Maliari fantastických svetov: Satine Zillah

Satine Zillah je mladá, nadaná maliarka a ilustrátorka, ktorej skvelú tvorbu môžete poznať z obálok výborných českých antológií Ve stínu Říše, apokalypsy a magie. V súčasnosti plánuje vydať komiks Warrior. O ňom, o svojej tvorbe a aj o sebe nám prezradila troška viac v nasledujúcoom krátkom rozhovore.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Ahoj Satine. Skús sa nám aj čitateľom na úvod trocha predstaviť.
Ahoj, som Satine Zillah (28), pochádzam z Košíc a žijem v Prahe. Živím sa kreslením komiksov a knižných obálok. Okrem toho vyučujem digitálnu maľbu, Photoshop, kresbu a komiks vo výtvarnej škole Drawplanet.
Tvorba
Tvorba Disclaimer
Prečo vlastne Satine Zillah?
Je to môj pseudonym, ktorý vznikol už veľmi dávno. Satine som prevzala z muzikálu Moulin Rouge a Zillah je zasa osobná pamiatka na niekoho, kto tu už nie je.
Si autorka/ilustrátorka knižných obálok. Tvoje obálky, a musím uznať že nádherné, zdobia všetky tri antológie zo série Ve stínu (Říše, apokalypsy aj magie) a aj najnovší Kotletov román Bratrstvo krve: Stalingrad. Aký je vlastne tvoj vzťah ku fantastike?
Popravde? Fantastiku som asi vo forme knihy nikdy nečítala. Ja osobne milujem knihy, ktoré popisujú nejakú reálnu historickú udalosť alebo postavu. Potom sú to komiksy, ktoré milujem.
Ve stínu...
Ve stínu... Disclaimer
Ako si sa ku kresleniu, a teda aj ku knižným ilustráciám dostala?
Všetko sa to začalo, keď nám ako deťom mamka čítala ilustrované knižky pred spaním. Fascinovalo ma spojenie textu a obrázkov. Na základnej škole som na stanici Fox Kids objavila animované komiksové seriály – najviac mi učarovali X-meni. Googlila som si obrázky obľúbených hrdinov a snažila sa ich prekresliť na papier. Neskôr som svoje práce poslala obľúbenému umelcovi, známemu argentínskemu komiksovému guru Rodolfovi Migliarimu. Na moje veľké prekvapenie mi odpísal! Mala som vtedy 14 rokov a práve som začala študovať na strednej umeleckej škole. Prekvapil ma jeho záujem o moje maľby aj miera podpory. Predsa len, bol to môj idol, jeho práce publikoval Marvel, DC a všetky top americké vydavateľstvá. Stal sa mojím mentorom, radil mi ohľadne práce aj toho, ako sa v tomto odvetví uživiť. Náš vzťah prerástol do vzácneho priateľstva, kde jeden podporuje prácu toho druhého.
Tvorba - Frank Casrle
Tvorba - Frank Casrle Disclaimer
Existuje nejaká kniha, ktorú by si chcela ilustrovať?
Fúh, asi tým, že mám v hlave plno vlastných nápadov na vlastný príbeh, tak ma nenapadá žiadna cudzia kniha, ale najkrajšie ilustrovaná kniha, akú som kedy videla, je bezpochyby Biblia od Gustava Dorého. Aj keď nie som veriaca, pamätám si, ako som si to v knižnici mojich starých rodičov stále s obdivom prezerala. Čo sa týka komiksov, mojou srdcovkou sú X-meni, takže ponuku ilustrovať ich by som určite neodmietla 😊
Tvoje ilustrácie sa vyznačujú naozaj skvelým znázornením postáv, najmä silných ženských postáv. Odkiaľ vôbec čerpáš inšpiráciu?
Momentálne z histórie. Hlavne hrdinky, ktoré tvorím pre svoju Warrior knihu, majú na sebe často reálne šperky, odev alebo ornament príznačný pre ich krajinu alebo kmeň. Baví ma rekonštruovať staré veci, ktoré si napríklad odfotím v múzeu.
Tvorba
Tvorba Disclaimer
Keď tvoríš obálku ku knihe, tak si najskôr tú knihu alebo poviedku prečítaš, alebo ti stačí nejaký všeobecný koncept a zvyšok dotvoríš na základe svojej fantázie?
Záleží od klienta. Spolupráca s Kotletom bola skvelá v tom, že mi nechal voľnú ruku. V krátkosti mi zadal, že tam chce tú a tú postavu. Na mne bolo všetko ostatné. Po dodaní mal väčšinou len jednu pripomienku, a to spraviť tie ženy viac sexy :D
Zatiaľ poznáme len málo tvojich obálok. Pracuješ aj na iných, resp. aké iné knihy zdobia tvoje maľby?
V minulosti som pracovala na komikse Dangerous Games pre Jamesa Masciu, Fetish Babies pre Roba Andersina. Obálka pre HitGirl a Kickass pre vydavateľstvo Image comics a i. Po čase ma práca pre druhých vysávala, a tak som sa rozhodla pustiť sa do vlastnej knihy, Warrior.
Warrior. Obálka prvého plánovaného vydania.
Warrior. Obálka prvého plánovaného vydania. Disclaimer
Keď už sme pri tom, aké techniky najradšej používaš?
Komiks je veľmi náročný na čas, a preto sa mi momentálne najlepšie pracuje digitálne. Inak milujem olej, tužku, suchý pastel, uhlík a fixy.
Dá sa vôbec na Slovensku/v Čechách tvorením knižných obálok uživiť, alebo to berieš len ako záľubu?
Asi by sa to dalo, v prípade, že by človek pracoval externe pre zahraničných klientov. Moja osobná skúsenosť je tá, že Slováci a Česi majú v tomto hlboko do kapsy. Preto radšej brávam zákazky od zahraničných klientov.
Máš aj nejakých obľúbených maliarov alebo iných, domácich či zahraničných ilustrátorov?
Kde začať :D Skúsim to rozdeliť podľa profesie.
Komiksoví umelci: Lee Bermejo (tužka, pc), Ricardo Federici (tužka gouache), Lewis Rosa (fixa), Mico Suayan (tužka, pc)
Súčasní maliari: Piotr Jablonski (digital), Jakub Rozalski (digital), Jeremy Geddes (olej)
Starí majstri: Paul Delaroche, Eugene Delacroix
Na svojom profile na Facebooku a Artstation spomínaš komiks „Warrior“. Skús nám o tomto projekte povedať niečo viac.
Warrior je autorská komiksová kniha zasadená do obdobia staroveku. Je inšpirovaná dávnymi civilizáciami a kultúrou 2. storočia pred n. l. Príbeh sleduje životy dvoch postáv. Neľútostnú veliteľku sarmatsko-skýtskych kmeňov Roe a progresívnu kráľovnú rozľahlej Yberie Sevan. Obe disponujú skvelými vodcovskými schopnosťami, sú poznačené tragickými udalosťami, poháňané naprosto odlišnou morálkou a hodnotami. Ich osudy sa nakoniec prepletú, a vy tak budete sledovať, ako to rozhodí presvedčenia, v ktorých boli vychovávané.
Ukážka z komiksu Warrior
Ukážka z komiksu Warrior Disclaimer
Hlavnými postavami tvojho autorského komiksu sú vládkyňa Sevan, bojovníčka Roe a bojovník Taras. Nie sú tie mená prikrátke alebo skôr razíš cestu ľahšie zapamätateľných mien?
Ako som spomínala, môj príbeh sa odohráva v 2. storočí pred n. l. To znamená, že priezviská (s výnimkou Číny) ešte neboli vo svete používané tak ako dnes alebo v stredoveku. O to viac, že Roe a Taras pochádzajú z kmeňov nomádov.
Picture
Picture Disclaimer
Ty vraj tvoríš postavy na základe známych a reálnych ľudí, ako je napr. herečka Katie McGrath. Aké známe tváre budeme môcť v komikse ešte stretnúť?
Okrem Katie Mcgrath tam uvidíte aj Aliciu Debnam Carey. Sú len dve. Plánujem po dokončení získať ich súhlas, tak držte palce :D
Picture
Picture Disclaimer
Kedy sa komiksu dočkáme?
Máj 2020.
Existuje v rámci tvojej umeleckej kariéry nejaký sen, ktorý by si si rada splnila?
Najbližší sa týka dokončenia mojej komiksovej knihy. Inak by som bola šťastná ak by som sa podieľala na sfilmovaní mojich príbehov.
Picture
Picture Disclaimer
Aké sú tvoje plány do budúcna?
Svetový mier.))
Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov do budúcna :)
Ďakujem a nápodobne 😊
God's eye throne - Digital speedpainting Disclaimer
Satine Zillah a jej tvorbu môžete sledovať na Facebooku, Twitteri, Instagrame alebo Artstation.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB