Ukážka: S. T. Joshi – Cosi z hloubi

Ak vás zaujíma, aká je poviedková tvorba najväčšieho žijúceho odborníka na Lovecraftovo dielo, tak si nenechajte ujsť zbierku Cosi z hloubi z vydavateľstva Carcosa. A ak si nie ste istí, tak si prečítajte z nej ukážku na našej stránke.
cyberstorm
Filmová história scifi
Cosi z hlubin. Prvé české vydanie (Carcosa, 2022).
Cosi z hlubin. Prvé české vydanie (Carcosa, 2022). Disclaimer
Cosi z hloubi je súbor štyroch prízračných príbehov S. T. Joshiho, najväčšieho žijúceho odborníka a editora H. P. Lovecrafta. Ide o originálne dielo, ktoré vydavateľstvo Carcosa zostavilo priamo v spolupráci s autorom. Radenie textov navrhol sám S. T. Joshi tak, aby reflektovalo jeho autorský vývoj vo sfére weird fiction. Najstarší text je z roku 1980, titulná novela, ktorá v origináli vyšla samostatne, je z roku 2019.
V najstaršej, klasicky poňatej lovecraftovskej poviedke "Periodická hrozba" (The Recurring Doom, 1980) zavítame do údolí rieky Severn, v ktorom sa odohrávajú aj niektoré iné poviedky z Lovecraftovho univerza. V "Incident vo Ferney" (Incident at Ferney, 2015) sa pre zmenu ocitneme v osvietenskom Francúzsku, vo Voltairovej a Diderotovej dobe. Treťou poviedkou zborníka je "Jakýsi omyl" (Some Kind of Mistake, 2015), text, ktorý rozvíja odkaz slávnej Lovecraftovej novely "Tieň nad Innsmouthom". Joshi v nej opäť zavítal do Anglicka, tentoraz na východné pobrežie, do Suffolku, okrem iného aj do prímorskej dediny Dunwich.
Uvedené tri kratšie texty, v ktorých S. T. Joshi v dobrodružnom, detektívnom a dráždivo špekulatívnom duchu uplatňuje svoje bohaté znalosti žánru weird fiction, lovecraftovských lokácií a entít, dopĺňa najdlhší príbeh tejto knihy – titulná novela "Cosi z hloubi" (Something from Below) z roku 2019.
V nej stretávame Alison Manneringovú, ktorá po vysokej škole vracia do rodného mestečka, odľahlej banskej obce v severovýchodnej Pensylvánii, aby sa pokúsila prísť na kĺb záhadnej smrti svojho otca. Matka jej z nepochopiteľných dôvodov odmietne o tragédii oznámiť bližšie podrobnosti a Alison nezostane než sa čiastočne na vlastnú päsť, čiastočne s pomocou svojho bývalého priateľa zo strednej školy pustiť do pátrania, ktoré čoskoro dramaticky spochybní všetky jej doterajšie znalosti o dôverne známom rodisku, tesne spätom uhoľnou baňou vo vlastníctve enigmatického Conrada Brasheara. Vyšetrovanie, vedené v prostredí ospalej obce dosť nevšednými metódami, mladú Alison čoskoro privedie do kontaktu s niečím, čo sa vymyká ľudskej predstavivosti...

S. T. Joshi
_
S. T. Joshi (celým menom Sunanda Tryambak Joshi) je historik, literárny kritik, publicista a editor. Narodil sa 22. júna 1958 v indickom Pune ako najmladšie, štvrté dieťa v rodine vysokoškolských pedagógov –otec Tryambak M. Joshi bol profesorom ekonómie a matka Padmini T. Joshi profesorkou matematiky. Keď mal štyri roky, jeho rodina sa presťahovala do USA a usadila sa v Indiane.
Lovecraftovo dielo objavil vo veku 13 rokov vo verejnej knižnici v Muncie, Indiana. Ako mladý prečítal jeho životopis Lovecraft: A Biography (1975) od L. Sprague de Campa. Fascinácia týmto autorom spôsobila, že sa mu začal naplno venovať. To ho však viedlo k odmietnutiu ponúk z Yale a Harvardu, aby mohol navštevovať Brown University. Od konca 70. rokov začal vydávať rôzne periodiká, ktorá sa venovali Lovecraftovmu životu a dielu (Lovecraft Studies 1979-2001, Studies in Weird Fiction 1986-2005, Necronomicon Press, Studies in the Fantastic 2008-2009, atď.) a stal sa tak jedným z najväčších znalcov a popularizátorov tohto majstra hrôzy. Jeho teoretická práca The Weird Tale z roku 1990 skúma hororovú a fantasy tvorbu autorov Arthura Machena, Algernona Blackwooda, Lorda Dunsanyho, M. R. Jamesa, Biercea a Lovecrafta. V roku 2001 vydal podobne orientovanú The Modern Weird Tale: A Critique of Horror Fiction v ktorom skúma korene povojnovej hororovej tvorby. Okrem množstva teoretických prác vydal alebo spolupracoval na rôznych antológiách venovaných buď priamo Lovecraftovi, kozmickému hororu alebo weird fiction. Ide najmä o šesťdielnu sériu (+ jeden best of výber) Black Wings of Cthulhu (č. ako Černá křídla Cthulhu 1 – 5, Laser-books, 2014 – 2020; šiesty diel sa pripravuje) a antológie H. P. Lovecraft's Favorite Horror Stories 1 – 2 a The Madness of Cthulhu 1 – 2, ako i ďalších šestnásť samostatných zbierok a antológií.
Joshi sa v roku 2001 oženil s Leslie Gary Bobou, no v decembri 2010 sa rozviedli. Je ateista. V súčasnosti žije v Seattli vo Washingtone, USA.


S. T. Joshi – Cosi z hloubi
Pôvodný názov: Something From Below & The Recurring Doom: Tales of Mystery and Horror (výbor)
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 232
Väzba: pevná bez obalu
Obálka: John Coulthart
Preklad: Milan Žáček
ISBN: 978-80-88-24348-9
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB