N. K. Jemisin – The City We Became (recenzia)

Ako trojnásobná víťazka ceny Hugo zaujala po úspechu trilógie Zlomená zem?
BocianSara
Filmová história scifi
N. K. Jemisin, ako jednu z najlepších súčasných autoriek fantastiky, si mohli slovenskí čitatelia už užiť v českom preklade trilógie Zlomená zem (2015 – 2017, v slovenčine vyjde Piate ročné obdobie v septembri) alebo knihy Sto tisíc království z trilógie Dědictví. Chystá sa tiež preklad začiatku série Snová krev (2012) alebo jej najnovšieho počinu z minulého roku – Stali jsme se městem, na ktorý sa teraz bližšie pozrieme.
The City We Became. Obálka prvého vydania (Orbit (US), 2020).
The City We Became. Obálka prvého vydania (Orbit (US), 2020). / Zdroj Disclaimer
Autorka voľne nadväzuje na svoju poviedku The City Born Great (2020) a prichádza s novou trilógiou. Opäť vytvára originálny svet mestského fantasy, v ktorom sa za priaznivých okolností môžu mestá (ak sú dosť veľké, dosť staré a preplnené kultúrou) narodiť. V tej chvíli sa niekto stane ich avatarom, zosobnením a strážcom, pretože v momente narodenia je mesto aj najzraniteľnejšie a čelí útokom. Niečo sa ale pri narodení New Yorku zvrtne, jeho nepriateľ je silnejší a odhodlanejší ako kedykoľvek predtým, takže udalosti naberú nebezpečný spád. Dej knihy sa môže zdať pomalší, pretože je najmä o predstavení mesta, postáv a chystajúcom sa väčšom konflikte v budúcnosti, hoci to avatari aj tak nemajú ľahké a niekoľkokrát si svoje sily s nepriateľom zmerajú.
New York je špecifický aj tým, že okrem hlavného avatara sa narodia aj avatari jednotlivých jeho častí. Udalosti sledujeme z pohľadu každého z nich a Jemisin nám úžasne predstavuje New York, Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens a Staten Island. Autorka sa vyhrala s mýtom vzniku superhrdinov, neočakávaným a núteným spojením viacerých neznámych ľudí a newyorskými stereotypmi. Našich avatarov spoznávame každého iným spôsobom, sú veľmi rozdielni či už vekom, alebo pôvodom a líšia sa ich vnútorné presvedčenia - ako jednotlivcov a reprezentácie mesta, čím sa vytvára príjemný kontrast. To najviac vnímame v tom, koľko sa dozvedáme o životoch postáv, ich štvrtiach a ich schopnostiach brániť sa nepriateľovi. Ich reakcie na nadprirodzené udalosti sú svojské, no vždy uveriteľné. Napriek ich prirodzenému spojeniu sledujeme pomalé budovanie dôvery medzi jednotlivcami. Jemisin dokonale opisuje, čím sú mestá živé, čo ich charakterizuje a akí sú ich obyvatelia. Ako sú ľudia priamo s mestom prepojení a mesto je ich súčasťou, ako aj jeho históriu a skúsenosti. Celá kniha sa vďaka tomu stáva veľmi živým stelesnením New Yorku, cítiť ho na každej strane, je autorkinou poctou tomuto mestu.
N. K. Jemisin
N. K. Jemisin / Zdroj Disclaimer
Veľmi dôležitou súčasťou kníh od Jemisinovej sú spoločenské (pre niekoho politické) témy, ktoré sú v The City We Became ešte výraznejšie pretože sú silno prepletené s multikultúrnym New Yorkom a tým, ako autorka pracuje s lovecraftovským mýtom. Nie je ním len inšpirovaná, nestavia len na klasickom zobrazení, ale priamo o ňom diskutuje, zasadzuje ho do súčasného kontextu a sveta. Ukazuje nám, že aj keď je Lovecraft výrazným článkom v histórii hororu a fantastiky ako takej, nemôžeme ho len bezhlavo preberať. Jeho tvorba a osobné presvedčenia plné xenofóbie a rasizmu nie sú v súčasnosti akceptovateľné a veľmi cítiť autorkine presvedčenie, že nastal čas bez okolkov o týchto témach hovoriť. Nemaznať sa, nehovoriť v náznakoch, ale jasne ukázať rôzne formy diskriminácie: to, že kolonizácia nikdy nebola civilizovaná, aké rany boli alebo stále sú spôsobované marginalizovaným skupinám úmyselne alebo z nevedomosti či strachu. Lovecrafta doslova obracia naruby, všetko, čo odsudzoval, je v popredí tejto knihy a napriek tomu sú aj všetky záporné postavy písané ľudsky.
N.K. Jemisin si naozaj dala záležať na každom detaile postáv, sveta, prostredia a o jej štýle sa nedá povedať nič iné ako, že je prekrásny. Všetky fantastické prvky sú nenásilné, čitateľa klasicky hádže priamo do deja, ale máme možnosť všetko spoznávať spolu s postavami. Hlasy viacerých rozprávačov boli veľmi autentické a rozpoznateľné. Vďaka tomu môže táto kniha viac sadnúť čitateľom, ktorým vadil spôsob rozprávania v trilógii Zlomená zem. Neočakávajte rýchly alebo epický dej, ktorý príde zrejme až v pokračovaniach, ale trochu viac opisov. Hoci bol záver knihy uspokojivý, veľmi zjavne ide o prvú knihu trilógie a nemyslím si, že by sa dala čítať samostatne. Veľmi sa teším na naznačené možné stretnutia s ďalšími mestami a riešenie vonkajších i vnútorných konfliktov. Verím, že autorka nám znova ponúkne skvelý zážitok, aj keď ešte nemáme ani dátum vydania pokračovania.

Hodnotenie: 95%

N.K. Jemisin – Stali jsme se městem
Vydavateľstvo: Host
Jazyk: český
Počet strán: 460
Väzba: pevná
Rok vydania: 2021
ISBN: 9788027508051

N.K. Jemisin – The City We Became (Great Cities 1)
Vydavateľstvo: Orbit
Jazyk: anglický
Počet strán: 437
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2020
ISBN: 9780356512686

Odkazy

BocianSara

BocianSara
Požieračka fantastických príbehov.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB