Plyšákokalypsa, alebo Toy Story podľa Mellicka

České vydavateľstvo Carcosa nám prináša už tretiu knihu od kráľa bizarnej fikcie, Carltona Mellicka III. Tentokrát sa prenesieme do sveta, ktorý zažil zotročenie ľudskej rasy inteligentnými hračkami.
8HitBoy
Podporte scifi.sk
České nakladateľstvo Carcosa vydalo prednedávnom už tretiu knihu od amerického spisovateľa Carltona Mellicka III, ktorý je známy ako akýsi „duchovný otec“ žánru bizarro fiction. Mellickove diela často balansujú na hranici nevkusu, sú plné nadávok, často až primitívneho čierneho humoru, krvi a sexu, preto určite nesadnú každému čitateľovi. Je však zaujímavé, ako vhodne vie všetky tieto aspekty Mellick nakombinovať a ponúknuť čitateľovi zábavné a úderné čítanie, ktoré častokrát prináša so sebou aj nečakanú myšlienkovú hĺbku. To pri knihách s názvami ako Strašidelná vagína alebo Zbouchnul jsem Satanovu dceru skutočne neočakáva každý.

Plyšákokalypsa. Obálka prvého českého vydania (Carcosa, 2020) Carlton Mellick III - Plyšákokalypsa. České vydanie.
Plyšákokalypsa. Obálka prvého českého vydania (Carcosa, 2020) Disclaimer
Presne takto by sa dala zhrnúť aj jeho ďalšia kniha Plyšákokalypsa (Cuddly Holocaust). Mellick nás v ňom zoznamuje s mladou Julie, ktorá prežila prevrat inteligentných hračiek, počas ktorého hračky pod vedením desivého generála Griza, ktorý je v skutočnosti asi trojmetrovým plyšovým medveďom s kovovým chrupom, zotročili ľudstvo. Ľuďom boli odoberané orgány, ktoré si implantovali samotné hračky s cieľom stať sa skutočnými živými bytosťami, následne boli nahnaní do pracovných táborov, prípadne rovno zabíjaní a pálení na akýchsi skládkach. V Mellickovom románe sú hračky krvilačné, znásilňujú zajaté ženy a vyžívajú sa v jedení ich tiel, čo v kontraste s ich opismi hebkej plyšovej kožušiny alebo korálkových očí pôsobí až bizarne komicky.
Julie spoznávame už po takmer dokonalej plastickej operácií, počas ktorej sa nechala preoperovať za plyšovú pandu. Výber plyšového zvieraťa nie je náhodný, pretože Julie má isté nevyrovnané účty a komplikovaný vzťah s plyšovou pandou Porom, jej najobľúbenejšou hračkou z detstva, ktorá sa kedysi pridala k odboju hračiek proti ľuďom. Julie má inteligentný plán, infiltrovať sa medzi hračky, pochopiť ako uvažujú a pokúsiť sa ich zničiť zvnútra. Podarí sa jej to napokon?
Carlton Mellick III Carlton Mellick III. Jeden z "duchovných otcov" žánru bizarro fiction.
Carlton Mellick III Disclaimer
Plyšákokalypsa ponúka čitateľovi nenáročné a úderné čítanie s absolútne absurdnými zápletkami, vtipnými situáciami a sympatickou hlavnou hrdinkou. Mellickovi sa to opäť raz podarilo. Čitateľ sa baví, ale celkový dojem po prečítaní je prekvapivo hlboký, až filozofický. Aj príbeh Julie je vlastne len akousi alegóriou dospievania, aj keď je vyrozprávaná na pozadí pálenia ľudských kostí „bárbinami“. Ak ste už čítali Mellickove predchádzajúce romány, približne viete do čoho idete. Plyšákokalypsa latku nastavenú jeho predchádzajúcimi dvomi knihami preloženými do češtiny rozhodne nepodlieza. A vy, ktorí ste ešte od Mellicka nečítali nič, Plyšákokalypsa by mohla byť skvelým románom na začiatok. Carlton Mellick III sa môže poľahky stať kráľom vašej „guilty pleasure“ knižnice.
8/10
Carlton Mellick III - Plyšákokalypsa
Vydavateľstvo: Carcosa
Jazyk: Český
Počet strán: 193
Rok vydania: 2020
ISBN: 978-80-88243-26-7

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB