Princezná rebelka: veľakrát prevarený námet v novom kabáte

Do kín sa dostala francúzska rozprávka pre deti s názvom Princezná rebelka. Dokáže zaujať a ponúknuť aj čosi iné, než ostatné filmy s podobnou tematikou?
8HitBoy
Filmová história scifi
Premisa tejto rozprávky je síce zaujímavá, ale videná v najrôznejších podobách už mnohokrát. Hlavná hrdinka je princezná alebo iná vysoko postavená žena, ktorá však správaním nemôže byť od princeznej viac vzdialená, rebeluje a žije nebezpečným, akčným životom, alebo sa inak vzbúri konvenciám a nasleduje vlastnú cestu, úplne odlišnú od očakávaní okolia. Príkladov tohto trópu je mnoho, či už princezná Diana, známa aj ako Wonder Woman, Mei, Ting-Ting, a Su z Mulan, Merida z Neskrotnej, princezná Leia zo Star Wars, Elizabeth z Pirátov Karibiku, Arya z Hry o tróny, Lúthien zo Silmarillionu, ale i mnoho ďalších. Je preto na mieste opýtať sa, v čom chce byť táto rozprávka iná, v čom sa chce odlíšiť od toľkokrát prevareného námetu. Odpoveď je prozaická – Mia, hlavná hrdinka Princeznej rebelky totižto nijakou princeznou vlastne nie je.
Princezná rebelka Princezná rebelka
Princezná rebelka Disclaimer
Táto sympatická dievčina je len obyčajnou pouličnou trhankou. Skrýva sa, lozí po strechách, kradne a jej jedinou spoločnosťou sú tri drobné lasičky. Vďaka krádežiam jedla sa stala postrachom miestneho strážnika Krobara, ktorý ju prezýva Škriatok a je odhodlaný urobiť čokoľvek pre to, aby ju konečne chytil.
Miin život je slobodný a veselý, nič ju v podstate netrápi a je šťastná. Do toho, ako funguje jej mestečko priveľa nevidí. Aj preto netuší nič o tom, že miestny lord regent, Tristan, je vlastne celý čas obyčajný zloduch. Pred mnohými rokmi otrávil miestneho kráľa a vinu zvrhol na svoju krstnú mamu, skúsenú čarodejnicu, ktorá ho v detstve zasvätila do tajov miešania elixírov. Dedič trónu, princ Roland, bol ešte mladý chlapec, preto sa trónu až do dovŕšenia princovej plnoletosti ujal práve Tristan. Jeho intrigy tu však nekončia! Zlovestný záškodník totižto plánuje odstrániť aj samotného princa a získať trón už navždy.
Princezná rebelka Princezná rebelka
Princezná rebelka Disclaimer
Po domino efekte najprapodivnejších udalostí končí princ po požití Tristanovho elixíru v podobe mačkury, napoly kuraťa a napoly mačky. Za pomoci Mie a šaša Rigola, ktorý tvorí nerozlučnú dvojicu so svojou drzou ponožkovou bábikou, ktorá sa nebojí vykričať nepríjemnú pravdu do očí aj šľachticom. K eklektickej družine sa pridáva aj Krobar, pred ktorým sa musí mať Mia na pozore. Poľahky sa však vynájde a tvrdí mu, že je vlastne princezná zo vzdialeného kráľovstva. Krobar si mladú šľachtičnú rýchlo zamiluje a rozhodne sa chrániť jej bezpečie i vlastným životom, ako správny rytier, ktorým sa tak veľmi chce stať. Hrdinovia sa vydávajú na nebezpečnú výpravu do Prekliateho lesa, kde už roky prebýva Tristanova krstná mama, jediný človek, ktorý im dokáže pomôcť a odkliať princa.
Princezná rebelka je pekná rozprávka. Animácia je na vysokej úrovni a musí baviť. Ošúchanej premise dáva nový, svieži kabátik a z väčšej časti dokáže diváka baviť, i predať isté morálne ponaučenia. I napriek tomu má však tento film viaceré problémy, ktoré trošku zrážajú celkový dojem z videného.
Najprv však to, čo fungovalo. Rozprávka veľmi pekne podáva dve silné myšlienky. Prvou je tá, že klamať sa nemá a už vôbec nie tým, na ktorých nám záleží. Moment, kedy Krobar pochopí, že Mia mu celý čas o svojom pôvode klamala a tým sa mu vlastne zrúti celý svet, patrí k najsilnejším momentom filmu. Rovnako je krásne vykreslené aj to, ako celá situácia Miu mrzí a snaží sa ju napraviť. Druhým motívom je to, že nikdy nie je neskoro napraviť hriechy minulosti. To, ako Tristanova krstná mama očisťuje svoje meno a napriek zatrpknutiu sa pridáva na stranu dobra je veľmi pekné a dobre zvládnuté.
Princezná rebelka - Plagát
Princezná rebelka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Nie je mi však príliš jasné, prečo by sme mali jasať z toho, že na trón má zasadnúť práve princ Roland, o ktorého záchranu nám celý čas ide. Hoci film ukazuje, že princ má dobré srdce, na pozíciu panovníka je nanajvýš nevhodný a celý čas je vykresľovaný bezmála ako hlupáčik a obyčajný prvok na rozosmievanie publika, robiaci hlúposť za hlúposťou. Apropo smiech publika. Film rozosmeje aj deti, aj dospelých. Zatiaľ čo na bránice dospelých sa snaží útočiť prostredníctvom vtípkov o panovníkoch, ktoré sú až podozrivo dobre aplikovateľné aj na súčasných politikov, alebo vtipmi na štýl výhodnej premium služby na likvidáciu nepohodlných osôb v podaní skupinky banditov, u detí je humor redukovaný na pády postáv a fekálne vtipy. Naozaj, nepreháňam! Až podozrivo veľakrát vo filme odznie slovko "hovienko". Jedna dejová línia doslova pozostáva z výpravy za dúhovým hovienkom jednorožca! Detičky v publiku sa však zasmiali vždy, tak zrejme vtipy fungovali. Prechod medzi nimi však nie je práve plynulý a ich celkový pomer nepôsobil vyvážene.
V konečnom dôsledku sme dostali pekný film. Nejedná sa o žiadny výrazný nadpriemer, ale aj napriek tomu je príbeh "princeznej" Mie fajn rozprávkou pre detičky, ktoré sa zasmejú, ale si z pozretého i čosi odnesú. Hoci je film veľmi predvídateľný, dialógy nepatria k tým najprirodzenejším a finále pôsobí prestrelene a zbytočne bláznivo bombasticky (vzdušný súboj s drakomopslíkom?!), má dušu a na svoje si prídu nielen deti, ale aj ich rodičia.

Princezná rebelka Disclaimer

Princezná rebelka
Žáner: animovaná rozprávka
Krajina: Francúzsko
Stopáž: 89 min
Rok: 2021
Réžia: Julien Fournet
Scenár: Julien Fournet

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB