Legenda o Batmanovi prichádza! (TOP 5 Batman príbehov)

Prichádza k nám nová komiksová kolekcia, ktorá sa zameriava na príbehy o Batmanovi. Predstavme si teda 5 najlepších, ktoré nás v Legende o Batmanovi čakajú!
10Geek
Podporte scifi.sk
Komiksové kolekcie bývajú medzi čitateľmi obľúbenou záležitosťou. Za pomerne nízku cenu dostávame pravidelne výber, väčšinou kvalitných, komiksových príbehov v pevných väzbách. Navyše, chrbty kníh na poličke vytvoria aj pekný obrázok. Áno, kvalita väzieb nie je prvotriedna, ale to ide ruka v ruke s nízkou cenou jednotlivých kníh. Takéto kolekcie považujem za najvhodnejší prostriedok pre začínajúcich zberateľov na bližšie zoznámenie sa s určitým komiksovým vesmírom. Na Slovensku sme zatiaľ dostali dve kolekcie zameriavajúce sa na vesmír Marvel Comics, jednu zo sveta DC Comics a jednu, ktorá upriamovala pozornosť na konkrétneho superhrdinu a tým bol “priateľský sused” Spider-Man. Vo vydavateľstve DeAgostini sa tentokrát rozhodli vydať kolekciu, ktorá nám priblíži tie najpodstatnejšie príbehy jednej z najobľúbenejších komiksových postáv vôbec, ikonu DC Comics, Temného Rytiera. Kolekcia nesie názov Legenda o Batmanovi a pri tejto príležitosti som vybral 5 najlepších príbehových liniek, ktoré nájdeme v samotnej kolekcii. Upozorňujem, že sa nejedná o výber piatich komiksových kníh, ale sú tu aj celé runy pozostávajúce z viacerých samostatných bookov.

Batman Scotta Snydera a Grega Capulla
Tento run síce už kompletne v češtine vydalo vydavateľstvo Crew, ale od vydania poslednej knihy ubehlo 5 rokov. Preto mnohých poteší, že takmer kompletný run vyjde aj v rámci tejto kolekcie. Snyder s Capullom využili príležitosť reštartu DC univerza a priniesli čitateľom zmodernizovaný pohľad na netopieriu legendu. Niekoľkokrát postavili proti Batmanovi jeho najikonickejšieho protivníka Jokera a vytvorili aj zbrusu nového nepriateľa a to konkrétne tajné spoločenstvo Soví Tribunál. Dokonca sa pokúsili redefinovať aj Batmanov origin v komikse Rok Nula a vytvoriť tak moderný protiklad klasike Franka Millera, Rok Jedna. Práve príbeh Rok Nula v dvoch knihách odštartuje celú Legendu o Batmanovi a prvú knihu už môžete kúpiť v novinových stánkoch alebo na komiksových e-shopoch za štartovaciu cenu 1,99 eur.
Legenda o Batmanovi, Scott Snyder a Greg Capullo Scott Snyder a Greg Capullo
Legenda o Batmanovi, Scott Snyder a Greg Capullo Disclaimer
Komiksy Scotta Snydera a Grega Capulla, ktoré majú v kolekcii vyjsť:
(Čerpám zo zoznamu komiksov vydaných v rámci kolekcie vo Veľkej Británii. Preto je možné, že sa zoznam komiksov vydaných u nás môže líšiť.)
Zero Year 1
Zero Year 2
Court of Owls
City of Owls
Death of Family 1
Death of Family 2
Endgame
Graveyard Shift
Superheavy
Bloom

Knightfall
Toto považujem za naozaj veľkú vec! Tento epický príbeh z prelomu milénia bol odpoveďou na názory mnohých čitateľov, že Batman so svojími morálnymi hodnotami je zastaralý, nehodí sa do moderného sveta a je načase, aby pritvrdil a dokonca, aby zabíjal. Keďže sa jedná o skutočne veľkolepý event, ktorý sa odohrával naprieč všetkými netopierými titulmi, písal ho kolektív rôznych autorov. Opraty celého príbehu však pevne držali v rukách legendárni spisovatelia Chuck Dixon, Doug Moench a Alan Grant (nie, nie ten z Jurského Parku). Títo páni stvorili nového protivníka menom Bane, ktorý vymyslel takticky dokonalý plán oslabenia a následného definitívneho zničenia Batmana. V tomto evente budeme svedkami dnes už legendárnej scény, v ktorej Bane zlomí Batmanovi chrbticu. Po tejto porážke prevezme netopierí kostým mladík menom Jean-Paul Valley, predtým známy ako hrdina Azrael. A tento nový Batman má na boj so zločinom diametrálne odlišný pohľad než Bruce Wayne. Naprieč Gotham city nastáva režim neľútostného a krutého Batmana. V rámci kolekcie Legenda o Batmanovi sa tejto legendárnej udalosti dočkáme v štyroch knihách a bude tak prvýkrát, čo si túto klasiku budeme môcť prečítať v češtine.
Legenda o Batmanovi, Knightfall Knightfall
Legenda o Batmanovi, Knightfall Disclaimer

No Man’s Land
Ďalším veľkolepým eventom bola udalosť No Mans Land, v ktorej sa Batman prvýkrát postavil protivníkovi, ktorého nie je možné udrieť. Gotham City totiž postihlo obrovské zemetrasenie, ktoré mesto ponechalo v troskách. Vláda sa obyvateľstvu postavila chrbtom a Gotham bol oficiálne uzavretý a vyhlásený za “krajinu nikoho”, čoho okamžite využíva plejáda Gothamských zločincov. Tí si mesto rozdelia na rôzne časti, ktoré medzi sebou bojujú, pretože moc je to jediné, na čom v tomto divokom Gothame záleží. Samozrejme že tí, ktorí týmto novým režimom trpia najviac, sú obyčajní obyvatelia Gothamu, ktorým sa pred uzavretím mesta nepodarilo utiecť, alebo ujsť proste nemohli. Batman a jeho spolupracovníci si uvedomujú, že tentokrát nepomôže len klasický boj, ale v prvom rade treba pomáhať. Event priniesol viacero silných momentov, či už akčných alebo emočných, ale za najpamätnejší považujem súdny proces proti komisárovi Gordonovi, vedený Two Face-om. Tento konverzačný koncert schizofrénie je legendárny. Kto nečítal, má sa rozhodne na čo tešiť! V Legende o Batmanovi budeme svedkami samotného zemetrasenia v troch knihách Cataclysm a s jeho následkami sa popasujeme v troch knihách No Man’s Land. S oboma na seba nadväzujúcimi príbehmi sa stretneme v češtine prvýkrát.
Legenda o Batmanovi, No Man’s Land No Man's Land
Legenda o Batmanovi, No Man’s Land Disclaimer

Batman and Robin od Petra J. Tomasiho
Damian Wayne, syn Bruce-a Wayne-a a Talie al Ghul, je mojim najobľúbenejším Robinom. Tento arogantný a veľmi násilný mladík, ktorý bol vychovaný Ligou Assasínov a bol Batmanovi podsunutý ako Trójsky kôň, ktorý ho mal vyviesť z miery, rozhodne nesadne každému, ale ja ho proste milujem. Rovnako ho miluje aj Peter J. Tomasi, ktorý dlhých 7 rokov robil editora Grantovi Morrisonovi na jeho veľkolepom Batman rune, počas ktorého bol čitateľom Damian prvýkrát predstavený. Vďaka tomu Damiana pozná skrz-naskrz a preto bol tou najlepšou voľbou na post spisovateľa série Batman and Robin, v ktorej sa sústreďoval práve na budovanie a nápravu problematického vzťahu otca a syna, Batmana a Robina. Temný rytier je sám o sebe ťažkou a prchkou povahou, preto mu rola otca mladého agresívneho mladíka úplne nepasuje. Ako zvládne jeho výcvik, kontrolu jeho zabijáckych inštinktov a tak isto prirodzenú túžbu po schválení a rešpekte od otca, sa prvkýkrát v češtine dozvieme práve vďaka kolekcii Legenda o Batmanovi.
Legenda o Batmanovi, Batman and Robin Batman and Robin
Legenda o Batmanovi, Batman and Robin Disclaimer
Komiksy Batman and Robin od Petra J. Tomasiho, ktoré majú v kolekcii vyjsť:
(Čerpám zo zoznamu komiksov vydaných v rámci kolekcie vo Veľkej Británii. Preto je možné, že sa zoznam komiksov vydaných u nás môže líšiť.)
Born to Kill
Pearl
Requiem for Damian
The Hunt for Robin
The Big Burn
Robin Rises

Batman Granta Morrisona
Toto je Batman pre pokročilých a podľa mňa najlepší Batman run, aký bol kedy napísaný. Každý kto ma pozná, vie, že Grant Morrison je môj najobľúbenejší komiksový autor a jeho Batman je absolútny masterpiece. O jeho vydanie v čestine sa x-rokov dozadu pokúsilo vydavateľstvo BBArt, ale pokus to bol neúspešný. Či už za to mohol fakt, že Morrison ako autor rozhodne nesadne každému, alebo nepochopiteľné rozhodnutie vynechať vydanie podstatnej časti runu, ktorej absencia znemožňovala pochopenie nasledujúcej knihy, sa nikdy nedozvieme. Našťastie, v kolekcii Legenda o Batmanovi sa dočkáme takmer kompletného vydania celého veľkolepého runu. Či už temnej a do detailu premyslenej dekonštrukcie Temného Rytiera v prvom dejstve, obrátenej dynamiky Batmana a Robina, plus návratu Brucea Wayne-a z prúdov času v dejstve druhom, alebo stvorenie celosvetovej iniciatívy Batman Incorporated v záverečnom dejstve. Čitateľov čaká parádne dobrodružstvo, ktoré Batmana ťahá späť ku pulpovým koreňom striebornej éry komiksu a zároveň ponúka až diabolsky dokonalý plán v príbehu, kde všetko súvisí so všetkým a ako už býva u Granta Morrisona zvykom, každé ďalšie opakované čítanie znásobuje zážitok a odhaľuje súvislosti, ktoré boli predtým starostlivo skryté. Batman run Granta Morrisona vrelo odporúčam každému náročnejšiemu čitateľovi, ktorý sa pri komikse nebojí zapojiť šedú kôru mozgovú a čaká od sekvenčného umenia trochu viac, než len oddychovú akčnú zábavu.
Legenda o Batmanovi, Batman od Granta Morrisona Batman od Granta Morrisona
Legenda o Batmanovi, Batman od Granta Morrisona Disclaimer
Komiksy Batman od Granta Morrisona, ktoré majú v kolekcii vyjsť:
(Čerpám zo zoznamu komiksov vydaných v rámci kolekcie vo Veľkej Británii. Preto je možné, že sa zoznam komiksov vydaných u nás môže líšiť.)
Batman and Son
Black Glove
Batman R.I.P.
Batman Reborn
Batman Vs. Robin
The Return of Bruce Wayne
Batman and Robin Must Die
Batman Incorporated 1
Batman Incorporated 2
The Resurrection of R’as al Ghul (Morrison napísal len dva zošity tohto eventu)

Ako vidíte, kolekcia Legenda o Batmanovi prinesie naozaj široký výber netopierých príbehov a to, čo som vybral, je len časť. Kolekcia ponúkne naozaj veľa kvalitných komiksov a som rád, že aj slovenský a český čitateľ sa týmto spôsobom môže zoznámiť s príbehmi, ktoré by u nás inak nikdy nevyšli. Ostáva len dúfať, že to vydavateľom vydrží a kolekcia neskončí predčasne. Bola by to škoda.

10Geek

10Geek
My name is my name

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB