NOPE (2022): Jordan Peele vs. scifi!

Jordan Peele sa po hororoch so sociálnou tematikou vydal do vôd scifi žánru. Ako mu to šlo?
Lukáš Polák
Podporte scifi.sk
Každý, kto tvrdí, že novodobý horor nemá čo ponúknuť, tak buď klame, alebo nevidel dostatok filmov. Existujú totižto režiséri, ktorí tento hrôzu naháňajúci žáner aj v súčasnosti držia vo vysoko kvalitných vodách. Poďme si ich pár predstaviť. James Wan a jeho nové verzie klasických príbehov z osemdesiatych rokov, Ari Aster so svojským a originálnym pohľadom na žáner, Alex Garland s filmom MEN, ktorý sa nesie až v poetických vodách alebo David Bruckner s výbornými spracovaniami hororových kníh (do kín čoskoro pôjde HELLRAISER). Potom tu máme Jordana Peeleho pašujúceho problémy rasizmu či sociálnych nerovností do hororu a občas to ešte okorení filozofickým podtextom (prípad US). Do kín prichádza jeho autorská novinka NOPE. Pokračuje po vyšlapanom chodníku?
Nie, nie - Plagát
Nie, nie - Plagát / Zdroj Disclaimer
Nad farmou chovateľov koní sa objavil mrak, ktorý sa pár mesiacov nepohol z miesta a mladý farmár zbadá, že sa za ním ukrýva akýsi lietajúci tanier pripomínajúci UFO. Len ako to dokázať? Uverí mu svet tento objav? Rozhodne sa to zdokumentovať.
Jordan Peele si tentokrát dal oddych od rasizmu, filozofie, sociálnych problémov a natočil svoj najfilmovejší film. Ide vlastne o úplne svojský a netradičný pohľad na UFO scifi žáner. Jeho tvorba je typická originálnymi a prekvapivými námetmi a tento film nie je výnimkou. Aj tentokrát prišiel s námetom, ktorý málokto dokáže na začiatku odhaliť a zaručene divákov prekvapí.
Nope - Trailer Disclaimer
Predchádzajúce jeho filmy boli výrazne namočené v hororových vodách, NOPE je v tomto iný. Novinka ponúka viac-menej scifi jazdu s ľahkou prímesou thrilleru a pre horror ostali len dve scény. Opica a dom v daždi. Práve druhá zmienená scéna je vrcholom filmu, kde som si naozaj povedal: “Wau! Tak to je pecka!”.
Dej filmu by sa dal rozdeliť na dve časti. Prvá, trvajúca dve tretiny snímku, pomaly buduje atmosféru neistoty a hrozby neznámeho pôvodu. Jordan sa pekne hraje s atmosférou, napätím, prvkami mystery a krásne si pripravuje pôdu na finale. Potom príde posledná tretina filmu a všetko staví na ohromujúcu estetiku a kompozíciu scén až som mal dojem, že zabudol na dej a logiku. Celý film sa stal vo finále doslova otrokom jeho vizuálu. Dej, logika, napätie, atmosféra sa len poklonili svojmu pánovi a poslušne sa podvolili.
Nie, nie - scéna Obrázok z filmu NOPE
Nie, nie - scéna / Zdroj Disclaimer
Ani tentokrát nie je jeho film plochý, lenže sa vydal iným smerom, ako by sme čakali. Medzi riadkami sa dá vyčítať “posadnunosť stať sa slávnym a urobiť pre to všetko”, “obetavosť aj vlastného života umeniu”, či “ľudská snaha podmaniť si prírodu”. Tentokrát tieto otázky len plávajú na povrchu a neponorí sa do ich hĺbky.
Po hereckej a technickej stránke nemám čo vytknúť. Či už Daniel Kaluuya alebo Keke Palmer zvládajú svoje postavy s prehľadom a režisér si ich bez problémov postráži. Estetika filmu, ako som aj spomínal, je krásna, robená s citom pre detail a pri scénach v oblakoch je vyšperkovaná, plná tajomnej atmosféry a drží diváka v napätí.
Aký je teda nový film Jordana Peeleho? Rozhodne vydarený. Najprv si ukážkovo pripraví pôdu budovaním atmosféry a napätia pre vizuálne skvostné finále, kde na druhú stranu trpí všetko ostatné. Niekedy je menej viac. Ide teda o najlepší jeho film? To si nemyslím, no v rebríčkoch top filmov roka 2022 sa rozhodne bude objavovať.

Hodnotenie: 80%

NOPE / Nie, nie
Žáner: Scifi / Horor / Thriller
Krajina: USA
Stopáž: 131 min
Rok: 2022
Réžia: Jordan Peele
Scenár: Jordan Peele
Obsadenie: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Brandon Perea, Michael Wincott, Barbie Ferreira, Terry Notary, Jennifer Lafleur…

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Nie, nie

Diskusia

Roland Axenberg
Perfektná recenzia, teším sa na film. Peeleho mam zameraného od Uteč, ktorý je mojim najobľúbenejším horor/trilerom poslednej doby. Aj keď My bolo menšie sklamanie Peele je nesporne mimoriadny talent.
24.08.2022

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Nie, nie