Recenzia - Al morir la Matinee (2020)

Nový uruguajský horor, ktorý dáva poctu talianskemu Giallu? Na to si posvietime!
Lukáš Polák
Podporte scifi.sk
V hororom žánri vznikajú rôzne šialené kombinácie. Dnes to však bude riadna chuťovka. Počuli ste už niekedy o uruguajskom horore? Ani ja. Čo keď vám poviem, že práve dnešný horor je z Uruguaju a zároveň dáva poctu talianskemu „Giallo“ hororu? Vyzerá to rozhodne zaujímavo, poďme si na neho posvietiť.
Red Screening - scéna
Red Screening - scéna / Zdroj Disclaimer
Ako prvé musím spomenúť, že tento film je určený len pre úzke spektrum ľudí – pre hororových „slasher resp. giallo“ fanúšikov. Púšťať ho niekomu inému by nemalo zmysel, pretože by v ňom nenašiel nič zaujímavé. Dej je až primitívne jednoduchý, prostredie komorné a všetko je vyložene zamerané na vyčíňanie šialeného vraha v kine počas premietania - Frankenstein: Day of the Beast (kde zoženiem ten film? Musím ho vidieť!). Nie je riadne „cool“ prostredie? Pre väčšinu ľudí asi nie, ale pre nich nie je tento film určený.
V čom spočíva pocta „Giallo“ žánru? Vo viacerých veciach. Dominuje hlavne pestrý, farebný vizuál, dokonca dôjde aj na rudé „Argento“ filtre, kopec husto-červenej krvi a bravúrna retro hudba (pripomínala mi tvorbu PERTUBATOR). Obete sú izolované a celé to má pod taktovkou šialený vrah, ktorý si svoje artefakty zbiera fakt talianskym spôsobom (pochopíš, keď uvidíš). Celý film vyzerá ako keby použili scenár z 70/80 rokov a obliekli ho do moderného a štýlového kabátu. Ako jeden zo znakov pocty žánru visí na stene plagát na Argentov film "Opera" z roku 1987.
Al morir la Matinee - trailer Disclaimer
Atmosféra vo filme funguje na plné obrátky a napätie sa pri niektorých scénach dá krájať. Vraždy sú zaujímavo ladené (scéna s milencami!), no vadilo mi použitie malého nožíka ako hlavného vražedného nástroja (aj keď je to klasika). Vrah mohol použiť niečo viac štýlové. Taktiež mám výčitku na úvod filmu, kde je to veľmi natiahnuté a dosť to nudí. Tu by sa zišla ruka šikovného strihača, ktorý by to okresal na rozumnejšiu dĺžku, pretože, keď sa začnú diať veci, tak to naberie akčný spád a je to jedna perfektná jazda.
Máme tu dočinenie s úprimnou jednohubkou. Tento slasher/giallo sa na nič nehrá a čo chcel povedať, to splnil - pocta talianskej škole so štýlom a napätím. Vyšlo to ako malo a ja mám teraz chuť si dať niečo z tejto truhlice pokladov.
Hodnotenie: 70%
Žáner: Horor / Giallo / Slasher
Krajina: Uruguaj
Stopáž: 86 min
Rok: 2020
Réžia: Maximiliano Contenti
Scenár: Manuel Facal
Obsadenie: Hugo Blandamuro, Ricardo Islas

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Goran
Úzkoprofilový tovar :) ale ja som vhodný zákazník :D
Opäť raz ďakujem za tip! Myslím, že už len pre tú hudbu a kameru to vie zaujať.
01.03.2021
8HitBoy
Jj, fajn zhrnutie, nadšenec bude výskať a hľadať odkazy na klasiky, ale bežnému divákovi to veľa nepovie. ALE výborne načasovaná recenzia, možno si to po sobote zapne aj nejaký náš čitateľ nehororista :D
01.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB