Koniec jednej lásky, alebo prečo Zack Snyder nenatočí posledné 300

Zack Snyder je, aj vďaka jeho Lige Spravodlivosti, momentálne obľúbenou témou. Nedávno sa rozrozprával o možnosti pokračovania filmovej ságy 300.
10Geek
Filmová história scifi
Aj keď sa niektoré vzťahy javia na začiatku ako veľmi sľubné a prespektívne, mnohokrát sa dočkajú trpkého konca. Cesta od lásky k nenávisti často prechádza rôznymi fázami. Najprv je obdobie obdivu, ktoré postúpi k fáze vzájomnej podpory. Tá sa prirodzene vyvinie k plánovaniu a budovaniu budúcnosti a toto obdobie zvykne stroskotávať, keď jedna strana prestane byť spokojná. Často je dôvodom nespokojnosti fakt, že ich vzťah začne porovnávať s tým, čo má nejaký druhý pár. V tomto bode sa ten spokojný z partnerov môže snažiť ako len chce, ale vzťah je už odsúdený na zánik.
300, Zack Snyder
300, Zack Snyder Disclaimer
Dá sa povedať, že rovnakými fázami prešiel aj vzťah režiséra Zacka Snydera so štúdiom Warner Bros. Po jeho režijnom debute Úsvit Mŕtvych pre Universal Studio boli Warneri očarení a obdivovali jeho prácu natoľko, že mu zverili, aby napísal scenár a zrežíroval filmovú adaptáciu komiksu 300. Po úspechu filmu prišla plná podpora štúdia a Zack mohol zrežírovať nesfilmovateľný komiks Watchmen. Ja ako ortodoxný fanúšik predlohy uznávam, že aj napriek pár výčitkám, ktoré voči filmu mám, sa jedná o najlepšiu možnú adaptáciu a je to dobrý film. S tým súhlasia aj milióny fanúšikov po celom svete, keďže z filmu sa stal obrovský hit.
Podpora štúdia teda logicky pokračovala a Snyderovi boli zverené ďalšie projekty. Medzi iným aj réžia štartovného bodu filmového DC univerza, najčerstvejšiu Supermanovu filmovú sólovku Muž z Ocele. Rovnako režíroval aj pokračovanie a prvú DC teamovku Batman V Superman: Úsvit Spravodlivosti. A práve toto je moment, kedy sa začal koniec jednej lásky. WB v snahe vyrovnať sa konkurenčnému Marvelu čoraz viac zasahovala do Snyderovej práce a jeho kreatívneho procesu. To bolo vidieť aj na veľmi chladne prijatej kinoverzii BvS, ktorej našťastie reputáciu napravil režisérsky zostrih vydaný na BluRay a DVD. Celú trpkú cestu filmového DC Univerza, kde WB podkopávali nohy Snyderovi a aj ostatným režisérom, tu opisovať ale nebudem. Ich zúfalá snaha o kopírovanie Marvelu vyústila aj k najatiu Jossa Whedona (ktorý režíroval prvé dva Avengers filmy), aby prerobil Snyderovu už natočenú víziu Ligy Spravodlivosti. Že Whedonova verzia dopadla katastrofálne, už vieme všetci. Našťastie si fanúšikovia po rokoch prosieb nedávno vydupali vydanie pôvodnej verzie Zacka Snydera.
Liga spravodlivosti Zacka Snydera, Plagát
Liga spravodlivosti Zacka Snydera, Plagát Disclaimer
Dnešná novinka je však o niečom inom. Snyder je v súčasnosti režisér, s ktorým sa asi robí najviac rozhovorov a on sa v nich rozhodne nebojí hovoriť o tom, ako sa WB voči nemu správalo. Spomenul, že počas práce na ZSJL ho štúdio doslova týralo a že úprimne nechápe ich Anti-Snyderovský postoj. To podporuje aj správa, že ešte pred vypuknutím pandémie ho Warneri poverili napísaním scenára a prípadnej réžii finálneho, tretieho filmu 300 série. Ako som spomínal vyššie, prvý film napísal a režíroval a k druhému len písal scenár.
Snyder sa vyjadril, že sa s chuťou pustil do práce, ale vo finále napísal úplne iný film, než pôvodne plánoval. Príbeh mal sledovať Alexandra Veľkého, ale výsledný scenár sa točil hlavne okolo jeho vzťahu s macedónskym šľachticom Hefaistionom. Snyder scenár popisuje ako "naozaj úžasný" a ako "prekrásnu lovestory na krvavom vojnovom pozadí". Dodáva aj to, že si uvedomuje, že milostný príbeh úplne neladí s tónom predchádzajúcich filmov série 300, ale že aj tak by ho veľmi rád natočil. WB má však opačný názor. “Nie sú práve mojimi fanúšikmi.” Dodáva Snyder.
Armáda mŕtvych - Plagát
Armáda mŕtvych - Plagát / Zdroj Disclaimer
Tretieho 300 filmu sa teda pravdepodobne nedočkáme. Teda aspoň nie v spolupráci so Zackom. Pozitívnou správou na záver však je, že v súčasnosti spolupracuje so streamovacím gigantom Netflix a toto spojenie si režisér veľmi chváli. Práve na Netflixe má dnes premiéru Snyderov krvavý akčný horor Armáda Mŕtvych, ktorú si rozhodne nenechám újsť. Verím, že ste na tom rovnako.

10Geek

10Geek
My name is my name

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.