Vek Supernovy

V dnešnej recenzií sa pozrieme na oceňovanú novinku Vek Supernovy. Splnila očakávania a zaslúži si vôbec taký ohlas,aký sa jej dostáva?
Martin-san
Filmová história scifi
Čínsky autor Liou Cch´-sin sa po sérii Spomienka na Zem púšťa do nového univerza, v ktorom autor opúšťa svoj zaužívaný systém písania a namiesto akčných galaktických bitiek sa venuje podstate ľudskej spoločnosti a dystopickým výjavom budúcnosti, kde sa detská nevinnosť rýchlo zmení na krutosť.

Keď v ďalekej časti vesmíru zanikne hviezda, začne z nej unikať rádioaktívne žiarenie a časť tohto žiarenia zasiahne aj našu Zem. Ožiarená populácia započne výskum za účelom, aby zistili, čo sa vlastne stalo. Výsledok výskumu otrasie celou populáciou, pričom verdikt znie, že na chorobu z ožiarenia zomrú všetci, ktorí dovŕšili trinásť rokov. Zatiaľ čo som ja osobne čakal, že vypukne panika, v tomto prípade je opak pravdou. Všetky krajiny sveta sa stretnú na summite za účelom ,,predania moci,, do rúk detí. Každá vláda si určí detských zástupcov a každé dieťa má priradenú úlohu, ktorú bude vo Veku Supernovy vykonávať. Dospelí totiž veria v to, že keď dajú každému dieťaťu presnú rolu a cieľ, svet bude fungovať tak, ako predtým. Keď sa uskutoční predanie moci, a všetci dospelí ľudia odídu umrieť do komplexov jaskýň, začína sa vláda detí, ktorá neočakávane, v prvej minúte kolabuje. Deti prepadnú panike, keďže si uvedomia, že svojich rodičov už nikdy neuvidia. Na centrálnu vládu Čínskej ľudovej republiky sa hrnú tisícky telefonátov od miestnych samospráv, ktoré vôbec nevedia, čo majú robiť. Frustrovaná vláda sa teda rozhodne odpojiť telefóny a nechať všetkých svojich občanov na pospas osudu. V období temna sa ocitá celý svet, až kým nedochádza k zhoršeniu klimatickej situácie a pozornosť štátov sa upriamuje k miestu, ktoré môžu osídliť. K Antarktíde.
Liou Cch‘-Sin
Liou Cch‘-Sin / Zdroj Disclaimer
Tento román je podľa mňa klenot Sci-fi literatúry, pričom musím autorovi vzdať hold. Tak geniálne prepojiť geopolitiku, klimatické problémy a jednu veľkú dilemu ľudskej podstaty si muselo vyžadovať neuveriteľne veľa síl a presvedčenia, že sa to dá a pritom to nebude zdĺhavé a nudné. Na niektorých stránkach je cítiť jemný závan propagandy , pričom je tam Amerika označená ako vrchol zla, čo ale môžem podporiť, keďže detský prezident Spojených Štátov nie je žiaden svätec. Na druhú stranu, ani vláda Číny nie je zobrazená ako ideálna vláda. V tomto prípade som teda nad týmto faktom privrel oči a rozhodol sa ho ignorovať.
Zhrnutie: výborný sci-fi román, ktorý spája akciu s filozofiu a modernými problémami spoločnosti. Veľmi hlboká sonda do duše človeka, pričom dielo obsahuje aj kultúrno-zábavnú stránku. Odporúčam každému fanúšikovi sci-fi.

Hodnotenie: 95%
Liou Cch´-sin, Vek Supernovy
Vydavateľstvo: Host
Jazyk: Český
Počet strán: 463
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2020
ISBN: 9788027501564

Ďakujem vydavaťelstvu Host za poskytnutý výtlačok
Logo nakladatelství Host Logo nakladatelství Host
Logo nakladatelství Host Disclaimer

Martin-san

Martin-san
Weeb a odveký knihomol. Medzi moje obľúbené knižné žánre patrí Fantasy, Scifi a historické knihy. Čestný člen Jojo bizzare adventure Fanbase a spoluzakladateľ Scifi.sk LOONA fanklubu

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB