Finalistobranie Martinus Ceny Fantázie 2019

Pochmúrny jesenný deň sprevádzaný občasným mrholením priniesol nádej a slávu tým, ktorí postúpili do finále súťaže Martinus Cena Fantázie 2019. A ako inak, aj tento rok majú autori publikujúci na stránke scifi.sk niekoľko želiezok v ohni a ako i po minulé roky, nechýba ani nominácia v hlavnej kategórii.
Stano Lacko
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Začiatok jesene patrí k najočakávanejším obdobiam pre autorov píšucich poviedky fantastického žárnu. Pre anglicky hovoriacich sa tento žáner popisuje ako "speculative fiction", teda vedecká fantastika (science fiction/scifi/sci-fi), fantasy, horor. Práve začínajúce opadávanie listov znamená pre mnohých autorov nádej, že ich autorská práca konečne neprišla nazmar. V tomto období sa totiž vyhlasujú finalisti súťaže Martinus Cena Fantázie, ktorú organizuje o.z. Fantázia.
Nebolo tomu inak aj tento rok, keď medzi krásne dni indiánskeho leta (pardon babieho leta) prišiel jeden hnusný sychravý deň. Akoby toto hnusné intro predznamenalo, že v tento deň bude nejedna hlávka smutná.
Martinus Cena Fantázie 2019 - Plagát - Logo
Martinus Cena Fantázie 2019 - Plagát - Logo Disclaimer
Veď si dajme trochu štatistiky. Do súťaže bolo prihlásených tento rok 204 poviedok, z toho 8 bolo vyradených pre nesplnenie podmienok súťaže.
Vyhlasuje sa po 5 finalistov v 6-tich kategóriách, pre každý žáner (scifi, fantasy a horor) po jednej, ďalej Cena Bibliotéky, Fantasy Award pre anglicky napísané poviedky a nakoniec hlavná kategória Cena Fantázie, dokopy teda do finále môže postúpiť maximálne 30 poviedok. Aby však nepostupujúci autori nezúfali, každý autor získal tento ročník vecnú cenu, knihu od iHryska.
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Vyhlasovanie finalistov
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Vyhlasovanie finalistov Disclaimer
Poďme však k finalistom, keďže scifi.sk má niekoľko želiezok v ohni.
V anglickej kategórii Fantasy Award máme dve finalistky Janku Tabačkovú plodnú autorku, ktorá bola finalistkou Ceny Fantázie minulý rok a na scifi.sk publikovala už 22 poviedok, a Beu Takáčovú autorku, ktorá má publikovaných 17 poviedok a zároveň je aktuálnym mastrom našej poviedkovej sekcie a organizátorkou hodinovej súťaže Poviedky na počkanie.
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Vyhlasovanie finalistov Anglická poviedka
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Vyhlasovanie finalistov Anglická poviedka Disclaimer
Vo fantasy sekcii máme opäť dvoch autorov, Katarínu Čavojovú, ktorej originálnu poviedku môžete čakať tento mesiac v cykle Prekliati bohovia, čo je ročný projekt autorov na scifi.sk. A práve jednu poviedku v Prekliatych bohoch publikoval aj druhý finalista Miro Švercel, a to piatu časť . Ako vidíte, žáner fantasy im očividne sedí.
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Vyhlasovanie finalistov Fantasy
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Vyhlasovanie finalistov Fantasy Disclaimer
V hlavnej kategórii sú nominovaní dvaja autori Janko Gálik a Anna Olejárová, ktorí u nás publikovali svoju ranú tvorbu.
A posledná nominácia je v kategórii scifi, a tú má takisto už spomínaná Anna Olejárová.
Čas na čakanie výsledkov, ktoré budú známe až tradične na Bibliotéke 26.10.2019 (presunuté z 2.11. pre sviatky), môžete vyplniť tak ako my, oslavou, ale hlavne nezabudnite hlasovať za najlepšiu poviedku na stránke súťaže alebo sa zúčastniť honorovanej súťaže Fantastická poviedka organizovanej scifi.sk, kde je výhra aktuálne 100 EUR, alebo skúsiť už spomínané Poviedky na počkanie, ďalšie kolo bude 2.11.2019, takže sledujte stránku, prípadne náš facebook http://www.facebook.com/scifi.sk.
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Oslavy finalistov scifi.sk
Martinus Cena Fantázie 2019 - Scéna - Oslavy finalistov scifi.sk Disclaimer
A jedno poďakovavanie patrí Antonovi Stiffelovi za fotky, ktoré sme v rámci článku použili,
Nech žijú finalisti, nech vyhrajú tí najlepší. A je samozrejmé, že držíme palce hlavne našim ;-)

Stano Lacko

Stano Lacko
Programátor a fanúšik najmä sci-fi literatúry. Stojí pri scifi.sk od jeho vzniku ešte ako fanúšikovský projekt o sci-fi seriáloch.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB