PNP tento týždeň oslávia 50. kolo

Dve témy, jedna hodina, obrovská dávka adrenalínu. V nedeľu si poviedky za hodinu napíšeme už po 50. raz!
YaYa
Filmová história scifi
Na úvod trochu histórie.
Prvý raz sa Poviedky na počkanie na našej stránke objavili 22. septembra 2013. Téma bola „Bod, z ktorého niet návratu“. Zúčastnilo sa vtedy päť autorov. Jedna z poviedok, Milenkina jazda od Moniky Herdy, neskôr vyšla aj knižne v antológii Rozmarná fantastika z vydavateľstva Hydra.
S nápadom na túto poviedkovú hru prišiel Juraj "Sars" Szasz, náš kolega vo výslužbe. Za tých sedem rokov od prvého kola sme poviedky za hodinu písali už 49 ráz (ak by sme rátali aj prezenčné PNP z conov, tak viac, ale to by sme teraz nemohli oslavovať päťdesiatku, tak o tom pomlčíme). Pokúšala som sa to spočítať a vyšlo mi to na 241 mikropoviedok od 72 autorov. Poviedky na počkanie ako projekt za ten čas niekoľkokrát zomreli a niekoľkokrát povstali z popola ako fénix. Máme ich totiž radi. A aj keď z našej stránky občas na chvíľu zmizli, vždy sa našiel redaktor, ktorému natoľko vŕtali v hlave, aby sa ich pokúsil oživiť. Či už to bol Cyberstorm, Páperíčko alebo naposledy Niromwell a ja.
Ešte dôležitejší ako organizátori sú však účastníci. Autori, ktorí mesiac čo mesiac dvíhajú našu pomyselnú hodenú rukavicu a posielajú nám poviedky. Fráza „pocit úžasu“ sa vo fantastike skloňuje tak často, že sa z nej stalo klišé. Zároveň presne vystihuje to, ako sa pravidelne cítim, keď čítam PNPčky. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, za hodinu môžu tvorivo naladených hlavách vzniknúť úžasné nápady, niekedy dokonca celé svety. A hoci krátkosť času poviedku nedovoľuje dokonale dočesať, o čitateľské zážitky nie rozhodne nie je núdza.
Nebojím sa povedať, že PNP momentálne prežívajú svoj zlatý vek, lebo dostávame viac poviedok ako kedykoľvek predtým. Maximum sme dosiahli tento rok v októbrovom kole, keď prišlo 17 poviedok. Dúfame, že účasť bude rásť aj naďalej.
Statoční autori a mikropoviedok chtiví čitatelia budú mať najbližšie možnosť zabaviť sa pri Poviedkach na počkanie už túto nedeľu 27. 12. o 19.00. A keďže oslavujú okrúhlu päťdesiatku, máte sa na čo tešiť. A tak to na Vianoce radšej neprežeňte s koláčmi a šalátom, aby vám fungovali mozgové bunky.
Do písania! Do čítania!
Poviedky na počkanie 50 - Soundtrack - 50tka Disclaimer

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

xius
Prepekny prehlad! PNP su carovne aj svojou atmosferou v hodnoteniach. Vzdy sa zjavi nejaka opakujuca sa tema a vzdy to prekvapi. Cakate upirov a just nie! :)
Treba prist. 50. kolo je necakane hravy zaver 2020 zo scifi.sk. Sikovne to vyslo.
22.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB