Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.
Podporte scifi.sk
Ako som už spomínal, hráči navrhnú kategórie a v rámci nich nominujú svoju hru. Valve potom zhodnotí prijaté príspevky a stanoví zväčša osem kategórií. Okrem pár noviniek sledujúcich trendy sú ostatné stále.
Víťaz bude medzi nominovanými označený boldom, pričom poradie finalistov zodpovedá uvedenému na stránke Steam. Každá kategória bude doplnená o môj (miestami až príliš) subjektívny komentár.
Tento rok sa hry uchádzali o priazeň publika vo ôsmich kategóriách
- Hra roka 2019
- Najlepší VR titul (virtuálna realita, pozn autora)
- Nesmrteľná hra
- Najlepšie s priateľmi
- Najinovatívnejšia hrateľnosť
- Hra s najlepším príbehom
- Najlepšia hra, v ktorej failujeme
- Najlepší vizuálny štýl

Hra roka 2019

Sekiro: Shadows Die Twice
Resident Evil 2/Biohazard RE: 2
Star Wars: Jedi – Fallen Order
Destiny 2
Devil May Cry 5
Sekiro: Shadows Die Twice - Steam Awards
Sekiro: Shadows Die Twice - Steam Awards Disclaimer
Vavríny víťazstva nakoniec spočinuli na titule Sekiro: Shadows Die Twice. Tvorcovia predviedli podarenú hru, v ktorej nechýbali nindžovia, stealth sekvencie, či solídny soundtrack. Aj podľa mňa zaslúžené víťazstvo, hoci môj hlas získal remake Resident Evil 2/Biohazard RE: 2.
Resident Evil 2/Biohazard RE: 2 je ďalším podareným kúskom z dielne štúdia CapCom oživiť dnes už kultovú hernú sériu. Umbrella Corporation si vždy nájde svojich rivalov, ak sa pridá podarený vizuál a výborná hrateľnosť, hráči radi siahnu do svojich peňaženiek. Nakoniec sa ale aj vývojári tejto chuťovky museli priznať porážku. S výsledkom som ale spokojný.
Celkovo išlo o silnú kategóriu, SW:Jedi – Fallen Order v mnohých oživil spomienky na sériu The Force Unleashed, ani Destiny 2, či Devil May Cry 5 neboli bez šance.

Najlepší VR titul

Beat Saber
Blade & Sorcery
Gorn
Borderlands 2: VR
Five Nights At Freddies: Help Wanted
Beat Saber - Steam Award
Beat Saber - Steam Award Disclaimer
Virtuálna realita už k hernému priemyslu neodmysliteľne patrí. Tento rok na celej čiare zvíťazil titul Beat Saber. Kombinácia sekania so svetelnými mečmi za zvuku obľúbenej odrhovačky sa nakoniec ukázala ako neprekonateľná. Nechal za sebou aj „simulátor čarodejníka“ Blade & Sorcery, gladiátorsku mlátičku Gorn, či dobrodružstvo z planéty Pandora Borderlands 2: VR.
Najviac WTF momentom sa ale pre mňa stala nominácia Five Night AT Freddies: Help Wanted. Kurnik šopa, dokedy budeme ešte zízať na tisíckrát prevarenú, tú istú hru len s iným, názvom? Navyše, postavenú len na ľakačkách? Pokojne ma nazvite kacírom, ale myslím si, že herný priemysel má na viac. Finále pre túto hru ale ukazuje na slabú stránku takýchto ocenení. Nemusí totiž vždy vyhrať lepšia hra, môže rozhodnúť väčšia komunita (na Steame má totiž FNaF:HW až na výnimky kladné recenzie – „overwhelmingly positive“, pozn. autora).

Nesmrteľná hra

Warframe Empyrean
Rainbow Six: Siege
CS: GO – Operation Shattered Web
Grand Theft Auto V
Dota 2
Grand Theft Auto V - Steam Award
Grand Theft Auto V - Steam Award Disclaimer
Tu sa zúčastnili aj tituly vydané pred minulým rokom. Hlavnou charakteristikou tejto kategórie je neustále sa vracanie k hre. Vždy si ju radi zahráme, hoci si okolie už ťuká na čelo, čo nás na tom ešte môže baviť. Nuž, niektoré veci nikdy neomrzia.
Možno prekvapivo, ale zaslúžene zvíťazilo Grand Theft Auto V. Hoci si vývojári vypočuli množstvo tvrdej kritiky (uznávam, hláška „All you had to do was follow the damn train, CJ“ sa už stala nesmrteľnou a ťažko ju prekonať), myslím, že odviedli solídnu prácu a triumf si zaslúžili.
Osobne som hlasoval pre Dotu 2, keďže som v nej utopil nejaké peniažky, navyše, cancer komunita vždy pobaví, ale opäť som spokojný s výsledkom.

Najlepšie s priateľmi

Risk of Rain 2: Hidden Realms Update
Dota Underlords
Age of Empires II: Definitive Edition
Ring of Elysium
DayZ
DayZ - Steam Award -
DayZ - Steam Award Disclaimer
Poznáte to. Singleplayer, nech je aký je, vždy je väčšia sranda, keď sa stretnete s partiou rovnako šialených ľudí. Hry vo finále teda dokázali najviac pobaviť komunitu – či už kooperatívnou hrou alebo bodnutím dýky do chrbta od tých najbližších.
Možno šokujúco, možno očakávane, viťazstvo získal titul DayZ. Hra preslávená bugujúcimi sa zombies, či ozaj sprostou komunitou, dokazuje, že občas je niečo tak zlé, až je to dobré. Opäť sa ale musím pristaviť pri myšlienke, či len nerozhodla veľkosť komunity.
Ja som hlasoval za Age of Empires II: Definitive Edition. Osobne mám z tejto hry viac a nemám po nej potrebu začať nukleárny konflikt, na rozdiel od predošlého titulu.

Najinovatívnejšia hrateľnosť

Baba Is You
Slay The Spire
My Friend Pedro: Blood Bullets Bananas
Oxygen Not Included
Planet Zoo
My Friend Pedro - Blood Bullets Bananas - Steam Award
My Friend Pedro - Blood Bullets Bananas - Steam Award Disclaimer
Hra, ktorá prekvapila, priniesla nové prvky, či len dostatočnú porciu srandy. Celkom ma pobavilo, že výber nakoniec padol na My Friend Pedro: Blood Bullets Bananas. Totálna odpaľovačka, ktorej nie je nič sväté. Dovolím si tvrdiť, že vyhrala bezkonkurenčne, hoci ja som dal svoj hlas Oxygen Not Included.

Hra s najlepším príbehom

A Plague Tale: Innocence
Disco Elysium
FarCry: New Dawn
Gears 5
GreedFall
A Plague Tale: Innocence - Steam Award
A Plague Tale: Innocence - Steam Award Disclaimer
Tu som kvičal od šťastia. Najsilnejšou stránkou týchto titulov sa stala nie samotná hrateľnosť, ale prepracovaný príbeh, hutná atmosféra, komplexné postavy s rozmanitými interakciami. Iste, aj hrateľnosť, aj vizuál musia za niečo stať, ale fanúšikovia si tieto tituly vyberajú práve pre možnosť žiť, trpieť a tešiť sa s protagonistami v nich.
Triumfovala hra A Plague Tale: Innocence, ktorú sme recenzovali na našej stránke recenzia tu. Stručne zhrniem, že príbeh o dvoch súrodencov uprostred Veľkej morovej rany, Storočnej vojny a fanatickej inkvizície chytil za srdce hádam aj tých najväčších cynikov. Ide o titul malého štúdia, čo ukazuje, že za najlepšou hrou nemusí stáť len nejaký herný gigant. Hádam ani nemusím zdôrazňovať, komu som fandil. :-D
O tom, že ani toto finále nebolo ľahké svedčí fakt, že víťazovi šliapali na krk FarCry: New Dawn či GreedFall.

Najlepšia hra, v ktorej failujeme

Mordhau
CodeVein
Hunt
Remnant: From The Ashes
Mortal Kombat XI
Mortal Kombat XI - Steam Award
Mortal Kombat XI - Steam Award Disclaimer
Prehrávať je sranda, koluje medzi priaznivcami istého typu hier. Celkovo by som ich definoval ako počiny, ktoré človeka donútia siahnuť na dno svojich síl a potom ukáže niečo naozaj ohromné. Teda, ukázal by. Keby asi po hodine hrania nevyhodil notebook von oknom.
Na Mortal Kombat XI som nadával pomerne dlho. V rámci propagácie sa ukázalo toľko videí a vychytávok, že po zapnutí hry sa objavila nástojčivá otázka. Prečo to vlastne ešte vôbec hrať? Odpoveď je jednoduchá. Ta-ta-ta-ta ta-da, Mooooortaaaaal Cooombaaaat!!!
Ale ani zvyšní finalisti neostali v hanbe, za mňa osobne potešila nominácia pre Remnant: From The Ashes, za ktorý som hlasoval.

Najlepší vizuálny štýl

GRIS
Total War: Three Kingdoms
Astroneer
Katana ZERO
Subnautica: Below Zero
GRIS - Steam Award
GRIS - Steam Award Disclaimer
Opäť špecifická kategória hier, kde dominuje hlavne vizuálny stránka hry. Najlepší zástupcovia tohto typu sú doslova umením a opäť platí, že síce možno gameplay je lineárny a eventuálne aj príbeh je priemerný, už len pre ten umelecký zážitok si tieto hry kupujeme a hráme.
Víťazom sa stala hra GRIS (recenzia čoskoro). Miestami sa stáva až surrealistickou, spodobuje príbeh mladej ženy, ktorá sa vyrovnáva so svojím smútkom. Silný príbeh teda pridal potrebné body naviac, kryštalický soundtrack už len podčiarkol zaslúžený triumf. Získala aj môj hlas.
Total War: Three Kingdoms nás síce zaviedla do starovekej Číny, ale súťažila v nesprávnej kategórii. Astroneer mal zasa veľmi špecifický vzhľad, Subnautica: Below Zero síce očarila, no niečo tomu chýbalo. WTF moment si uchmatla hra Katana ZERO, jej nomináciu považujem za zlý vtip. Nechápte ma zle, nemám nič proti retro hrám. Ale nevybočila ničím zo šedého priemeru.

Záverom

Celkovo musím poznamenať, že kategórie, nominácie a víťazi priniesli zaujímavý prehľad toho, čo fičí v hernom priemysle. Ako to už býva, ocenenia nemohli vyhovieť všetkým, viď moje frflanie pri niektorých kategóriách. Nakoniec ale rozhodli inovatívne prvky, príbeh, štýl, či len silnejšia komunita, ale aj to sa počíta.
Neostáva teda nič iné, len popriať všetko dobré víťazom a vám dostatok času, peňazí a herného zážitku. Stretneme sa pri Steam Awards 2020.
Zároveň si môžete pozrieť prehľad toho najlepšieho na videu od nášho kolegu Janka Guniša.
Najlepšie hry 2019 - Ktoré by ste si zahrať! (Cup of Games) Disclaimer

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Diskusia

Lamahe
Čo do šľaka znamená "kryštalický soundtrack"? :)
17.01.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2019

To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.

To najlepšie za rok 2019: komiksy a grafické romány

Dostávame sa na koniec nášho malého seriálu o tom najlepšom, čo sme v rámci redakcie scifi.sk čítali. Posledným príspevkom sú komiksy agrafické romány, ktoré sa stali za posledných pár rokov nezanedbateľnou časťou slovenskej a českej prekladovej ale aj domácej fantastiky.

To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.

Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction

To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.

To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.