Novodobý japonský trhák konečne u nás!

Manga Demon Slayer (Kimetsu no Yaiba) patrí k najúspešnejším shonen (určeným najmä pre mladých mužov) sériám súčasnosti. Za štyri roky svojho vychádzania (2016 - 2020) sa Zabijakovi démonov, ako možno názov tohto príbehu preložiť, podarilo predať vyše 150 miliónov kópií, čo je za tak kratučkú dobu skutočne pozoruhodný výkon. Ako obstála táto mimoriadne populárna manga pod našim drobnohľadom?
Dearon
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Kto stojí za takýmto obrovským fenoménom? Autorstvo mangy ostáva aj napriek úspechu svojho magnum opus zahalené rúškom tajomstva a vystupuje naďalej len pod pseudonymom Koyoharu Gotouge. Prednedávnom na svetlo sveta prenikli detaily, že Gotouge sa narodili ako žena, ale neželajú si byť oslovovaní ženskými zámenami. To malo byť aj zdrojom pravidelných nezhôd s rodičmi a dôvodom ich odchodu z Tokya a ukončenia Demon Slayera oveľa skôr, než predpokladali i tí najpesimistickejší fanúšikovia.
Aké boli začiatky tohto kultového príbehu? Po pár one-shotoch uverejnených v časopisoch prišiel v roku 2016 prvý zväzok mangy Kimetsu no Yaiba, ktorá následne vychádzala až do mája minulého roka. My sme sa teraz dočkali vďaka českému vydavateľstvu Crew prekladu prvého dielu, ktorý vyšiel pod názvom Zabiják démonů.
Zabijak Deminu - Zabijak demonu obalka
Zabijak Deminu - Zabijak demonu obalka Disclaimer
Dej príbehu sa točí okolo mladíka Tanjira Kamadu, ktorý počas svojej neprítomnosti prišiel po útoku démona – jednej z obávaných bytostí živiacich sa ľudským mäsom o celú rodinu okrem svojej mladšej sestry Nezuko. Tá bola síce po uhryznutí démonom premenená na jedného z nich, ale Tanjiro v nej dokázal vykresať spomienky, ktoré ju zastavili od toho, aby ho zabila. To zachránilo život aj jej samotnej, pretože na scéne sa objavuje neznámy bojovník patriaci medzi zvláštne jednotky zaoberajúce sa likvidovaním démonov. Keď ten uvidel, že Nezuko nie je len obyčajný démon prahnúci po ľudskej krvi, a že Tanjiro je vlastne celkom schopný bojovník, posiela ich k starému majstrovi, ktorý im obom môže pomôcť. Tanjiro a jeho sestra sa teda vydávajú na dlhú cestu s nejasným cieľom...
Príbeh nie je síce ničím originálnym a skúsenejší čitateľ (nielen) shonen mangy môže v príbehu nájsť viacero klasických klišé ako tragická backstory, obrovská, takmer nesplniteľná výzva, stojaca pred hrdinom, ale I jeho výnimočnosť a predurčenosť na veľké skutky, ale pekná, jemná kresba a zaujímavo vykreslený svet, postavený na historickom období Taišó, ho robia zaujímavým a zábavným čítaním. Príbeh aj napriek tomu, že sa v prvom zväzku len rozbieha, nás vrhá uprostred akcie, šikovne nás zoznamuje s hrdinami a rozhodne čitateľa nenudí. Dynamika dvojice Tanjiro a Nezuko je výborná a práve ich krásny súrodenecký vzťah je jedným z dôvodov, prečo sa do Zabijaka démonov zamilovalo toľko fanúšikov po celom svete.
Záverečný súboj sa končí obrovským cliffhangerom, ktorý čitateľa poriadne navnadí na ďalšie pokračovania tohto podareného shonenu. Ako fanúšikovi anime seriálu sa mi predloha veľmi páčila, avšak je potrebné povedať, že sú obe v podstate scéna ku scéne rovnaké. Záleží teda len na vás, ktorý formát máte radšej.
Druhého zväzku tejto podarenej mangy sme sa dočkali minulý mesiac, tretí je podľa rozpisu vydavateľstva Crew na pláne 17. augusta 2021.

Záver: Z vlastnej skúsenosti tiež môžem povedať, že ak ste fanúšikovia epickej fantasy a hľadáte titul, s ktorým chcete preniknúť do sveta mangy a anime, tak Demon Slayer, alebo teda Zabiják démonů je pre vás zásahom do čierneho.

Hodnotenie: 75%

Koyoharu Gotouge – Zabiják démonů 1: Krutost (Kimetsu no Yaiba #01: Zankoku)
Séria: Zabiják démonů
Vydavateľstvo: Crew
Jazyk: český
Rok vydania: 2021
Počet strán: 196
Väzba: mäkká
ISBN: 9788074499692
Preklad: Petr Kabelka, Eliška Kabelková Vítová

Ukážku na knihu si môžete prečítať na stránke vydavateľstva

Ďakujeme vydavateľstvu CREW za poskytnutie recenzného výtlačku.
Nakladatelství Crew Reklamné logo
Nakladatelství Crew Disclaimer

Dearon

Dearon
Som veľký fanúšik fantastiky, predovšetkým žánru fantasy. Dávam prednosť hlavne klasike ako Tolkien, Kay či Williams ale nepohrdnem ani drsnejšími vecami ako Sapkowski, Martin či Červenák.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB