Má štyridsať a je nesmrteľný: Votrelec - krvavé dedičstvo. pokračovanie (by Marek Hyena Eliáš)

Úspech pôvodného Votrelca otvoril Pandorinu skrinku s celým univerzom a množstvom pokračovaní, z ktorých len máloktoré akú-takú kvalitu.
cyberstorm
Filmová história scifi
Hit si žiada pokračovanie a to bol prípad aj v osemdesiatych rokoch. Fox však váhal, až prešlo niekoľko rokov. Napokon známi producenti Brandywine ponúkli pokračovanie filmu Jamesovi Cameronovi, ktorý v tom čase pripravoval Terminátora. Cameron po ponúknutej príležitosti priam skočil. Ešte sa lis drviaci Terminátora poriadne nezastavil a Cameron mal už hotový scenár k Votrelcom.
James Cameron
James Cameron / Zdroj Disclaimer
Hlavná predstaviteľka sa však ošívala. Nebola obdivovateľkou zbraní, ktoré hrali prím v pokračovaní, poňatom ako akčný thriller, no Cameron ju presvedčil. Potom ešte musel presvedčiť Foxov, aby jej dali plat, ktorý žiadala. Oplatilo sa – Sigourney Weaver získala nomináciu na Oscara, čo je v akčnej sci-fi strieľacej vyvražďovačke dvojnásobný výkon.
Aliens (1986). Trailer. Disclaimer
Tu nešlo o kolektívne dielo, kde každý pridá svoju trošku. Cameron mal od začiatku všetko pevne v rukách. Scenár, réžiu, dokonca aj svoj vynález, kráľovnú votrelcov, si navrhol sám. Gigera na ďalšiu spoluprácu neprizval.
Ripley s posádkou Sulaca
Ripley s posádkou Sulaca / Zdroj Disclaimer
Opäť bol výsledkom hit, azda ešte väčší, než bol jeho predchodca. Ďalšie pokračovanie tak bolo len otázkou času. A ten čas sa ukázal byť poriadne dlhý. Fox, tentoraz už si plne vedomý, že má v držbe zlaté votrelčie vajce, nechcel nechať nič na náhodu. Až to prešpekuloval.
Výsledok bol totiž krušný. Scenár sa donekonečna prepisoval, jednotlivé elementy sa vynárali, menili a mizli. Rovnako ako scenáristi a režiséri. Sigourney súhlasila s reprízou svojej postavy len pod podmienkou, že sa jej bude páčiť scenár, nebudú v ňom zbrane a Ripley zomrie. Už vtedy sa totiž hovorilo o stretnutí votrelcov s Predátormi a hlavná predstaviteľka s tým nebola šťastne zosúhlasená.
Napokon si na režisérsku stoličku zasadol David Fincher, opäť mladý režisér. Nakrúcanie však bolo rovnako chaotické ako príprava. Hystéria dosiahla vrchol, keď sa termín prvej klapky blížil, kulisy už boli vyrobené a scenár sa opäť prudko zmenil. Boj medzi režisérom, producentmi a štábom bol taký zúrivý, že samotný votrelec by sa zahanbene odplazil preč.
David Fincher
David Fincher / Zdroj Disclaimer
Výsledok, Alien3, sa nepáčil vôbec nikomu. Dodnes je považovaný za najhorší z celej série, i keď s odstupom času si získava určitú priazeň publika. Emócie, rozbúrené zabitím preživších z predchádzajúcej časti, už vychladli a publikum, už otrkané horšími vývojmi v dejoch filmov, oceňuje herecké výkony a opäť úplne odlišné poňatie, čo je typické pre votrelčiu sériu.
Alien 3 (1992). Trailer. Disclaimer
Oproti namáhavému pôrodu tretej časti bolo ďalšie pokračovanie prekvapivo rýchle a bezproblémové. Votrelec: Vzkriesenie vzkriesil obľúbenú obludu aj obľúbenú Ellen Ripley. Sigourney idea nepodareného klonu Ripley 8 s vlastnosťami votrelca zaujala, takže kývla. Po obvyklých tanečkoch so zavrhnutými nápadmi a vymenenými režisérmi sa réžie ujal Francúz, Jean-Pierre Jeunet. Scenár Jossa Whedona však divákov ani kritikov veľmi nenadchol.
Alien: Resurrection (1997). Trailer. Disclaimer
Smrť votrelcov?
Zdalo sa, že hoci tentoraz geneticky modifikovaná Ripley prežila, séria je mŕtva. Obávané crossovery s Predátorom (AvP a AvP: Requiem) skutočne uzreli svetlo sveta, no zaujali pozíciu čiernych oviec rodiny, o ktorých sa v slušnej spoločnosti nehovorí.
AVP: Alien Vs. Predator - Trailer - Trailer Disclaimer
O to väčšiu senzáciu po rokoch špekulácií, ktoré nikam neviedli, spôsobilo oznámenie, že votrelec ožíva pod taktovkou Ridleyho Scotta. Tentoraz v prequeli, lebo ktorá klasika nemá ešte prequel, nech sa hlási u súdruha Žinčicu.
Očakávania boli obrovské a tomu zodpovedalo aj výsledné sklamanie.
Od prvej časti uplynulo viac ako tridsať rokov, Ridley Scott bol už iný človek s inými nápadmi a inými myšlienkami. Viac ako slizké zubaté obludy sa mu chcelo riešiť otázku pôvodu človeka. Prometheus bol rozpačitý mutant, nakrútený síce remeselne zručne, ale s nešikovným a miestami priam hlúpym scenárom. Odhalenie skameneného mimozemšťana z prvého dielu ako viacmenej ľudsky vyzerajúceho stvoriteľa ľudstva fanúšikov nepresvedčilo. A už nehovoriac o tom, že samotných votrelcov sme v podstate nevideli.
Prometheus (2012). Official full trailer. Disclaimer
Sťažnosti Scott vypočul a pokračovanie, tentoraz už poctivo nazvané Alien: Covenant prinieslo starých známych votrelcov a Stvoriteľov vykynožilo. No neduhy Promethea pokračovali – deravý scenár, tvrdohlavé zaujatie filozofickými otázkami a ustanovenie androida ako hlavnej postavy. Ašpirantky na predchodkyňu Ellen Ripley v podaní Noomi Rapace a Katherine Waterston ušli, ale chémia medzi nimi a votrelcami nezafungovala. V podstate oba diela vyzerali, akoby Scott chcel nakrútiť úplne iné filmy a votrelci ho len zväzovali.
Ridley Scott - Ridley Scott
Ridley Scott - Ridley Scott / Zdroj Disclaimer
Scott hrozil dvoma ďalšími filmami, podľa posledných informácií sa zdá, že už bude len jeden, ktorý povedie priamo k Votrelcovi.
Po neuspokojivom Prometheovi vzbudila vzrušenie informácia, že režisér Neil Blomkamp chystá pravé a nefalšované pokračovanie pôvodnej série. Vzrušenie sa stupňovalo, keď záujem potvrdila Sigourney. Vrchol dosiahlo, keď podľa Blomkampových náčrtov to vyzeralo, že sa bude pokračovať tam, kde Votrelci skončili, s Ripley, Hicksom a Newt. Zdalo sa, že tretí a štvrtý diel sa jednoducho odignoruje, bude z nich sen alebo alternatívny vesmír.
Neill Blomkamp.
Neill Blomkamp. / Zdroj Disclaimer
Ripley a Hicks znova spolu. Koncept pre film Alien 5 (Neill Blomkamp)
Ripley a Hicks znova spolu. Koncept pre film Alien 5 (Neill Blomkamp) Disclaimer
No, vrchol to bol predčasný. Z dôvodov, o ktorých sa šepká, ale nič nevie, putoval Blomkampov projekt do koša. Pod vedením štúdia Disney, ktoré získalo 20th Century Fox, sa však situácia môže zmeniť. Otázka je, ako.
Nesmrteľná legenda
Bez ohľadu na sequely, prequely a crossovery (keď sme pri tom, už chýba len spinoff – dúfajme, že to nikomu ešte nenapadlo!), skutočnou legendou je ten komorný film z roku 1979. Nemal obrovský rozpočet, atraktívne hviezdy, sex (aspoň nie medzi ľuďmi), bol však osobitý a na ľudí zafungoval.
Spolu s ostatnými zo série znovu a znovu vychádza na nosičoch všetkého druhu, doplnený o bonusové materiály najrôznejšieho charakteru. A ľudia to kupujú, pretože dychtivo hltajú všetko, čo sa votrelcov týka.
Usadili sa v našich hrudných košoch a na rozdiel od svojich zvyklostí z filmov sa z nich nehrnú preč.
Prídu ďalšie filmy? Určite áno. A buďte si istí, že na polstoročnicu okrem ďalšej edície filmov vyjdú ďalšie a ďalšie články ako tento...
Tešíme sa.
Menej známe zaujímavosti
Všetci vedia, že hercom v snahe o ich čo najautentickejšiu reakciu neprezradili, že v scéne pôrodu votrelca dostanú štedrú dávku zvieracej krvi a vnútorností. Za štyridsať rokov sa však nazbierali aj ďalšie zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli.
• Jubileum oslavuje nielen votrelec, ale v októbri aj Sigourney Weaver. A to celých sedemdesiat rokov. Nepochybujeme, že by aj tak stále nakopala votrelcovi prdel.
• Keď sme pri tých dožitiach, smrtka si berie hercov vo filmovom poradí. Najprv sa zdalo, že to berie pospiatky – prvý sa v mladom veku rozlúčil Bolaji Badejo, ktorý čoby votrelec vo filme zahynul ako posledný. Po ňom nasledovala predposledná Matka, teda jej hlas, Helen Horton. No keď prišiel rad na predstaviteľov astronautov, kosa dopadá v poradí, v akom umierali na plátne: prvý odišiel John Hurt (Kane), pár mesiacov po ňom Harry Dean Stanton (Brett).
• Všetci herci sa objavili v dôležitých úlohách aj v ďalších známych fantastických filmoch či seriáloch: Sigourney Weaver (Galaxy Quest, Avatar), Veronica Cartwright (Invasion of the Body Snatchers, Čarodejnice z Eastwicku, Akty X), Yaphet Kotto (Bežiaci muž), Ian Holm (Piaty element, Pán prsteňov), John Hurt (Doctor Who), Tom Skerritt (Kontakt). Harry Dean Stanton nemal rád sci-fi, ale pripíšme mu Útek z New Yorku či kingovky Christine a Zelená míľa.
• Helen Horton je uvádzaná ako hlas Matky, no v skutočnosti počítač reálne komunikuje s posádkou iba písomne. Až záverečné varovania o blížiacej sa explózii prednáša nahratý hlas.
• Prvé tri diely sa nakrúcali v Anglicku. Angličania boli v prvom filme dvaja (Hurt a Holm), ďalej to bol jeden Nigérijčan (Badejo), Američanka žijúca v Anglicku (Horton), Angličanka žijúca v USA (Cartwright), ostatní boli Američania.
• Pravidlá prvej pomoci učia, aby sa pri epileptických záchvatoch nič nestrkalo pacientom do úst. Je smutné, že niektorí ako Parker sa o to budú snažiť aj v roku 2122...
• Zvuk, ktorý vydá čerstvo vyliahnutý votrelec, nepochádzal od žiadneho zvieraťa. Vyšiel z ľudského hrdla, vyprodukoval ho imitátor zvieracích zvukových prejavov Percy Edwards.
• Votrelca ťažko pomenovať. Slovo „alien“ popisujúce monštrum na palube zaznelo vo filme jediný raz. Rovnako ako „xenomorph“ v druhom dieli, čo sa napokon neoficiálne stalo menom votrelca.
• Facehugger, Space Jockey, chestburster – všetky tieto názvy vymyslel štáb pri nakrúcaní pre interné použitie. Prenikli však von a komunita fanúšikov si ich adoptovala.
• Otázka, ako sa volala loď vo Votrelcovi, zaznela nedávno v televíznej vedomostnej súťaži Duel. Nikto zo súťažiacich nevedel a moderátor skonštatoval, že to bola veľmi ťažká úloha.
• Zem pred votrelcami chráni Sigourney Weaver. Odmieta totiž, aby sa Ripley s votrelcami stretla na Zemi.
• Vžilo sa, že votrelci majú „kyselinu namiesto krvi“. V skutočnosti nám nikto z vedcov, ktorí potvory skúmali, nepotvrdil, že žieravá látka je kyselina, ani že v tele votrelcov plní funkciu krvi.
• Ešte niečo z votrelčej biológie: vzhľadom na hektolitre slizu a produkciu „živice“, do ktorej balia svoje obete, musia mať prístup k vode a často piť.
Votrelci - 40 výročie
Votrelci - 40 výročie / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.