Iná Nežná - zbierka fantastických poviedok o Novembri '89

Čo ak by sa udalosti roku 1989 uberali iným smerom? Alebo by boj prebiehal inak? Alternatívna história je jedným zo žánrov fantastiky, na ktorom stavia aj nová slovenská zbierka poviedok k 30. výročiu Nežnej revolúcie.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Anton Stiffel (autor práve vychádzajúcej reedície Zabudnutého vesmíru), Ondrej Trepáč (autor conanovky Tri kľúče k Asambale) a ďalší víťazi, finalisti a finalistky Martinus Ceny Fantázie ako Katarína Pivarčiová, Marek Slabej, Marek Brenišin či aj tohtoročná finalistka anglickej časti súťaže, Fantasy Award, Janka Tabačková - to sú mená niektorých z autorov a autoriek, ktoré prispeli svojou poviedkou písanou špeciálne pre tohtoročné 30. výročie 17. novembra do zborníka Iná Nežná.
O čom je Iná Nežná?
Iná Nežná - Obálka - Obálka limitovaného vydania zborníka v podobe samizdatu
Iná Nežná - Obálka - Obálka limitovaného vydania zborníka v podobe samizdatu Disclaimer
Iná Nežná je unikátnym projektom, ktorý sme na Slovensku vlastne v tejto podobe ešte nikdy nemali - je to poviedková zbierka, ktorá sa pozerá na nedávnu históriu cez prizmu žánrov fantastiky - alternatívnej histórie, mestskej fantasy alebo scifi. Čo ak by sme sa odrazu zobudili do alternatívnej reality, v ktorej sa November 1989 nikdy neodohral? Čo ak by sme mohli byť pomocou časopriestorového zlomu jeho priamou účasťou? Čo ak by sa niekto z Novembra 1989 dostal do aktuálnej doby, ako by reagoval? Alebo sa za verejne viditeľnými udalosťami zvádzal úplne iný súboj dobra a zla? To všetko sú možné nápady, na ktoré možno budete môcť zistiť odpovede priamo v našej zbierke.
Zatiaľ čo u susedov v Českej republiky už vyšli zbierky podobného razenia - napr. môžeme uviesť antológiu poviedok českých autorov a autoriek zo žánrov fantastiky nazvanú Ve stínu Říše zaoberajúcimi sa nacistickou ideológiou a bojom proti nej počas druhej svetovej vojny a po nej, tak na Slovensku by sme takéto počiny márne hľadali.
Preto sme si povedali, že to zmeníme.
S malou dušičkou sme sa prihlásili o grant do výzvy od Férovej nadácie O2, ktorá bola tento rok zameraná práve na tieto projekty, a boli sme pozitívne prekvapení, že našej požiadavke vyhoveli. Peniažky, ktoré sme takto na projekt získali, nám pomôžu najmä s vydaním digitálnej zbierky a prípravy jej elektronického vydania - a hlavne (!) zaplatenia autorských odmien pre piatich autorov a autorky. Keďže ale máme poviedok osem, hľadali sme možnosť, ako by sme dodatočne získali ďalšie financie na pokrytie odmien pre autorov a autorky - a projekt sme preto umiestnili aj na Startlab - jeden zo slovenských crowdfundingových portálov. Vzhľadom na to, že zborník vydáme len elektronicky, sme sa rozhodli odmeniť tých, ktorí podporia aspoň 1 eurom každú z poviedok (teda spolu 8 eur za poviedky a 1 euro za poštovné), knižným vydaním zborníka - a to v ozaj exkluzívnom a samizdatovom vydaní! (Bude to jediná možnosť, ako knižné vydanie získať, pretože v kníhkupectvách ho nezoženiete.)
Iná Nežná - Produkcia - Prvá verzia samizdatu - Titulná strana
Iná Nežná - Produkcia - Prvá verzia samizdatu - Listovanie
Iná Nežná - Produkcia - Prvá verzia samizdatu - Zadná strana
Ako teda získať toto limitované tlačené vydanie?
Viac informácií o projekte môžete nájsť a podporiť ho priamo na stránke Startlabu!
Iná Nežná - Produkcia - Startlab
Premiéru bude mať zbierka priamo tu na scifi.sk v digitálnej podobe od 17.11.2019.
Hlavný partner projektu Férová nadácia O2.
Iná Nežná - Produkcia - Hlavný partner projektu Férová nadácia O2.

Download

Digitálne verzie zbierky Iná Nežná si môžete stiahnuť na tomto mieste:

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Iná Nežná

Skokan

Videl ľudí, ktorí prechádzali jeden cez druhého a cez rôzne nereálne aj reálne budovy. Dokonca zazrel potetovanú a holohlavú verziu Heleny s preškrtnutými tromi korunkami na transparente a kričiacu čosi v cudzom jazyku. Všade chaos, šialený chaos. A uprostred toho neborák Valja, ktorému znova dal niekto hlavu do zveráku a poriadne utiahol, až cítil, ako mu praská lebka. Premkla ho silná nevoľnosť.

Buď nežná!

Studená vojna, špionáž, KGB a nejakí tí superhrdinovia, ktorí si svoj osud možno nikdy vlastne nepriali. Ich kroky dejinami sa ale podpíšu na udalostiach k novému zajtrajšku. Cesta k Nežnej revolúcii nebola zafŕkaná len krvou...

Palimpsesty slobody

V roku 1947 ovládol ZSSR takmer celú kontinentálnu Európu. V roku 1989 sa komunistický kolos, silnejší a sebavedomejší než poznáme z našej reality, začína otriasať. Nespokojnosť ľudí s nadvládou Moskvy narastá, nádej na zmenu strieda apatia a ako sa blíži kritický november '89, sa ľudia ocitajú medzi kladivom a nákovou síl, ktoré nemajú šancu ovládať.

ZBNB

Medzi obyčajnými ľuďmi žijú aj bytosti, ktoré kráčajú za hranicou reality, a hoci sa snažia udržať svoje svety oddelené, nie vždy je to možné. Blíži sa November a oni sa musia rozhodnúť, ako zareagujú na spoločenské udalosti. Režim totiž uťahuje slučku rovnako okolo obyčajných, aj nadprirodzených obyvateľov republiky.

Anjeli revolúcie

Mala revolúcia v novembri 1989 nejaký kľúčový okamih? Nakoľko bol dôležitý? Mala by revolúcia rovnaký priebeh, aj keby sa neudial? Štvrtá poviedka z antológie Iná nežná.

Zajtra sa vyjasní

Rutina života. Opakované vstávanie, práca, priatelia... Nič sa nemení, všetko ostáva rovnaké. Zmena je v nedohľadne. Ale prečo vlastne? Tretia poviedka z antológie Iná nežná.

Elixír

Známe osobnosti dejín Novembra 1989 sa v ďalšej poviedke z nášho online zborníka Iná Nežná stretávajú s novým osudom. Žáner alternatívnej histórie naplno ožíva v hádankách pre čitateľa a zároveň odkrýva časti známej reálnej histórie.

Nie až taká nežná revolúcia

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako by vyzeral pád komunizmu, ak by pár ľudí neudržalo nervy na uzde? Aká je tenká hranica medzi Nežnou revolúciou a krvavým masakrom? Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sa v tejto poviedke sa pokúsime na tieto otázky odpovedať.

Iná Nežná - zbierka fantastických poviedok o Novembri '89

Čo ak by sa udalosti roku 1989 uberali iným smerom? Alebo by boj prebiehal inak? Alternatívna história je jedným zo žánrov fantastiky, na ktorom stavia aj nová slovenská zbierka poviedok k 30. výročiu Nežnej revolúcie.