Iron Man rozdáva parohy, alebo Sweet Tooth mieri na Netflix

Netflix zverejnil trailer na seriál Sweet Tooth. O čom je najnovšia post-apokalyptická komiksová adaptácia?
10Geek
Filmová história scifi
Post-apokalyptický žáner sa v posledných rokoch teší nebývalej obľube. Rovnako ako komiksové adaptácie a to nie iba klasických pláštenkárskych príbehov. Toho si je vedomý aj Robert Downey Jr., ktorý po rokoch strávených v oblekoch Iron Mana siahol po predlohe z konkurenčného tábora DC Comics a ich dospelejšej odnože Vertigo Comics. Konkrétne sa jedná o uzavretú komiksovú sériu Sweet Tooth z pera a ceruzky talentovaného Jeffa Lemire-a. Práve tú sa Downey Jr. so svojou manželkou Susan rozhodli priniesť na obrazovky a monitory Netflixu v hranom seriáli. V tomto prípade pôsobia len ako producenti a ikona MCU sa pred kamerou neobjaví.
Sweet Tooth 2021, Downeyovci
Sweet Tooth 2021, Downeyovci Disclaimer
Komiks a postapo už spolu ruka v ruke priniesli jeden nevídaný hit, ktorým je všetkým známe The Walking Dead. Preto sa nemožno čudovať, že aj tento projekt sprevádzajú obrovské očakávania. Našťastie príbeh Sweet Tooth neprináša milióntu variáciu zombie apokalypsy, ale prichádza s niečím originálnejším. Ocitáme sa vo svete, kde vypukla pandémia a každý, koho zákerná choroba postihla, umiera. Krátko po jej vypuknutí sa začali rodiť deti postihnuté zvláštnou mutáciou, kde sa ich výzor kombinuje s podobou človeka a zvieraťa. Alebo boli zmutované deti skôr ako pandémia? To si už nikto nepamätá.
Hlavný hrdina je malý, zmutovaný chlapec menom Gus, ktorý si pre svoju lásku k sladkostiam vyslúžil prezývku Sweet Tooth. Jeho formou mutácie je, že mu z hlavy vyrastajú parohy mladého jelenčeka. Gus so svojím otcom žijú v chate v lesoch izolovaný od vonkajšieho sveta. Jeho matka podľahla zákernej chorobe krátko po jeho narodení a okrem svojho otca ešte iného človeka nevidel. Otec ho vychováva v prísnom náboženskom prostredí a dáva dôraz na to, aby Gus nikdy neopustil les. Mimo nich ho vraj nečaká nič dobré, len utrpenie a smrť. Čoskoro umiera aj Gusov otec a malý hrdina ostáva úplne sám. To sa mení vo chvíli, keď na jeho chatu zaútočia pytliaci loviaci zmutované deti a pred istou smrťou ho zachráni drsný starec menom Thomas Jepperd. Gus sa s ním vydáva z lesa na cestu naprieč spustošeným svetom plným najrôznejších nebezpečenstiev.
Sweet Tooth 2021, comicsová predloha
Sweet Tooth 2021, comicsová predloha Disclaimer
Sweet Tooth je veľmi melancholický príbeh, ktorého ústrednou témou je strata nevinnosti a dôvera. Silné citlivé momenty sa striedajú s okamihmi obrovskej krutosti, kedy Gus spoznáva skutočný svet a zisťuje, že nie je všetko také čiernobiele, ako ho učil otec. O scenár aj kresbu sa postaral Jeff Lemire, ako som spomínal vyššie. Je nutno poznamenať, že silný je hlavne ako spisovateľ. Jeho kresba na mňa veľký dojem neurobila a myslím, že slúžila v podstate na to aby dostal svoj príbeh medzi ľudí. To podporuje aj fakt, že jeho novšie diela sú už kreslené talentovanejšími umelcami a Lemire sa venuje tomu, v čom vyniká - písaniu.
Sweet Tooth 2021 Teaser Trailer Disclaimer
Som naozaj zvedavý, ako si Netflix s adaptáciou poradí, ale podľa traileru, ktorý práve pustili von, to vyzerá sľubne. Traileru sa podľa mňa podarilo zachytiť atmosféru neľútostného a zároveň rozprávkového sveta. Vyzerá to tak, že prvá séria pokryje udalosti odohrávajúce sa v prvých troch paperbackoch komiksu. Je ale viac než isté, že skôr či neskôr sa seriál odkloní od predlohy a vydá sa vlastnou príbehovou linkou. Ako to už ostatne pri seriálových adaptáciách býva zvykom. Priznám sa, že trochu ma zarazilo vizuálne spracovanie a farby, ktoré mi prídu veľmi uhladené a úplne nekorešpondujú so surovým štýlom komiksu. Lemirova poloprofesionálna kresba a farby pôsobili skôr chladne. Kdežto z traileru som mal pocit hrejivosti.
Sweet Tooth 2021, Prvý pohľad na Gusa
Sweet Tooth 2021, Prvý pohľad na Gusa Disclaimer
Na výsledok si však ešte chvíľku počkáme, pretože premiéra je plánovaná na 4.6.2021, samozrejme na Netflixe. Dočkáme sa ôsmich, zhruba hodinových epizód. V úlohe Gusa uvidíme mladučkého Christiana Converyho. Jedná sa o jeho prvú veľkú rolu, ale mihol sa napríklad aj v komiksovke Venom. Rola drsného Tommyho Jepperda pripadla hercovi menom Nonso Anozie, ktorého si fanúšikovia určite pamätajú z Game of Thrones. Skrátiť čakanie si fanúšikovia, ktorí nemajú problém s angličtinou, môžu buď pôvodnym komiksom Sweet Tooth, alebo novou minisériou Sweet Tooth The Returns. Tú vydalo DC Black Label a opisuje alternatívny vývin udalostí pôvodnej série. V češtine, žiaľ, nič z toho nevyšlo, ale možno Crew alebo Comics Centrum, v prípade úspechu seriálu vydanie zvážia.
Sweet Tooth 2021, prvý pohľad na Jepperda
Sweet Tooth 2021, prvý pohľad na Jepperda Disclaimer
Takže neostáva nič než ešte mesiac vydržať a nechať sa prekvapiť výsledkom. Verím, že Downeyovci si dali záležať a prinesú nám niečo výnimočné. Aspoň z ich postov na Twitteri je cítiť, že projektu naozaj veria. Čo hovoríte na trailer Vy? Tešíte sa, alebo si príbeh malého paroháča v post-apokalyptickom svete necháte újsť?

10Geek

10Geek
My name is my name

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB