom a doplnenom slovenskom vydaní tetralógia) Bohatier sleduje osudy hrdinov ruských bylín počas výbojov kyjevského kniežaťa Svjatoslava. V samostatnom románe z doby bronzovej Sekera z bronzu, rúno zo zlata sa bájni Argonauti plavia po Dunaji až na územie dnešného Slovenska.
Jeho tvorbu charakterizuje postupný odklon od rýdzej mytologickej fantasy k historickému románu. Svedčí o tom najmä epická séria o protitureckých vojnách Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Autorovým komerčne najúspešnejším dielom je cyklus dobových detektívok Kapitán Stein a notár Barbarič o vyšetrovaní zločinov za vlády Rudolfa II. na prelome 16. a 17. storočia. V sérii zatiaľ vyšlo osem románov (ten posledný s názvom Pre hrsť dukátov v roku 2021). Červenák napísal aj zbierku rozprávkovo-dobrodružných povestí pre mladších čitateľov Legendy Zlatého mesta, ktorá slúži ako príbehový podklad pre vzdelávací projekt Živá učebnica. Červenák publikoval poviedky a novely v mnohých antológiách a v časopisoch Fantázia, Pevnost či Ikarie. Anglický preklad poviedky Z posvätnej vody zrodená sa objavil na stránkach legendárneho magazínu Weird Tales.
Najnovšou vydanou knhou je Zakliaty kláštor, prvý diel novej série Šarkanove poklady, v ktorej umne mieša motívy westernu, Slovenska 19. storočia, gotického hororu, ľudového folklóru a gemerskej prírody.
Je držiteľom viacerých žánrových ocenení vrátane Ceny Fantázie, Ceny za najlepšiu fantasy či Ceny Akadémie sci-fi, fantasy a hororu za najlepšiu českú a slovenskú knihu roka (obdržal ju trikrát za romány Krvavý oheň, Biela veža a Diablova pevnosť). Za román Diabol v zrkadle získal Cenu Vladimíra Neffa za najlepší český / slovenský historický román roku 2016. Viac na osobných stránkach autora

Záver: Zakliaty kláštor je síce jednohubka, číta sa úplne plynulo a rýchlo, poteší však i náročného čitateľa či obdivovateľa žánrovej literatúry. Je bohatá na vedomosti a dala by si zaradiť aj medzi náučnú literatúru, ale je to stále populárna beletria, prináša radosť a skutočný pôžitok z dobrého textu. Pomôže zabudnúť na problémy súčasnosti a vnesie nás do čarovného sveta, kam sa budeme neustále radi vracať. Kiežby bolo podobných diel na našom trhu viac!
Verím, že sa čoskoro opäť vrhneme na ďalšie dobrodružstvo Adama Šarkana a odhalíme ďalší z jeho pokladov

Hodnotenie: 100%

Juraj Červenák – Zakliaty kláštor
Séria: Šarkanove poklady #1
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Väzba: Pevná väzba s prebalom
Počet strán: 280
ISBN: 978-80-8201-173-2
Obálka a ilustrácie: Michal Ivan

Ďakujeme vydavateľstvu Artis Omnis za recenzný výtlačok.
Vydavateľstvo Artis Omnis.

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB