Elantris: návrat k Sandersonovej prvotine

Brandon Sanderson rozvíril minulý týždeň vody knižného sveta správami o svojich nových knihách. My sa však vrátime k počiatkom tohto kultového autora a jeho prvej vydanej knihe z roku 2005.
BocianSara
Podporte scifi.sk
Brandon Sanderson je americký spisovateľ epickej fantastiky a sci-fi nielen pre dospelých. Patrí medzi najobľúbenejších a popredných súčasných autorov. Na svojom konte má viac ako dvadsať románov a 1. marca oznámil rovno štyri nové knihy, ktoré plánuje vydať v roku 2023. Medzi nimi budú pokračovania známych sérií patriacich do originálneho prostredia Kosmíru (Cosmere), ale aj samostatný nový príbeh. Kickstarterová kampaň sa už v priebehu prvého dňa vyšplhala do neuveriteľnej výšky pätnásť miliónov dolárov (oproti požadovanej sume jedného milióna).
Sandersonovými najznámejšími sériami sú Mistborn (2006) a Archiv bouřné záře (The Stormlight Archive, 2010) zo sveta Kosmíru či Vzhůru k obloze (Skyward, 2018) pre mladých dospelých a Pomstitelia (The Reckoners, 2013) pre deti. Náročným projektom bolo pre autora tiež dopísanie posledných troch kníh štrnásťdielnej série Kolo času (The Wheel of Time, 2009) od Roberta Jordana po jeho smrti.
Môže byť zastrašujúce pustiť sa do tvorby takého aktívneho autora a nesmierne ťažké rozhodnúť sa, kde presne začať, a to aj vzhľadom na pripravované novinky doplňujúce jeho ságy. Ja som sa rozhodla pred skokom do sérií pre Elantris (2005), ktorá je Sandersonovou prvou vydanou knihou. Ako dopadol tento debutový počin?
Elantris - Obálka českého vydania
Elantris - Obálka českého vydania / Zdroj Disclaimer
Zničené mesto Elantris pozorujeme z viacerých uhlov pohľadu. V prvom rade z pohľadu Raodena, princa postihnutého neznámou chorobou či kliatbou, vyhláseného za mŕtveho a potajomky zavretého medzi hradby rozpadajúceho sa Elantrisu. Jeho snúbenica Sarene, ktorú nikdy nestretol, má zas neľahkú úlohu nájsť si svoje miesto na kráľovskom dvore ako čerstvá vdova politického manželstva. Tretí uhol pohľadu poskytuje Hrathen, hlavný záporák, ktorý do mesta prišiel zabrániť istej náboženskej vojne svojho vodcu snahou o konvertovanie obyvateľstva. Týmto postavám dal Sanderson veľmi jasné archetypálne charaktery šľachetného princa, inteligentnej princeznej (ktorej jedinou zlou vlastnosťou bol nedostatok umeleckého talentu) a kňaza pochybujúceho o vlastnej viere. Napriek tejto jednoznačnosti a jednoduchosti postáv veľmi pútavo spracoval množstvo intríg aj hodnotových otázok a postoj tejto trojice k nim – cítiť najmä témy kritiky cirkvi, rasizmu a politických režimov.
Brandon  Sanderson - Brandon Sanderson
Brandon Sanderson - Brandon Sanderson / Zdroj Disclaimer
Elantris, kedysi prosperujúce mesto v Arleone, v ktorom žili ľudia s božskými schopnosťami, postihla choroba a z mocných ľudí sa stali polomŕtvi, odsúdení na to, aby v rozpadnutom meste dožili, mimo dohľadu obyvateľov nového kráľovského mesta Kae vybudovaného z vonkajšej strany hradieb. Raoden ako budúci dedič trónu a princezná Sarene z kráľovstva Teod súhlasia s dohodnutým manželstvom, aby zabránili rozťahovaniu fanatického náboženského vodcu z Fjordellu. Deň pred svadbou však postihne Raodena shaod a v tichosti je odvedený do Elantrisu, pre celé kráľovstvo je vyhlásený za mŕtveho. Sarene tak namiesto svadby prichádza na kar, snaží sa s podporou priateľov svojho nebohého manžela zorientovať na kráľovskom dvore plnom intríg, s podozreniami z vraždy princa a hroziacou vojnou v pozadí. Najmä z jej pohľadu a interakcií s Hrathenom získavame súvislosti o vzťahoch a dianí v krajine. Naopak o Elantrise, jeho histórii, ľuďoch žijúcich v ňom a možnosti oživenia mágie sa dozvedáme od Raodena a jeho nového priateľa Galladona. Kniha mala pomalé tempo, plynula príjemne bez toho, aby budila pocit zbytočnej rozťahanosti. Sanderson prirodzene postupne prepájal životy postáv, pridával akciu a viedol nás k celkom náhlemu koncu. Hoci je veľká časť dejových liniek predvídateľná (najmä romantická), vždy dáva zmysel, a nájde sa pár okamihov, v ktorých nás autor príjemne prekvapil.
Najzaujímavejším prvkom tejto knihy bolo budovanie sveta ako takého. Autor výborne vykreslil kontrast medzi starým Elantrisom a novovybudovaným mestom pred hradbami. Jeho magický systém vytvoril z tejto knihy šarmantnú rozprávku s nadprirodzenými zombies. Povedala by som, že táto kniha je oddychovkou pre fanúšikov klasického fantasy. Príjemne strávený čas v zaujímavom prostredí, ale so známou dejovou koncepciou, čo už pri súčasnom množstve originálnych fantastických kníh nemusí všetkým stačiť. Rozhodnutia postáv vás vôbec ničím neprekvapia, kladné postavy nemajú takmer žiadne negatívne vlastnosti a sú najslabším aspektom knihy. Nepadla som z Elantrisu na kolená, neskáčem od nadšenia z novej obľúbenej knihy, no rozhodne som našla autora, ktorému chcem ešte dať šancu.

Hodnotenie: 75%

Brandon Sanderson - Elantris
Vydavateľstvo: Talpress
Jazyk: čeština
Počet strán: 624
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2017
ISBN: 9788071976523

Brandon Sanderson - Elantris
Vydavateľstvo: Gollancz
Jazyk: angličtina
Počet strán: 608
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2016
ISBN: 9781473217706

BocianSara

BocianSara
Požieračka fantastických príbehov.

Súvisiace objekty SFDB

(2006)

Elantris

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2006)

Elantris