Šéf Yakuzy mužom v domácnosti? (recenzia)

Približne pred mesiacom a pol sa na naše televízne obrazovky vďaka streamovacej službe Netflix dostala originálna anime komédia s názvom The Way of the Househusband. Aký dobrý je príbeh legendy japonskej Yakuzy, ktorý sa rozhodol usadiť a odísť z mafie?
8HitBoy
Podporte scifi.sk
Absurdná komédia The Way of the Househusband z pera Kousuke Oona patrí podľa fanúšikov mangy k tomu najlepšiemu, čo posledné roky ponúkol populárny žáner slice of life. Rozpovedá nám príbeh hlavného hrdinu, Tatsuho, hrozivo pôsobiaceho muža, ktorý prirodzene vzbudzuje rešpekt svojho okolia. Miestami z neho ide dokonca až strach! Jediným problémom je, že už ho to dávno neživí. Už dávno ho nik nepozná ako Nesmrteľného draka, neohrozeného vodcu japonskej yakuzy, ktorý zmizol bez stopy pred pár rokmi potom, ako zabil desať svojich po uši ozbrojených nepriateľov holými rukami. Veru, už dávno nie. Tatsu chce už len žiť svoj pokojný život plný varenia, prania a upratovania. Je predsa tým najlepším mužom v domácnosti, akého kedy Japonsko videlo a tým najmilujúcejším manželom pod slnkom.
The Way of a House Husband The Way of a House Husband
The Way of a House Husband Disclaimer
Tatsu v domácnosti ostal kvôli svojej milovanej manželke Miku, ktorej by zniesol aj modré z neba. Miku je úspešnou dizajnérkou a tak trochu workoholičkou, ktorá popri práci nemá takmer žiaden čas na domácnosť. To však pre Tatsuho nepredstavuje problém. Cesta šéfa yakuzy predsa nemôže byť tak odlišná od cesty muža v domácnosti! A tak si oblieka zásteru s obrázkom najpopulárnejšieho japonského plemena psa, shiba inu, a prijíma svoje nové životné poslanie.
Pre diváka je veľmi komické sledovať Tatsuho v rôznych krátkych skečoch, ktorý aplikuje svoju rokmi pestovanú chladnokrvnosť a smrteľne silné odhodlanie na bežné práce v domácnosti ako je varenie, upratovanie, staranie sa o mačku a robenie nákupov. Aj keď svoje nové úlohy spĺňa po technickej stránke dokonale, absolútne nechápe, ako môže pôsobiť na okolie, ktoré má z Tatsuho stále poriadny strach, či si už pýta v potravinách "biely prášok", alebo v obchode s nožmi chce "otestovať" kupovaný tovar. A možno sa sem-tam stretne aj s bývalými parťákmi a nepriateľmi!
Základnou premisou tohto seriálu teda je fakt, že rozdiel medzi starostlivým mužom v domácnosti a hrozivým mafiánom možno nemusí byť až taký veľký, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Tu možno nájsť aj zaujímavý ďalší rozmer príbehu, ktorý nemusí byť vnímaný len ako oddychová absurdná komédia. Tatsu nám ponúka zaujímavý pohľad na (toxickú) maskulinitu a vnímanie "mužských" a "ženských" prác. Keď nemá problém upratať dom a navariť samotný Nesmrteľný drak, prečo by ho mal mať ktorýkoľvek iný muž?
The Way of a House Husband The Way of a House Husband
The Way of a House Husband Disclaimer
Po technickej stránke anime spracovanie The Way of the Househusband sprevádzala jedna veľká kontroverzia. Anime zredukovalo samotnú animáciu na nutné minimum a doslova berie obrázok za obrázkom z manga predlohy. Ak ste tento príbeh čítali, anime verzia vám nedá okrem farieb a replík nahraných voice actormi nič navyše. Rovnako to platí aj naopak, ak ste už videli anime, nemá pre vás veľmi zmysel príbeh aj čítať. Od rôznych fanúšikovských animácií, ktorých je plný Youtube, tento seriál odlišujú len hýbajúce sa ústa postáv a sem-tam tancujúce obočia.
Technická stránka animácie a celkový vizuál je zrejme najväčším mínusom tohto podareného kúsku. Aj keď tvorcovia tvrdia, že takáto forma animácie bola možno ešte o čosi náročnejšia, než "obyčajná", ako divák som sa nemohol niekedy zbaviť pocitu, že anime pôsobí miestami až odfláknuto. Netradičná statická animácia síce dodáva príbehu svojskú atmosféru, za mňa osobne ale možno tvorcovia nemuseli vymýšľať a mali spraviť obyčajné anime, tak ako ho poznáme a máme radi.
Napriek tejto kritike je však The Way of the Househusband podarenou jednohubkou, ktorú bingnete za jeden večer. S piatimi dielmi, pričom každý má len niečo málo cez štvrť hodiny, neočakávajte nejaké rozsiahle a zložité dejové linky, ani detailné vykreslenie povahových čŕt Tatsuho, Miku alebo Masu, bývalého Tatsuho spoločníka, ktorý sa od neho chce priučiť ako byť dobrým mužom v domácnosti. Ak si však sadnete so zvláštnym typom animácie, odmenou vám bude dobrosrdečný a nenáročný príbeh, ktorý viackrát pošteklí vaše bránice.

The Way of the Househusband - Trailer Disclaimer

Hodnotenie: 70%

Názov: The Way of the Househusband / Gokushufudō
Autor: Kousuke Oono
Réžia: Chiaki Kon
Štúdio: J.C. Staff
Žáner: komédia/slice of life
Rok: 2021

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB