Roman Bureš - Říše (recenzia)

Druhá svetová vojna je obľúbenou témou a inšpiráciou pre spisovateľov. Nielen historici radi fantazírujú, čo by bolo keby. Dnes sa ale neponoríme do vôd internetových diskusií, namiesto toho sa pozrieme na zúbok najnovšiemu počinu Romana Bureša z alternatívnej histórie Európy.
Podporte scifi.sk
Říše. Obálka prvého českého vydania (Epocha, 2020)
Říše. Obálka prvého českého vydania (Epocha, 2020) / Zdroj Disclaimer
Predstavte si, že by nejaký článok vypadol z reťaze vedúcej k porážke jedného z najzločinnejších režimov. Máte to? Tak presne tak vyzerá svet po druhej svetovej vojne v Burešovom príbehu. Hitler triumfoval, Veľkonemecká ríša kontroluje Európu a čo si nedokázala podmaniť, to zničila. Jej jediným mocenským súperom ostávajú USA. Konflikt na jednej strane s Reaganom, na druhej s Alfredom Heydrichom pripomína studenú vojnu a obe mocnosti na seba robia ramená ako sa len dá.
Významným prvkom v tomto svete je aj megalomanská stavba nazývaná „Zeď“, ktorá oddeľuje civilizáciu od spustošenej krajine po bombardovaniach a použití jadrových a biologických zbraní. Za ňou funguje svet ako zo stredoveku, kde lokálni mocipáni bojujú o prežitie svojich pseudoštátikov.
Kniha sa skladá z dvoch noviel. Prvou z nich je Říše, ktorá dala meno aj celej knihe. V nej sledujeme osud Alexandra, chlapca zo sveta spoza Zdi. Vďaka radiácii sa totiž u niektorých ľudí namiesto rakoviny rozvíjajú špeciálne schopnosti. V prípade nášho protagonistu ide o telekinézu. Veľmi rýchlo sa tak dostane do hľadáčika kompetentných a jeho superschopnosti bude musieť otestovať pri rovnako ohromnej úlohe – atentáte na Alfreda Heydricha.
Celkovo sa príbeh číta výborne, túto časť som zhltol za šesť jázd električkou. Akcia ako má byť, žiadne zbytočné prestoje, skrátka to, čo by ste od takéhoto nastavenia deja čakali. Popri tom ale ostáva priestor aj na vysvetľovanie, opisy a vnútorné konflikty jednotlivých postáv. Za mňa osobne som najviac fandil Kowalskemu. Napriek dnes už klišé priezvisku ostal ľahko zapamätateľný a zo všetkých postáv v tejto novele som sa s ním najviac stotožnil.
Atmosféra rovnako nezaostáva. Veľmi často som mal pocit, akoby som sa do deja zapájal po boku našich protagonistov. Akurát škoda trošku narýchlo spískaného konca. Hodnotím to ale len ako škvrnku na ináč vynikajúcej fasáde tohto príbehu.
V druhej časti sa posúvame v čase o niečo dozadu. Rovnako sa mení aj miesto, dejiskom sa stávajú protektorátne Čechy a Morava, ktoré už dlhšie ležia v žalúdku nemeckým vodcom. Mimochodom, Reinhard Heydrich atentát na seba prežil (resp. sa nikdy neodohral) a po inej akcii, ktorej cieľom sa v roku 1962 stal Adolf Hitler, sa ujal vlády ako druhý vodca.
Hlavnými hrdinami sa tu stávajú manželia Martin a Klára, ktorí musia sledovať ako sa Heydrich snaží vymazať Česko a Moravu z histórie. Ponurý dojem dokresľuje aj článok z alternatívnej wikipedie o rasovom zákone určenom práve pre tieto kraje.
Aj tu vyzdvihujem prácu s postavami. Klára sa mení zo zamilovanej študentky a stáva sa ženou, ktorá je ochotná ísť za svojím cieľom prakticky za akúkoľvek cenu. Ostro tak kontrastuje s Martinom, ktorý ostal stredoškolským učiteľom a príbehom prakticky len preplával. Bureš ale ukazuje, že písať vie, dokáže šokovať a nebojí sa svojich protagonistov postaviť pred akúkoľvek dilemu.
Príbeh je rozprávaný viac z pohľadu prvej osoby, čo nie je nevyhnutne na škodu, ale po akčnej Ríši sa tu tempo trochu spomalilo. Priznávam, táto časť sa mi čítala ťažšie. Spracováva hutnejšie námety, možné následky a celkovo načrtla témy, pri ktorých si človek musí dopriať čas na ich spracovanie.
Koniec sa mi ale páčil viac než v prvej novele, vyústenie celého deja ma ohromilo a ešte dlho som neveriacky krútil hlavou.
Problémom môže byť práve ale kompozícia knihy. Ani jedna z častí nie je zlá, práve naopak. Ale mnohí čitatelia môžu frflať, keď po akčnej novele dostanú skôr rezonančný text. Iste, aj v druhej časti sa vyskytne akcia, ale nie až v takej miere.
Obálka je adekvátne zvolená, vystihuje monštróznosť Ríše aj režimu, ktorý ju živil. Tu skladám ilustrátorom poklonu, veľmi málo diel má šťastie na tak priliehavo zvolenú ilustráciu.
Trošku sklamaním ale pre mňa bola aj časová línia. Viem, že mala dokresliť vývoj Veľkonemeckej ríše a jej konečný pád, ale pripadalo mi to, ako keď sme sledovali na internáte s kamarátmi film o Džingischánovi, ktorý končil jednou pseudobitkou a titulkami „A potom dobyl Džingischán tri štvrtiny vtedy známeho sveta“.

Zhrnutie: Celkovo by som zhodnotil tento počin za viac než vydarený. Okrem epického zážitku totiž obsahuje aj ponuré odpovede na otázky typu „čo ak by“. S pokojným srdcom ju teda môžem odporúčať každému priaznivcovi nielen alternatívnej histórie.


Verdikt: 90 %


Roman Bureš – Říše
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2020
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2020
Počet strán: 400
Väzba: brožovaná
ISBN: 978-80-7557-246-2
Obálka: Lukáš Tuma, Žaneta Kortusová

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Epocha.
vydavateľstvo Epocha
vydavateľstvo Epocha Disclaimer
Info o autorovi
Roman Bureš
Roman Bureš / Zdroj Disclaimer
Rodák z Kladna, ktorý si rád plní svoje sny. Okrem písania patrí medzi jeho vášne cestovanie, antika a bojové športy, ktorým sa intenzívne venuje. Predtým pracoval ako osobný strážca a vyhadzovač v pražských kluboch, bohaté životné skúsenosti teraz zúročuje vo svojich knihách.
Literárnu kariéru začal v roku 2012 písaním poviedok. A pretože mu boli krátke texty málo, veľmi skoro sa vrhol na romány. V roku 2013 mu vyšli hneď dva, Legionár a Zúriaci lev. Obaja sa odohrávajú v starovekom Ríme.
Za vrchol svojej tvorby však považuje originálne poňatú historicko-dobrodružnú sci-fi trilógii Priepasť času, ktorú otvoril rovnomennou knihou v roku 2015, aby na ňu o rok neskôr nadviazal v pokračovaní nazvanom Cisárovná. Záverečný diel s podtitulom Impérium vyšiel v roku 2018. Roman Bureš na Databazi knih

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Ríša

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Ríša