To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.
Podporte scifi.sk
V redakcii scifi.sk sa nám rozširuje zastúpenie priaznivcov anime a tak tu máme 2 pohľady na tohtoročnú produkciu. Ja vám porozprávam zopár viet o nových seriáloch s nádychom fantastiky, ktoré si myslím, že by si nikto nemal nechať ujsť a zároveň spomeniem aj tie najdôležitejšie pokračovania, teda nové série už známych anime trhákov. Následne si môžete prečítať, čo považuje za najdôležitejšie kolega Martin.
Astra Lost in Space
Príjemné sci-fi dobrodružstvo z budúcnosti, kedy deti namiesto školy v prírode absolvujú týždeň vo vesmíre. Zvyčajne to je týždeň, kedy sú poslaní na bezpečnú planétu a vzájomne sa starajú o prežitie. V tomto prípade sa ale pár vecí skomplikuje a partia študentov sa ocitá v úplne inej destinácii, než by chceli. Stratení vo vesmíre, s obmedzenými zásobami jedla, vody a paliva sa musia naučiť spolupracovať, aby dokázali preletieť zopár neznámych planét a bezpečne sa vrátiť domov. Budú si ale môcť dôverovať, keď to vyzerá, že niekto ich vesmírnu loď sabotoval úmyselne? Napätie je prítomné v každej epizóde a až na úvodné klišé v rámci charakterov hlavných hrdinov tento seriál príjemne prekvapí a aj keď nepatrím primárne k fanúšikom sci-fi, Astra Lost in Space a dobrodružstvá študentov naprieč cudzími planétami mi prirástli k srdcu.  
彼方のアストラ - Trailer - ASTRA Lost in Space Disclaimer
Vinland Saga
Schopnosti preniesť vikingskú ságu na do anime podoby som veľmi nedôveroval. Respektíve ide o adaptáciu už existujúcej mangy. Moja nedôvera sa ale nepotvrdila. Ide o epický príbeh Thorfina, ktorý sa snaží pomstiť smrť svojho otca. Nie je to ale priamočiara cesta plná násilia. O to tu nie je núdza, no každá epizóda prináša prvotriedny vizuál, zaujímavé postavy, ktoré sa naprieč všetkými epizódami vyvíjajú a nejeden príbehový zvrat, ktorý vám pomotá hlavu. Či už je to príbeh severských bratov, ktorí chcú ako piráti zbohatnúť, alebo bývalých otrokov, ktorí bojujú o svoje miesto vo svete, všetko a každý má v seriáli svoj zmysel. Či už z pohľadu zobrazenia prírody, brutality okolo dobývania Anglicka, súbojov alebo celkovo života vikingských bojovníkov, Vinland Saga je pre mňa najlepším zobrazením tematiky na obrazovkách, aké sme tu doteraz mali. Ak ste teda fanúšikmi severskej tematiky, nenechajte si toto dielo ujsť. Prvé epiźody sú možno pomalšie, niektoré majú príliš násilia, no autori vedie presne, čo robia a seriál nesklame. Zároveň má Vinland Saga najlepšieho záporáka, respektíve antihrdinu, tohto roku ba aj dekády a už len kvôli nemu stoja anime vikingovia za pozretie.
ヴィンランド・サガ - Trailer - Vinland saga trailer [Eng sub] Disclaimer
Promised Neverland
Horor v anime je taký všelijaký. Mnohokrát sa snažia autori vsadiť na šialené vizuály, ktoré je možne kresbou dosiahnuť a to nie vždy zapôsobí. Promised Neverland sa ale snaží zapôsobiť skôr psychologickou stránkou, kde nás straší často to neznáme. Tu sa toho veľa nedá povedať bez toho, aby som nevyspoileroval prvú epizódu. Tak len v skratke, v rozkošne vyzerajúcom sirotinci nie je všetko také ideálne, ako sa na prvý pohľad zdá. Krutú pravdu o ich osude objaví náhodou malá skupinka detí a následne sa snažia pred tým, čo ich čaká, ujsť. Keďže sú ale pod neustálym dohľadom a ich plány nie sú také tajné ako si myslia, čaká nás napínavá hra na mačku a myši. Takmer žiadna scéna tu nie je nazmar a až na zopár absurdít, ktoré sú možné iba v anime formáte, je toto dielo z môjho pohľadu perfektné. Ak máte radi thriller, horor a nevadí vám, že deti nečaká vždy veselá budúcnosť, určite stojí Promised Neverland za pozretie.
約束のネバーランド - Trailer - The Promised Neverland Trailer (English Sub) Disclaimer
Demon Slayer
Boj chlapca proti démonov, aby zachránil svoju sestru, ktorá sa tiež na jedného mení nie je najoriginálnejšie dielo. Ani mnoho nápadov, ktoré sa tu nájdu, nie sú samé o sebe niečo prevratné. Máme tú špeciálnu skupinu ľudí, ktorí trénujú a lovia démonov, zatiaľ čo démoni majú svojich elitných bojovníkov, ktorých samozrejme nikdy nikto neporazil. Náš hlavný hrdina samozrejme musí trénovať, aby sa stal silným a porazil démonického pána. Čo ale zaujme je, ako celý tento celok funguje. Zároveň v anime adaptácii je dôležitý vizuál, ktorý je tu na prvotriednej úrovni, respektíve sa dá povedať, že ide o najlepšie vyzerajúcu šou tohto roku. Možno nie každá epizóda je TOP, no zopár z nich sa zapísalo do histórie anime a posunula žáner o niečo ďalej. Príbeh Tandžira chytí za srdce, no nechýba ani kopec vtipných momentov, ktoré príjemne zabavia. Vzťahy medzi hlavnými hrdinami a v určitom smere aj medzi démonmi sú to, čo z môjho pohľadu robí toto anime výnimočným. Ak máte radi japonskú mytológiu, prídete si tu na svoje.
の刃 - Trailer - Demon Slayer - Official Trailer Disclaimer
Z pohľadu sequelov, respektíve nových sérii pre už existujúce anime seriály by som tu v krátkosti spomenul tri.
JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind dokazuje, že Jojo je jedna z najlepších šou, aké sme tu kedy mali. Tentokrát zasadené do prostredia talianskej mafie ide o hádam najbizarnejšie vyzerajúce dobrodružstvo, ktoré je zároveň aj najvážnejším. Stavia na malej skupinke postáv, ktorí sú odhodlaní postaviť sa svojmu osudu zoči voči a bojovať za to, čomu veria.Oproti ním stojí krutí vláca mafie, ktorí ovláda podsvetie z tieňov. Ak Jojo nepoznáte, odporúčal by som predchádzajúce série, ale dá Golden Wind sa do určitej miery dá vychutnať aj bez znalostí tohto univerza. Hudba je super, animácia plynulá a šialená, ako sme si už zvykli a tempo také, že sa divák nikdy nenudí. V posledných častiach, keď naši hrdinovia aj zloduch hodia všetky karty na stôl a všetci utekajú za cieľom bez ohľadu na to, koľko tiel za sebou nechajú, sa veci tak rozbehnú, že sa nedá odrthnúť od obrazovky. Celkovo táto séria priniesla najzaujímavejších hlavných hrdinov a záporákov, akých sme v Jojo mali a tak niet divu, že práve príbeh talianských gangov je pre mnohých tá najlepšia časť z celého Jojo univerza.
ジョジョの奇妙な冒険 - Trailer - JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind - Official Trailer #1 Disclaimer
Attack on Titan mal tento rok druhú časť tretej série, ktorá pre mňa priniesla najlepšie momenty tohto anime a jednu z najlepších bojových scén, aké som kedy videl. Lietali tu emócie, slzy a aj zopár končatín a rozkúskovaných tiel. Mnoho postáv tu malo svoje najlepšie momenty. Dostali sme konečne dôležité informácie o tom, ako tento svet funguje a ja sa neviem dočkať, kedy sa dočkáme pokračovania.
Šingeki no Kjódžin - Trailer - Attack on Titan Season 3 Part 2 Trailer - Official PV Disclaimer
Druhá séria Mob Psycho 100 je pre mňa vizuálny zázrak, ktorý posúva možnosti za hranice toho, čo sme tu mali. Demon Slayer síce vyzerá krásne, Mob Psycho 100 má ale tiež svoje skvelé momenty, ktoré nemajú konkurenciu. Séria pokračuje príbeh o Mobovi, ktorý má ohromný talent v oblasti psychických schopností. Či už ide o levitovanie objektami alebo boj s duchmi, nikto mu nie je rovní. Celý život ale potláčal svoje emócie a žil v ústraní. Teraz sa ale musí postaviť na svoje vlastné nohy. Respektíve sa o to snaží. Keď ale zistí, že jeho schopnosti boli do značnej miery zneužívané aj človekom, ktorého mal za vzor a bol to respektíve jeho jediný priateľ, veci sa komplikujú. A komplikujú sa o to viac, že mocou poháňaný zloduch sa snaží zoskupiť ľudí s nadprirodzenými schopnosťami a prevrátiť klasickú spoločnosť naruby.
モブサイコ100 - Trailer - Mob Psycho 100 - Season 2 Trailer (English Sub) Disclaimer

Naj anime 2019 podľa Martina

Hej anime maniaci! Ubehol ďalší rok a my môžeme konečne rekapitulovať. Čo sa týka anime, bol rok 2019 naozaj plodný a okrem skvelých nových sezón už zabehnutých anime priniesol aj niekoľko veľmi zaujímavých nových kúskov. Poďme si ich spolu pripomenúť, prípadne možno nájdete aj niečo nové zaujímavé na sledovanie.
Zrejme najväčšou „peckou“, ktorú nám rok 2019 priniesol je globálny anime fenomén Demon Slayer. Ak ste toto anime ešte nevideli, určite ste o ňom minimálne počuli. Rozhodne je to anime z kategórie „must watch“. Príbeh mladého chlapca s dobrým srdcom, Tandžira, a jeho démonom nakazenej sestry Nezuko chytil za srdcia už milióny ľudí po celom svete, ktorí netrpezlivo čakajú na ďalšiu sezónu. Demon Slayer ponúka okrem skvelých bojových scén aj skvele spracovaný motív priateľstva a rodiny. Jedná sa o skutočne veľkú vec, ktorá sa s takmer určitosťou zaradí postupne na zoznam klasík vedľa Dragon Ball a One piece.
Fantastickým anime je Promised Neverland, ktoré nám ukázalo po dlhom čase, že aj hororové anime môže fungovať. Ak ste ho ešte nevideli, určite skúste tento príbeh mladej Emmy a jej priateľov zo sirotinca, ktorý je zasadený do bezútešného, postapokalyptického sveta.
Ďalšie z najlepších anime titulov uplynulého roku sú napr. Fire Force, teda príbeh hasičov, ktorí bojujú proti akútnym prípadom samovznietenia, ktoré menia ľudí na krvilačných démonov, Vinland Saga, čo je historické anime, ktorého hlavným hrdinom je islandský prieskumník Thorfinn, snažiaci sa pomstiť smrť svojho otca, alebo Dr. Stone, „anime Rick a Morty“ príbeh mladého génia Senkuho, ktorý sa snaží prebudovať civilizáciu potom, čo sa začnú ľudia na Zemi meniť na kamene.
Fire Force - Trailer - Fire Force | OFFICIAL PREVIEW Disclaimer
ドクターストーン - Trailer - Dr. STONE | OFFICIAL PREVIEW Disclaimer
V kategórií anime (hlavne) pre dievčatá sa toho objavilo viacero, za spomenutie stoja ale najmä štyri tituly. Fruits Basket, ktoré pojednáva o príbehu dievčaťa, ktoré prichádza o rodinu a postupne sa zbližuje so svojimi susedmi. Napokon odhaľuje ich tajomstvo – keď ich objíme, každý z nich sa mení na jednotlivé zvieratá čínskeho zverokruhu. Fruits Basket je pekným príbehom o priateľstve plný láskavého humoru a určite stojí za pozretie.
フルーツバスケット - Trailer - Fruits Basket | OFFICIAL PREVIEW Disclaimer
O Maidens in Your Savage Season je zas vtipným náhľadom do života dospievajúcich mladých dievčat, ktoré sa musia vyrovnať so svojou sexualitou, často na úkor mimoriadne vtipných situácií. Tretím na našom zozname je seriál Beastars, ktorý nápadne pripomína pointu animovaného seriálu Zootropia, pretože hlavným hrdinom je antropomorfný vlk, ktorý sa spriatelí s mladou zajačicou a celý čas sa snaží stierať stigmu akéhosi kultúrneho boja medzi mäsožravými a bylinožravými zvieratami. Ako posledné anime odporúčam skvelé Love is war, ktoré nás zoznamuje s dvoma geniálnymi študentami Mijuki a Kaguja, ktorí k sebe síce niečo cítia, ale asi by si radšej odrezali palec na ruke, než by to mali priznať a tak sme svedkami častokrát vtipných situácií a veľmi zaujímavo spracovaných intelektuálnych stretov.
荒ぶる季節の乙女どもよ。 - Trailer - [Araburu Kisetsu no Otome-domo yo] Official Trailer ! Disclaimer
BEASTARS - Trailer - TVアニメ「BEASTARS」第3弾PV Disclaimer
かぐや様は告らせたい~天才たちの恋愛頭脳戦~ - Trailer - Kaguya-sama: Love is War | Official Trailer [English Subs] Disclaimer
Okrem týchto noviniek sme privítali aj nové sezóny našich už dávno obľúbených anime. Aggretskuko ešte stále nenašla svoje miesto na svete, My Hero Academia sa nám predstavila novými záporákmi v štvrtej sezóne, fantastický Mob psycho 100, od tvorcu One Punch Man-a, dostal druhú sériu a môj osobný favorit, magnum opus Hirohika Arakiho, JoJo´s Bizarre Adventure, sa tentokrát presunul do Talianska a riešil boj mladého Giorna Giovannu proti drogovej mafií. Pozrite si to už len kvôli nespočetným memes.
アグレッシブ烈子 - Trailer - Aggretsuko on Netflix - Trailer! Disclaimer
僕のヒーローアカデミア - Trailer - My Hero Academia Season 4 Official Trailer (English Dub Reveal) Exclusive - Comic Con 2019 Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2019

To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.

To najlepšie za rok 2019: komiksy a grafické romány

Dostávame sa na koniec nášho malého seriálu o tom najlepšom, čo sme v rámci redakcie scifi.sk čítali. Posledným príspevkom sú komiksy agrafické romány, ktoré sa stali za posledných pár rokov nezanedbateľnou časťou slovenskej a českej prekladovej ale aj domácej fantastiky.

To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.

Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction

To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.

To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.