Nepriatelia Urdisu (recenzia prvej časti trilógie)

Na knihe Nepriatelia Urdisu ma na prvý pohľad zaujala obálka, potom synopsa, no najviac zo všetkého ma zaujalo, že som o nej nikdy predtým nepočula.
B.T. Niromwell
Podporte scifi.sk
Ach, aká to radosť, keď sa recenzentovi do ruky dostane prvotina nejakého autora. Čo to bude? Objavenie nového talentu? Nepravdepodobné. Príležitosť do niekoho zabŕdnuť? To už znie uveriteľnejšie. Prvotina alebo nie, od niektorých kníh sa nedá odtrhnúť. S výtlačkom Nepriateľov Urdisu som nastúpila do vlaku a strávila s ním deväť hodín. Rozhodne mi pomohol tú cestu prežiť.
Na knihe Nepriatelia Urdisu ma na prvý pohľad zaujala obálka, potom synopsa, no najviac zo všetkého ma zaujalo, že som o nej nikdy predtým nepočula.
A tak si čítam, čítam, hľadám, o čo oprieť svoju kritiku. Vsádzam mincu na slovenskú klasiku samozdatov a malých vydavateľstiev, toť, nezvládnutú korektúru, no po pár stranách žiaden výraznejší zádrheľ (až na pár čechizmov) nenachádzam, a tak len otáčam strany, ponáram sa do príbehu a nechám sa ním unášať.
Nepriatelia Urdisu je akčné young adult postapo, dobrodružná vzťahovka s ženskou hlavnou hrdinkou. Akú postapokalyptickú tému zachytáva? Zombíkov? Smrtiaci vírus? Tajnú dokonalú spoločnosť? Áno. Je to tam. Všetko. Zdá sa toho byť priveľa? Na jednu knihu by mohlo byť, ale Nepriatelia Urdisu sú trilógiou, a tak až v ďalších dieloch uvidíme, či sa autorke podarí všetky časti príbehu pospájať a úspešne zakončiť.
Nepriatelia Urdisu - Obálka - Plagát
Nepriatelia Urdisu - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Zatiaľ sa pozrime bližšie na prvý diel. Už od prvej strany sledujeme dianie z pohľadu hlavnej hrdinky Cynthie, klasickej badass dvadsiatničky, ktorá v snahe nájsť svojho brata a priateľov prechádza pustatinou a bojuje s netvormi. Ľudská spoločnosť je zdevastovaná, väčšina preživších sa zhlukuje do starých domov alebo do podzemia, väčšie spoločnosti žijú v utajení podľa prísnych pravidiel, aby si zabezpečili prežitie. Môže za to neznámy vírus, ktorý veľkú časť ľudí zabil a tú druhú premenil na neživé netvory. Práve kvôli nim je pre zvyšok ľudstva takmer nemožné viesť normálny život, netvory rýchlo zabíjajú a premieňajú svoje obete na sebe podobných. Najväčšiu hrozbu predstavujú v noci, kedy je takmer nemožné sa im vyhnúť.
Cynthia hneď na začiatku skoncuje so svojím samotárstvom a pridá sa k menšej skupinke ľudí skrývajúcej sa v podzemí. Postupom času sa skupina zväčšuje a napätie narastá. Majú zostať alebo ísť a hľadať šancu na lepší život? Príbeh je zmesou akčných scén a riešenia bežných vzťahov v krízovej situácii. Čo sa týka toho prvého, veľkým plusom je, že sa autorka drží pri zemi. Žiadne guľomety alebo nekonečné počty nábojov, žiadne hyperbojové schopnosti, ktoré by hrdinovia nemali odkiaľ mať. Občas sa síce stane, že tí zlí sú zároveň tí hlúpi, ale tak kde nie. Vo vzťahovej rovine sa riešia veci tak, ako to už čerství dvadsiatnici robia – často s horúcou hlavou. Cynthii by ste občas za jej výbuchy strelili, no úžasné je, že ostatné postavy reagujú adekvátne – keď to príde, vždy sa nájde niekto, kto ju chce posadiť na zadok. Čierno-bielych postáv tu priveľa nenájdete (až na pár výnimiek v radoch záporákov, ktorí sú zlí, lebo... nuž, sú zlí), čo dáva priestor k ďalšiemu rozvíjaniu príbehu.
A toho si teda užijeme. V knihe sa síce stretávame s mnohými klišé, no keď si už čitateľ myslí, že vie, kam to smeruje, autorka s patričným efektom otočí kormidlom. Tieto twisty ma veľmi bavili, lebo väčšinou nemali podobu deux de machina, ale ladili s vývojom postáv. Ak však hovoríme o klišé, jedným z nich je určite aj hlavná hrdinka. Schopná, mladá, statočná, tvrdohlavá (hlavne tvrdohlavá) žena, do ktorej sa zaľúbi každý chlap na okolí (no, nie úplne každý, lebo postáv je tam neúrekom). Čitateľ jej to ale odpúšťa, lebo sa okolo nej tým pádom motá veľa zaujímavých, chrumkavých postáv, obzvlášť v druhej polovici knihy, v Urdise, kde dáme načas zbohom doterajším postavám a prostrediu a hrdinka sa ocitá v úplne inom svete. Máte radšej postapokalyptických preživších rabujúcich, kde sa dá, alebo prísnu diktatúru na vysokej úrovni, kde sa z človeka stáva číslo? U mňa najviac zo všetkého zarezonovalo napätie a iskrenie medzi postavami, som zvedavá, či sa zachová aj v ďalších dieloch.
Celková atmosféra sa prikláňa skôr k romantike ako k naturalizmu, určitá surovosť sa prejavuje v násilných scénach, ale nadávky tu nehľadajte. Zlo je zlé, väčšinou bez vonkajšej nutnosti, a keď je konfrontované, často sa mení na dobro. Možno to tak úplne nefunguje, ale kto hovorí, že to tak nefunguje aspoň niekedy, a povedzme si pravdu – knihy s takýmto morálnym obrazom chcete, aby vaše potomstvo čítalo.
Dej knihy Nepriatelia Urdisu sa odohráva v slovenských reáliách a je odpoveďou na mnohé zahraničné Young adult/New adult série, od Twilightu cez Fall, a hoci osobne nie som vášnivý NA fanúšik, nevidím dôvod, prečo by za nimi mala zaostávať, práve naopak. Osobne si myslím, že takáto pútavá kniha s trendovým zameraním by mala byť vlajkovou loďou, ktorá privedie mládež a mladých dospelých k slovenskej literatúre.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Art Floyd.}
Vydavateľstvo: Art Floyd
Autor: Viktória Drgoncová
Rok: 2018 (prvé vydanie 2016)
Počet strán: 357
Väzba: mäkká
Vydanie: druhé
ISBN: 978-80-89889-00-6

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB